Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ: Συμφονικό κουαρτέτο για λύρα και τρία βιολιά, σε nein μείζονα

Συμφωνία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής
«Πλήρη», «συγκεκριμένο» και «κοστολογημένο» κατάλογο αναδιαρθρώσεων θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση, εντός του πλαισίου της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη
Την «απόλυτη δέσμευση» στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, την επίσπευση των αντιλαϊκών διεργασιών, με πρώτο βήμα την κατάθεση της ολοκληρωμένης λίστας με τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για το κεφάλαιο, επιβεβαίωσε η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με κυβερνήσεις και επιτελεία της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία ανοχή στην πολιτική που στέλνει το λογαριασμό στο λαό
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για τα αποτελέσματα της επταμερούς συνάντησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η χτεσινή συνάντηση που επιβεβαίωσε την αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και την ταχύτερη υλοποίησή της, αποδεικνύει ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό, ούτε απ' τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ ούτε απ' τη συνάντηση με την Μέρκελ που ακολουθεί. Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη συνέχιση μιας πολιτικής που, όπως κι αν ονομαστεί, τελικά το λογαριασμό τον πληρώνει πάντα ο λαός».
  • Η «επόμενη μέρα» υποτάσσεται στις τρέχουσες προτεραιότητες και τη στρατηγική του κεφαλαίου, με τον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της «μνημονιακής περιόδου» να παραμένει σε ισχύ και μάλιστα να εμπλουτίζεται με τα επόμενα μέτρα, με το πακέτο των «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες αποτελούν όρο και προϋπόθεση για τη διασφάλιση χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό αστικό κράτος όσο και προς τους τραπεζικούς ομίλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που

«πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων». 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «πρόκειται για εξέλιξη την οποία το υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική, καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group» (δηλαδή με τους εκπροσώπους Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ)...
Όπως και οι ίδιοι ομολογούν, στο στόχαστρο μπαίνουν και επισήμως πλέον τα «οικονομικά δεδομένα», δηλαδή οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, που με τη σειρά τους δρομολογούν αντίστοιχα «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των κρατικών δαπανών, όπως προβλέπονται και στην ίδια τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ.
Η κοινή ανακοίνωση
Μέρκελ: Γραμμένοι, διαβασμένοι, με τα ισοδύναμά σας και βλέπουμε...
Χαρακτηριστικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα των παζαριών είναι και το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο Αλ. Τσίπρας, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, καθώς και οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ και της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.
Αναλυτικά, το κοινό ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:
«Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι να επιταχύνουμε τις εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες.
Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία: Οι συνομιλίες πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές εξεύρεσης στοιχείων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
Το Γιούρογκρουπ είναι έτοιμο να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό».
Στις ράγες του κεφαλαίου και με τα μνημονιακά μέτρα σε ισχύ
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Βρυξέλλες: Από κατάλογο σε κατάλογο με «τη διαδικασία στις ράγες» κι επάνω τους δεμένο τον λαό ‒ Η 20 Φλεβάρη φωτίζει το δρόμο του κεφαλαίου ‒ ΚΚΕ: Η λύση δεν βρίσκεται εντός των τειχών της ΕΕ
«Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μετά τη λήξη της επταμερούς συνάντησης, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε ότι αυτό που δε θα εφαρμοστεί είναι απλά και μόνο τα «επιπλέον μέτρα λιτότητας», ότι δηλαδή
«δε θα εφαρμοστούν μέτρα τα οποία θα συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα (...) γιατί δεν μπορείς να σφίξεις το ζωνάρι για να πάρεις κάτι από αυτόν ο οποίος δεν έχει. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα», σημείωσε.
Οπως ομολογούν δηλαδή και οι κυβερνητικοί παράγοντες, τα μέτρα των μνημονίων θα παραμένουν σε ισχύ, ενώ βέβαια ούτε λόγος δε γίνεται για την αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και δικαιωμάτων στα προ κρίσης επίπεδα.

Αλλωστε, τα μέτρα, είτε αυτά προσδιορίζονται ως «υφεσιακά» είτε ως «αναπτυξιακά», αφορούν τις γενικές τάσεις στην οικονομία, τα «κλειδιά» της οποίας κρατούν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ολάντ: Η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται πως δε θα υπάρξει η λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση», ωστόσο η αξιολόγηση είναι έτσι κι αλλιώς δεδομένη, με βάση και τις αποφάσεις στο Γιούρογκρουπ.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ,
«οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξεταστούν, να αξιολογηθούν, ώστε να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας». Μάλιστα, συμπλήρωσε πως οι μεταρρυθμίσεις «θα εξεταστούν και από δημοσιονομική άποψη»,
δηλαδή σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς, στο ύψος των φορολογικών εσόδων και των δαπανών.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα πρώτο κατάλογο αλλά για μια «ολοκληρωμένη λίστα με μεταρρυθμίσεις», κάνοντας λόγο για προσωπική δέσμευση από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού.

Αναφορικά με την προσεχή συνάντησή της με τον Αλ. Τσίπρα, την ερχόμενη Δευτέρα, η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι θα συζητηθούν διμερή ζητήματα, ενώ θα υπάρξει και διαβούλευση σχετικά με τη διάρθρωση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμίσεις - προσφορά στα μονοπώλια
Τίποτα το θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την επιτάχυνση στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες...
Η κατάρτιση της λίστας με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και Οικονομίας Γ. Σταθάκη. 
«Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα στοιχεία το συντομότερο», ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη σύσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς και των πλειστηριασμών, ζητήματα γύρω από τα οποία μεθοδεύονται «λύσεις» με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων πρώτα και κύρια των τραπεζών και την προστασία της «σταθερότητας» του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες, ενόψει της πραγματοποίησης έκτακτου Γιούρογκρουπ (πιθανόν την ερχόμενη Παρασκευή), οι άξονες τους οποίους επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση, αφορούν στις παρακάτω «κοστολογημένες» μεταρρυθμίσεις:
  • Ιδιωτικοποιήσεις.
  • Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
  • Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο, όπως λένε, τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με την άμεση εφαρμογή μέτρου ή δέσμης άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο.
  • Παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, με στόχο την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών.
  • Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.
  • Κοστολογημένο σχέδιο για τη διασφάλιση «κατάλληλου» πρωτογενούς πλεονάσματος, τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις ήδη υπάρχουσες λίστες περιλαμβάνονται αντιλαϊκά μέτρα όπως:
-- «Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
-- Η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη». Οι «εξαιρέσεις», για τις οποίες κόπτονται, αφορούν σε κατηγορίες φοροελαφρύνσεων λαϊκών οικογενειών.
-- Στο ίδιο πλαίσιο, «θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες(σ.σ. περιουσιολόγιο)που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος». Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο «περιουσιολόγιο» θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος...
Εμπαιγμός στη φτώχεια
«Πρόκειται για άμεση κινητοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων που δικαιούται η Ελλάδα» σε τομείς όπως η καταπολέμηση της ανεργίας κ.λπ. Πρόκειται για ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015. Τα χρήματα δεν πάνε στα κρατικά ταμεία, αλλά για να στηρίξουν οικονομικά σχέδια που θα προωθούν την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα".
Στο μεταξύ, τα υπάρχοντα κονδύλια από τα «διαρθρωτικά ταμεία» της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ (προηγούμενο και νέο) επιχειρεί να διαφημίσει η συγκυβέρνηση ως νέα «πακέτα» για την «ανθρωπιστική κρίση», δηλαδή για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
«Η ΕΕ έχει έτοιμα 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έργα που θα τονώσουν τη δυναμική οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, θα μειώσουν την ανεργία των νέων και θα βοηθήσουν τους φτωχούς πολίτες», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ (παραπέμποντας ουσιαστικά σε προγράμματα που ήδη «τρέχουν», όπως π.χ. τα περιβόητα «voucher» για την ανακύκλωση της ανεργίας και την παροχή τζάμπα εργασίας στο κεφάλαιο...).
Παραπέρα, κοινοτικές πηγές διευκρίνιζαν πως πρόκειται για προσπάθεια επιτάχυνσης της απορρόφησης υφιστάμενων πόρων, οι οποίοι, για την ώρα, παραμένουν αναξιοποίητοι.
«Τα χρήματα δεν πάνε στα κρατικά ταμεία, αλλά για να στηρίξουν οικονομικά σχέδια που θα προωθούν την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα», επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/3/2015

Επισημάνσεις, φωτό, σύνδεσμοι, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.