Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα – Ο Νέος Βρόμικος Πόλεμος

"Έξω ο Ιμπεριαλισμός. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό"
(Κάπου στη Βενεζουέλα)

Ο Νέος Βρόμικος Πόλεμος
Τρομοκρατία και Δολοφονίες στη Βενεζουέλα

  
– María Páez Victor*, CounterPunch, 8 Οκτ 2014 –
The Marxist-Leninist Weekly (11/10/2014)
Newspaper of the Communist Party of Canada (Marxist-Leninist)
Μτφρ.: Μπ.Σ.Α.
— Οι όρθιες [ ] είναι του M-LW. Οι λοξές [ ], καθώς και επισημάνσεις, πρόσθετες φωτό-βίντεο, σύνδεσμοι, "Σημειώσεις" είναι της Μποτίλιας

Την περασμένη Παρασκευή [3 Οκτωβρίου 2014] το κέντρο του Καράκας πλημμύρισε από χιλιάδες πολίτες που θρηνούσαν, συνοδεύοντας δύο φέρετρα σκεπασμένα με σημαίες και φορτωμένα με λουλούδια, σε έναν ύστατο φόρο τιμής.
Νεκρική πομπή για τον Roberto Serra και María Herrera, Καράκας, 3 Οκτώβρη 2014.
(MINCI, Telesur)
Αν ένα μέλος του Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, βασανιζόταν βάναυσα στο σπίτι του και στη συνέχεια μαχαιρωνόταν μέχρι θανάτου, ο δυτικός Τύπος –του Καναδά συμπεριλαμβανομένου– θα διέδιδαν την είδηση ανά τον κόσμο με πηχυαίους τίτλους.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη σε έναν βουλευτή του  κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας, αλλά τα ΜΜΕ παγκοσμίως και στην πλειονότητά τους, τήρησαν σιγήν ιχθύος. Οι διεθνούς «κύρους» πολιτικές προσωπικότητες δεν διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της νόμιμης κράτησης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Leopoldo López (1), ο οποίος δημοσίως και κατ' επανάληψη έχει παροτρύνει τα πλήθη των διαδηλωτών σε πράξεις βίας, από τις οποίες μέχρι στιγμής τουλάχιστον 47 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (2).
 Την Τετάρτη, 1 του Οκτωβρίου του 2014, ο 27χρονος νομικός Roberto Serra, μέλος του PSUV [Partido Socialista Unido de Venezuela], του κυβερνώντος κόμματος –ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας– και η σύντροφός του Maria Herrera, δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους, σε κεντρική περιοχή του Καράκας. Ήταν μια αποτρόπαια και καλά προμελετημένη τρομοκρατική πράξη. Ο Roberto Serra και η Maria Herrera βασανίστηκαν, μαχαιρώθηκαν και στη συνέχεια πέθαναν από αιμορραγία.
Ο Serra, με ειδίκευση στην εγκληματολογία, εργαζόταν για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Σε αυτό το ζωτικής σημασίας έργο τον βοηθούσε η Maria Herrera.
Ο Robert Serra προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Η μητέρα του έκανε την πλανόδια πωλήτρια για να τον βοηθήσει κατά την διάρκεια των σπουδών του. Φημιζόταν για τις διορατικές παρεμβάσεις του στη Βουλή και ήταν πολύ αγαπητός. Πολλοί έκαναν λόγο για τον «νέο Τσάβες».
Οι δυο δολοφονίες προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν με ακρίβεια. Ο Ernesto Samper, πρώην  Πρόεδρος [1994-1998] της Κολομβίας και νυν Προέδρος της UNASUR [Unión de Naciones Suramericanas Ένωση Νότιοαμερικανικών Εθνών], δήλωσε: «Το έγκλημα είναι απόδειξη της διείσδυσης των κολομβιανών παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα».
Ο Lorent Saleh ποζάρει με τις Ειδικές Δυνάμεις της Κολομβίας κατά απαγωγών και Εκβίασης Gaula –Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal ή Unified Action Groups for Personal Liberty Colombia's. (Lorent Saleh, Facebook)
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Σάντος της Κολομβίας απέλασε στη Βενεζουέλα έναν νεαρό άνδρα, τον Lorent Saleh, ο οποίος συναντιόταν με παραστρατιωτικούς της Κολομβίας, και συνωμοτούσαν εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. (Βλέπε και εδώ).
"O Alvaro Uribe και μερικά από τα τσιράκια του"
Ο Saleh εμφανίζεται σε ένα βίντεο (3) [να συνομιλεί.] με τον Alvaro Uribe, τον προηγούμενο [2002-2010] πρόεδρο της Κολομβίας, ο οποίος οφείλει την πολιτική του σταδιοδρομία στις διασυνδέσεις του με τον [Πάμπλο] Escobar, τον επικεφαλής του Κολομβιανού καρτέλ ναρκωτικών, και κατηγορείται από την κολομβιανή Γερουσία ότι βρίσκεται πίσω από την ραγδαία άνοδο των εκεί παραστρατιωτικών. Ο Saleh δήλωσε ότι αγόραζε όπλα και μίσθωνε ελεύθερους σκοπευτές και ειδικούς στα εκρηκτικά, επειδή "κάποιοι" επρόκειτο να πραγματοποιήσουν την επιλεκτική δολοφονία 20 ηγετών της Βενεζουελανικής κυβέρνησης, με σκοπό την ανατροπή της. Στη  συνέχεια, είπε, ποιοι ήταν αυτοί οι "κάποιοι": Ήταν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
Ο Robert Serra, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του, είχε καταγγείλει στο Κοινοβούλιο, απερίφραστα, τα τρομοκρατικά σχέδια του Alvaro Uribe και του Lorent Saleh.
Ο παλιός και ο νέος Τσάβες με τη Μαρία Χερέρα
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, από τότε που εξελέγη υφίσταται μια ανηλεή και αδιάκοπη επίθεση. Η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία οικονομικού σαμποτάζ με λαθρεμπόριο και απόκρυψη τροφίμων και εμπορευμάτων, σε μια σκόπιμη διασπορά ψευδών φημών, καθώς και στις επί τρίμηνο βίαιες διαδηλώσεις, ώστε να  δοθεί η εντύπωση του χάους και της ακυβερνησίας.
Αυτές οι ανατρεπτικές ενέργειες ξεπεράστηκαν επιδέξια από μια κυβέρνηση που με σεβασμό στο γράμμα του νόμου, αρνήθηκε να πέσει στην παγίδα και να πάρει μέτρα απαντώντας με βία στη βία, ενώ παράλληλα με τις εκκλήσεις της για κατάπαυση των ταραχών, άρχισε διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση, συνεπικουρούμενη από υπουργούς γειτονικών χωρών. Ο λαός της Βενεζουέλας, στη συντριπτική του πλειοψηφία, αποκήρυξε τις βίαιες τακτικές της αντιπολίτευσης, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δημοτικότητα του Μαδούρο.
23/3/2014. "Η εξέγερση των φτωχών αγανακτίστας"
Σε μια προσπάθεια να προκληθεί «καθεστωτική αλλαγή», η βία έχει πλέον κλιμακωθεί, περιλαμβάνοντας τώρα και δολοφονίες. Πρόκειται για σχέδιο που καταστρώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Guadarrama της Ισπανίας, στα τέλη Ιουνίου, και διοργανώθηκε από την CNI [Centro Nacional de Inteligência, Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών, η ισπανική ΚΥΠ] και το FAES [Fundacion para el Análisis y los Estudios Sociales ή Foundation for Analysis and Social Studies], μια δεξαμενή σκέψης (think tank) του Λαϊκού Κόμματος [Partido Popular], του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις του Edward Snowden [**], την χρηματοδότηση και κατάρτιση της CNI έχει αναλάβει η CIA.
Παρόντες σ' εκείνη την ημερίδα ήταν δύο Βενεζουελανοί ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Julio Borges και ο Ramón Muchacho, οι οποίοι συνδέονται με τις βίαιες ταραχές των διαδηλώσεων, ενώ προβλήθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Maria Corina Machado (4α). Η ίδια δεν μπορούσε να παραβρεθεί, καθώς ήταν υπό διερεύνηση η συμμετοχή της στις «βίαιες ταραχές», τις οποίες με θέρμη καθοδηγούσε.
31/5/2005. Η Ματσάντο, ώς πρόεδρος της ΜΚΟ της, με τον Πρόεδρα Μπους στο Οβάλ Γραφείο του, όταν έλαβε το... χρίσμα από τον αυτοκράτορα
[Στις 21 Μαρτίου 2014] Η Machado, όντας μέλος του Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας [και εν μέσω των διαδηλώσεων], απαξίωσε τους θεσμούς, αποδεχόμενη ταυτοχρόνως και τη θέση πρέσβειρας [ειδικής απεσταλμένης] του Παναμά, προκειμένου να μιλήσει [και να επηρεάσει, για την κατάσταση στη χώρα της] στον OAS (5) [Organization of American States ΟΑΚ, Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών]. Ουσιαστικά όμως, εκπροσωπώντας μια ξένη κυβέρνηση –η οποία μάλιστα, εκείνο το διάστημα είχε ταχθεί κατά της Βενεζουέλας–σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκπίπτει του βουλευτικού της αξιώματος (4β).
Ματσάδο-Λόπες
Η Machado, και ο López είναι οι κύριοι υποκινητές των βίαιων διαδηλώσεων που προκάλεσαν τόσους θανάτους και ζημιές εκατομμυρίων. Ωστόσο, η Ματσάντο –και παρά την περιφρόνησή της στο κράτος δικαίου– κλήθηκε από το Συμβούλιο του Καναδά στην Αμερική, για να μιλήσει στο διάσημο καναδικό δικηγορικό γραφείο του Cassels Brock και Blackwell τον περασμένο Μάιο –ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ηθελημένης άγνοιας ή συνενοχής των Καναδών.
Η εμπνευσμένη καθοδήγηση που έχει επιδείξει η Βενεζουέλα στην προώθηση του σχεδίου για την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής ώστε οι χώρες της να οδηγθούν στην επίλυση των κοινών κοινωνικών προβλημάτων τους και στην προστασία των φυσικών τους πόρων είναι απλά απαράδεκτη για την απληστία των πολυεθνικών, των ΗΠΑ, και των δουλικών συμμάχων τους, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι το πετρέλαιο τους ανήκει και πρέπει να το πάρουν.
Από την Κηδεία του Οτάιζα
Οι δολοφονίες του Robert Serra και της María Herrera, του Δήμαρχου του Καράκας, Eliézer Otáiza (6), πριν 5 μήνες [26 Απρίλίου 2014], οι δολοφονίες κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου Μαρτίου –οργανωμένες από παραστρατιωτικούς (και όχι από φοιτητές, όπως ο δημοσιογραφικός κόσμος παρουσιάζει)–, ο θάνατος του εισαγγελέα Danilo Anderson (7), καθώς και οι εκατοντάδες δολοφονημένοι ηγέτες των αγροτών (8) –από φονιάδες και παραστρατιωτικούς, μπράβους των γαιοκτημόνωνενισχύουν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητα του λαού της Βενεζουέλας.
Αυτός ο λαός γνωρίζει ότι η Μπολιβαριανή κυβέρνησή του, παρά την πολιορκία, τις επιθέσεις και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, στέκεται στο πλευρό του και όχι στο πλευρό των ισχυρών ελίτ και των ξένων αφεντικών τους. Αυτοί, στην ιστορία της Βενεζουέλας, δεν τάχθηκαν ποτέ με τους φτωχούς ή με το συμφέρον του έθνους. 

Δικαιοσύνη!
Καθώς το συντετριμμένο πλήθος βαδίζει αργά προς το νεκροταφείο, για την ταφή τού Robert Serra και της María Herrera, η κραυγή που ακούγεται σε κάθε βήμα είναι: «Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη! Θέλουμε δικαιοσύνη!»
Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτή τη φωνή.
_______________
* Η María Páez Victor, Ph.D. είναι κοινωνιολόγος, γεννήθηκε στη Βενεζουέλα και ζει στον Καναδά.

**
Carlos Fazio, «Η βία και η τρομοκρατία αποτελούν στοιχεία της νέας φάσης για αποσταθεροποίηση και ανατροπή», Resumen Latinoamericano, 2 Οctubre 2014 http://www.resumenlatinoamericano.org/
 
_________________

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Κατασκευάζοντας Τρομοκρατία. Και "Κινημάτα"
1. Καθημερινή, 18/2/2014. Καταζητούμενος για δολοφονίες ο Λόπεζ Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ καταζητείται από τις αρχές της Βενεζουέλας, κατηγορούμενος ως υπεύθυνος για τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. Ο Λόπεζ, ωστόσο, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν κάμπτεται από τις διώξεις, θα διαδηλώσει μαζί με τους οπαδούς του στο Καράκας σήμερα και ότι αν χρειαστεί είναι έτοιμος και να συλληφθεί. Οι Αρχές κατηγορούν τον Λόπεζ για τρομοκρατικές ενέργειες και δολοφονίες για το τετραήμερο των ταραχών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη διεξαχθεί έρευνα στο σπίτι του Λόπεζ, αλλά δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και ο εκπρόσωπος Τύπου του αρνήθηκε να αποκαλύψει πού βρίσκεται. 

Μποτίλια Στον Άνεμο, 28/2/2014. Βενεζουέλα: Στο κενό η προσπάθεια αποσταθεροποίησηςΟ φυλακισμένος σκληροπυρηνικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ, απέρριψε σήμερα την έκκληση του Μαδούρο για συμμετοχή στον εν εξελίξει διάλογο με στόχο «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρας».
Ο Λόπεζ, που βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για υποκίνηση βίας, είπε ότι ο διάλογος είναι μία υποκριτική τακτική του Μαδούρο για να «ξεφουσκώσει» τις διαδηλώσεις. «Ο διάλογος είναι μία τακτική υποχώρηση, ως αποτέλεσμα της πίεσης στους δρόμους. Δεν είναι πραγματική δέσμευση» ισχυρίστηκε ο Λόπες σε μήνυμά του σε κοινωνικό δίκτυο. 

2. THETOC, 23/2/2014. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις της Βενεζουέλας – 10 νεκροί, 134 τραυματίες και 124 συλλήψεις είναι ο απολογισμός των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα - Μια φοιτήτρια κι ένας μοτοσικλετιστής τα τελευταία θύμα της λίστας.

THETOC, 23/3/2014, Ακόμη δυο νεκροί στην εξέγερση των φτωχώνΣτους 33 ο αριθμός των νεκρών από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλας - Ακόμη δυο άνθρωποι στη λίστα - Δεν υποχωρούν οι διαδηλωτές αν δεν παραιτηθεί ο Μαδούρο.
3. Νέο βίντεο της τρομοκρατικής συνωμοσίας Uribe-Saleh Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της Βενεζουέλας Miguel Rodriguez Torres, έδειξε την Πέμπτη [15/9/2014] βίντεο, με το οποίο αποδεικνύεται η σύνδεση μεταξύ Lorent Saleh Gomez και του πρώην πρόεδρου της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε

Ουρίμπε - Σάλεχ
Η ηχογράφηση δείχνει τους "ακτιβιστές" τρομοκράτες της αντιπολίτευσης, Lorent Saleh και ο Gabriel Valles, όπου μιλάνε για τις δράση τους και τις ενέργειές τους στην νποτιοανατολική πολιτεία Tachira, στα σύνορα με την Κολομβία.

Στο βίντεο, ο Lorent Saleh αναφέρεται σε αυτές τις ενέργειές του ως "κοινωνικές εκκαθαρίσεις".

Ο Saleh, Βενεζουελανός και ιδρυτικό μέλος της «ΜΚΟ» Επιχείρηση Ελευθερία, και ο Valles κρατούνται από τις 4 Σεπτεμβρίου 2014 στην Μπολιβαριανή Υπηρεσία Πληροφοριών.
Φεβρουάριος 2014. Η Ματσάδο επί τω έργω
4α. Maria Corina Machado Βίος και πολιτεία η κυρία! Από το 2001 –οπότε και ίδρυσε τη Μη Κυβερνητική Οργάνωσή της (Súmate)– βυσσοδομεί κατά του Τσάβες, στήνοντας απεργίες και διαδηλώσεις. Παλιά της τέχνη...
Το 2005 κατηγορήθηκε (μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΜΚΟ) για συνωμοσία.
"Αν δεν έρθεις εσύ στη δημοκρατία, η δημοκρατία θα έρθει σ' εσένα"
Η Wall Street Journal, έγραφε τότε ότι η κατηγορία για τη Machado απορρέει από επιχορήγηση 31.000 δολαρίων, που έλαβε από το NED και διατέθηκαν για «μη εκπαιδευτικό έργο»: –Whoops! Whatever you are looking for cannot be found. (Το έφαγε η μαρμάγκα!!!)
NED (National Endowment for Democracy): Αμερικανική ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 1983 για την προώθηση(!) της δημοκρατίας (!!) Χρηματοδοτείται κυρίως μέσω ετήσιας κατανομής από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της USAID. Της γνωστής μας !!! Πρόεδροί της έχουν διατελέσει, μεταξύ άλλων, ο Κίσινγκερ και ο Φουκουγιάμα (του Τέλους της Ιστορίας).
4β. Παραβίαση των 149 και 191 άρθρων του Συντάγματος της Βενεζουέλας που απαγορεύουν σε εν ενεργεία βουλευτές να αναλαμβάνουν καθήκοντα για ξένα κράτη, χωρίς προηγούμενη άδεια του Κοινοβουλίου (Maria Corina Machado)
2 Σεπτεμβρίου 1960: Πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί επικυρώνουν την πρώτη Διακήρυξη της Αβάνας. Ο κουβανικός λαός διακηρύσσει τη στήριξή του στην Επανάσταση και τάσσεται έναντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Κάτω: Ο Φιντέλ σκίζει την αντι-κουβανική Διακήρυξη του Σαν Χοσέ που εκδίδεται από τον ΟΑΚ.
5. ΟΑΚ: –Κάτι σαν... ΕΟΚ ή ΕΕ Αμερικής –Με προσχήματα: την ασφάλεια (ασφαλώς!), την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών (του Εσκομπάρ μόνο), την ενίσχυση της δημοκρατίας (μπλα-μπλα σας εκλέξαμε), τη δουλειά για την ειρήνη (η πολύ δουλειά τρώει την ειρήνη), την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (του κεφαλαίου, γιατί μόνο αυτοί είναι άνθρωποι), την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για την καταπολέμηση της φτώχειας (με πόλεμο στους φτωχούς) και κυρίως την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου (να το Μάαστριχτ πάλι!) τίθενται σε εφαρμογή –στις διάφορες Συνόδους που εκπονούν οι ΗΠΑ– σχέδια για άλωση του πλούτου των χωρών. (Βλέπε και OAS).
2 Σεπτεμβρίου 1960. Πλατεία της Επανάστασης. Ο Φιντέλ σκίζει τη Διακήρυξη του Σαν Χοσέ (Declaración de San José, 29 Αυγ. 1960), με την οποία τα κράτη-μέλη του OAS συντάχθηκαν με τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, κατά της κουβανικής κυριαρχίας.
Η Κούβα είναι αποκλεισμένη διά βίου. Ο Φιντέλ έχει χαρακτηρίσει τον OAS «Υπουργείο Αποικιών, και Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ». VIVA FIDEL!
UNASUR: Το Κεφάλαιο αλλάζει ονόματα και ντύνεται τον μανδύα της σοσιαλδημοκρατίας. Ίδρυση της Ένωσης το 2008, στην προσπάθεια να απεμπλακούν οι χώρες του Νότου από τον ΗΠΑτικό ιμπεριαλισμό. Όσο όμως το σύνθημα από τη Βενεζουέλα παραμένει γράφιτι, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται κολλημένοι με το πρόσωπο στον τοίχο. Ή όπως είχε πει στο ξεκίνημά του (2002) ο Τσάβες: "Εμείς οι ηγέτες πάμε από σύνοδο σε σύνοδο, και οι λαοί μας από άβυσσο σε άβυσσο" (Στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. και κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τον Μάιο του 2002). (Βλέπε και UNASUR).  
7.  Η δολοφονία του Danilo Anderson Με εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο στο σασί του αυτοκινήτου του, κάτω από τη θέση του οδηγού.
12/4/2013: Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη Κολομβιανών παραστρατιωτικών στη Βενεζουέλα
25/6/2009. Δολοφονημένοι αγρότες στη Βενεζουέλα από το 2001. Σε αυτό το άρθρο προσδιορίζονται οι δολοφονίες 214 αγροτών, αρκετές εκ των οποίων δεν σχετίζονται καν με το κοινό Ποινικό Δίκαιο (αναφορές με τα ονόματα των δολοφονημένων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.