Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γερούν, γερούν, νταούλια που βαρούν! − ΣΥΙΖΑΝΕΛ-ΝΔ: Ποιος το υπογράφει καλύτερα; (εδώ σε θέλω) − ΚΚΕ: Νέος γύρος αντιλαϊκών μέτρων τώρα ή αργότερα

Τι 3ο, τι 4ο... Άμα το φιλοσοφήσεις, δεν έχει διαφορά...
ΑΠΟΦΑΣΗ EUROGROUP
«Νέα κατάσταση, θα δούμε» για τα πρόσθετα μέτρα δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας - Πιέζει για τη λήψη τους η ΝΔ
Παρασκευή 27/01/2017 - 14:01 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/01/2017 - 14:03
Δεν αποκλείει αλλαγή στάσης της κυβέρνησης για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα μετά το Eurogroup της Πέμπτης [βλ. πιο κάτω: Επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων για να «πετύχει» το ελληνικό πρόγραμμα] ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά πως ίσως χρειαστεί και 4ο μνημόνιο. [βλ. πιο κάτω: Πιθανό ένα 4ο μνημόνιο μετά την πιστή εφαρμογή του 3ου]

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την απόφαση του Γιούρογκρουπ
Παρασκευή 27/01/2017 - 13:15 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/01/2017 - 13:26
Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, [βλ. πιο κάτω: Επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων] το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει: 
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το "κρυφτούλι" που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡIΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει το λαό.
Πρώτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, κρύβοντας ότι έχει ουσιαστικά δεσμευτεί γι’ αυτά, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου κόφτη και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη β’ αξιολόγηση.
Δεύτερον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απαίτηση μόνο του "κακού" ΔΝΤ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις συνολικά της ΕΕ - Eurogroup, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας και πάνω απ’ όλα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ.
Τρίτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά πλεονάσματα αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, κρύβοντας ότι προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στη ΝΔ και τ’ άλλα κόμματα, που στο όνομα δήθεν της "αλήθειας" και του "ρεαλισμού" ζητούν απ’ το λαό να υποταχθεί πλήρως σ’ αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου».
902

Η ΝΔ πιέζει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση λαμβάνοντας τα μέτρα ή να πάει σε πρόωρες εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως αναμένει την τελική στάση του ΔΝΤ που ίσως ξεκαθαρίσει στις 6 Φλεβάρη αν και στο Βερολίνο ακούγονται φωνές που λένε πως αν φύγει από το μνημόνιο το ΔΝΤ θα φύγει και η Γερμανία.
Νομοθέτηση τώρα των πρόσθετων μέτρων μετά το 2018 ήταν η απόφαση του Eurogroup και το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο «πρακτορείο FM» δήλωσε πως «η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δημιουργεί μια νέα κατάσταση, θα αξιολογηθεί από την κυβέρνηση και θα δούμε», ζυμώνοντας την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης ως προς τη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018, θέμα απέναντι στο οποίο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της κυβέρνησης με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό δήλωναν ότι δεν θα δεχθούν. 
Η κυβέρνηση εστιάζει στο ΔΝΤ, θεωρώντας πως το όλο πρόβλημα είναι η απαίτησή του για εκ των προτέρων νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων. Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως
«παραμένει ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το ΔΝΤ, το οποίο επιθυμεί να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως το αίτημα αυτό «χρήζει επανεξέτασης εκ μέρους του». Η κυβέρνηση δεν αναμένει αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ αλλά ελπίζει σε αποχώρησή του από το τρίτο μνημόνιο, όπως διαφαίνεται από τα φιλικά προς την κυβέρνηση πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Ωστόσο από το Βερολίνο υπάρχουν δηλώσεις πως αν φύγει το ΔΝΤ δεν θα υπάρχει καν μνημόνιο, όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός, Κρίστιαν φον Στέτεν, που δήλωσε στο περιοδικό «WiWO» ότι «η απόφασή μας είναι σαφής. Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φύγει, τότε θα φύγει και η Γερμανία».
Η ΝΔ πιέζει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση με το επιχείρημα ότι η καθυστέρηση κοστίζει ακριβά σε πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα να αναγκαστεί να τα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια ενδεχόμενη μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα και να τα χρεώσει στη διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης. «Σαπίζουν τη χώρα προς το αναπόφευκτο», δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να τραβήξει τουλάχιστον έως τον Απρίλη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με αυτό το πρόγραμμα ή αλλιώς να αφήσει άλλη κυβέρνηση να το κάνει» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης καθιστώντας σαφές ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων για να «πετύχει» το ελληνικό πρόγραμμα
Πέμπτη 26/01/2017 - 21:53 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/01/2017 - 14:05
Την επίσπευση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνήσει με την ελληνική συγκυβέρνηση, στο φόντο της β' αξιολόγησης, επισήμαναν οι Eυρωπαίοι εταίροι στη σημερινή συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ. 
Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενθαρρύναμε τους Έλληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».
Πρόσθεσε ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων» εννοώντας τα οφέλη που θα έχει το μονοπωλιακό κεφάλαιο από το παραπέρα τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων.
Απ' την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά, ενώ τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος. 
«Πολύ σημαντικά» για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας ότι «εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση». 
Έκθεση ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος
Το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο ακόμη και αν υιοθετηθεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που προτείνει ο Β. Σόιμπλε, δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο δέκα ετών, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Η συγκεκριμένα έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις 6 Φεβρουαρίου.
Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης, έρχονται να δώσουν συνέχεια στις ενδοαστικές αντιθέσεις και τις ευρύτερες κόντρες που εκδηλώνονται με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Το σίγουρο πάντως, είναι πως το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως είναι αναγκαία τα πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στις συστάσεις του ΔΝΤ για τη λήψη μέτρων από τώρα, για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.
 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρασκευή 27/01/2017 - 13:40
Είναι πιθανό ένα 4ο μνημόνιο αφού εφαρμοστεί κατά γράμμα το 3ο αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού  του Κράτους στη Βουλή, στην τριμηνιαία έκθεση Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2016 και δεν αποκλείει το Grexit.
Αναφέρει πως η Ελλάδα το 2018 θα χρειαστεί νέα δάνεια για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και πως «αυτά μπορούν να εξευρεθούν είτε από τις αγορές, εφόσον έχει καταφέρει να βγει σε αυτές, είτε από τον ESM». Στην περίπτωση που υπάρξει «ένα νέο αίτημα για δάνειο θα συνοδευθεί από ένα νέο, το τέταρτο μνημόνιο» και προσθέτει πως «οι δυσκολίες έγκρισής του από τους εταίρους καθιστά επίφοβους τους όρους που θα το συνοδεύουν».
Ζητά ταυτόχρονα να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου αναφέροντας ότι «αν το μνημόνιο υλοποιηθεί έως το τέλος, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα» αν και δεν αποκλείει και 4ο μνημόνιο. Υποστηρίζει πως «καθυστερήσεις, αδράνειες και αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει», δηλαδή να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και συνιστά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου με «μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα δημιουργεί το κατάλληλο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον, και θέτει τις βάσεις για τη δυνατότητα ανοδικής πορείας».
Επίσης, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή παραμένει ο κίνδυνος του Grexit διότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, τότε κινδυνεύει με στάση πληρωμών προς τους δανειστές, χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.