Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΤΟ: Η ισότητα της γυναίκας στο στρατό και η ανισότητά της στην κοινωνία ‒ ΟΓΕ: Ισοτιμία με μέριμνα για τις ανάγκες των γυναικών

Η στρατιωτική θητεία των γυναικών, η «ισότητα» και το ΝΑΤΟ
Της

Ευτυχίας ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ
Το θέμα της καθιέρωσης στρατιωτικής θητείας για τις γυναίκες βρέθηκε στην επικαιρότητα λίγο πριν το τέλος του έτους, χάρη σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου.
Ο εν λόγω υπουργός και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε αρχικά λόγο για το ενδεχόμενο καθιέρωσης υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όσες γυναίκες σκοπεύουν στη συνέχεια να ενταχθούν σε Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, δείχνοντας έτσι την κατεύθυνση της παραπέρα στρατιωτικοποίησης των Σωμάτων αυτών.
Μετά από λίγες μέρες, επανήλθε συνδέοντας αυτήν τη φορά την εθελοντική στράτευση των γυναικών με την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν, όπως ισχυρίστηκε, στο στράτευμα.
Το πρόβλημα των ελλείψεων σε δυναμικό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την καθιέρωση εθελοντικής εξάμηνης θητείας για τις γυναίκες.
Ούτε οι προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών να διαψεύσουν πως η στράτευση των γυναικών βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης στο πλαίσιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Άμυνας, ούτε πολύ περισσότερο οι αποστάσεις που επιδιώκει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις του Π. Καμμένου, μπορούν να κλείσουν το θέμα που έχει ανοίξει.
Είναι σαφές ότι η απόδοση προτάσεων όπως οι παραπάνω απλά και μόνο σε «προσωπικές απόψεις» του συγκεκριμένου υπουργού, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.
Κι αυτό γιατί το θέμα της στρατιωτικής θητείας των γυναικών βρίσκεται στην ατζέντα όχι απλά της κυβέρνησης αλλά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει, με πρώτο και καλύτερο το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Η ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ για το θέμα
Μια ματιά στις πολιτικές που σχεδιάζουν και υλοποιούν πάνω στο ζήτημα αυτό μια σειρά χώρες, όπως η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, μπορεί να αποκαλύψει ότι όσα ακούγονται από τον Έλληνα υπουργό Αμυνας δεν είναι μια παραφωνία αλλά εντάσσονται σε μια πολύ ευρύτερη «χορωδία».
Όσο για τη συγκυρία στην οποία εξελίσσεται η συζήτηση, ούτε αυτή είναι τυχαία. Τη στιγμή που οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το φυσικό πλούτο και τα γεωστρατηγικά οφέλη που συνεπάγεται ο έλεγχος μιας σειράς περιοχών του πλανήτη, μεταξύ αυτών και της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, τη στιγμή που εστίες ανάφλεξης, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία, διατηρούνται, αναζωπυρώνονται και δημιουργούνται συνεχώς νέες, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις θέλουν τις γυναίκες γρανάζι στα σχέδιά τους.
Να τα υπηρετούν ακόμα και με τη συμμετοχή τους στα εκστρατευτικά σώματα, στις δυνάμεις των επεμβάσεων, στους στρατούς, μισθοφορικούς ή μη.
Να θεωρούν τη συμμετοχή αυτή ως βήμα προοδευτικό, που οδηγεί στην άρση των «διακρίσεων» και των «αποκλεισμών» σε βάρος τους, στην κατάκτηση της «ισότητάς» τους.
Η αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας προσφέρει, εξάλλου, το απαραίτητο λίπασμα, για να καρποφορήσουν αυτά τα καλέσματα στις γυναίκες.

Ισοτιμία σημαίνει μέριμνα για τις ανάγκες των γυναικών
Τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για τη στράτευση των γυναικών, αλλά και τη δημιουργία στρατιωτικών λυκείων, καταδικάζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
«Αυτή η συζήτηση που επανέρχεται στην επικαιρότητα, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την προτεραιότητα της κυβέρνησης να βαδίζει πιστά στις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημειώνει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.
Όσο για το περιτύλιγμα της «ισότητας» το οποίο συνοδεύει τις προτάσεις, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει τα εξής:
«Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι μέσω της στράτευσης των γυναικών επιτυγχάνεται δήθεν η ισότητα "και σε αυτό το μετερίζι", είναι προκλητικός και αντιδραστικός. Για την ΟΓΕ, η ισοτιμία των γυναικών σημαίνει μια σειρά από θετικές διακρίσεις, που προκύπτουν από τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών λόγω του αναπαραγωγικού τους ρόλου. Σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ισοπεδωτική εξίσωση, στο όνομα της "ισότητας των φύλων". Σημαίνει προστασία της μητρότητας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Κι όλα αυτά δε γίνονται με εξαγγελίες "στρατολόγησης".
Είναι θράσος να παρουσιάζεται η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών ως απάντηση στη νεανική και γυναικεία ανεργία, τη στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καθημερινά επιδεινώνει και εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια ιδιαίτερα των νέων από τις λαϊκές οικογένειες, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι γυναίκες των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, ιδιαίτερα τις νέες, να δώσουν αποστομωτική απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Με τη συμμετοχή τους στους αγώνες για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μας».

«Η ισότητα των φύλων δεν είναι προαιρετική, αλλά θεμελιακή για το ΝΑΤΟ»: Αυτό διακηρύσσει σε άρθρο γραμμένο πριν από λίγους μήνες και αναρτημένο στην ιστοσελίδα του οργανισμού (Οκτώβρης 2015), η Marriet Schuurman, Ειδική Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια.Η Υπο-Κουλτούρα του Σταυροφόρου στο Στρατό των ΗΠΑ ‒ Η βιομηχανία του μίσους και το λάδι του Αλλάχ
Η βελτίωση της σύνθεσης του προσωπικού του, αλλά και των στρατιωτικών του σωμάτων, με μια «πιο ισορροπημένη αναλογία» μεταξύ των δύο φύλων, απασχολεί ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ, από τη σκοπιά της βελτίωσης της «επιχειρησιακής του ικανότητας». Το συγκεκριμένο άρθρο επικαλείται την εμπειρία από τις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο και συνοψίζει τα οφέλη που απέφερε η συμμετοχή γυναικών σε αυτές: «Μας εξασφάλισε μεγαλύτερη πρόσβαση στον ντόπιο πληθυσμό, περισσότερη υποστήριξη, καλύτερη πληροφόρηση και επίγνωση της κατάστασης, εξυπνότερες παρεμβάσεις με λιγότερους κινδύνους και καλύτερα αποτελέσματα. Βελτίωσε την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα», σημειώνει.
Στο φόντο αυτό, το ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων καταγράφεται ιδιαίτερα ζωηρό από την πλευρά του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την Ειδική Εκπρόσωπό του, το 37% του προσωπικού του ΝΑΤΟ διεθνώς και 21% των συμμετεχόντων στα ανώτερα όργανα λήψης αποφάσεών του είναι γυναίκες, ποσοστά που δείχνουν μια πρόοδο που συντελέστηκε την τελευταία δεκαετία.
Το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στις επιχειρήσεις του...
Ζητούμενο, όμως, για το ΝΑΤΟ είναι να αυξηθεί η αναλογία των γυναικών που συμμετέχουν στα στρατεύματα, σε αποστολές και επιχειρήσεις.
Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει και μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο πως η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος εξαρτάται από τα κράτη - μέλη του και τα στρατεύματά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τα τελευταία 15 χρόνια τα κράτη της συμμαχίας ανέπτυξαν πολιτικές και νομοθεσία για τη συμμετοχή των γυναικών στις Ενοπλες Δυνάμεις, ωστόσο η αύξηση που σημειώθηκε είναι χαμηλή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο χαμηλό ποσοστό γυναικών στρατιωτών στις επιχειρήσεις που διεξάγονται από το ΝΑΤΟ, ποσοστό το οποίο έφτασε «μόλις» το 6,7% κατά το 2013.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις σε ορισμένα από τα κράτη της συμμαχίας, οι οποίες παραμένουν κλειστές για τις γυναίκες: Κυρίως θέσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά και σε υποβρύχια ή τεθωρακισμένα», υπογραμμίζει η αρθρογράφος υποδεικνύοντας τα επόμενα βήματα που καλούνται οι κυβερνήσεις να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν.
...και πρόθυμες κυβερνήσεις να το ακολουθούν
Η Νορβηγία διεκδικεί τον τίτλο της πιο καλής ...μαθήτριας όσον αφορά τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, αφού το 2014 υιοθέτησε νόμο με τον οποίο επεκτείνει τη στρατολογία σε όλους τους πολίτες της, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Μάλιστα, η στρατιωτική εκπαίδευση των πρώτων γυναικών πρόκειται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2016.
Στη Νορβηγία η στράτευση είναι υποχρεωτική, αλλά δεν αφορά το σύνολο των πολιτών.
Από μια «δεξαμενή» 60.000 στρατεύσιμων επιλέγονται ετησίως περίπου 10.000 άτομα, μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό που ίσχυε για τους άντρες, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου επεκτείνεται πλέον και στις γυναίκες.
«Ενας νόμος για τη στρατολογία προκατειλημμένος με βάση το φύλο αποδείχθηκε αστήρικτος σε μια σύγχρονη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Ισοδυναμούσε με απώλεια του μισού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».
Με αυτό τον τρόπο υπερθεμάτισε υπέρ του νέου νόμου η υπουργός Αμυνας της Νορβηγίας, Ine Eriksen Sοreide, λίγο διάστημα μετά την ψήφισή του, από το βήμα εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε στις ΗΠΑ το «Ιδρυμα Κλίντον», μαζί με άλλα «ευαγή» ιδρύματα.
Μια δουλειά που «συνδυάζει τη σταθερότητα και την περιπέτεια»! Ετσι παρουσιάζει την ...καριέρα στις γραμμές του ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσα από την ιστοσελίδα του.
Υπόσχεται ίδιες «προκλήσεις, ανταμοιβές και ευκαιρίες» σε άντρες και γυναίκες:
«Εκτός από κάποιες θέσεις, στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στις ίδιες δουλειές, αμοιβές, εκπαίδευση και προαγωγή με τους άντρες», αναφέρει.
Και αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει μέσα στο 2016, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να άρει και τα τελευταία «εμπόδια» και «περιορισμούς» που έχουν απομείνει για τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις κυρίως στο πεζικό, στα τεθωρακισμένα, στις ειδικές δυνάμεις.
Με αυτόν τον τρόπο, η Αγγλία σπεύδει να ευθυγραμμιστεί με το σύμμαχό της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Ξεκινώντας από τον μήνα που διανύουμε, οι ΗΠΑ ανοίγουν όλες τις στρατιωτικές θέσεις και επαγγέλματα, χωρίς εξαίρεση, για τις γυναίκες.
«Θα μπορούν να οδηγούν τεθωρακισμένα, να χειρίζονται όλμους, να οδηγούν στρατιώτες του πεζικού στη μάχη», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ash Carter.
Με άλλα λόγια, θα μπορούν χωρίς «διακρίσεις» σε σχέση με τους άντρες, να σκοτώνουν και να σκοτώνονται κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.