Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κινηματογραφικό «Σκοπευτήριο» Καισαριανής: Το Λιμάνι της Χάβρης (14/1/2016)


Δημοσίευση: Τρίτη 12/01/2016 - 16:26 - Ενημέρωση: Τρίτη 12/01/2016 - 23:15

Θεματικό Αφιέρωμα:
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
1η ΠΡΟΒΟΛΗ: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016
«Το Λιμάνι της Χάβρης»
(Le Havre)
του Άκι Καουρισμάκι

Ώρα έναρξης προβολών: 8.00μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
*
Εισήγηση για το Προσφυγικό 
Λίνα Κροκίδη
Mέλος της συντονιστικής γραμματείας της
«Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τη Λαϊκή Ελευθερία και την Αλληλεγγύη»
*
Παρουσίαση της ταινίας
Μπάμπης Ζαφειράτος
Από το blog
«Μποτίλια Στον Άνεμο»
*
Ολες οι παρουσιάσεις
Μετανάστες – Πρόσφυγες
14/1/2016: Άκι Καουρισμάκι: Ένας Ελληνοφινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης (δημοσίευση, 22/1)
20/1/2016: BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας (δημοσίευση, 24/1)
*
ΠόλεμοςΦασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (δημοσίευση, 19/2)
4/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (δημοσίευση, 11/3)
(Το πλήρες κείμενο της με Σημειώσεις και Παράρτημα)
*
Παρουσίση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου
28/2/2016: Οι Διασταυρούμενες Ζωές μας στην παγίδα του καπιταλισμού - Νέα παρουσίαση της ταινίας (βλ. Νο 32), με αφορμή τα 17 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, το 1999 (δημοσίευση, 7/3)

***

Πριν από την παρουσίαση

 3.771 πρόσφυγες πνίγηκαν το 2015 στη Μεσόγειο –πολλοί απ' αυτούς στο Αιγαίοκατά την προσπάθειά τους να περάσουν στις «απάνεμες στεριές» της ΕΕ.
(Από τον ημερήσιο τύπο)

Δυο λόγια: Ένας μεσήλικας, πρώην ποιητής, νυν λούστρος και πώς να τα βγάλεις πέρα, αφού σήμερα όλοι κυκλοφορούν με αθλητικά παπούτσια;– ο οποίος στην Μποέμικη Ζωή (1992) του ίδιου σκηνοθέτη μάς συστήθηκε σκέτος Μαρσέλ και 20 χρόνια μετά (2011) μας δηλώνεται με το επώνυμο Μαρξ (πάλι ο εξαιρετικός Αντρέ Βιλμς), θα κάνει τα πάντα για να φυγαδεύσει το κυνηγημένο από έναν σύγχρονο Ιαβέρη παράνομο προσφυγόπουλο, με τη βοήθεια του εργατόκοσμου της γειτονιάς που ζει κυνηγημένος κι αυτός από την ίδια αδίστακτη καπιταλιστική εξουσία.

Το Λιμάνι της Χάβρης θα μας φέρει στο νου, μοιραία, το ίδιο λιμάνι 80 χρόνια νωρίτερα στη μυθική ταινία ενός άλλου Μαρσέλ, του κομμουνιστή Μαρσέλ Καρνέ στο Λιμάνι των Απόκληρων (1938), σε σενάριο του επίσης κομμουνιστή ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Στο σημερινό λιμάνι, όπου τα πλαστά χαρτιά είναι περισσότερα κι από τα ψάρια της θάλασσας όπως θα πει κάποια στιγμή ο Βιετναμέζος συνάδελφος του ήρωα–, οι απόκληροι μόνο ενδυματολογικά διαφέρουν.

Ο Καουρισμάκι εκφράζει τον κοινωνικό προβληματισμό του και πέρα από τις ταινίες του, μποϊκοτάροντας διάφορα φεστιβάλ. Το 2002, στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, όταν η Αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα στον Ιρανό συνάδελφό του Αμπάς Κιαροστάμι, είχε δηλώσει: «Αν η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση δε θέλει έναν Ιρανό, δεν έχει ανάγκη ούτε από έναν Φινλανδό. Εμείς δεν έχουμε καν πετρέλαιο»

Είναι από τους σκηνοθέτες εκείνους που, όπως κι οι Αδελφοί Νταρντέν, επιμένει να κινηματογραφεί την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μιας εργατικής τάξης μπλεγμένης στα γρανάζια των «μοντέρνων καιρών μας».

Η συνέχεια επί της οθόνης...
Μπ. Ζ.
Γενάρης 2016



*

Από το Δελτίο Τύπου της Λέσχης
 
Ώρα έναρξης προβολών: 8.00μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

Δραματική 2011 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 93'
Το Λιμάνι της Χάβρης είναι ένα γλυκόπικρο ενήλικο παραμύθι δια χειρός Άκι Καουρισμάκι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.
Ο Καουρισμάκι που κατά καιρούς έχει σταθεί κριτικά στην Αμερική, μποϊκοτάροντας και την φιέστα των Όσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, επιτίθεται αυτήν την φορά στην απάνθρωπη πολιτική της «πολιτισμένης» Ευρωένωσης, εν προκειμένω σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Υπόθεση:
Ο Μασρέλ Μάρξ, ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί, της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθρομετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να βοηθήσει την άρρωστη γυναίκα του. Αποφασίζει όμως να βοηθήσει, πάση θυσία, το αγόρι να περάσει τη Μάγχη. «Θαύματα γίνονται συχνά, αλλά όχι στη δική μου γειτονιά», λέει. Στην εργατική του γειτονιά, όμως, με τους φτωχούς εργαζόμενους, από κει ξεπηδά η ελπίδα για ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του…
Γαλλική ταινία, με τους: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν – Πιερ Νταρουσέν, Μπλοντέν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Γενάρης 2016 - Πρόγραμμα

Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής – «Σκοπευτήριο»

e-mail: klskopeythrio@gmail.com
τηλ. Επικοινωνίας: 6973 999219 - 6979 119018

*
*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.