Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΝΑΤΟμένοι ορίζοντες: Πρόσθετα μέτρα και δεσμεύσεις στήριξης της Τουρκίας ‒ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Κουπεπε στο ΝΑΤΟ και «ενεργητική εξωτερική πολιτική» ‒ Μαυροβούνιο: ΑντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις ‒ Αιγαίο: Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων

Οι υπουργοί των Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με το λογότυπο της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, που θα γίνει το 2016
*
Το «κουπεπέ» ανήκει στην Αλεξίσφαιρη Μπαλού:
(Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015)
*

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενισχύεται παραπέρα η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο
Τη συγκέντρωση κι άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, ανακοινώνοντας «πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας
«Πρόσθετα μέτρα στήριξης» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του αμέσως πριν την έναρξη της διήμερης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα αυτά, στο όνομα της «ενίσχυσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Τουρκίας», περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση περισσότερων στρατιωτικών δυνάμεων και μέσων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την όξυνση των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή.
Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπροσωπεί στη Σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.


Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της σε όλες τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που δρομολογούν τη γενίκευση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή, ο ίδιος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της Συνόδου, ισχυρίστηκε ότι
«από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε υπέρ του να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα όσον αφορά τις σχέσεις της Δύσης και ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία»....
Γ. Στόλτενμπεργκ: Περιμένω περισσότερες δεσμεύσεις και από άλλους συμμάχους
«Θα εργαστούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Παρότι ο γγ του ΝΑΤΟ προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα αυτά έχουν αποφασιστεί «εδώ και χρόνια» και «δεν συνδέονται με το επεισόδιο της περασμένης βδομάδας» -δηλαδή την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού που επιχειρούσε στη Συρία- τα όσα ανέφερε στη συνέχεια αποτυπώνουν ανάγλυφα την τεράστια και συνεχώς διογκούμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Αυτό που έχουμε ήδη στην Τουρκία», δήλωσε, «είναι ότι η Ισπανία παρέχει μια συστοιχία Patriot, για να στηρίξει την αεράμυνα της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει αεροσκάφη για υποστήριξη της τουρκικής αεράμυνας, σε διμερή βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει ότι θα σταθμεύσει αεροσκάφη μαζί με άλλους συμμάχους, ως μέρος των αποφάσεων του ΝΑΤΟ. Και η Γερμανία και η Δανία θα συνεισφέρουν πολεμικά πλοία στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Αλλα έθνη θα παρέχουν επίσης ναυτικές δυνατότητες στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις μας και θα αναπτύξουμε ορισμένες από αυτές στη Μεσόγειο».
Ο γγ της λυκοσυμμαχίας πρόσθεσε μάλιστα ότι «περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες βδομάδες».
Ως προς το τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι «περισσότερες δεσμεύσεις» είναι χαρακτηριστική η δήλωση ΝΑΤΟικού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο για τη δυνατότητα αποστολής από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης AWACS: 
«Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους», δήλωσε.
Υπενθυμίζουμε ότι την ετοιμότητά της να συμβάλει στον τομέα των «πληροφοριών», στοιχείο απαραίτητο για τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έχει δηλώσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της συγκυβέρνησης, άλλωστε, ήταν η ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης P-3 Orion για τις «ανάγκες εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο», με την περιβόητη απευθείας ανάθεση στην αμερικανική «Lockheed Martin» συμβολαίου ύψους 500 εκατ. δολαρίων...
Την ίδια στιγμή, η κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ «έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, με το πρόσχημα της «απάντησης» σε κινήσεις ενίσχυσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.
Το ζήτημα των «σχέσεων με τη Ρωσία», άλλωστε, αποτελεί ξεχωριστό θέμα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι θα συζητηθούν τρόποι 
«αποκατάστασης της προβλεψιμότητας στη σχέση μας» και «αποφυγής περιστατικών και ατυχημάτων που μπορούν να βγουν εκτός ελέγχου».
Αφγανιστάν και «προκλήσεις από το Νότο»
Χτες εξάλλου, η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αποφάσισε τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης «Resolute Support Mission» στο Αφγανιστάν, μεγέθους περίπου 12.000 ανδρών, τουλάχιστον για όλο το 2016. Αποφασίστηκε, επίσης, να δρομολογηθεί η χρηματοδότηση των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2020 (μέχρι τώρα προβλεπόταν η χρηματοδότησή τους μέχρι το 2017), καθώς και η ενίσχυση της «συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με το Αφγανιστάν, με την εγκατάσταση μιας «παρουσίας υπό πολιτική διοίκηση» (civilan-led presence) και μετά την ολοκλήρωση της αποστολής της «Resolute Support Mission» (η χρονική στιγμή της οποίας δεν προσδιορίζεται...).
Άλλα θέματα στο χτεσινό πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου ήταν η «προσαρμογή της Συμμαχίας στις προκλήσεις από το Νότο», όπου ιδιαίτερος λόγος γίνεται στις επεμβάσεις της λεγόμενης «συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» και την «κινητοποίηση τοπικών δυνάμεων», με «εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλές», η «εξέταση της προόδου που έχει σημειωθεί ως προς την Οικοδόμηση Αμυντικών Δυνατοτήτων» και η «Στρατηγική του ΝΑΤΟ για την Υβριδική Απειλή».
Για σήμερα, τέλος, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση, όπου θα αποφασιστεί η πρόσκληση στο Μαυροβούνιο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, καθώς και η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, η οποία θα επικεντρωθεί στην «ασφάλεια στην Ανατολική Ουκρανία» και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ.
Συγκυβέρνηση: Με τα μπούνια στην «ενεργητική εξωτερική πολιτική»
Μέσα σε αυτό το φόντο των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η συγκυβέρνηση επιχειρεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου να ξεδιπλώσει την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της, αναλαμβάνοντας ακόμα πιο δραστήριο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και οικοδομώντας παράλληλα άξονες με βάση τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε για την πρόσφατη παρουσία του στην Τεχεράνη ότι
«το ταξίδι στο Ιράν ήταν ελπιδοφόρο και αποτελεσματικό» και πρόσθεσε: «Σας θυμίζω ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη και στις 8 Δεκέμβρη περιμένουμε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου στην Αθήνα».
Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, την Παρασκευή 4/12, η συγκυβέρνηση θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
MAYΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαδηλώσεις κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
Έντονη η αντίδραση της Ρωσίας
Κλιμακώνονται οι έντονες αντιδράσεις που προκαλεί σε αντιπολιτευόμενα κόμματα του Μαυροβουνίου η προσπάθεια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μ. Τζουκάνοβιτς, για ένταξη του κρατιδίου των περίπου 620.000 ανθρώπων στο ΝΑΤΟ, 16 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της λυκοσυμμαχίας που αιματοκύλισαν τους λαούς της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και διέλυσαν τη χώρα.
Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να παραιτηθεί και να διενεργηθούν εκλογές και δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες κεντρικές διαδηλώσεις σε Ποντγκόριτσα και Νίκσιτς.

Ο Μ. Τζουκάνοβιτς, πάντως, απέρριψε και χτες τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει πολιτική «αποσταθεροποίηση» ώστε να αποτρέψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αφησε, εντούτοις, ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της δεύτερης μέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που αναμένεται να δώσει «πράσινο φως» για τη διαδικασία ένταξης.
Το σχέδιο για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη μείωση της γεωπολιτικής ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, γι' αυτό και τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας τότε σε βοσνιακή εφημερίδα:
«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι σφάλμα, ακόμη και προβοκάτσια με έναν τρόπο και μία ανεύθυνη πολιτική που υποβαθμίζει την αποφασιστικότητα για την οικοδόμηση ενός συστήματος ίσης και μοιρασμένης ασφάλειας στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως εάν μία χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου μπλοκ».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντ. Λουτ, κληθείς χτες να σχολιάσει τις ρωσικές αντιδράσεις σε μία ΝΑΤΟική ενταξιακή πρόσκληση προς το Μαυροβούνιο,
ισχυρίστηκε τάχα ότι η διεύρυνση που επιχειρείται δε  «σχεδιάζεται ως ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, ούτε αφορά τη Ρωσία, αλλά την προοπτική του Συμφώνου να παραμένει ανοικτό σε νέα μέλη, εάν εκφράσουν την επιθυμία να ενταχθούν και εφόσον εκπληρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια όπως η δημοκρατία και η ικανότητα στρατιωτικής συμβολής».
ΑΙΓΑΙΟ
Μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων
Με τον αέρα των αποφάσεων κάλυψης της Τουρκίας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αποφάσεων που φέρουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, εντείνεται και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Χτες συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός 6 τουρκικών F-16, εισήλθε στις 15.01 στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, για να διασπαστεί στη συνέχεια σε 2 σχηματισμούς, 4 και 2 αεροσκαφών. Ο μεν πρώτος στις 15.25 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τους Φούρνους, στα 4.000 πόδια, ενώ ο δεύτερος πραγματοποίησε στις 15.27 υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι στα 8.500 πόδια και 8.200 πόδια, αντίστοιχα, και στις 15.29 πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.100 πόδια.
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική» και εξήλθε του FIR Αθηνών έως τις 15.30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.