Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων – Σωματεία και φορείς ζητούν την απόσυρσή του – Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες – Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (3 VIDEO)

Η τοποθέτηση του Θανάση Παφίλη

Ψηφίστηκαν τα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Σωματεία και φορείς ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων

 Δημοσίευση: Τετ, 15/10/2014 - 17:06
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 16/10/2014 - 14:29

Νόμος του κράτους έγινε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, που νομιμοποιεί τη χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρήσεις και επιβάλλει πλήρες φακέλωμα των μελών και των φίλων τους. Το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 5 και 7 και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.
Τα συγκεκριμένα άρθρα αναφέρονται στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων για όσους ενισχύουν ένα κόμμα μέσω κουπονιών και στους όρους για την ιδιωτική χρηματοδότηση. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 263 βουλευτές. Για το άρθρο 5, ψήφισαν υπέρ 148 βουλευτές και κατά 115 βουλευτές. Για το άρθρο 7, ψήφισαν υπέρ 147 και κατά 115 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δεν ψήφισε.
Τις προηγούμενες μέρες το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο σύνολο του και επί των υπολοίπων άρθρων.  
Τοποθετήσεις επί των άρθρων έγιναν το πρωί της Τετάρτης στη συζήτηση του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τις επιχειρήσεις και επιβάλλει πλήρες φακέλωμα των μελών και των φίλων τους.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ -με εξαίρεση το ΚΚΕ- τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν επιμέρους άρθρα, που όμως εξυπηρετούν τη βασική του φιλοσοφία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε στην κατ' άρθρο συζήτηση ότι το νομοσχέδιο αποτελεί πράγματι τομή, αλλά σε «αντιδραστική κατεύθυνση», κατ' επιταγή των κατευθύνσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναδεικνύοντας τους στόχους του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι «προσπαθούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα των κομμάτων». Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η θεσμοθέτηση των «λόμπι» μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεκαθάρισε ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι συστατικό του συστήματος και έχουν νομιμοποιηθεί.
Σε σχέση με το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι ελέγχεται αυστηρά από ορκωτούς λογιστές και δεν πρόκειται να δεχθεί να φακελώνονται οι άνθρωποι που το ενισχύουν. Όπως είπε, νόμιμο είναι να μπορεί ο καθένας που πιστεύει σε ένα κόμμα να το στηρίζει και οικονομικά.
Ο Θανάσης Παφίλης απευθύνθηκε σε αυτούς που δηλώνουν ότι διαφωνούν με την καταγραφή των κουπονιών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και τους ζήτησε να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Απαντώντας στον αντικομουνιστικό οχετό της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι πάει πολύ να εγκαλούν το ΚΚΕ αυτοί που έχουν εισοδήματα από «μπραβιλίκια» και άλλες χρηματοδοτήσεις αυτού του είδους. 
Η τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επανέλαβε, στην κατ' άρθρο συζήτηση, ότι το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί τις συναλλαγές κομμάτων και βουλευτών με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», και ταυτόχρονα οδηγεί σε ένα «άνευ προηγουμένου γενικευμένο φακέλωμα πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν ακόμα και με ένα ευρώ».
Στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί τις γενικότερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν μένουν μόνο στο ζήτημα των οικονομικών, αλλά επεκτείνονται ακόμα και σε ζητήματα λειτουργίας, οργάνωσης, καταστατικού των κομμάτων. Μάλιστα υπενθύμισε ότι ήδη σε μια σειρά χώρες της ΕΕ υπάρχουν δίκες σε βάρος κομμουνιστικών κομμάτων για διατάξεις του καταστατικού τους. Όπως είπε, «εδώ μιλάμε για μια γενικότερη προσπάθεια χειραγώγησης, παρεμπόδισης της πολιτικής δράσης κομμάτων και οικονομικού στραγγαλισμού».
Με αφορμή τη διάταξη για χρηματοδότηση των κομμάτων από νομικά πρόσωπα, δηλαδή από επιχειρηματίες, υπογράμμισε ότι «γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού κάτι το οποίο ήταν καταδικασμένο, άσχετα αν γινόταν». Επίσης, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Ο Γιάννης Γκιόκας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ ελέγχεται όπως όλα τα κόμματα -και ακόμα περισσότερο- από ορκωτούς λογιστές και δημοσιεύει ισολογισμούς, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί να δώσει λίστες με ονόματα και στοιχεία μελών και φίλων του Κόμματος. 
Επί των τροπολογιών που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι «δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί το νομοσχέδιο και οι επικίνδυνες διατάξεις του στη συνείδηση του λαού». Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης να διορίζει τους γενικούς διευθυντές, ενώ για τις αναφορές του υπουργού πως είναι μεταβατική, παραφράζοντας σχετική ρήση, σχολίασε ουδέν μονιμότερο του μεταβατικού.

Η τοποθέτησή του επί των τροπολογιών
Συναίνεση στα βασικά...
Με αφορμή τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν σε επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, ανέφερε ότι «σχεδόν όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου είναι σύμφωνες στα βασικά», καθώς και ότι διαμορφώνεται «κλίμα γενικότερης συναίνεσης».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των άρθρων 1, 6 και 12. Τα συγκεκριμένα άρθρα προβλέπουν φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τα κόμματα, χρηματοδότηση των βουλευτών ακόμα και από επιχειρηματίες, καθώς και ότι τα στοιχεία από τα κουπόνια θα καταχωρούνται στα βιβλία εσόδων και εξόδων που τηρούν τα κόμματα.
Δηλαδή εμπαίζοντας απροκάλυπτα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε επί της αρχής, αλλά στήριξε μια σειρά άρθρα που υπηρετούν τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήραν το λόγο, επιτέθηκαν στο ΚΚΕ που αρνείται το φακέλωμα των μελών και των φίλων του, επιβεβαιώνοντας ότι η φασιστική οργάνωση αποτελεί το μακρύ χέρι του αστικού κράτους.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Διαμόρφωση κειμένου, επιλογή φωτό, σύνδεσμοι, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.