Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις κατά των ξένων στρατευμάτων ‒ Στους 17 ανήλθαν οι νεκροί από επίθεση σε εκκλησία στο Μπανγκί


ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πέντε νεκροί σε διαδηλώσεις κατά των ξένων στρατευμάτων
ΜΠΑΝΓΚΙ.-
«Καζάνι που βράζει» θύμιζε από νωρίς χτες το πρωί η πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από το θάνατο δύο έως πέντε διαδηλωτών από τα πυρά Μπουρουντιανών στρατιωτών - μελών της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν και να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα τους, καθώς και την παραίτηση της φιλοδυτικής Κατρίν Σαμπά Πανζά που υποδύεται την «πρόεδρο» σε μία χώρα, που έχει δεχτεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση Γάλλων, άλλων στρατιωτών χωρών της ΕΕ και Αφρικανών.
Χιλιάδες πολίτες (ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά) ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το αεροδρόμιο, γύρω στις 6.00 το πρωί, καταλήγοντας σαν ένα ανθρώπινο ποτάμι έξω από τα γραφεία της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) στο Μπανγκί.
Αφορμή για τις διαμαρτυρίες τους είναι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα και οι ασταμάτητες επιθέσεις κατά αμάχων, με τελευταία περίπτωση τη σφαγή τουλάχιστον 17 ατόμων και τις απαγωγές άλλων 27 στο χριστιανικό ναό της Φατίμα στο Μπανγκί το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης από ισλαμιστές ενόπλους, πιθανώς μέλη της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ που είχε σφετεριστεί την εξουσία έως τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη (από Μποτίλια).
Την ώρα που αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επιχείρησε να μεταφέρει τα αιτήματα σε αξιωματούχο της ΑΕ, ομάδα Μπουρουντιανών στρατιωτών άνοιξε απροειδοποίητα πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο. Αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, είπαν πως μέτρησαν τουλάχιστον πέντε πτώματα διαδηλωτών.
Ξεχωριστή διαδήλωση έγινε νωρίτερα και έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, από εκατοντάδες διαδηλωτές που χτυπούσαν τις αδειανές κατσαρόλες, σε μία προσπάθεια, να υπογραμμίσουν τη μεγάλη φτώχεια από την οποία υποφέρουν.
Άλλοι διαδηλωτές, μικρότερης ηλικίας, έστησαν πύρινα οδοφράγματα σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας.
Κάποια από τα οδοφράγματα σαρώθηκαν από τις μπουλντόζες Γάλλων στρατιωτών που έσπευσαν να επιβάλουν την «τάξη».
Μολονότι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία διαθέτει σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο, η τεράστια πλειονότητα του λαού των περίπου 4.600.000 υποφέρει από μεγάλη φτώχεια και έλλειψη βασικών υποδομών και υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας.
Η στρατιωτική επέμβαση των Γάλλων βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, με πρόσχημα την προστασία του πληθυσμού από τις επιθέσεις ενόπλων πολιτοφυλακών Χριστιανών, αλλά και ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ.
Εδώ και ένα μήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η στρατιωτική αποστολή μερικών εκατοντάδων στρατιωτών της ΕΕ στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου έχουν στρατοπεδεύσει δεκάδες χιλιάδες ξεσπιτωμένοι άμαχοι δίχως βασική πρόσβαση σε καθαρό νερό, αποχέτευση, τρόφιμα (από Μποτίλια).
Βλέπε και από Μποτίλια με ετικέτα Μπανγκί (20 τίτλοι)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.