Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή Τσακαλώτου: Χαχανάκια Βρυξελλών! − Αλλά δεν πειράζει, ο Κούλογλου διαλέγει τη στιγμή που θα μας επιτεθούν − Με τον Τζανακόπουλο δεν νιώθουν άνετα − Και ο Παππάς τους έχει στρυμώξει − ΚΚΕ: Άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ
Επιβεβαιώνονται οι δεσμεύσεις για «κόφτη» και μέτρα στις συντάξεις
Τρίτη 27/12/2016 - 15:27
Δημοσιοποίησε την επιστολή του προς τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε δήλωσή του επιτίθεται στη ΝΔ σε μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή στην πλαστή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμφωνούν στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του τρίτου μνημονίου. (Ολόκληρη η επιστολή στο τέλος).

ΚΚΕ
Η επιστολή Τσακαλώτου επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα
Τρίτη 27/12/2016 - 15:31 - Ενημέρωση: Τρίτη 27/12/2016 - 15:32
Σε σχόλιο για την επιστολή Τσακαλώτου (βλέπε και από Μποτίλια στο τέλος) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται από τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο».
902

Το επίσημο κείμενο της επιστολής επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ενώπιον των θεσμών ότι θα τηρήσει κατά γράμμα το τρίτο μνημόνιο και αν χρειαστεί θα ενεργοποιήσει αφ' ενός μεν τον «κόφτη» για την επίτευξη των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων και αφ' ετέρου δε θα λάβει αντισταθμιστικά μέτρα στις συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016.
Επιπλέον δεσμεύεται ότι τυχόν νέα υπεραπόδοση των εσόδων της φοροεπιδρομής θα αξιοποιηθεί, μόνο σε συμφωνία με τους θεσμούς και όχι με μονομερείς ενέργειες, όχι μόνο για την ενίσχυση της αποκαλούμενης κοινωνικής πολιτικής ή τη μείωση της φορολογίας, αλλά και για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας και για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Σε γραπτή δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει πως η καθυστέρηση για τη δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε διότι «δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποδέκτες μια επίσημη επιστολή».
Προσθέτει
«επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την επιστολή Τσακαλώτου με τις γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Τρίτη 27/12/2016 - 10:48

Την ικανοποίησή τους για την επιστολή Τσακαλώτου και το μπαράζ δεσμεύσεων (και από Μποτίλια) ακόμα και για κόφτη στις συντάξεις εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλο οι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Μετά τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που άναψε το πράσινο φως για την επανέναρξη των συζητήσεων για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος ήρθε η σειρά του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, να τοποθετηθεί θετικά ως προς την επιστολή Τσακαλώτου.
«Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο Γάλλος Επίτροπος που εκτιμά πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία τόσο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.
Αν και ενώπιον των δανειστών η κυβέρνηση γραπτά δεσμεύθηκε για ενεργοποίηση του κόφτη, λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για τις εξαγγελίες Τσίπρα και ότι δεν θα κάνει μονομερείς κινήσεις, στο εσωτερικό της χώρας με τη ρητορική της αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κινδυνεύει η παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας από τη στάση ορισμένων εκ των δανειστών δείχνοντας τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, που στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανάφερε ότι «δεν θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση» και «θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση», οπότε «αν έχει αποφασίσει κάποιος να σου επιτεθεί, διαλέγεις εσύ τη στιγμή».
Αυτή την κυβερνητική επικοινωνιακή γραμμή εμφάνισαν παραμονή των Χριστουγέννων δύο υπουργοί με συνεντεύξεις τους (και από Μποτίλια). Ο υπουργός Επιτρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «RealΝews» ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νοιώθουν άνετα με την σημερινή κυβέρνηση».
Στο «ΣΚΑΪ» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι «το ενδεχόμενο το τρέχον πρόγραμμα να λειτουργήσει και να αποδώσει δεν είναι ευτυχές σενάριο για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».
*
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr
Η επιστολή
(το πρωτότυπο κείμενο)
Dear Mr. President, Dear Managing Director,
In response to the institutions' preliminary assessment of the measures on pensions and VAT which were recently legislated and implemented by the Greek authorities and the views expressed at the extraordinary EWG teleconference on 20 December, I would like to clarify the following.
As regards the pension measure, please note that both the Prime Minister and myself have made it publicly clear, and will continue to do so, that this is a one-off payment that is not intended to become a permanent feature of the recently enacted pension reform. As regards the temporary suspension of the VAT for selected Aegean islands, the measure is limited to 2017 only and is fully funded in the 2017 budget.
The Greek authorities remain fully committed to pursue the agreed fiscal path that is based on primary surplus targets of 0.5, 1.75 and 3.5 percent of GDP in 2016, 2017 and 2018 respectively. The Greek authorities will activate the contingency fiscal mechanism, put in place in the context of the first review, as foreseen in Law 4389/16, in case outturn data validated by Eurostat shows that those agreed targets were not met. In particular, in the event that the budgetary outturn for 2016 does not meet the agreed target, which we consider extremely unlikely, the Greek authorities commit to undertake compensatory measures in the area of pension expenditures, to make up the difference between the outcome and the fiscal target for 2016.
On process, I recognize that measures with fiscal implications need to be discussed and agreed with the institutions in line with our MoU commitments. In particular, in case of permanent fiscal over-performance vis-a-vis the programme targets as confirmed by the annual budgetary outturns validated by Eurostat, the Greek authorities will agree with the institutions, in the context of the reviews, on the use of the available fiscal space. We recognize that the available fiscal space may be used on targeted measures to strengthen social protection (especially the Social Solidarity Income Programme) and/or to reduce tax burdens subject to MoU commitments. Otherwise, we will use the over-performance to build cash buffers and/or clear arrears.
The Greek authorities fully recognize that the Eurogroup statements of 25 May and 5 December are premised on continuous adherence to the MoU commitments.
I hope that these clarifications reassure the Eurogroup on our full commitment to remain compliant with our obligations under the MoU, both as regards the substance as well as the process of cooperation with our partners.
Yours faithfully
Euclid Tsakalotos Minister of Finance
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών
(ανεπίσημη μετάφραση)
Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της 20ης Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.
Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο, γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016.
Eπί της διαδικασίας, αναγνωρίζω ότι μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας από το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση μίας μόνιμης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, όπως αυτή διαπιστώνεται από τα ετήσια αποτελέσματα του προϋπολογισμού που επικυρώνει η Eurostat, οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων, σχετικά με τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Αναγνωρίζουμε ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Eurogroup στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Ελπίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις επανεπιβεβαιώνουν στο Eurogroup την απόλυτη δέσμευση μας να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας της συνεργασίας με τους εταίρους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.