Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας ‒ Κατεστραμμένες οι υποδομές σε Ντόνετσκ-Λουγκάνσκ, 750.000 πρόσφυγες ‒ Αντίποινα Πούτιν ‒ Αλυσιδωτές αντιδράσεις ‒ Ανησυχία στο χωριό μας ‒ ΚΚΕ: Συνέπεια της επέμβασης ΕΕ-ΗΠΑ το εμπάργκο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της

Οξύνονται οι εντάσεις και οι κατηγορίες
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Μόσχα ίσως χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα μια «ανθρωπιστική αποστολή» για να στείλει στρατό στην Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.-- Στο Κίεβο αναμένεται να φτάσει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, μετά από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και με στόχο -σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα- την προετοιμασία συνόδου μεταξύ της Ουκρανίας και μιας Επιτροπής του ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ πρόσφατα αποκαλύφτηκε ότι υπάρχουν σκέψεις (που στηρίζει ειδικά η Ουάσιγκτον) για περαιτέρω προσέγγιση του Κιέβου με τη λυκοσυμμαχία, της οποίας δεν είναι επίσημο μέλος ακόμα.
Χτες, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επανέλαβε την «ανησυχία» που προκαλεί στο «Βορειοατλαντικό Σύμφωνο» η αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, την οποία, άλλωστε, ο Ράσμουσεν, αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικαλέστηκαν πρόσφατα για να ζητήσουν αύξηση των πολεμικών δαπανών των κρατών - μελών της Συμμαχίας, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, ανέφερε ότι «προκαλεί έντονη ανησυχία» το ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» και πρόσθεσε πως «η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση».
Στη σχετική ανακοίνωση, το NATO επισήμανε πως η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μιας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως μια δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις (της) στην Ανατολική Ουκρανία».
Στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα», επικαλούμενος τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χτες πως τα γεγονότα στην Ανατολική Ουκρανία αποσιωπούνται εσκεμμένα, αλλά και ότι δημοσιογράφοι από δυτικά κράτη αρνήθηκαν να συναντηθούν με Ουκρανούς στρατιώτες που ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία και να μάθουν «τι αντιμετώπισαν στην περιοχή της "αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης" που στην πραγματικότητα είναι εμφύλιος πόλεμος».
Ισοπεδώνονται σημαντικές υποδομές
Εκατοντάδες συγκροτήματα σπιτιών έχουν ισοπεδωθεί στην Ανατολική Ουκρανία
Κι ενώ οι τόνοι μεταξύ των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων υψώνονται συνεχώς, στην Ανατολική Ουκρανία ο λαός βιώνει τις τραγικές συνέπειες των ανταγωνισμών των μονοπωλίων και της «αντι-τρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου.
Η δημοτική αρχή στο Ντόνετσκ κατήγγειλε ότι προχτές το βράδυ, τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι άκουγαν «ισχυρές εκρήξεις» και «ανταλλαγές πυρών».
Επίσης, πρακτορεία μετέδωσαν ότι η πόλη δέχτηκε την πρώτη αεροπορική επίθεση. «Η περιοχή του Καλίνινσκι δέχθηκε τη νύκτα αεροπορικό πλήγμα, που άνοιξε τρύπα διαμέτρου 4 και βάθους 1,5 μέτρου στο δρόμο... δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.
Συνολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπων της αυτοανακηρυχθείσας «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 156 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, 7 αγωγοί φυσικού αερίου, 5 αγωγοί ύδρευσης, 258 συγκροτήματα κατοικιών και 41 γέφυρες.
Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ουκρανία που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι θα σώσουν τις ζωές τους και καταφεύγοντας στη γειτονική Ρωσία. Ρωσικά ΜΜΕ έχουν κάνει λόγο μέχρι και για 750.000 πρόσφυγες.
ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αυξάνεται η πίεση σε πολλά μονοπώλια
Διάταγμα που προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για ένα χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία υπέγραψε, χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Στο κείμενο ρητά αναφέρεται ότι «με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (...) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για ένα χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας.
Αντίποινα Πούτιν

Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS, ο Πούτιν ζήτησε από τα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης να καταλήξουν σε συνολικότερα μέτρα που θα ληφθούν ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει έναν αριθμό μέτρων σε αντίποινα στις αποκαλούμενες "κυρώσεις" από ορισμένες χώρες», είπε ο Πούτιν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη «διασφάλισης των συμφερόντων των εγχώριων παραγωγών βασικών προϊόντων» και πρόσθεσε ότι η ρωσική απάντηση θα είναι «ακριβής».
Χτες το βράδυ, η ρωσική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από τις ΗΠΑ.
Ακόμα, το πρακτορείο «RIA Novosti», που επικαλείται την ίδια υπηρεσία, μετέδωσε πως πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Αεροπορικές εταιρείες

Η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti» ανέφερε ότι η ρωσική κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει μέτρα που θα εμποδίζουν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις μέσω των αεροδιαδρόμων που διασχίζουν τη Σιβηρία, κάτι που θα εκτοξεύσει το κόστος των εναέριων μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων αφού θα απαιτούνται πολύ περισσότερα καύσιμα.
Ορισμένοι εκτιμούσαν ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να επιβαρύνει εταιρείες, όπως οι «Lufthansa», «British Airways» και «Air France» με 1 δισ. ευρώ μόνο για ένα τρίμηνο.
Χτες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εισαγωγές βόειου κρέατος και ζώντων ζώων από τη Ρουμανία.
Η ρωσική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επιτήρησης ανακοίνωσε ότι η διακοπή είναι προσωρινή και ισχυρίστηκε ότι αυτή οφείλεται στην «εμφάνιση κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (σ.σ. νόσος των "τρελών αγελάδων")», στη Ρουμανία.
Η Φινλανδία σκέφτεται να ζητήσει αποζημίωση
Στο μεταξύ, ενδεικτικές των περίπλοκων ανταγωνισμών είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος σημείωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν οι κυρώσεις πλήξουν δυσανάλογα τη Φινλανδία, θα επιδιώξουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας (...) Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αρχή της οικονομικής αλληλεγγύης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες - μέλη που πλήττονται περισσότερο από τις κυρώσεις θα λάβουν και κάποια μορφή αποζημίωσης». Ενώ πρόσθεσε: «Τολμώ να πω ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο -και υπογραμμίζω τη λέξη ενδεχόμενο- οικονομικής κρίσης (...) Οι άμεσες επιπτώσεις από τις κυρώσεις μπορεί να είναι σημαντικές».
Η τοποθέτηση της Φινλανδίας είναι χαρακτηριστική και των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν στην ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά και των σύνθετων συνεπειών που προκαλεί ο μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Η «αυστηροποίηση» των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κυρώσεων και τα ρωσικά «αντίποινα» είναι ολοφάνερο ότι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά και αλυσιδωτά τα δεδομένα για μια σειρά κλάδους στους οποίους ήδη τα μονοπώλια ανταγωνίζονταν άγρια μεταξύ τους για το ποιο θα κυριαρχήσει, στο πλαίσιο και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Σ' αυτή τη βάση, τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμα και το να δοκιμαστούν οι σχέσεις στενών «εταίρων» που σε κάθε φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών προτάσσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους και δε διστάζουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι σε πρώην αντιπάλους και νυν συνεργάτες.
Νέα δεδομένα είναι πιθανό να προκύψουν και στην τουριστική κίνηση, παίρνοντας υπόψη ότι οι Ρώσοι τουρίστες εμφάνιζαν αύξηση τα τελευταία χρόνια σε προορισμούς όπως η Ελλάδα.
Δημοσιεύματα συνδέουν τις απανωτές πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, το τελευταίο διάστημα, και με την επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας, αλλά και συνολικά τις συνέπειες που προκαλούν στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις.
Συνδέουν με αυτές την ύφεση της ρωσικής οικονομίας και το γεγονός ότι το ρούβλι σημειώνει πτώση, κάτι που εκτιμούν ότι δρα ανασταλτικά στην τουριστική κίνηση εκτός συνόρων.
Ανησυχία για τις ελληνικές εξαγωγές
Η ανησυχία που προκαλούν οι εξελίξεις σε Ουκρανία - Ρωσία για την εξαγωγική δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, που έγινε την Τρίτη, υπό την προεδρία του Ελληνα υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.
Στη συνεδρίαση, επισημάνθηκε ότι στόχος είναι οι εξαγωγές να παραμείνουν σταθερές στα 27 δισ. ευρώ ή 15% του ΑΕΠ και τονίστηκε ότι αυτές «παραμένουν ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ».
Αν και εκφράστηκε η «ελπίδα» ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα και θα αποφευχθούν μονομερείς δράσεις, ήδη, κυβέρνηση και επιχειρηματίες εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις.
Έτσι, αποφασίστηκαν η συνέχιση των δράσεων για διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη κλάδων που επηρεάζονται αρνητικά.
Όπως αναφέρθηκε, σήμερα, η ρωσική αγορά απορροφά το 1,5% των ελληνικών εξαγωγών ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν κλάδοι για τους οποίους η ρωσική αγορά αφορά το 40% και το 50% των εξαγωγών τους.
Φυσικά, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αποτελούν βασική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, έχουν καταρτιστεί ήδη μια σειρά σχέδια για τη στήριξη των εξαγωγέων, όπως δράσεις για τη μείωση του κόστους και του χρόνου των εξαγωγών, «

ειδικά εργαλεία ρευστότητας», το «πρόγραμμα εξωστρέφειας» του ΕΣΠΑ κ.τ.λ.
Σήμερα, αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Π. Μίχαλο, στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων υπουργείων και εξαγωγικών φορέων και θέμα ειδικά τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία.

 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 7/8/2014




ΚΚΕ: Σχόλιο για το εμπάργκο της Ρωσίας

«Συνέπεια της επέμβασης της ΕΕ και των ΗΠΑ στις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, είναι το εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα της ΕΕ, με αποτέλεσμα να την πληρώσουν Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι», επισημαίνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το εμπάργκο της Ρωσίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Να αποζημιώσει τους μικρομεσαίους αγρότες για πιθανές απώλειες στο εισόδημά τους από το εμπάργκο, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Παραμένει ως διέξοδος για τους λαούς, η αποδέσμευση από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος οδηγεί και τον ελληνικό λαό να πληρώνει για τα κέρδη, αλλά και για τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγει το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.