Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕ ΘΕΑ: Στα μέτρα των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...
Επίσημη παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων από το ΥΠΕΚΑ ενώπιον πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων στο Λονδίνο
Σε πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνών, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία «PGS» σε θαλάσσιες περιοχές της Δ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης, προχώρησε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Λονδίνο, ενώπιον στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων υποψήφιων «επενδυτών», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός του Ιούλη θα διεξαχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για περαιτέρω έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 20 συνολικά «οικόπεδα» στις παραπάνω περιοχές.
Πρόκειται για μία περιοχή συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ., στην οποία υπάρχουν έντονες ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 
Η παρουσία στην εκδήλωση μονοπωλιακών πετρελαϊκών ομίλων, όπως η «BP», η «EXXONMOBIL»,η «SHELL», η «TOTAL», η «CHEVRON» και άλλων, δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε φυσικά περίμεναν τη χτεσινή εκδήλωση για να ενημερωθούν σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποίησε η «PGS» το 2012 και το 2013...
Στο «κλειστό» συνέδριο μίλησαν εκπρόσωποι της νορβηγικής «PGS» και του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου «BEICIP», που έχει αναλάβει το ρόλο συμβούλου του ελληνικού δημοσίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών με σκοπό, όπως ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, «να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα». 
Οι ξεχωριστές ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της «PGS» και του «BEICIP», θα συνεχιστούν και σήμερα.
Για «ιστορική μέρα για τη χώρα», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, καθώς, όπως είπε,
  • «βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες...». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών».
Ο Μανιάτης υπογράφει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης. Παράδοση άνευ όρων. Από ποιον παππού τους τα βρήκαν;
Κατά την επίσημη ομιλία του στο συνέδριο, παρουσίασε, επίσης, στους υποψήφιους επενδυτές το νέο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του προσεχούς γύρου παραχωρήσεων και υπογράμμισε την «πολιτική συναίνεση» που υπάρχει
«απ' όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων», καθώς, όπως είπε, «στην πραγματικότητα, τολμώ να πω ότι στη χώρα μου η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική».
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο περί ανάλογης «κοινωνικής αποδοχής» γύρω από το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα «θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές. Η επανεκκίνησή του υποστηρίζεται σθεναρά».
Στη συνέχεια είπε ότι «η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Ελλάδας αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων».
Φυσικά, δεν παρέλειψε το «αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο» που προσφέρει «στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον» αλλά και στο ευνοϊκό, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, φορολογικό καθεστώς, με το οποίο περιορίστηκαν οι φόροι από το 40 στο 20%...

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Στα μέτρα των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους
Στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων παραδίδει τα εγχώρια αποθέματα υδρογονανθράκων η συγκυβέρνηση στο όνομα της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ.
Ισχυρίζεται, βεβαίως, και τα περί «δημιουργίας εσόδων για το Δημόσιο και θέσεων εργασίας για τους πολίτες».
Κάτι θα εισπράξει και το Δημόσιο, και κάποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Αλλά έτσι γίνεται στον καπιταλισμό. Οι πηγές Ενέργειας της Ελλάδας δεν θα αναπτυχθούν για τις ανάγκες του λαού που την πληρώνει πανάκριβα, αλλά για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Η κινητικότητα του τελευταίου διαστήματος σε επιχειρηματικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο συνηγορεί στο γεγονός ότι ο υποθαλάσσιος χώρος της Ελλάδας «κρύβει» σημαντικές και αξιοποιήσιμες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν «βάλει στο μάτι» μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε την έκθεση της «Deutsche Bank» που είχε δει το φως της δημοσιότητας το Δεκέμβρη του 2012, σύμφωνα με την οποία τα υποθαλάσσια κοιτάσματα, μόνο του φυσικού αερίου που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τα 400 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές. 
Εκτίμηση που εάν επιβεβαιωθεί, ανέφερε η σχετική έκθεση, η Ελλάδα θα μπει στην ομάδα των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. 
Ενδιαφέρον από τη Γερμανία για φτηνή Ενέργεια, εδώ κολλάει και η «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ.
Η κυβέρνηση μοιράζει τους επιχειρηματικούς ομίλους
Ηδη έχουν υπογραφεί οι τρεις πρώτες συμβάσεις, ενώ όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν ακόμη 4 αιτήσεις για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας.
Μεταξύ των αιτούντων, όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ, είναι ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος «Enel Group» που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή ερευνών στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή μεταξύ Πρέβεζας - Αρτας.
Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάη υπογράφηκαν συμβάσεις παραχώρησης για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινοπραξιών «Energean Oil / Petra petroleum», «Ελληνικά Πετρέλαια / Edison / Petroceltic» και «Energean Oil / Trajan Oil».
Στο Κατάκολο, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν την ύπαρξη 3 - 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, στα Ιωάννινα από 50 - 100 εκατ. και στο Δ. Πατραϊκό περί τα 200 εκατ.
Η «Energean Oil» σήμερα έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας, όπου παρά τη συνεχή άντληση τα τελευταία 30 χρόνια και την παραγωγή σχεδόν 115 εκατ. βαρελιών, τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη υπάρχουν μεγάλες ποσότητες.
Οπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η εταιρεία, τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε περισσότερα από 30 εκατ. βαρέλια, 12 εκατ. από το κοίτασμα του Πρίνου, 3,5 εκατ. στο Βόρειο Πρίνο και 15 εκατ. στο κοίτασμα «Εψιλον».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ και τις προσφορές, η απόδοση «μισθώματος» υπέρ του Δημοσίου, υπολογίζεται επί του πηλίκου που θα προκύπτει «από το λόγο του σωρευτικού ακαθάριστου εισοδήματος και του σωρευτικού ακαθάριστου κόστους και θα κυμαίνεται μεταξύ του 2% και 20%» (το ακριβές ποσοστό εναπόκειται σε διαπραγμάτευση μεταξύ εταιρειών και Δημοσίου) και θα μπορεί να αποδίδεται σε χρήμα ή σε είδος.
Επίσης, αναφέρεται ότι ο ανάδοχος υπόκειται σε ειδικό φόρο εισοδήματος 20% και σε «περιφερειακό φόρο» με συντελεστή 5%, «χωρίς καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε άλλου τρίτου».
Με αφορμή την παραπάνω ρύθμιση, αξίζει να υπενθυμίσουμε άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο «Ρ» στις 15/10/2005 όπου σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, η γενική διαπίστωση που υπήρξε και από ξένους συμβούλους, περί αποκλίσεων από όσα ίσχυαν διεθνώς, στον υπολογισμό των μισθωμάτων υπέρ του ελληνικού δημοσίου από την εκμετάλλευση των πετρελαίων Πρίνου τη δεκαετία του '80.
Υπήρξαν, δηλαδή, καταγγελίες περί τριπλασιασμού των δαπανών των αρχικών εγκαταστάσεων, από 250 εκατ. δολ. σε 750 εκατ. δολ., όπως και του λειτουργικού κόστους, από 4 δολ./βαρ. σε 12 δολ./βαρέλι, υπερτιμολόγηση δηλαδή και των εγκαταστάσεων και του κόστους λειτουργίας, ούτως ώστε να μειωθούν δραστικά τα έσοδα του Δημοσίου.
Χωρίς ΑΟΖ και έξω το Αιγαίο
Πέρα από τους καταφανώς ψευδείς ισχυρισμούς ότι δήθεν η ανεύρεση και εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια «θα ωφελήσει συνολικά το λαό», πρέπει να πούμε ότι οι μέχρι σήμερα σχετικές έρευνες διεξάγονται χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ και διεθνή κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς να διασφαλίζεται ούτε κρατική συμμετοχή στην έρευνα, ούτε ουσιαστικός έλεγχος στα αποτελέσματά της.
Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι «προσκλήσεις» προς τους μονοπωλιακούς ομίλους για την παραχώρηση δικαιωμάτων δεν αφορά ανατολικές θαλάσσιες περιοχές της χώρας, δηλαδή στο Αιγαίο, όπου, αντίθετα, η τουρκική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει άδειες έρευνας στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περιοχές που, με βάση το διεθνές Δίκαιο, εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, (αυτή όμως ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί), στην Ανατολική Μεσόγειο, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου και ευρύτερα στην περιοχή της Ρόδου.
Είναι οι περιοχές για τις οποίες και οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ελλάδα να μην προχωρήσει, αφού υπάρχουν σχεδιασμοί για συνεκμετάλλευση με Τουρκία, ενώ το Αιγαίο το θεωρούν ΝΑΤΟική θάλασσα.
Εν κατακλείδι, και στον τομέα της Ενέργειας, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες καθώς
  • Χωρίς γραμμή ρήξης με την πολιτική της «απελευθέρωσης» και τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, δεν μπορούν να διασφαλιστούν τα λαϊκά συμφέροντα στην αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου, ούτε στην προάσπιση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.
  • Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.
Στο πλαίσιο ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα Ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά προς όφελος της λαϊκής ευημερίας.

Βλέπε και:
Από Μποτίλια, επίσης: 
Περισσότερα από ετικέτες: ΕΛΠΕ και Ενέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.