Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

«Μπλοκ 15» - Σκοπευτήριο: Ο δρόμος της αντίστασης, του αγώνα, της λευτεριάς και της μνήμης − Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές πορεύονται στο χρόνο και μας οδηγούν (5 VIDEO - 28 ΦΩΤΟ)

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944
Δευτέρα 07/05/2018 - 11:33 - Ενημέρωση: Δευτέρα 07/05/2018 - 18:42
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 6 Μάη, οι διήμερες εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, που συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου.
Η φωνή του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ ήχησε ξανά στους δρόμους από το Χαϊδάρι έως την Καισαριανή



 


 
Την Κυριακή το πρωί κάτοικοι της Καισαριανής και των γύρω περιοχών ξεκινώντας από το παλιό Δημαρχείο, σήκωσαν τις πικέτες με τα ονόματα των 200 κομμουνιστών και πορευόμενοι από τους δρόμους Εθνικής Αντίστασης, Πανιωνίου και Ηρώων Σκοπευτηρίου κατέληξαν στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», στον τόπο των εκτελέσεων. Νεολαίοι κρατούσαν τα χωνιά του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, και φώναζαν τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις της εποχής εκείνης και κοπέλες έραναν το δρόμο με γαρύφαλλα. 
Η εκδήλωση τιμής άρχισε με την άφιξη των Λαμπαδηδρόμων. Οι δρομείς ξεκινώντας από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου «Μπλοκ 15», ακολούθησαν τη διαδρομή που έκαναν εκείνη την ημέρα τα γερμανικά καμιόνια και φθάνοντας στο Σκοπευτήριο, άναψαν με τη δάδα τον βωμό του χώρου των εκτελέσεων: 
Τους Λαμπαδηδρόμους υποδέχθηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής και Χαϊδαρίου Ηλίας Σταμέλος και Μιχάλης Σελέκος, οι οποίοι μοίρασαν σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά διπλώματα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Τιμητική παρουσία στην εκδήλωση είχαν τα Παραρτήματα Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Βύρωνα και Ζωγράφου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ο πρόεδρος από το «Σπίτι του Αγωνιστή» Κώστας Μαραγκουδάκης. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας και ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης.
Από τους μαζικούς φορείς της πόλης το «παρών» έδωσαν: Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής, η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων παράρτημα Καισαριανής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής, η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής και η Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο».
Στην εκδήλωση που ακολούθησε μίλησε ο Κώστας Γαβριλάκης, γραμματέας του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καισαριανής ο οποίος σημείωσε για τους 200 εκτελεσμένους μεταξύ άλλων ότι «τα οράματα που φώτιζαν το νου σας και ζέσταιναν τις ψυχές σας, τα αθάνατα ιδανικά της Εθνικής μας Αντίστασης στα χρόνια της κατοχής εξακολουθούν να μας εμπνέουν στους αγώνες μας ως τα σήμερα, και μεταλαμπαδεύονται στους νέους αγωνιστές, που γράφουν με την σειρά τους καινούργιες σελίδες δόξας»:
Η ομιλία του Δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος και αφού παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα, στάθηκε στο γεγονός ότι η επιλογή των 200 κομμουνιστών δεν ήταν τυχαία. Όπως τόνισε, οι 200 «ήταν παιδιά της εργατικής τάξης, αγωνιστές συνδεδεμένοι με το εργατικό κίνημα, δοκιμασμένοι στην ταξική πάλη, αταλάντευτοι κομμουνιστές. Πίσω από τη στήλη με τα ονόματα των εκτελεσμένων μπορεί κάποιος να αναγνώσει μία προς μία τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας του κινήματος».
Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η μελέτη εκείνης της περιόδου, ιδιαίτερα σήμερα όπου τα σύννεφα ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα. Όπως ανέφερε «η τελευταία επίθεση στην Συρία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας με την στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δείχνει ότι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή κλιμακώνονται. Η συγκέντρωση τεράστιων ανταγωνιζόμενων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή κάνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιο ισχυρό. Ο στόχος είναι φανερός: Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και των δρόμων της ενέργειας της περιοχής.
Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα βίαια μέσα. Στο βωμό αυτών των συμφερόντων δεν διστάζουν να αιματοκυλούν τους λαούς ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούν. Και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος για τους ίδιους λόγους και για τα ίδια συμφέροντα έγινε και οδήγησε στο αιματοκύλισμα των λαών, στην εκτέλεση των αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους και σήμερα τιμάμε.
Για αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στην χώρα μας που αποτελούν ορμητήρια θανάτου, να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών που θα βάλει στο στόχαστρο της τον πόλεμο αλλά και τις αιτίες που τον γεννά το ίδιο το σάπιο σύστημα».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση τιμής ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στην Καισαριανή
Οι εκδηλώσεις στην Καισαριανή ξεκίνησαν το Σάββατο 5 Μάη με τους αγώνες ανώμαλου δρόμου προς τιμή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Οι συμμετέχοντες, παρόλο την κακοκαιρία και τη δυνατή βροχή, δεν πτοήθηκαν και έτρεξαν στους αγώνες, τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους 200 κομμουνιστές.
Στις 8.00 μ.μ. στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ψηφιακή περιήγηση του Μουσείου, του Μνημείου και του τόπου των εκτελέσεων. Πλέον, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της ηρωικής ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα νέα εκθέματα του Μουσείου, αλλά και με την προβολή ενός video σε αντικείμενα που λόγω χώρου δεν έχουν ακόμα εκτεθεί.
Ξεχωριστή στιγμή, αποτέλεσε η επίσημη υπογραφή της παραχώρησης από την Ελένη Κωνσταντοπούλου προς το Δήμο Καισαριανής του πίνακα «Οι Εκτελεσμένοι» του Γιώργου Βακιρτζή. Πρόκειται για πίνακα που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος, εμπνεόμενος από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών και εντάσσεται σε μια σειρά έργων του με τίτλο «Ανασκαφές στη γενιά 1940-‘50».
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την προβολή της ταινίας του Π. Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα». Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να προβληθεί μέσα στο Σκοπευτήριο, δίπλα στον χώρο των εκτελέσεων, η προβολή πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Δημαρχείο, με πλήθος κόσμου και νεολαίας. Βαθιά συγκίνηση διακατείχε όλους τους παραβρισκόμενους που παρακολούθησαν την ταινία. Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους οι καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, καθώς και η καθηγήτρια των ΤΕΦΑΑ Μαρία Κοσκολού.
Εκδήλωση έγινε το Σάββατο και από τον Δήμο Χαϊδαρίου, στο «Μπλοκ 15» του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου (βλέπε πιο κάτω).
902
*
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Πετυχημένη η εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής
Δευτέρα 07/05/2018 - 18:02 - Ενημέρωση: Δευτέρα 07/05/2018 - 20:08
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 6 Μάη οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (επάνω) αφιερωμένες στη θυσία των 200 Κομμουνιστών εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς ναζί, την 1η Μάη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Οι εκδηλώσεις «άνοιξαν» με την παρουσίαση της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Βασίλη Βλασσίδη και ιστορικού λευκώματος για τον ΕΑΜίτη κομμουνιστή καλλιτέχνη, την Παρασκευή 4 Μάη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. Με την Τέχνη του, ο κομμουνιστής ζωγράφος αποδίδει τον ηρωισμό, την αποφασιστικότητα, την αντοχή των κομμουνιστών στους τόπους εξορίας, αποτυπώνοντας με μοναδική λεπτομέρεια και ακρίβεια τα συναισθήματα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα έργα του. Η έκθεση και η παρουσίαση του λευκώματος έγιναν με τη φροντίδα του Κώστα Λυγιαζή. Η έκθεση θα παραμείνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου έως τις 13 Μάη. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Η κεντρική εκδήλωση στο Χαϊδάρι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάη στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, δίπλα στο ιστορικό κτίριο του Μπλοκ 15, χώρο κράτησης και τόπο μαρτυρίων χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών από τους χιτλερικούς. Παρά τη βροχή, ο κόσμος δεν πτοήθηκε και υπήρξε μαζική προσέλευση, με ιδιαίτερη την παρουσία της νεολαίας που παρακολούθησε σε κλίμα συγκίνησης την εκδήλωση.
«Το δίδαγμα της θυσίας να γίνει μάθημα αντίστασης και αγώνα»
Στην κεντρική ομιλία ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος τόνισε:
«Εβδομήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944 που σημαδεύτηκε από την ηρωική θυσία των 200 παλικαριών που το αίμα τους πότισε και γιγάντωσε το δέντρο της λευτεριάς.
Διακόσια ονόματα, 200 ήρωες, 200 κομμουνιστές, παλιοί εξόριστοι της Ακροναυπλίας και της Ανάφης που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση του Μεταξά στους κατακτητές, παρότι είχαν ζητήσει από την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου να πάνε στην πρώτη γραμμή για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς.
Η στάση των κρατούμενων του κολαστηρίου του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου είναι μια λαμπρή σελίδα στην ηρωική πάλη του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Είναι ένα ακόμα δείγμα της δύναμης του λαού, που κάτω κι από τις πλέον δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απέδειξε πως ακόμα και στις πιο μαύρες μέρες, όταν ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ να ανατρέψει τους συσχετισμούς, να αντιμετωπίσει και τον πιο σκληρό εχθρό, να γράψει τη δική του ηρωική ιστορία…».
Ενώ, σε άλλο σημείο, είπε: «Η αλήθεια όμως είναι πως κανείς δεν γεννιέται ήρωας, δεν γεννιέται για να σταθεί απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα ή για να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Οι ήρωες διαμορφώνονται, γαλουχούνται μέσα από μικρές και μεγάλες μάχες, μέσα από τη φωτιά της ταξικής πάλης. Όλοι οι ήρωες που σήμερα τιμάμε ήταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έβαλαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ", που δεν έχασαν την πίστη τους στη δύναμη του λαού, στο δίκιο της εργατικής τάξης.
Ήταν βέβαιοι ότι η εξέλιξη δεν καθορίζεται από τη θέληση των ισχυρών, αλλά από τη δύναμη της πάλης των τάξεων και αυτήν κανείς δεν μπορεί να την καταργήσει.
Πίστευαν με όλη τους την ύπαρξη στη δυνατότητα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για αυτούς και τα παιδιά τους, σε μια νέα Ελλάδα, τη σοσιαλιστική Ελλάδα.
Αυτή η ιστορία αποτελεί για εμάς τους νεότερους μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη, τεράστια πηγή έμπνευσης, διδαχής στην πάλη μας, συνεχίζοντας στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος μέχρι τη νίκη…».
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε:
«Απαίτηση του λαού της πόλης μας είναι: 
Να απομακρυνθεί το Στρατόπεδο που λειτουργεί σήμερα. 
Να αποδοθεί στο λαό και 
Nα δημιουργηθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στο Μπλοκ 15.
Να γίνει πράξη η εξαγγελία της κυβέρνησης για την απόδοσή του στο δήμο.
Μέχρι να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, ο δήμος μας προχωράει στην άμεση δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο "Ιστορικό" δίπλα στο Παλατάκι, που πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο. Κάνουμε έκκληση στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στους απογόνους και τους φίλους να φέρουν ό,τι υλικό έχουν για να εμπλουτιστεί το Μουσείο.
Φωτογραφίες, γράμματα, αφίσες, σημαίες, ενθύμια και ό,τι αντικείμενο έχει σχέση με αυτή την ηρωική εποχή θα χρησιμοποιηθεί για να μπορεί η νέα γενιά να γνωρίσει την πραγματική ιστορία του τόπου μας.
Πρέπει ο χώρος να γίνει επισκέψιμος για τα σχολεία, τους μαζικούς φορείς, τη νεολαία και το λαό μας που πρέπει να μαθαίνει, να διδάσκεται, να διαπαιδαγωγείται στα ιδανικά της ειρήνης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης των λαών, να μάθει να παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανέχεια.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ο φασισμός σηκώνει κεφάλι και στην Ελλάδα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και στην Ευρώπη, σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις δημιουργούν εκατόμβες νεκρών, καταστρέφουν τις πόλεις, τα χωριά και τις υποδομές πολλών χωρών, αναγκάζοντας χιλιάδες κυνηγημένους και απελπισμένους συνανθρώπους μας να γίνουν πρόσφυγες προσπαθώντας να ξεφύγουν από το θάνατο, σήμερα που η επίθεση εναντίον των λαϊκών δικαιωμάτων γενικεύεται, πρέπει τα διδάγματα τέτοιων θυσιών να γίνονται μάθημα αντίστασης και αγώνα, κυρίως για τις νέες γενιές.
Ένα μάθημα που πρέπει να γίνει πράξη, να πάρει σάρκα και οστά στους αγώνες του σήμερα.
Στο σήμα του Δήμου Χαϊδαρίου απεικονίζονται το Μπλοκ 15 και τα συρματοπλέγματα του Στρατοπέδου.
Όμως πάνω απ’ αυτά ανοίγει ένα λουλούδι, που συμβολίζει την ελπίδα της τελικής νίκης.
Τιμή και δόξα στους κομμουνιστές εκτελεσμένους!
Τιμή και δόξα σε όλους όσοι αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχτηκαν, σε όσους είχαν συμβολή στη λευτεριά της Πατρίδας μας».
Η ομιλία εκ μέρους του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Π. Κουβαράς εκ μέρους του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που είπε: «Το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ως χώρος φυλάκισης και τιμωρίας για όποιον σήκωνε το κεφάλι πρωτολειτούργησε από τη μεταξική δικτατορία και στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι Γερμανοί ναζί…». 
Επισήμανε μεταξύ άλλων πως «πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται και παλεύει για το δίκιο του λαού αταλάντευτα, με συνέπεια, χωρίς να λογαριάζει τη θυσία. Εκείνοι που ύψωναν, πριν την κατοχή, την ελληνική σημαία, αμέσως μετά συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και στη θέση της έβαλαν τη γερμανική.
Μετά την απελευθέρωση, ύψωσαν την ελληνική και την αγγλική, τιμώντας τους συμμάχους τους που ξεκλήρισαν την Αθήνα στα γεγονότα του Δεκέμβρη, μετά δίπλα ύψωσαν την αμερικανική και μόλις τελείωσε ο εμφύλιος, τοποθετήθηκαν οι δήμιοι του λαού σε κυβερνητικούς θώκους, σε θέσεις ευθύνης στο κράτος και το στράτευμα».
Γιατί, συνέχισε, «σήμερα πολλοί σηκώνουν την ελληνική σημαία και έχουν ακριβώς τους ίδιους σκοπούς με τους πολιτικούς τους προγόνους και ακόμα παραπέρα η κυβέρνηση τιμά και σηκώνει ψηλά την αστερόεσσα ορκιζόμενη πίστη στο δόγμα Τρούμαν, διαφημίζει ως εγγυητή ασφάλειας το ΝΑΤΟ, ξεχνά επιδεικτικά τα γεγονότα στην Κύπρο το 1974, το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, τους δεκάδες πολέμους που διεξάγει μακελεύοντας λαούς ολόκληρους για τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών…».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ανάγνωση ποιημάτων και το προσκλητήριο νεκρών από τους ηθοποιούς Κερασία Σαμαρά και Αντώνη Φραγκάκη.
Το μουσικό αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Θοδωρής Καρέλλας ενώ ο Βαγγέλης Αθηναίος απήγγειλε ένα ποίημα του πατέρα του που γράφτηκε το 1985 προς τιμήν των 200 της Καισαριανής... Το βίντεο που ακολουθεί).
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.