Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το όνομα υπό πίεση ΝΑΤΟ, η 4η αξιολόγηση, η μόνιμη επιτροπεία, τα αιτήματα των αγροτών και οι ανθρωποphylax του ναζισμού (AUDIO)

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟΝ «REAL FM»
Μας ανησυχεί ότι η κυβέρνηση προχωρά την επίλυση του ονόματος υπό την πίεση του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ
Παρασκευή 19/01/2018 - 12:42 - Ενημέρωση: Παρασκευή 19/01/2018 - 14:14
Την ανησυχία του ΚΚΕ για τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων προκειμένου γρήγορα να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας την Παρασκευή στον «Real FM». Δήλωσε πως «μας ανησυχεί διπλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά την επίλυση του ονόματος κάτω από την πίεση του ΝΑΤΟ για τη γρήγορη ένταξη της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία τον Ιούλιο». 
Επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προορισμό και πως πρέπει να δοθεί βάρος στις εγγυήσεις για λύση χωρίς αλυτρωτισμούς και με σεβασμό των συνόρων. Ανέφερε πως όλα αυτά πρέπει να αποσυνδεθούν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που είναι οι βασικές πήγες του διαίρει και βασίλευε στα Βαλκάνια, της επαναχάραξης συνόρων που γίνεται με το αίμα των λαών και τόνισε πως το ΚΚΕ θα καθορίσει τη στάση του στη Βουλή όταν δει την επίσημη θέση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες παραμέτρους. Αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Ολόκληρη η συνέντευξη
- Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα των Σκοπίων. Το σχόλιό σας για την πρόταση και τα πέντε ονόματα που βάζει πάνω στο τραπέζι ο Νίμιτς, αλλά και το σχόλιό σας και ενόψει των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται, με πρώτο αυτό της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή.
- Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτή την περίοδο και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων αντίστοιχα υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα, εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί ειδικά στα Βαλκάνια είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή που παραδοσιακά είχε έτσι κι αλλιώς στο χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες από την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Μύλος δηλαδή. Γι’ αυτό προτάσσεται, αν θέλετε την άποψή μας, η ονοματολογία αποσυνδεδεμένη όμως απ’ όλα τα υπόλοιπα. Όχι ότι δεν είναι υπαρκτό ποια ονομασία θα δοθεί ως ζήτημα, όμως θα πρέπει πιστεύω να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη στείρα ονοματολογία. Ήταν πάγια θέση του ΚΚΕ από το 1992 ο όρος «Μακεδονία» εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα -γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτή την ονοματολογία- να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σοβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μακριά από αλλαγές συνόρων. Και φυσικά κατά την άποψη του ΚΚΕ θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και από την ένταξη της γειτονικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί άλλωστε είναι κατά την ιστορική πείρα και την άποψη του ΚΚΕ οι βασικές πηγές του "διαίρει και βασίλευε" στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών. Και απ’ αυτήν την άποψη δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δεν χρειάζονταν το 1992, πόσο μάλλον σήμερα. Και βέβαια ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι και τότε μέσα σε δύσκολες, σε άλλες από κάθε άποψη συνθήκες, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα το οποίο σιγά σιγά υιοθετήθηκε -ως ένα βαθμό τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ονόματος- και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βέβαια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σ’ αυτά τα ζητήματα.
- Έρχομαι στο επόμενο ερώτημα, που είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή ένα όνομα, μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, το ΚΚΕ θα ψηφίσει; Και ρωτώ ενόψει και του γεγονότος ότι εμφανίζεται αυτή τη στιγμή το άλλο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι ΑΝΕΛ, να λέει ότι δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία με κανέναν τρόπο σε μια ονομασία.
- Κατ’ αρχάς, μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την επίσημη θέση της κυβέρνησης, όχι την κατάληξή της, ούτε τη βασική γραμμή της διαπραγμάτευσης και πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τη γειτονική δημοκρατία, ούτε γνωρίζουμε το μίνιμουμ, να το πω έτσι, της υποχώρησης που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, όπως λένε, η κυβέρνηση. Μόνο εικασίες, σκέψεις, απόψεις, διαρροές υπάρχουν, σκόρπιες πληροφορίες και βέβαια το γεγονός ότι από μόνο του, αυτό που λέμε εμείς, το όνομα, όπως κι αν καταλήξει, δεν λέει τίποτα, αν δεν βάλεις και όλα τα υπόλοιπα.
- Τον αλυτρωτισμό λέτε;
- Βεβαίως, τον αλυτρωτισμό. Είναι οι εγγυήσεις για τα σύνορά μας, τα διεθνή συνολικά σύνορα των Βαλκανίων, είναι οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ότι πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής μειονότητας. Και το λέω αυτό γιατί έτσι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διεκδίκηση προς τη χώρα μας ή κάποιας άλλης χώρας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκφράζονται μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για δημιουργία “Μακεδονίας του Αιγαίου”. Είμαστε επίσης κάθετα αντίθετοι -και πρέπει αυτό να συνδυάζεται με την ονομασία- με το να αναθέτουμε την αντιμετώπιση των σχέσεών μας με γειτονικές χώρες σε δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ευθύνονται για την κατάσταση στην περιοχή, για τη διάλυση, το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, για το φούντωμα του εθνικισμού, του φασισμού, του σοβινισμού. Φυσικά μας ανησυχεί διπλά το γεγονός ότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχωρά την πολιτική της και για την επίλυση του ονόματος, κάτω απ’ αυτή την πίεση του ΝΑΤΟ, για τη γρήγορη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη λυκοσυμμαχία τον Ιούλιο.
- Επομένως, Γραμματέα, καταλαβαίνω ότι η στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία θα εξαρτηθεί από το σύνολο των παραμέτρων που μόλις θέσατε.
- Οπωσδήποτε και μάλιστα τη στάση μας θα την καθορίσουμε όταν έρθει η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις παραμέτρους που ανέφερα.
- Θα μείνω ακόμη στα εθνικά θέματα και θα πάω στο θέμα των συνεχιζόμενων και εντεινόμενων προκλήσεων από την πλευρά της γειτονικής Τουρκίας. Είχαμε προχθές το περιστατικό με την ελληνική κανονιοφόρο και την τουρκική ακταιωρό, έχουμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία να λέει ότι 18 ελληνικά νησιά είναι κατεχόμενο, απ’ την Ελλάδα, τουρκικό έδαφος και να εγκαλεί τον Ερντογάν γιατί δεν τα διεκδικεί και επίσης έχουμε έναν πολιτικό επεκτατισμό της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Τη βλέπουμε δηλαδή να δημιουργεί σχέσεις, πολιτικά προγεφυρώματα σε άλλες βαλκανικές χώρες στα βόρεια σύνορά μας.
- Είναι γνωστές οι επιθετικές θέσεις της Τουρκίας για την προώθηση των συμφερόντων της και φυσικά για να αποκτήσει, να κατακτήσει και να εδραιώσει μια ηγετική θέση στην περιοχή. Και στο μουσουλμανικό κόσμο προς την Ασία, αλλά και εδώ στην περιοχή των Βαλκανίων. Και μάλιστα εδώ έχουμε το εξής γεγονός, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, όπου η ελληνική κυβέρνηση του έδωσε τη δυνατότητα να αναβαθμίσει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις, όπως είναι η θέση της Τουρκίας για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά της Συνθήκης της Λωζάννης, η αμφισβήτηση των νησιών του Αιγαίου, η έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και μια σειρά άλλα ζητήματα. Και είναι ο βασικός λόγος που πιστεύουμε ότι προκαλούνται και έχουν ενταθεί όλες αυτές οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις και του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας.
- Έρχομαι στην 3η αξιολόγηση, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Eurogroup και ξεκινά μια νέα φάση συζήτησης που αφορά την επόμενη μέρα, την ημέρα δηλαδή μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Η κυβέρνηση λέει ότι μετά τον Αύγουστο μπαίνει η χώρα σε μια νέα εποχή χωρίς επιτροπεία, με μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμού και κινήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για όσα θα συμβούν.
- Πριν φτάσουμε στον Αύγουστο πρέπει κατ’ αρχάς να δούμε ότι: Πρώτον τα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης αξιολόγησης, που κλείνει αυτό το μήνα, θα είναι σε πλήρη ισχύ, όπως και τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Δεύτερον, ξεκινά η 4η αξιολόγηση από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο, στην οποία προβλέπονται τουλάχιστον, απ’ ό,τι γράφεται και απ’ ό,τι μας λένε, πάνω από 80 νέα προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση. Επίσης ενδιάμεσα, πριν πάμε στο «τέλος των μνημονίων» του κ. Τσίπρα, θα έχουμε το ξεκίνημα της συζήτησης για το χρέος, που θα συνδυαστεί -όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις- με αυστηρές μνημονιακές δεσμεύσεις. Θα έχουμε τα stress tests στις τράπεζες που ξεκινούν απ’ τον επόμενο μήνα και υποτίθεται τέλος Μαρτίου, τον Απρίλιο, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Κι αν προκύψουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποδυναμώνεται ακόμα κι αυτή η φιλολογία, το αφήγημα, περί τέλους και εξόδου απ’ τα μνημόνια. Παράλληλα με το τέλος του προγράμματος λαμβάνονται και αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε -το πιο πιθανό- μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και με πιο μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να πάρει τα χρωστούμενα μέσω του ESM και να σηκωθεί να φύγει, πράγμα που σημαίνει ότι με το τέλος του 3ου προγράμματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αρχίζει και γίνεται η συζήτηση. Κατ’ αρχάς «καθαρή έξοδος» αποκλείεται. Άλλωστε ακόμη και στην προπαγάνδα και τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας τελευταία, έχουν κόψει αυτή την ιδέα της «καθαρής εξόδου» και βεβαίως όλοι συζητούν για ένα νέο πρόγραμμα. Τώρα θα το ονομάσουν «νέο πρόγραμμα», «κανονικό», «συμπληρωματικό» κλπ.; Στην ουσία θα είναι μνημόνιο. Αλλά υπάρχει και η μόνιμη επιτροπεία, υπάρχουν και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, υπάρχουν τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 και πάει λέγοντας. Άρα ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι και κυρίως να σκεφτόμαστε πώς οριστικά θα βγούμε απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο είτε υπάρξει μικρή ανάκαμψη ή λίγο μεγαλύτερη για κάποιους ομίλους φυσικά και όχι για το σύνολο της οικονομίας. Πολύ περισσότερο δεν θα υπάρχει τέτοια ανάκαμψη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είτε είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι είτε είναι αγρότες.
- Έχουμε ένα δυο θέματα της επικαιρότητας. Γρήγορα - γρήγορα θέλω να σας ρωτήσω για το Αγροτικό. Οι αγρότες φαίνεται ότι προετοιμάζονται πάλι για μπλόκα από τη Δευτέρα. Ποια είναι η άποψή σας και ποια θα είναι η στάση του ΚΚΕ;
- Είδα τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ομοσπονδίες, πολλοί πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, πολλές επιτροπές από τα προηγούμενα μπλόκα που είχαν γίνει. Δηλαδή είναι πραγματικές δομές του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και μάλιστα από όσο ξέρω και από τις Οργανώσεις μας που μας ενημερώνουν, σε όλη την ύπαιθρο, ιδιαίτερα τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά γίνεται μια πολύ μεγάλη δουλειά και σοβαρή δουλειά από την Πανελλαδική Συντονιστική, με συσκέψεις και συνελεύσεις κατά χωριό. Δηλαδή περνάνε από τα χωριά, συζητάνε, παίρνουν τη γνώμη των αγροτών και στη βάση αυτών των συζητήσεων καταλήξανε την προηγούμενη εβδομάδα, να βάλουν μπροστά τα τρακτέρ. Κατ' αρχάς από όσο ξέρω, θα είναι για τις πλατείες των πόλεων και των κωμοπόλεων και των χωριών και σε συνέχεια για έξοδο σε κάποιους εθνικούς δρόμους κλπ. Το ΚΚΕ σταθερά στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς, γιατί είναι δίκαια. Είναι ένας σοβαρός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που θα πρέπει και να διαφυλαχθεί και να αναπτυχθεί και κυρίως να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, φτωχών, κυρίως μικρομεσαίων αγροτών και βεβαίως στηρίζουμε και τις μορφές πάλης που το ίδιο το κίνημα καθορίζει και επιλέγει κάθε φορά.
- Γραμματέα, θέλω ένα σχόλιο, το ζητούν εδώ ένας δύο ακροατές μας, για αυτή την ιστορία με το άγαλμα που γκρέμισαν κάποιοι βάνδαλοι στο Π. Φάληρο.
- Είναι σκοταδισμός, είναι αντίδραση. Μιλάμε για απαράδεκτα φαινόμενα τη σημερινή εποχή και βεβαίως από όσους είδαμε από πολιτικές δυνάμεις, ο Θεός να τις πει «πολιτικές δυνάμεις», αυτά τα φασιστικά μορφώματα, τα ναζιστικά, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, από τα οποία στηρίζονται τέτοιες ενέργειες, αλλά και κάποιοι άλλοι σκοταδιστές, άλλων κύκλων. Είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτού του τόπου.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.