Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

UFO: Α(γνωστης) Τ(αυτότητας) Ι(δεολογικά) Α(ντικείμενα), εξωγήινα όντα, επιστροφή στο μέλλον του καπιταλισμού και η μάχη των αποκόσμων της ΕΕ − Τι προβλέπει και τι αγνοεί ο νόμος για την «ταυτότητα φύλου» − Προβληματισμοί και ενστάσεις από επιστημονικές ενώσεις − ΚΚΕ: Οι γήινες θέσεις του και ηδιαστρέβλωσή τους (7 VIDEO - Κείμενα)

Επίφαση ευαισθησίας από την κυβέρνηση που τσακίζει τα κοινωνικά δικαιώματα


*
Αλέκα Παπαρήγα
Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντιπερισπασμός στην ακραία φιλελεύθερη πολιτική σας
*
Θανάσης Παφίλης
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πιστοποιητικό προόδου στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που συντρίβει τον άνθρωπο
*
Γιάννης Λαμπρούλης
Κανένα ατομικό δικαίωμα δεν είναι εγγυημένο έξω από τα κοινωνικά δικαιώματα

Τα δικαιώματα κατακτιούνται με τη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες
*
Γιάννης Γκιόκας
Η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει ότι ισοπεδώνει τα κοινωνικά δικαιώματα
*
Διαμάντω Μανωλάκου
Η κυβέρνηση πουλάει ευαισθησία ενώ τσακίζει λαϊκά δικαιώματα
*
Η δευτερολογία του Γιάννη Δελή
Ψευδολογία και διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ
(Ακολουθούν όλα τα κείμενα των ομιλιών και οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
*
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ»
Επικίνδυνοι ανορθολογισμοί με μανδύα την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων
Ψηφίστηκε χτες με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου». Το ΚΚΕ, στην ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε κάνει σαφές από την αρχή, καταψήφισε το νομοσχέδιο και το άρθρο 3 (αφορά την αλλαγή του καταχωρημένου φύλου και σε ανήλικα άτομα, 15 και 16 ετών), αναδεικνύοντας στη διάρκεια της συζήτησης τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοθετήματος και την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης.
Από τους 285 παρόντες βουλευτές, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν 171 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) και κατά 114. Στο άρθρο 3, υπέρ ψήφισαν 148 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι), κατά 124 και 13 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι από τους «ανεξάρτητους») ψήφισαν «παρών». Κατά στο άρθρο 3 ψήφισε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γεννιά. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Κουράκης, Μ. Μπόλαρης) ήταν στους απόντες. Απόντες ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, 7 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσά τους και η πρόεδρός του Φ. Γεννηματά και οι συνυποψήφιοί της για το νέο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, Γ. Μανιάτης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα να δημοσιεύει αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη χτεσινή και προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.
*
Τι προβλέπει και τι αγνοεί ο νόμος για την «ταυτότητα φύλου»
Μέχρι σήμερα η διαδικασία αλλαγής του αναγραφόμενου φύλου στα νομικά έγγραφα (ληξιαρχική πράξη γέννησης, δελτίο ταυτότητας κ.ά.) γινόταν με αποφάσεις δικαστηρίων (Ειρηνοδικείων). Η αίτηση του ενδιαφερόμενου προσώπου κρινόταν συνεκτιμώντας ιατρικές εξετάσεις, γνωματεύσεις, ιατρικές πράξεις (επεμβάσεις μαστεκτομής, ορμονοθεραπεία), αλλά και δηλώσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε μια σειρά πρόσφατες αποφάσεις, δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση αλλαγής των γεννητικών οργάνων, καθώς η προϋπόθεση αυτή αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Νομοθετικές ρυθμίσεις στην παραπάνω λογική ισχύουν σε 41 χώρες. Μόνο στη Μάλτα, την Ιρλανδία, τη Δανία και την Αργεντινή, αρκεί μια αίτηση του ατόμου σε δικαστική ή διοικητική αρχή, χωρίς άλλη προϋπόθεση.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, η αίτηση του ατόμου στη δικαστική αρχή δεν απαιτεί ως προϋπόθεση καμιά επιστημονική γνωμάτευση. Οι μοναδικές προϋποθέσεις είναι το άτομο να μην είναι έγγαμο και να έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, δηλαδή να είναι άνω των 18 ετών. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα να αλλάξει η ταυτότητα φύλου από την ηλικία των 17 ετών, με τη συναίνεση των γονιών. Υπάρχει ακόμα ρύθμιση για την ηλικιακή κατηγορία των 15 και 16 ετών, που πέρα από τη γονική συναίνεση, απαιτείται και η γνωμάτευση από διεπιστημονική επιτροπή.
Αυτό που αγνοείται σχεδόν πλήρως είναι η ανάγκη το άτομο να διαθέτει ολόπλευρη, επιστημονική και κοινωνική στήριξη, ως προϋπόθεση για να προχωρήσει στην αλλαγή του φύλου στα νομικά έγγραφα.
Προβληματισμοί και ενστάσεις από επιστημονικές ενώσεις
Προβληματισμούς σε σχέση με το νομοσχέδιο εξέφρασαν επιστημονικές ενώσεις. Εκπρόσωποί τους διαχωρίζουν τις σπάνιες περιπτώσεις (1 στα 5.000) των μεσοφυλικών παιδιών (παιδιά που τα χρωμοσώματα ή τα γεννητικά τους όργανα παρουσιάζουν απόκλιση από τον τυπικό ορισμό του αρσενικού ή θηλυκού σώματος), στις οποίες ενδείκνυται η αντιμετώπιση από μικρή ηλικία. Οσον αφορά τις περιπτώσεις δυσφορίας φύλου στην εφηβεία, προκρίνουν την ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, αντί για θεραπείες (π.χ. ορμονοθεραπεία) που μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Την αντίθεσή της στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα ανήλικα άτομα εξέφρασε η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων (ΠΕΕ-ΕΝΩΨΥΠΕ), επισημαίνοντας ότι η ηλικία από τα 15 έτη μέχρι την ενηλικίωση χαρακτηρίζεται από «ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου». Εκφράζονται επιφυλάξεις σε σχέση με την προϋπόθεση της γονικής συναίνεσης, καθώς «είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία Δυσφορία Φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση. Επιπλέον, η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα σταθερά πλέον ευρήματα».
Ακόμα και επιστημονικές ενώσεις που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, όπως η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, θέτουν προβληματισμούς. Εστιάζουν στις περιπτώσεις στις οποίες «συνυπάρχει ενεργή ψυχοπαθολογία» και σημειώνουν πως «η παράκαμψη της ιατρικής εκτίμησης του αιτήματος και του ιατρικού πιστοποιητικού» έχει αποτέλεσμα ο δικαστής να επωμίζεται «το βάρος της εκτίμησης».
*
Πλειοδοσία ... κοροϊδίας από κυβέρνηση - ΝΔ
Σε διαγωνισμό «ευαισθησίας» απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα επιδόθηκαν χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ταυτότητα του φύλου», όπου βρήκαν την ευκαιρία να επιδοθούν σε μία ακόμα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση και σε «πόλεμο» της ατάκας, μακριά από την ουσία του νομοσχεδίου και συνολικά της πολιτικής τους, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
«Η προοδευτική παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όταν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ επιτέθηκαν με σφοδρότητα στα εργασιακά, λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα για λογαριασμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, στρώνοντας το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίσει... στα βήματά τους.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «αλλοπρόσαλλο θίασο» και «ετερόκλητο κυβερνητικό σχηματισμό», που θα έχει ημερομηνία λήξης», προσθέτοντας ότι «το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα» της ταυτότητας του φύλου «το εργαλειοποιείτε για να συσπειρώσετε τη δική σας κοινοβουλευτική ομάδα». Βέβαια, δεν αμφισβήτησε την ουσία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, με την κριτική του να περιορίζεται στους χαρακτηρισμούς «πρόχειρο» και «ανεύθυνο».
Ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, χαρακτήρισε την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ως «κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματός του και παραχώρησης χώρου - θα έλεγα εγώ - στην ακραία δεξιά πτέρυγα», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση νόμου της ΝΔ, είπε:
«Αποδεικνύεται, μέσα από την άγνοιά σας να διαχειριστείτε κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα, ότι τελικά είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος και ότι είστε βαθιά συντηρητικός. Ούτε καν φιλελεύθερος είστε. Είστε νεοφιλελεύθερος, σκληρά νεοφιλελεύθερος».
*
Πιστοποιητικά «νομιμοφροσύνης» με αντικομμουνιστική βούλα
Αποσπάσματα απο την ομιλία του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ
Την προσπάθεια της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να θέσουν ψεύτικα διλήμματα στη βάση του δίπολου «σκοταδισμός - πρόοδος» καταδίκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
«Δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, που έχουν τέτοια νομοσχέδια, κατατάσσονται στις δυνάμεις της προόδου της ανθρωπότητας; Η καπιταλιστική βαρβαρότητα που συντρίβει τον άνθρωπο, ο μεσαίωνας που ζούμε σήμερα παίρνει πιστοποιητικό προόδου από εσάς με αυτά τα νομοσχέδια;», αναρωτήθηκε, και ξεκαθάρισε πως σκοταδισμός είναι «να επανέρχεσαι σε θεωρίες ξεπερασμένες από την ίδια την ανθρωπότητα, ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια».
Στηλίτευσε την επίθεση που δέχθηκε το ΚΚΕ για «συντηρητισμό» και «ομοφοβία», μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζει πως «δεν φτάνει μια δήλωση και μια απόφαση και να αφήνεις το άτομο βορά σε μια κοινωνία», αλλά χρειάζεται επιστημονική και κοινωνική στήριξη προκειμένου το ατομικό δικαίωμα να ασκείται με ουσιαστικό και όχι τυπικό τρόπο.
Οσον αφορά τα δικαιώματα, σχολίασε την υποκρισία και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσο θράσος χρειάζεται μια κυβέρνηση που εμφανίζεται ως αριστερή, να εφαρμόζει μνημόνια, να συντρίβει το λαό, να τον γυρίζει χρόνια πίσω, πείνα, δυστυχία, φτώχεια, να δίνει απλόχερα στο κεφάλαιο, στην πλουτοκρατία, να προσκυνάει το ΝΑΤΟ, τον δολοφόνο των λαών με εκατομμύρια θύματα, να προσκυνάει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να μας εμφανίζεται με τη σημαία των ατομικών δικαιωμάτων... Και αφού, λοιπόν, τα υποστηρίζετε, καταργήστε τον τρομοκρατικό νόμο. Θα το κάνετε; Φέρτε τον, αφού διαφωνείτε. Δεν θα το κάνετε, γιατί δεν σας αφήνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο,τι σας επιτρέπει το σύστημα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα φέρνετε και μάλιστα τα παρουσιάζετε και σαν προοδευτικά. Τι θα κάνετε με το συνδικαλιστικό νόμο; Αυτό δεν είναι ατομικό δικαίωμα; Ερχεται. Και μπορεί να είναι και αντιπερισπασμός όλο αυτό το νομοσχέδιο».
Ο Θ. Παφίλης στάθηκε ιδιαίτερα στη διαπίστωση πως η κοινωνία εξελίσσεται, την οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάποτε, λέει, θεωρείτο δεδομένη η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα; Δεν υπάρχει. Εχουμε ταξική κοινωνία. Αυτό δεν έχουμε; Ετσι είπε. Κάποτε, λέει, θεωρείτο φυσιολογικό να δουλεύουν οι εργάτες δεκαέξι ώρες. Ενώ σήμερα δουλεύουν πεντάωρο, διότι έχει εξελιχθεί η επιστήμη, η τεχνολογία. Είναι σύγχρονοι σκλάβοι σήμερα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως η φύση του καπιταλιστικού συστήματος δεν έχει αλλάξει. «Φυσικά, η επιστήμη εξελίσσεται, μια σειρά από πράγματα εξελίσσονται, αλλά η ταξική καταπίεση, η ταξική εκμετάλλευση, αυτή η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο», είπε.
Εξήγησε, επίσης, ότι η ένταση της επίθεσης σχετίζεται με την υποχώρηση του κινήματος αλλά και με την ανατροπή του σοσιαλισμού, στον οποίο έσπευσαν να επιτεθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, μέχρι τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αντικομμουνιστική αποστολή των βουλευτών και των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως γι' αυτήν μπορεί να παίρνουν και «πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης»...
Μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «Για να δούμε, λοιπόν, τι είπατε για το σοσιαλισμό. Και από πού τα βρήκατε τα στοιχεία που είπατε; Εμείς δεν λέμε ότι όλα ήταν άγια, αλλά δεν γίνεται να κάνεις συγκρίσεις. Αυτός είναι ιστορικός ακροβατισμός και αντιεπιστημονικό να συγκρίνεις το σήμερα, το 2017 με το '20 και το '30. Θέλετε να το συγκρίνουμε; Να το συγκρίνουμε. Τι συνέβαινε στον καπιταλιστικό κόσμο το '20, το '30 και μέχρι τη δεκαετία του '70; Λοβοτομές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πολλά άλλα χειρότερα. Τι στοιχεία έχετε εσείς που μιλάτε τόσο ανεύθυνα για γκούλαγκ και τέτοια; Από πού τα πήρατε; Από τη CIA; Φέρτε μας ένα στοιχείο που να λέει ότι τόσοι φυλακίστηκαν, τόσοι εξορίστηκαν, τόσοι έκαναν εκείνο επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. `Η μήπως επειδή θεωρείτο η παιδεραστία έγκλημα, ενώ στην Ολλανδία της προχωρημένης Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όλοι υποστηρίζετε, είναι πολύ φυσιολογικό και νομιμοποιείται, όπως και το κόμμα των κτηνοβατών, όπως και όλα αυτά που συμβαίνουν στη σαπίλα του καπιταλιστικού κόσμου και που δεν έχουν σχέση με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αυτά τα προβλήματα (...)
Εμείς δεν λέμε ότι όλα έγιναν άγια, ότι δεν υπήρχαν προβλήματα και σ' αυτούς τους τομείς. Ο σοσιαλισμός κλήθηκε να ανοίξει νέους δρόμους εκεί που δεν υπήρχαν ούτε μονοπάτια και απέδειξε την ανωτερότητά του. Ξέρετε, επειδή μιλάτε για την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Οκτωβριανή Επανάσταση έγινε για να ανατρέψει τον καπιταλισμό και έγινε απ' αυτούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν, όχι απ' αυτούς που τον υπηρετούν και μάλιστα τον υποστηρίζουν κιόλας και καλλιεργούν και την αίσθηση ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει καλύτερος και πιο ανθρώπινος. Ε, αυτοί δεν μπορούν να μιλάνε για την Οκτωβριανή Επανάσταση».
*
Επίφαση ευαισθησίας από την κυβέρνηση που τσακίζει τα κοινωνικά δικαιώματα
Η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Ξεκινώντας, θα ήθελα να κάνω μια διαπίστωση καθόλου ασήμαντη, κατά τη γνώμη μας. Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά το νομοσχέδιο, την αιτιολογική του έκθεση, τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώνει ότι τελικά το πεδίο εφαρμογής του σημερινού νομοσχεδίου είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις της λεγόμενης «δυσφορίας φύλου», που όντως υπάρχουν.
Αν ήθελε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει υπαρκτά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά άτομα και τα μεσοφυλικά παιδιά, τότε θα υιοθετούσε την επιστημονικά τεκμηριωμένη όσο και βαθιά ανθρώπινη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη προστασία τους και για την ουσιαστική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.
Ποια είναι αυτή η θέση; Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός διεμφυλικού ατόμου στην αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου του στα νομικά του έγγραφα. Το αναγνωρίζει, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που για βιολογικούς, κοινωνικούς ή άλλους λόγους ένα άτομο βιώνει έντονη εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φύλου του και στο φύλο όπου νιώθει ότι ανήκει.
Αυτή η ατομική επιλογή, όμως, χρειάζεται να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά, επιστημονικά κριτήρια. Για να μπορέσει το διεμφυλικό άτομο να αντιμετωπίσει αυτήν την ασυμβατότητα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, χρειάζεται να έχει γνώση όλων των παραμέτρων και όλων των συνεπειών που συνοδεύουν την ατομική του απόφαση.
Η γνώση αυτή πρέπει και μπορεί να μεταφερθεί μέσα από την επιστημονική και κοινωνική στήριξη του ατόμου. Δεν αρκεί η υποκειμενική εμπειρία. Αυτό βεβαίως ισχύει για όλα τα ζητήματα, πόσο μάλλον γι' αυτό. Η ατομική του απόφαση, δηλαδή, χρειάζεται να στηρίζεται σε μια διακριτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά θεσμοθετημένη γνωμοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητη φυσικά η ιατρική επέμβαση.
Τυπική αναγνώριση δικαιωμάτων...
Αυτή είναι η θέση μας, γιατί για το ΚΚΕ η νομική αναγνώριση αυτού του ατομικού δικαιώματος δεν μπορεί να έχει τυπικό χαρακτήρα. Το νομοσχέδιο, όμως, αυτό ακριβώς προβλέπει και μένει στην τυπική αναγνώριση αυτού του δικαιώματος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, αρκεί μια αυτοπρόσωπη δήλωση - αίτηση επί της οποίας θα στηριχτεί η δικαστική απόφαση αλλαγής του καταχωρημένου φύλου. Δεν προϋποθέτει καμιά επιστημονική γνωμάτευση. Οι μόνες προϋποθέσεις που προβλέπονται είναι η ύπαρξη δικαιοπρακτικής ικανότητας του ατόμου, δηλαδή η ηλικία των 18 ετών, καθώς και το να μην είναι το άτομο έγγαμο.
Στο νομοσχέδιο βεβαίως υπάρχουν και άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες, η κατηγορία των 17 ετών όπου απαιτείται η γονική συναίνεση και επιπλέον η κατηγορία των 15 και των 16 ετών, όπου εκτός από τη γονική συναίνεση απαιτείται επιπλέον και θετική γνωμάτευση Ιατρικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Πριν από λίγο ο υπουργός το τροποποίησε αυτό σε Διεπιστημονική Επιτροπή.
Εμείς ρωτάμε, όπως ανάλογα ερωτήματα θέτουν και επιστημονικοί και άλλοι φορείς: Με βάση ποια κριτήρια θα κρίνει ο δικαστής, όταν αυτά δεν θεσμοθετούνται από το νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι πάει να λύσει αυτό το ζήτημα; Αλλά και η οικογένεια μπορεί να έχει από μόνη της τα κριτήρια και τα εφόδια για να χειριστεί ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις νέων στην εφηβεία, χωρίς επιστημονική και κοινωνική στήριξη; Αρα, η επιστημονική γνωμοδότηση είναι αναγκαία για να αποτελεί τη βάση της επακόλουθης δικαστικής απόφασης, ώστε να αποφεύγονται υποκειμενισμοί και αυθαιρεσίες.
...και υποβάθμιση της ανάγκης για μέτρα κοινωνικής στήριξης
Επειδή κάποιοι έχουν απορίες - όχι πάντα αθώες - οι γνωματεύσεις αυτές ασφαλώς και θα βασίζονται σε ορισμένα επιστημονικά κριτήρια διαφόρων κλάδων που σχετίζονται με την ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου.
Ολες αυτές οι σχεδόν αυτονόητες και καθ' όλα λογικές προϋποθέσεις τέθηκαν από ορισμένους φορείς στη συνεδρίαση της Επιτροπής και επισημαίνονται όλο και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο και από επιστήμονες, αλλά και από επιστημονικούς φορείς, όπως η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, της οποίας την επιστολή προς τη Βουλή καταθέτω στα Πρακτικά.
Ολα αυτά, λοιπόν, η κυβέρνηση τα αγνοεί και τα προσπερνά ως μη απαραίτητα στο νομοσχέδιό της ή μάλλον τα αποδέχεται μερικώς για τις ηλικίες των 15 και 16 ετών. Ναι, είναι η ίδια κυβέρνηση που την ίδια στιγμή κατηγορεί για ιατρικοποίηση όποιον μιλάει για την επιστημονική αντιμετώπιση ενός ζητήματος ιδιαίτερα σύνθετου, που για τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, όπως είπε και η εισηγήτριά του, είναι δήθεν σύνθετο - απλό το βλέπει - και λύνεται με μια απλή διοικητική πράξη.
Με την ευκαιρία, ας απαντήσει η κυβέρνηση με ποια επιστημονικά κριτήρια τεκμηριώνεται ότι αυτή η ανάγκη της ιατρικής γνωμάτευσης ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις ανηλίκων 15 και 16 ετών, ενώ στα 17, στα 18, στα 20 αυτή η ανάγκη δεν υπάρχει.
Κοιτάξτε: Από τη στιγμή που αρνείστε και τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις, υποβαθμίζετε σχεδόν τελείως την ανάγκη για μέτρα κοινωνικής στήριξης του ατόμου πριν και μετά την οποία επιλογή του, και το αφήνετε κυριολεκτικά στη μοίρα του.
Γιατί τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα διεμφυλικό άτομο ή ένα μεσοφυλικό παιδί λόγω του ρατσισμού, της προσβλητικής συμπεριφοράς, δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά με μια απλή διοικητική ή δικαστική πράξη, ούτε εξασφαλίζεται η ουσιαστική επίλυση της ασυμβατότητας, η στήριξη από το οικογενειακό, συγγενικό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον.
Εξάλλου, όλα αυτά δεν τα λέμε μόνο εμείς. Επιβεβαιώνονται και από συνεντεύξεις διεμφυλικών ατόμων, ακόμα και μετά την αλλαγή του φύλου στα νομικά τους έγγραφα.
Πώς θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, χωρίς ολόπλευρη επιστημονική και κοινωνική στήριξη; Και αυτούς τους κοινωνικά προσδιορισμένους παράγοντες, τους τόσο απαραίτητους, τους στέλνετε στο πυρ το εξώτερο για να μην περιοριστεί δήθεν το ατομικό δικαίωμα.
Κι όμως, περιορισμός του ατομικού δικαιώματος είναι ακριβώς όταν δεν υπάρχουν η κοινωνικά θεσμοθετημένη ευθύνη και ο κοινωνικός προσδιορισμός. Αποτελεί αυτό ιατρικοποίηση ή ψυχιατρικοποίηση του θέματος, περιορισμό ή έλεγχο του ατομικού δικαιώματος, όπως θέλει να το εμφανίζει η κυβέρνηση; Ισα ίσα, αποτελεί τη μόνη ικανή και αναγκαία εκείνη προϋπόθεση για την ουσιαστική ανάπτυξη της προσωπικότητας που θα βασίζεται στην ψυχοκοινωνική στήριξη του ατόμου.
Το νομοσχέδιο, όμως, δεν αναφέρεται καν και δεν εξασφαλίζει, φυσικά, τις ελάχιστες έστω κοινωνικές προϋποθέσεις για να στηριχτεί το ατομικό δικαίωμα των διεμφυλικών ατόμων, και γι' αυτό δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στα προβλήματά τους.
Και έρχεστε την ίδια στιγμή και λέτε ότι με το νομοσχέδιό σας και με μια απλή αλλαγή του αναγραφόμενου φύλου στα νομικά έγγραφα, αντιμετωπίζονται ο ρατσισμός, οι προσβλητικές συμπεριφορές και η πολύμορφη βία προς αυτά τα άτομα. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να το ισχυρίζεστε αυτό.
Μήπως το νομοσχέδιο θίγει τις κοινωνικές αιτίες που γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τη βία στη συγκεκριμένη περίπτωση, με βάση την ταυτότητα φύλου; Μήπως το νομοσχέδιο εισάγει κοινωνικές και επιστημονικές προϋποθέσεις για την κοινωνική στήριξη αυτών των ατόμων για να έχουν μια ομαλή κοινωνική ζωή; Στο κάτω-κάτω το νομοσχέδιό σας σε ποιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα θα εφαρμοστεί; Δεν θα εφαρμοστεί στην κοινωνική πραγματικότητα της καπιταλιστικής ζούγκλας, όπου καλλιεργούνται και ανθούν ο ρατσισμός, ο φασισμός και η μισαλλόδοξη βία;
Και εδώ, στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση έχει ευθύνες, μεγάλες ευθύνες, γιατί με τον τυχοδιωκτικό, καιροσκοπικό τρόπο που ανοίγει αυτό το θέμα, δίνει πάσα για να αναπτυχθούν οι πιο αντιδραστικές διαφωνίες με το θέμα του νομοσχεδίου.
Στον αντίποδα των μισάνθρωπων απόψεων των υποστηρικτών του ναζισμού
Ακούσαμε και σήμερα τις αποκρουστικές, ανατριχιαστικές, μισάνθρωπες απόψεις που εκφράστηκαν από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που έφτασε βέβαια και σε άλλη μια αντικομουνιστική παράκρουση, η οποία επανέφερε στο σήμερα τις θεωρίες του Μεσαίωνα. Επίσης, τον τελευταίο καιρό ακούμε τις αντιδραστικές απόψεις διαφόρων φορέων γύρω από τις κοινωνικές σχέσεις των δύο φύλων, που αξιοποιούν, βέβαια, τον επίπλαστο και επιφανειακό τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα τόσο σύνθετο ζήτημα.
Και τολμάτε να ταυτίζετε την επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ με όλους αυτούς, ξαναζεσταίνοντας την ξινισμένη σούπα της θεωρίας των δύο άκρων; Σας ενοχλεί - το ξέρουμε - η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία των μεσοφυλικών παιδιών και των διεμφυλικών ατόμων, γιατί απαντάει τόσο στις αντιεπιστημονικές απόψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που φτάνουν μέχρι και στην άρνηση του αντικειμενικού διαχωρισμού του άντρα από τη γυναίκα, όσο και στις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τις κοινωνικές σχέσεις των φύλων και την οικογένεια, που διακινούνται από άλλους φορείς.
Τα κατασκευασμένα κοινωνικά στερεότυπα για τα δύο φύλα - θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ τα καταδικάζει από την ίδρυσή του ακόμα, εδώ και έναν αιώνα - νομίζετε ότι θα γίνουν το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εμπόριο αντιδραστικών ιδεών, οι οποίες απορρίπτονται ακόμα και από επιστημονικές ενώσεις; Και βάζετε ως διαχωριστική γραμμή τη στάση του κάθε κόμματος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Σοβαρά; Τι νομίζετε; Θα θεωρηθείτε προοδευτική δύναμη επειδή φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο, τη στιγμή που ετοιμάζεστε να στερήσετε από τους εργαζόμενους το δικαίωμα στην απεργία;
Μήπως έγιναν ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προοδευτικά κόμματα, όταν την ίδια στιγμή υιοθετούν τις πιο αντιδραστικές απόψεις για τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα; «Προστατεύουμε και διευρύνουμε με αυτό το νομοσχέδιο...» - επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις - «...τα ατομικά δικαιώματα».
Το ατομικό δικαίωμα δεν ασκείται ερήμην της κοινωνίας
Θα το ξαναπούμε: Για να μπορέσει να ασκηθεί το ατομικό δικαίωμα, οποιοδήποτε ατομικό δικαίωμα, με ουσιαστικό και όχι απλώς τυπικό τρόπο, προϋποτίθενται ορισμένοι κοινωνικά καθορισμένοι παράγοντες. Τα ατομικά δικαιώματα δεν ασκούνται ερήμην της κοινωνίας. Συνδέονται με τα κοινωνικά δικαιώματα και αλληλοτροφοδοτούνται.
Και για να έχουμε και καλό ρώτημα, μήπως εξαιρείτε τα διεμφυλικά άτομα από την επίθεση που έχετε εξαπολύσει στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωταγωνιστεί - παίρνοντας τη σκυτάλη, βέβαια, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις - στο τσάκισμα των συλλογικών κοινωνικών δικαιωμάτων στην εργασία, στη μόρφωση, στην Υγεία, στην Πρόνοια, δικαιώματα - θυμίζουμε - κατακτημένα με αίμα και σκληρούς αγώνες;
Τελικά, η αντίληψή σας περί ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αστική ως το μεδούλι και γι' αυτό ρηχή και βαθιά υποκριτική. Είναι η αντίληψη και η πολιτική που ενώ εκθειάζει τα ατομικά δικαιώματα των διαστρεβλωμένων και ανορθολογικών κριτηρίων, όπως εδώ, την ίδια στιγμή υπονομεύει και αρνείται τον καθολικό και αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα των κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία και ξεφορτώνεται στο όνομα των ατομικών δικαιωμάτων, αστική αντίληψη περί δικαιωμάτων που αντιπαραθέτει το ατομικό έναντι του κοινωνικού. Κι έτσι το όποιο ατομικό δικαίωμα αποκόπτεται από οποιοδήποτε κοινωνικό, ταξικό προσδιορισμό και γίνεται ένα δικαίωμα κολοβό, όποια νομοθεσία κι αν το στηρίζει.
Γι' αυτό και βλέπουμε το θεσμικό, το νομικό πλαίσιο, που στηρίζεται αποκλειστικά πάνω στην ατομικότητα, να παγιδεύεται στις ίδιες του τις αντιφάσεις. Δείτε: Μια διατύπωση μόνο ενός άρθρου - του άρθρου 5 - του νομοσχεδίου, για την κατοχύρωση του ατομικού δικαιώματος της νομικής αναγνώρισης αλλαγής φύλου, συγκρούεται - και μάλιστα μετωπικά - με ένα άλλο ατομικό δικαίωμα, αυτό της γονικής μέριμνας. Συνεπώς, κανένα ατομικό δικαίωμα δεν ολοκληρώνεται έξω από τα συλλογικά, τα κοινωνικά δικαιώματα. Και επειδή δεν θέλετε, ούτε και μπορείτε να ικανοποιήσετε κοινωνικά δικαιώματα, καθολικά για όλες και για όλους, υποκριτικά παρουσιάζεστε ως υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων.
Θέλετε να δούμε το παράδειγμα της Μάλτας και της Αργεντινής, που το προβάλατε, μάλιστα, και ως παράδειγμα προς μίμηση; Σε αυτές τις χώρες, την ώρα που για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα νομικά έγγραφα αρκεί μόνο μια αίτηση, την ίδια στιγμή απαγορεύεται ουσιαστικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λοιπόν, δεν αποτελεί παρά επίφαση ευαισθησίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που το στηρίζουν στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι παρά ένα φτηνό εμπόριο αναγκών και δικαιωμάτων για να δώσετε φιλολαϊκό άλλοθι στην αντεργατική, αντιλαϊκή σας πολιτική. Η κυβέρνηση, όμως, δεν αξιοποιεί το νομοσχέδιο μόνο για να διαφημίσει τη δήθεν κοινωνική της ευαισθησία. Δίνει στην ουσία νομική υπόσταση και ισχύ στις πολυπροβεβλημένες αστικές θεωρίες περί κοινωνικού φύλου, θεωρίες που έχουν τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και όλων των αστικών επιτελείων.
Βάση του νομοσχεδίου ο άκρατος ιδεαλισμός των θεωριών για το φύλο
Ετσι, με το νομοσχέδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και υιοθετεί απερίφραστα τον πλήρη διαχωρισμό του βιολογικού με το κοινωνικό φύλο. Γίνεται, μάλιστα, και ο επίσημος πλασιέ αυτών των θεωριών. Πρόκειται για θεωρίες που αποσπούν με έναν απόλυτο και αντιεπιστημονικό τρόπο τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου, που προσδιορίζονται, βεβαίως, αντικειμενικά από την αντίληψη που έχει το άτομο για το φύλο του. Ετσι, φτάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν ακόμα κι αυτόν τον διαχωρισμό άντρα - γυναίκα ως ένα αντικειμενικό γεγονός.
Πρόκειται για θεωρίες που παρουσιάζουν το φύλο σαν ένα καλούπι που φτιάχνει η κοινωνία κι επομένως είναι κάτι ρευστό, είναι κάτι μεταβαλλόμενο. Πρόκειται σε τελική ανάλυση για μια χυδαία, κραυγαλέα, αντιεπιστημονική διαστρέβλωση της ίδιας της κοινωνικής πραγματικότητας, της ίδιας της αντικειμενικής πραγματικότητας και πάει πολύ - μα πάρα πολύ - αυτός ο ανορθολογισμός να παρουσιάζεται εδώ ως προοδευτισμός. Ιδεαλισμός καραμπινάτος είναι και γι' αυτό είναι αντιδραστικός.
Ασφαλώς και οι αντιλήψεις της κοινωνίας αλλάζουν. Οι κοινωνικές αντιλήψεις, όμως, δεν διαμορφώνονται από την ατομική εμπειρία του καθενός και της καθεμιάς. Διαμορφώνονται κάθε φορά κάτω από πολύ συγκεκριμένες ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές συνθήκες. Και σήμερα στην εποχή μας οι κοινωνικές αντιλήψεις διαμορφώνονται και κάτω από την επίδραση πολυπλόκαμων και ισχυρότατων ιδεολογικών μηχανισμών που εθίζουν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, διαστρεβλώνουν χυδαία την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα, προβάλλουν αντικοινωνικά πρότυπα, με κύριο στόχο τους τη νεολαία.
Και αυτές οι περιβόητες θεωρίες της μετανεωτερικότητας, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει και ως επιστημονική εξέλιξη και πάνω στις οποίες στηρίζεται το νομοσχέδιο, βρήκαν πρόσφορο έδαφος την περίοδο της αντεπανάστασης. Πρόκειται για άκρως αντιδραστικές θεωρίες, που δεν αφορούν μόνο τον προσδιορισμό του φύλου, μα όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, και δείχνουν τον ξεπεσμό της αστικής ιδεολογίας. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό κοινωνικό κριτήριο για να προσδιορίσει το άτομο τη θέση του στην κοινωνία, μόνο το κριτήριο της υποκειμενικής άποψης, για να μπλεχτούν οι συνειδήσεις στα δίχτυα του άκρατου υποκειμενισμού και στον αδιέξοδο ατομικό δρόμο αντιμετώπισης κοινωνικών ζητημάτων και με σμπαραλιασμένες ατομικές ταυτότητες, που θα γίνονται εμπόδιο για τη συνειδητοποίηση της ταξικής ταυτότητας, της ανάγκης της πάλης για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, καθολικά για όλους και για όλες.
Και με το σημερινό νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει το δικό του λιθαράκι για να εμπεδώνεται στη συνείδηση και στον τρόπο ζωής η αναζήτηση ατομικής λύσης στα κοινωνικά προβλήματα και στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κοινωνίας. Επιστημονική προσέγγιση του θέματος γίνεται μόνο όταν συνδυάζονται και δεν διαχωρίζονται τα βιολογικά με τα κοινωνικά κριτήρια για τον φυλετικό προσδιορισμό και αυτό ακριβώς είναι που αρνείται το νομοσχέδιό σας. Μα, και αυτό ακριβώς αποτελεί τη βάση για τη θέση του ΚΚΕ.
Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο και για τα άρθρα του θα τοποθετηθούμε στη διάρκεια της ψηφοφορίας.
*
Το νομοσχέδιο καλλιεργεί την ατομική πλάνη και την αυταπάτη
Η παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συνεδρίαση
Οπωσδήποτε, το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης και ευφορίας σε αυτούς που έχουν ανάγκη αλλαγής, διόρθωσης της ταυτότητας φύλου λόγω δυσφορίας φύλου ή αφορά τα μεσοφυλικά άτομα, τα οποία κυριολεκτικά έχουν χαθεί στο νομοσχέδιο. Ολη η συζήτηση είναι για τα διεμφυλικά και όχι τυχαία.
Επίσης, είναι θετικό ότι έχει καταργηθεί ως προϋπόθεση αυτή η απαίσια υποχρέωση της χειρουργικής επέμβασης, με όλες τις σύνοδες συνέπειές της. Ως εκεί φτάνει.
Από εκεί και πέρα, το σχέδιο νόμου συνιστά νομική αυταπάτη. Θα μου πείτε ότι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος νόμος είναι που καλλιεργεί τη νομική αυταπάτη. Αυτό φαίνεται στο πώς τοποθετείστε, και μάλιστα αντιπαραθετικά και αφ' υψηλού, στην επίμονη θέση, τη δικιά μας, για κοινωνική, επιστημονική στήριξη και πριν γίνει η διόρθωση φύλου, ούτως ώστε η επιλογή να είναι συνειδητή - και δεν θα τα πω λεπτομερειακά, τα έχουν αναλύσει άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ - και μετά.
Γιατί η δυσφορία φύλου δεν λύνεται αυτόματα με τη διόρθωση της ταυτότητας. Δημιουργεί κλίμα, βοηθάει και ως ένα βαθμό μπορεί να χτυπήσει και τον κοινωνικό ρατσισμό, που πρέπει όλοι να συμβάλουμε και να τον πολεμήσουμε, αλλά δεν λύνει το ζήτημα, διότι το βιολογικό στοιχείο υπάρχει στα θέματα της υγείας και σε μια σειρά άλλα τέτοια θέματα, στα οποία θέλουν οι άνθρωποι συγκεκριμένη στήριξη.
Βέβαια, αυτά που λέμε εμείς έχουν και δημοσιονομικό κόστος, γιατί σημαίνει ότι μέσα στις κοινωνικές δομές πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, συλλογικότητα και όχι ένας κ.λπ. Αυτά, βεβαίως, ξαναλέω ότι δεν έχουν καμία σχέση με την ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος.
Αν και να σας πω κάτι; Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη και δεν θέλω να δεσμεύσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Εγώ ακούγοντας ορισμένες, ευτυχώς λίγες ομιλίες, που αναφέρθηκαν σε αυτά τα θέματα - ιδιαίτερα στην Επιτροπή της Βουλής και όχι εδώ - πρέπει να σας πω ότι αυτές οι απόψεις έχουν ανάγκη ψυχιάτρου και ψυχανάλυσης. Αναφέρομαι μόνο σε ορισμένες απόψεις που ακούστηκαν εδώ. Εκεί χρειάζεται ψυχίατρος, όχι στους διεμφυλικούς, αλλά υποχρεωτικά σε αυτές τις απόψεις που ακούστηκαν, και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει.
Το ατομικό βίωμα δεν ταυτίζεται με το ατομικό δικαίωμα
Γιατί αυτό το νομοσχέδιο καλλιεργεί την ατομική πλάνη και την αυταπάτη; Γιατί στηρίζεται φιλοσοφικά, όπως λέει, στο ατομικό βίωμα. Το ατομικό βίωμα είναι στοιχείο που πρέπει να το πάρουμε υπόψη στη συγκεκριμένη περίπτωση; Σαφώς, σαφέστατα. Ομως, άλλο πράγμα το «παίρνω υπόψη το ατομικό βίωμα», που, αν θέλετε, αφορά μια ομάδα και μπορεί να είναι περισσότεροι από όσοι εμείς νομίζουμε, γιατί συνήθως αυτά δεν γίνονται και γνωστά.
Ομως, το ατομικό βίωμα δεν αρκεί για να γίνει σχέδιο νόμου και νόμος αύριο. Αλίμονο, αν ο κάθε νόμος για οποιοδήποτε ζήτημα στηριζόταν στο ατομικό βίωμα. Δεν γίνεται. Ούτε τα ατομικά βιώματα είναι ίδια, ούτε εκπορεύονται από τις ίδιες εμπειρίες, αλλά αυτό λέω και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εδώ είναι η φιλοσοφία: Το ατομικό βίωμα και μάλιστα το ατομικό βίωμα ταυτίστηκε με το ατομικό δικαίωμα. Και ξαναλέω, όλα έχουν σχέση, κοινωνικά, ατομικά δικαιώματα, ατομικά βιώματα, αλλά δεν συνιστούν τον όρο για να γίνει ένα νομοσχέδιο.
Να σας πω, όμως, κάτι; Οι διαφωνίες μαζί σας, με την κυβέρνηση, μακάρι να ήταν στην προϋπόθεση, πριν και μετά της κοινωνικής, επιστημονικής στήριξης και οικονομικής. Μακάρι να ήταν μόνο σε αυτό. Η, αν θέλετε, σε μια σειρά - ας πούμε - ιδεολογήματα, ιδεολογικές απόψεις που έχουμε και έχετε. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, εν πάση περιπτώσει, δικαιολογείται, σε τόσα έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ενδεχομένως σε αυτόν τον τομέα να μην ήταν και άβυσσος.
Ωστόσο, αποδεικνύεστε εξαιρετικά επικίνδυνοι για όλη τη φιλολογία με την οποία περιβάλλετε αυτό το σχέδιο νόμου και απόψεις τις οποίες αναπτύξατε, με αφορμή αυτό το σχέδιο νόμου, και τις οποίες, βεβαίως, προσαρμοσμένες θέλετε να τις μετατρέψετε σε ένα είδος σύγχρονης κοσμοθεωρίας.
Αντιπερισπασμός με αριστεροφανή λάβαρα
Εγώ τουλάχιστον αυτά τα λόγια μπορώ να πω: Πρώτον, αυτό το νομοσχέδιο είναι αντιπερισπασμός στην ακραία φιλελεύθερη πολιτική σας, όχι πιο ακραία από τη ΝΔ, αλλά ακραία φιλελεύθερη πολιτική. Είναι ένα νομοσχέδιο που κάνει λαθρεμπόριο ιδεών. Οσο πιο δεξιά πάτε, τόσο πιο αριστεροφανή λάβαρα σηκώνετε.
Κοιτάξτε να δείτε, βεβαίως η ΝΔ και με αφορμή το νομοσχέδιο, αλλά όχι τόσο με αφορμή το νομοσχέδιο, έχει προβάλει τελευταία σύγχρονες αντιδραστικές απόψεις, όπως η αριστεία, ότι δηλαδή η κοινωνική ανισότητα είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου και άλλες που δεν είναι τώρα της ώρας να τις αναλύσω. Βεβαίως, γιατί και οι συντηρητικές απόψεις εκσυγχρονίζονται, δεν μένουν ίδιες, αλλά εσείς αυτή τη στιγμή χτίζετε έναν ιδεολογικό πολτό, κυριολεκτικά, ο οποίος - τι να σας πω τώρα, δηλαδή; - φθείρει, διαφθείρει τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις.
Εσείς που δεν τολμάτε να κάνετε τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, που εξακολουθείτε να θεωρείτε την πορνεία επάγγελμα, που δεν σας ενόχλησε καθόλου που η κρατική τηλεόραση δεύτερη είδηση είχε το θάνατο του παγκόσμιου προαγωγού - για να μην χρησιμοποιήσω τους όρους που λέει ο λαός μας - ότι ήταν υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και της σεξουαλικής απελευθέρωσης της γυναίκας.
Δεν ξέρω αν τα «κουνελάκια» του «Playboy» είναι δείκτες της σεξουαλικής απελευθέρωσης. Πιθανόν να ήθελε και μαύρα «κουνελάκια», δεν του έφταναν τα λευκά. Και αυτά δεύτερη είδηση στην κρατική τηλεόραση. Επρεπε εκείνη τη στιγμή ο κ. Παππάς ή όποιος είναι στην ευθύνη του, να βάλει θέμα, αλλά - ξέχασα - δεν παρεμβαίνει το κράτος, αφήνει ελεύθερη την τηλεόραση. Οχι ότι τα ιδιωτικά κανάλια δεν είπαν κάτι τέτοια, κι αυτά τα είπαν, αλλά αυτά κάνουν τη δουλειά τους κ.λπ.
Συκοφάντηση και «σταλινολογία»
Θέλω να σταθώ λοιπόν συγκεκριμένα στο εξής πράγμα: Συκοφαντήσατε τις θέσεις του ΚΚΕ - όχι τις πολεμήσατε, να τις πολεμήσετε, πολεμήστε τις, τις συκοφαντήσατε - τις διαστρεβλώσατε και δεν ξέρω αν αυτό θα το πει κανείς αντικομμουνισμό ή όχι, εγώ δεν θα το πω αντικομμουνισμό, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε και αλλιώς.
Παραδείγματος χάριν, συναντηθήκατε Χρυσή Αυγή, ΝΔ, Ποτάμι, δεν θυμάμαι τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, και κρίνατε την περίοδο 1920-1930, τη σταλινική περίοδο, όπως λέτε, την περίοδο της κολλεκτιβοποίησης, ποια πολιτική είχε απέναντι στους ομοφυλόφιλους.
Υπήρχε νόμος για την παιδοφιλία και υπήρχε και ένας νόμος - δεν μπορώ να εξηγήσω τι λέει - για την «αρσενοκοιτία». Προσέξτε, όμως, θα κάνετε σύγκριση με τους αντίστοιχους νόμους στις καπιταλιστικές χώρες στον καπιταλιστικό κόσμο, όχι με το 2017, γιατί στις ΗΠΑ υπήρχε η λοβοτομή και η καταδίκη της ομοφυλοφιλίας και τη δεκαετία του '60.
Να σας πω και κάτι άλλο; Αν υπήρχαν απόψεις στην τότε Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του '20 - κακώς, λέω - ότι η ομοφυλοφιλία είχε σχέση με ψυχιατρικό πρόβλημα, αντανακλούσε το επίπεδο της ανάπτυξης της επιστήμης εκείνης της περιόδου και μάλιστα σε μια χώρα που ξέρουμε ότι δεν ήταν το ίδιο ανεπτυγμένη όπως ήταν τότε ανεπτυγμένη η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία. Να δούμε τι υπήρχε τότε για την ομοφυλοφιλία, τι είναι πάρα πολύ φυσικό στο επιστημονικό επίπεδο, να καθυστερούν οι αντιλήψεις και να αλλάζουν στην πορεία, γιατί πραγματικά η επιστήμη έχει εξελιχθεί και πραγματικά η ομοφυλοφιλία δεν έχει καμία σχέση και δεν είναι ψυχιατρικό πρόβλημα.
Αν όμως το 1920 και το 1930 θεωρούνταν έτσι, αν θέλετε να κάνετε σύγκριση και τη σταλινολογία σας - που δεν σας απασχολεί αυτό, άλλα σας απασχολούν την περίοδο εκείνη - θα πρέπει να κάνετε σύγκριση με το τι ίσχυε.
Εδώ ακούστηκαν απόψεις, όπως ότι κυνηγούσαν και τους έβαζαν φυλακή στη δεκαετία του 1960. Κοιτάξτε να δείτε. Οταν στην Ισπανία του Φράνκο σκότωσαν τον Λόρκα, το δικαιολόγησαν ότι τον σκότωσαν γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Κι ακόμα σήμερα γυρίζονται ταινίες που εξηγούν αυτό το πράγμα. Για ψάξτε το καλύτερα. Αλλο ομοφυλοφιλία κι άλλο βιασμός ανηλίκου. Αλλο ομοφυλοφιλία κι άλλο πορνεία. Για κοιτάξτε να δούμε αν καταδικάζονταν γι' αυτό ή καταδικάζονταν για άλλες ενέργειες.
Λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών από την κυβέρνηση
Γιατί εδώ τώρα ο κ. Κοντονής, επειδή δεν πήγε στην Εσθονία, μας είπε ότι είναι οπαδός της Οκτωβριανής Επανάστασης. Μα, υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία από αυτό που γίνεται; Καλά, δεν ντρέπεστε; Ειλικρινά σας το λέω. Δεν είστε υποχρεωμένοι να είστε οπαδοί της Οκτωβριανής Επανάστασης. Καμία υποχρέωση.
Είσαστε «συνεχιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης», έχετε περάσει χίλια μνημόνια, έχετε γκρεμίσει τα επαρκή κοινωνικά δικαιώματα, άρα και τα ατομικά. Πάτε στις ΗΠΑ να φιλήσετε το χέρι του Τραμπ, φιλάτε και το χέρι του Πούτιν και τον παρακαλάτε, ο οποίος έχει βγάλει σήμερα, το 2017, νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας - άλλο είναι το 1910, το 1920 και το 1930 κι άλλο το 2017 - και θα πάτε τώρα στον Τραμπ να του δώσετε όλη την Κρήτη, να κάνουν βάσεις οι Αμερικάνοι και δεν ξέρω και τι άλλα θα δώσετε. Και δεν το λέω γιατί έχουμε «αντιτραμπισμό». Τα ίδια θα έλεγα κι αν ήταν ο Ομπάμα.
Και βέβαια, πρέπει να ξέρει ο λαός ότι σηκώνετε, κάνετε λαθρεμπόριο αριστερών ιδεών, όσο πιο δεξιά, αντιδραστικά και συντηρητικά πάτε. Και στο κάτω κάτω τα άλλα κόμματα λένε ότι εμείς είμαστε κόμματα αστικά. Εσείς τώρα βγήκατε επαναστάτες. Ε, είναι ντροπή. Είναι προσβολή.
Και εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν είναι καινούργιο, δεν είναι καινούργια επιλογή. Ο 20ός αιώνας είναι γεμάτος από αλλαγές, διορθώσεις ταυτοτήτων, ιδεολογικών και πολιτικών. Και όλως τυχαίως, ο ιδεολογικός χώρος από τον οποίο προήλθατε και ο ιδεολογικός χώρος στον οποίο εντάσσεστε, η σοσιαλδημοκρατία, τη σφραγίζει. Και η αλλαγή ταυτότητας φύλου είναι θεμιτή, γιατί ισορροπεί έναν άνθρωπο. Η αλλαγή, όμως, της πολιτικής ταυτότητας σημαίνει το εξής πράγμα. Σημαίνει συστηματική εξαπάτηση ενός λαού και κυρίως, των ριζοσπαστικών δυνάμεων.
Και τέλος, κοιτάξτε να δείτε. Εμείς όταν λέμε κοινωνικά δικαιώματα ξέρουμε ότι σε αυτή την κοινωνία που ζούμε είναι ταξικά τα κοινωνικά δικαιώματα. Και τα κοινωνικά δικαιώματα που διαμορφώνονται με την πάλη του λαού - και υπάρχουν και κατακτήσεις - ξεκινάνε από τη διασφάλιση ενός συνταγματικού δικαιώματος, το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ο πιο υποκριτικός νόμος είναι ο συνταγματικός. Εμείς δεν το κρύβουμε, το λέμε.
Πάνω εκεί, λοιπόν, στηρίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία πρέπει να εξατομικεύονται και θέλουν και συμπληρωματικά μέτρα και τα ατομικά βιώματα να πάρουμε υπόψη. Αυτό όμως που κάνετε εσείς, κυριολεκτικά, είναι ότι θρυμματίζετε την αριστερή συνείδηση και δημιουργείτε, κυριολεκτικά, την αδράνεια της σκέψης, που σημαίνει αδράνεια δράσης.
*
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ιδεαλιστικές απόψεις με βολικές προεκτάσεις
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι η αντιπαράθεση έχει ουσιαστικά να κάνει με τη σύγκρουση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων:
«Η μια άποψη λέει ότι υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, βιολογική, κοινωνική πραγματικότητα, λέει ότι οι κοινωνικές αντιλήψεις για τα φύλα δεν διαμορφώνονται από την ατομική εμπειρία του καθενός και της καθεμιάς, αλλά με βάση ένα συγκεκριμένο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Οτι τα ατομικά δικαιώματα δεν είναι ξεκομμένα από τα κοινωνικά συλλογικά δικαιώματα», ενώ «η άλλη άποψη, αυτή του νομοσχεδίου, είναι ιδεαλιστική άποψη, που τα αρνείται όλα αυτά και ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα, ότι ο καθένας είναι ό,τι νομίζει, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, κοινωνικές ή/και ταξικές αναφορές. Από εκεί απορρέουν σε τελική ανάλυση και οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων. Και γι' αυτό το νομοσχέδιο δεν προσεγγίζει ούτε τις ελάχιστες κοινωνικές προϋποθέσεις, για να στηριχτεί το νομικό δικαίωμα αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, τις αρνείται, στο όνομα του ατομικού δικαιώματος».
Σχολίασε μάλιστα πως οι προεκτάσεις αυτής της άποψης αποδεικνύονται πολύ βολικές στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής: «Είναι πολύ βολικό να θέλουν να πείσουν ότι όλα είναι σχετικά, ότι δεν έχει σημασία σε τελική ανάλυση αν είσαι άνεργος, φτωχός, εξαθλιωμένος, αλλά σημασία έχει πώς νιώθεις, ότι στο κάτω κάτω δεν χρειάζεται να παίρνουμε και ορισμένα ειδικά μέτρα για τις εργαζόμενες γυναίκες, για τις μητέρες, για την προστασία της μητρότητας, αφού σε τελική ανάλυση η βιολογία των φύλων έχει ξεπεραστεί. Το εάν υιοθετείτε αυτές τις προεκτάσεις λίγη σημασία έχει. Σημασία έχει ότι βοηθάτε για να προχωρήσουν. Να, λοιπόν, γιατί λέμε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι πλήρως ενταγμένο στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική της».
Αναφέρθηκε στην αποκαλυπτική ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτου, που με άρθρο του παρουσίασε το νομοσχέδιο ως απόδειξη πως η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί το μνημόνιο και να αφήσει κι ένα προοδευτικό αποτύπωμα. «Δηλαδή, από τη μια μεριά να υλοποιεί μια βάρβαρη αντιλαϊκή - αντιδραστική πολιτική και από την άλλη να ψάχνει και ορισμένα σημεία, προκειμένου να δείξει ένα προοδευτικό και αριστερό πρόσωπο. Αρα, εδώ μιλάμε για έναν αντιπερισπασμό, επικοινωνιακό αντιπερισπασμό. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το αντιμετωπίζει με έναν απίστευτο τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, τροφοδοτώντας έτσι και συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, σαν κι αυτά που ακούσαμε πριν λίγο από το βήμα».
Εδωσε απάντηση και στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ που επιχείρησε ο εν λόγω υπουργός, επικαλούμενος μάλιστα το μαρξισμό, λέγοντας: «Μιας και το ανέφερε (...) ας δούμε τι έλεγαν και οι κλασικοί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στο έργο του Ενγκελς για την καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους: "Αυτό που μπορούμε σήμερα να υποθέσουμε για τη ρύθμιση των σεξουαλικών σχέσεων, ύστερα από το επικείμενο σάρωμα της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, έχει κυρίως αρνητικό χαρακτήρα. Περιορίζεται σε ό,τι πρόκειται να λείψει. Τι θα προστεθεί όμως; Αυτό θα κριθεί, όταν ανδρωθεί μία νέα γενιά, μια γενιά από άντρες που ποτέ στη ζωή τους δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να αγοράσουν με λεφτά ή με άλλα κοινωνικά μέσα το δόσιμο μιας γυναίκας. Και μια γενιά από γυναίκες που ποτέ δεν θα έχουν βρεθεί στην ανάγκη να δοθούν σε έναν άντρα για κανέναν άλλον λόγο εκτός από την αληθινή αγάπη, ούτε να αρνηθούν το δόσιμο στον αγαπημένο τους από το φόβο μπροστά στις οικονομικές συνέπειες. Οταν θα υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, θα γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αυτά που πιστεύουμε σήμερα ότι θα πρέπει να κάνουν. Θα φτιάξουν τη δική τους ζωή και τη δική τους αντίστοιχη κοινή γνώμη για τις πράξεις του καθενός". Τελεία και παύλα.
Αλλο, λοιπόν, η ιστορική πορεία και η εξέλιξη της οικογένειας, που ασφαλώς εξελίσσεται και θα εξελιχθεί και στο μέλλον, και άλλο η άρνηση του αντικειμενικού διαχωρισμού των φύλων. Αλλο η διαμόρφωση της οικογένειας στο μέλλον, όταν εκλείψουν οι σημερινές εκμεταλλευτικές σχέσεις, και άλλο η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που αυτές τις σχέσεις όχι απλώς τις υπηρετεί, αλλά και τις ενισχύει ακόμη περισσότερο. Τέλος, λοιπόν, με την υποκρισία και με όλη αυτή την καπηλεία που κάνει η κυβέρνηση!».
*
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Η κυβέρνηση «πουλά» ανέξοδη «αριστεροσύνη»
Στους παραλληλισμούς και τις συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων που επιχείρησαν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:
«Συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Το ζήτημα του δικαιώματος ατομικού αυτοπροσδιορισμού του φύλου με το γυναικείο ζήτημα, που διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες της ταξικής πάλης, αφού οι γυναίκες για αιώνες ήταν αποκλεισμένες από την κοινωνική παραγωγή και συνεπώς από κάθε κοινωνική δράση στο πλαίσιο της ταξικής κοινωνίας, καθώς η εργασία της πλειοψηφίας των γυναικών δεν είχε καμία σημασία για την οικονομία. Γι' αυτό και οι προσπάθειες ορισμένων μεμονωμένων γυναικών να διεκδικήσουν μια αναβαθμισμένη θέση στην κοινωνία πριν από τη βιομηχανική επανάσταση δεν απέφεραν καρπούς. Αργότερα, η μαζική ένταξη των γυναικών στην παραγωγή ως μισθωτών εργατριών, αντικειμενικά ήρθε σε αντίφαση με τον αποκλεισμό τους από την κοινωνική και πολιτική δράση». Υπογράμμισε ακόμα ότι στο παραπάνω φόντο, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα «πάλευε όχι μόνο ως προς τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, τις διεκδικήσεις για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας, αλλά και ως προς την ταξική ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας, δηλαδή ενάντια στον ταξικό διαχωρισμό της κοινωνίας. Πάλευε για την ενότητα της εργατικής τάξης, ανδρών και γυναικών».
«Οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είχαν πολιτικό ταξικό περιεχόμενο και προσπαθείτε σκόπιμα να αποκρύψετε, προσπαθώντας να τα χωρέσετε όλα στις προπαγανδιστικές ανάγκες ενός νομοσχεδίου», τόνισε, και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η τυπική αναγνώριση και ορισμένων αστικών δικαιωμάτων της γυναίκας στην καπιταλιστική κοινωνία δεν την απαλλάσσει από την ανισοτιμία και τη ζωή - λάστιχο. Ο καπιταλισμός παράγει την ανισοτιμία γιατί αποτελεί πηγή κέρδους για αυτόν. Κι άλλα παραδείγματα μπορεί κανείς να αναφέρει, όταν εργοδότες απαιτούν συμβόλαια από εργαζόμενες να μην τεκνοποιήσουν όσο είναι στη δούλεψή τους».
Στηλίτευσε, τέλος, την υποκρισία και της κυβέρνησης: «Ποια είναι η ουσία: Οτι εδώ παρουσιάζετε τα ατομικά δικαιώματα αποσπασμένα από τα κοινωνικά, από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Ομως, κανένα ατομικό δικαίωμα δεν παραμένει σίγουρο και ασφαλές έξω από συλλογικά, κοινωνικά δικαιώματα. Γιατί λοιπόν το κάνετε; Γιατί το έχετε ανάγκη να πουλήσετε αριστεροσύνη με ανέξοδα υλικά και να σηκώσετε αντιδραστικότερη σκοταδιστική σκόνη, μπας και κρύψετε την αντιλαϊκή ακραία φιλελεύθερη πολιτική σας. Πουλάτε ευαισθησία ενώ τσακίζετε τα κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν από τον περασμένο αιώνα, κι επειδή το ΚΚΕ σας ξεσκεπάζει είναι και ο λόγος που διαστρεβλώθηκαν και συκοφαντήθηκαν με συστηματικό και χυδαίο τρόπο οι θέσεις του. Τον αντικομμουνισμό και τα πυρά ενάντια στο σοσιαλισμό ξέρουμε καλά ότι θα τα συνεχίσετε, με αρκετές δόσεις "σταλινολογίας" από όλους σας, γιατί ο λαϊκός κόσμος νιώθει τη σαπίλα του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετείτε και αυτό σας ανησυχεί βαθιά και δίκαια».
*
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Τα δικαιώματα κατακτιούνται με τη συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες
Ο Γιώργος Λαμπρούλης, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε σε πλευρές που αφορούν τη συζήτηση για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. «Μια σειρά βιολογικά δεδομένα, όπως το φύλο αλλά όχι μόνο, συνδέονται με την αναγνώριση δικαιωμάτων, με την πρόσβαση σε αυτά», είπε και συνέχισε: «Για παράδειγμα, η ηλικία ενός ατόμου - την οποία φαντάζομαι πως όλοι αποδεχόμαστε ως ένα αντικειμενικό δεδομένο που δεν υπόκειται σε κάποιον αυτοπροσδιορισμό - συνδέεται με το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, με όρους βέβαια που διαρκώς επιδεινώνει η ασκούμενη πολιτική. Με την ηλικία, αλλά και με το φύλο συνδέεται η συνταγογράφηση προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Πολύ περισσότερο, σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη και θέση, με βάση βιολογικά δεδομένα χρειάζεται να παράγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Υπερασπιζόμαστε, για παράδειγμα, την ανάγκη για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους χώρους δουλειάς. Κατακτήσεις και δικαιώματα όπως τα παραπάνω έχουν σήμερα καταργηθεί. Με την άρνηση του φύλου ως αντικειμενικού δεδομένου και τη θεώρησή του ως κάτι που υπόκειται στη βούληση και τον αυτοπροσδιορισμό κάθε ατόμου, απομακρυνόμαστε ακόμα παραπέρα από την ανάγκη να παράγονται, να αναγνωρίζονται και να εξασφαλίζονται δικαιώματα με βάση το φύλο».
Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να υπερασπιστεί ως δικαίωμα την επιλογή ενός γονιού να μην εμβολιάσει το παιδί του; Αν το κριτήριο είναι η βούληση του μεμονωμένου ατόμου, οι γνώσεις που διαθέτει η οικογένεια, το βίωμα, η άποψη και η αντίληψη των γονέων, τότε θα πρέπει να αποδεχτούμε όχι απλά πως ο εμβολιασμός ενός παιδιού πρέπει να εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή των γονιών, αλλά να αντιμετωπίσουμε την παραπάνω πραγματικότητα ως δικαίωμα. Αν όμως θέσουμε ως κριτήριο τα δεδομένα της επιστημονικής γνώσης και τη συλλογική πείρα της κοινωνίας για τα οφέλη των εμβολιασμών, τότε το δικαίωμα αποκτά άλλο περιεχόμενο. Προσδιορίζεται ως δικαίωμα όλων των παιδιών να εμβολιάζονται δωρεάν, με ευθύνη του κράτους, με τα εμβόλια που είναι αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά και ως δικαίωμα των γονιών να ενημερώνονται υπεύθυνα για τον εμβολιασμό, την αναγκαιότητα και τα οφέλη του».
«Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι η διεκδίκηση ικανοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων με βάση την ατομική επιλογή, διότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν ικανοποιούνται ούτε με μεγαλόπρεπα λόγια περί ισονομίας ούτε με την επίκληση της δήθεν ελευθερίας της ατομικής επιλογής», σημείωσε και κατέληξε: «Διεκδικούνται και κατακτιούνται με τη συμμετοχή στους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες, ενάντια σε αυτούς που σφαγιάζουν τα δικαιώματα ή τη δυνατότητα ικανοποίησής τους. Η συμμετοχή στη συλλογική κοινωνική δράση είναι στοιχείο για την ανάπτυξη της προσωπικότητας καθενός και καθεμιάς, την καλλιέργεια ικανοτήτων και κλήσεων που έχει. Αντίθετα, όταν κυριαρχούν στη συνείδηση και δράση, ειδικά της νέας γενιάς, ο ατομισμός, οι στρεβλές αντιλήψεις περί ατομικής ταυτότητας, βρίσκονται ο καθένας και η καθεμιά απομονωμένοι απέναντι στο σύστημα που γεννά τις κοινωνικές ανισοτιμίες και διακρίσεις, ενώ συγχρόνως στρώνεται το πεδίο για τη δημιουργία αντιδραστικών αντανακλαστικών και συντηρητικοποίησης, οδηγώντας στην επέκταση και του ρατσισμού αλλά και της μισαλλοδοξίας».
*
Γιάννης Δελής
Ψευδολογία και διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ
Αδυναμία να αντιπαρατεθούν στα επιχειρήματα του ΚΚΕ καταλόγισε στην κυβέρνηση και στα αστικά κόμματα ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, κατά τη δευτερολογία του επί του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Ανέφερε ότι η θέση του ΚΚΕ «συγκέντρωσε τα συντονισμένα πυρά όλων των αστικών κομμάτων με μπόλικη ψευδολογία με περίσσια διαστρέβλωση δεν δείχνει μόνο την αδυναμία να αντιπαρατεθείτε επί της ουσίας στα επιχειρήματά μας, δείχνει και και τον εκνευρισμό διότι αυτή η αυθαίρετη διαχωριστική γραμμή που πήγατε να βάλετε πολύ απλά δεν σας βγήκε, διότι καμιά διαχωριστική γραμμή όσο φανταχτερή κι αν είναι δεν θα μπορέσει ποτέ να σκεπάσει ή να ξεπεράσει τη βασική διαχωριστή γραμμή που υπάρχει στην καπιταλιστική κοινωνία, την ταξική γραμμή δηλαδή, που ξεχωρίζει την εργατική τάξη και το λαό που συντρίβει η πολιτική σας από το κεφάλαιο και την αστική τάξη, που την υπηρετεί η πολιτική σας».
Σχετικά με την τροπολογία που σχετίζεται με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σημείωσε ότι συνολικά είναι αντιδραστική η γραμμή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για το πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα και δήλωσε ότι το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας τη Θράκης «καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν αλλάζει με δικαστικές αποφάσεις».
*
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επικαλέστηκε «το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού» για τη «φυλομετάβαση» και ότι «η προσωπική αίσθηση του σώματος» αφορούν το πρόσωπο και όχι τους επιστήμονες για να στηρίξει τη λογική του νομοσχεδίου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μια «σημαντική νίκη σε βάρος των διακρίσεων», τη στιγμή που όμως το νομοσχέδιο για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» δεν αναιρεί τις αιτίες του ρατσισμού, της προσβολής και της βίας. Υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο δεν είναι ιδεολογική, αλλά είναι αντιπαράθεση των σύγχρονων αντιλήψεων και του σκοταδισμού, προβάλλοντας ουσιαστικά ως «σύγχρονη αντίληψη» την άρνηση της επιστημονικής, κοινωνικής στήριξης στα διεμφυλικά άτομα και τα μεσοφυλικά παιδιά.
Ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παπαγιωτόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατέθεσε πρόταση σχεδίου νόμου που θα θέσει από σήμερα στη δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση, ιατρική ή ειδική γνωμάτευση. Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ, θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά η αλλαγή του φύλου στα νομικά έγγραφα και όχι δύο που αναφέρεται στις διατάξεις του προς συζήτηση νομοσχεδίου, με όριο ηλικίας τα 18 χρόνια. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με προχειρότητα και ανεπάρκεια. Ενώ ανέφερε ότι η έννομη τάξη και η νομολογία έχει ρυθμίσει αποτελεσματικά και αθόρυβα το συγκεκριμένο ζήτημα.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ο Κώστας Μπαργιώτας ανακύκλωσε τα επιχειρήματα περί αυτοπροσδιορισμού και αυτοδιάθεσης και δήλωσε πως υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο. Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως τακτική να ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αλλάξει η πολιτική ατζέντα.
Από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή ο Ευάγγελος Καρακώστας μίλησε για ισχνές μειοψηφίες, για νομοσχέδιο-έκτρωμα και πως η κυβέρνηση νομοθετεί για λογαριασμό ξένων κέντρων εξουσίας. Δεν αρκέστηκε να επαναλάβει τις σκοταδιστικές απόψεις του ναζιστικού μορφώματος για την κοινωνική θέση των δύο φύλων. Προχώρησε ακόμα παραπέρα προσπαθώντας να προσδώσει στο σοβιετικό κράτος απόψεις και πρακτικές κομμένες και ραμμένες στα δικά της μισαλλόδοξα κηρύγματα. Η δε αναφορά της Χρυσής Αυγής στη «σταλινική χούντα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για την αντικομμουνιστική αποστολή της ναζιστικής ΧΑ.
Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο δήλωσε ο ειδικός αγορητής Θανάσης Παπαχριστόπουλος και χαρακτήρισε «κωμικό πρόγραμμα τα περί δεδηλωμένης», πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν διαφορετικά, όπως και ο ίδιος που δεν θα ψηφίσει τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη του ατόμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προχώρησε σε μία ανεπαίσθητη αλλαγή στη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής της ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Η νέα διάταξη προβλέπει ότι δεν θα γνωμοδοτεί για τους ανήλικους η επιστημονική επιτροπή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αλλά μία επιτροπή που θα συστήνεται για δύο χρόνια με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, η οποία θα αποτελείται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρουργό, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό με ειδίκευση στο συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης, η κυβέρνηση επανέφερε με κάποιες τροποποιήσεις την τροπολογία που αφορά την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.