Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

ΤσΗΠΑτοι - Σούδα: Οι σημαίες των προγόνων τους (φρεσκοπλυμένες) − ΚΚΕ: Ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Souda Bay
ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Σε ισχύ η επέκταση της συμφωνίας χρήσης από τις ΗΠΑ
Πέμπτη 31/08/2017 - 13:45 - Ενημέρωση: Πέμπτη 31/08/2017 - 14:06
Με τη δημοσίευση στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) των ρηματικών διακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της αμερικανικής πρεσβείας, ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (MDCA - Mutual Defense Cooperation Agreement), που διέπει το καθεστώς χρήσης της Βάσης της Σούδας μέχρι και τις 6 Νοέμβρη 2018.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της παράτασης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ
Πέμπτη 31/08/2017 - 12:23 - Ενημέρωση: Πέμπτη 31/08/2017 - 13:49
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της παράτασης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ αναφέρει:  
«Η επέκταση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αφορά και τη βάση της Σούδας, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο συνεχίζει και σ’ αυτόν τον τομέα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και εμπλέκει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, σε μια περίοδο επικίνδυνης όξυνσης των ανταγωνισμών.
Γι’ αυτό το λόγο το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα, μαζί με την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, αποτελούν αιτήματα που πρέπει σήμερα πιο αποφασιστικά να μπουν στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης».
902

Το γεγονός ότι για να εγκριθεί η παράταση της συμφωνίας πάνω από ένα έτος απαιτεί την έγκριση της Βουλής, οδήγησε την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ στη λύση της μονοετούς ανανέωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, είχε προτείνει την πενταετή ανανέωση της σύμβασης.
Πρακτικά πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώνει μια συμφωνία που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στις 6 Νοέμβρη 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το κείμενο που υπογράφουν ως συμβαλλόμενοι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που τίθεται σε διαπραγματεύσεις τα τελευταία 27 χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως το πλέον σημαντικό σκέλος της συμφωνίας αφορά τη χρήση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικανών. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μοναδική βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο και στην οποία ένα τέτοιο σκάφος μπορεί να σβήσει τον αντιδραστήρα με τον οποίο λειτουργεί, να ανεφοδιαστεί, να προχωρήσει σε συντήρηση και επισκευές.
Στον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό, η Σούδα «κούμπωνε» επί δεκαετίες με τη βάση του Ιντσιρλίκ στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Ωστόσο, καθώς οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις τελευταία δοκιμάζονται, λέγεται πως στο παρασκήνιο διατυπώνονται ιδέες για μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν σήμερα στο Ιντσιρλίκ, κάτι για το οποίο η Αθήνα εμφανίζεται κάτι παραπάνω από θετική.
Για το τι μπορεί να μεταφερθεί στη Σούδα ακούγονται πολλά. Π.χ. πεζοναύτες και ιπτάμενα μέσα που εδράζονται σήμερα στο Ιντσιρλίκ. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των πυρηνικών κεφαλών που βρίσκονται στην τουρκική βάση, φαίνεται πως οι Αμερικανοί προσανατολίζονται σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. η Ιορδανία ή ακόμη και σε κάποιον μελλοντικό κουρδικό θύλακα σε Συρία ή Ιράκ.
Επίσης, φαίνεται να έχει γίνει πρόταση από ελληνικής πλευράς, για στάθμευση στη Σούδα των δύο εκ των τεσσάρων υπερσύγχρονων αμερικανικών αντιτορπιλικών τύπου «Arleigh Burke» που σήμερα σταθμεύουν στη Ρότα της Ισπανίας, έδρα του αμερικανικού 6ου Στόλου.
Η, δε, ελληνική πλευρά φέρεται να παζαρεύει για «ανταλλάγματα», όπως η αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών στη Σούδα, με αμερικανικά κονδύλια, τόσο για τη βελτίωση της προβλήτας Κ14 (για τα αεροπλανοφόρα), όσο και άλλων προβλητών που θα επέτρεπαν τη μόνιμη στάθμευση ελληνικών πολεμικών πλοίων (πυραυλάκατοι) στην Κρήτη αντί για το Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να γίνει ταχύτερη η ανάπτυξη ναυτικών μονάδων στον άξονα από Μάλτα έως Διώρυγα του Σουέζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.