Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Πειρηνική συνύπαρξη στο Αραξοβόλι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Αριστερά της προόδου με το βλέμμα στο 1962 − ΕΕΔΥΕ: Αθόρυβο κυβερνητικο έργο για στους φονιάδες των λαών − Συνδικάτο Οικοδόμων: Σύσκεψη οργανώσεων και φορέων στην Πάτρα

Αναπάντητα ερωτήματα για τα πυρηνικά στον Άραξο
Συνεχίζεται η ύποπτη, εκκωφαντική σιωπή από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με την καταγγελία που έκανε ευθέως ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ την περασμένη Παρασκευή, όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά, για εργασίες στη βάση του Αράξου που παραπέμπουν σε προετοιμασία για «φιλοξενία» πυρηνικών κεφαλών.

ΕΕΔΥΕ
Καταγγέλλει τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου
Τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου από την κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και καλεί σε ετοιμότητα και πάλη για την αποτροπή αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης. Αναλυτικά ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ έχει ως εξής:
«Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για τη μεταφορά και την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων από το Ιντσιρλίκ στη βάση του Αράξου.
Ετοιμότητα και πάλη για την αποτροπή αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καταγγέλλει και καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση γιατί βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, με την εγκατάσταση υποδομών - οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας και πυρηνικών κεφαλών στη βάση του Αράξου στην Αχαΐα, που θα μεταφερθούν στην Ελλάδα από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στη συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό της βάσης του Αράξου, προκειμένου, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με "αθόρυβο" τρόπο, έξω κι από αυτή τη διαδικασία της Βουλής, δημοσίευσε στο ΦΕΚ αριθμός 125, τεύχος πρώτο, στις 29 Αυγούστου 2017, τη νέα συμφωνία επέκτασης της βάσης της Σούδας και παραχώρησής της στις ΗΠΑ. Η δραστηριότητα άντλησης υδρογονανθράκων - από τον αμερικάνικο ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil- στη Νότια Κρήτη, χρειάζεται στρατιωτική "ομπρέλα". Η βάση της Σούδας έχει εκπληρώσει και εκπληρώνει "ειδική αποστολή" στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο παρελθόν και σήμερα που κοχλάζει το καζάνι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και ευρύτερα.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και των άλλων αστικών κομμάτων είναι τεράστιες γιατί προωθούν και στηρίζουν με κάθε μέσο την «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική και καλλιεργούν αυταπάτες περί "σταθερότητας και ασφάλειας" μέσα στο ευρωΝΑΤΟϊκό πλαίσιο.
Η ΕΕΔΥΕ, το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα σημαίνει συναγερμό για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον Άραξο και νέων υποδομών και όπλων στη Σούδα. Αντιτασσόμαστε δυναμικά ώστε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα να αποτρέψουμε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια κλιμάκωσης της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.
Παλεύουμε μαχητικά, μαζικά, ανυποχώρητα για:
  • Να σταματήσουν τώρα όλες οι εργασίες υποδοχής νέων οπλικών συστημάτων στη βάση της Σούδας και των πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους ενάντια στους λαούς.
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις στρατιωτικές αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
  • Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».
902, Δευτέρα 18/09/2017 - 12:49 - Ενημέρωση: Δευτέρα 18/09/2017 - 12:48

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΚΚΕ, στον Άραξο έχουν προχωρήσει η συντήρηση, η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης, μπροστά στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκεί αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές, από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ.
Αναβαθμισμένες υπηρεσίες αναμένεται να προσφέρει και η βάση της Σούδας, μετά και την πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη χρήση της, καθώς ήδη συζητιέται η «φιλοξενία» Αμερικανών πεζοναυτών από το Ιντσιρλίκ.
Τους τελευταίους μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφτηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα αντικείμενα, πέραν αυτών που «φιλοξενούνται» στη βάση της Σούδας.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, 
«η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν για εμπλοκή σε αυτήν των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ.  

Επιπλέον, πληροφορίες από αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή, «φιλοξενώντας» π.χ. Αμερικανούς πεζοναύτες από το Ιντσιρλίκ ή πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα.
Ειδικά για τα πυρηνικά που φιλοξενούνται στη βάση του Ιντσιρλίκ, γίνεται εδώ και καιρό συζήτηση στο εξωτερικό για το αν και πού να μεταφέρουν οι Αμερικανοί τις πυρηνικές βόμβες τύπου Β61, που σήμερα διατηρούν στην τουρκική βάση.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρ. ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι
«θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Ότι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επιθεωρήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.
Να καταγραφεί ότι σύμφωνα με μια σειρά πηγές, η βάση του Αράξου εντάσσεται σταθερά στα επικίνδυνα πυρηνικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ:  
  • «Φιλοξενούσε», περιοδικά, πυρηνικά επί δεκαετίες, από το 1962 μέχρι και τουλάχιστον το 2001, οπότε πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.
  • Επίσης τα ΝΑΤΟϊκά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν σε «περίοδο κρίσεως» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Άραξο για να «φορτώσουν» από εκεί τέτοιες βόμβες.
  • Άλλωστε, η βάση έχει πάρει μέρος και σε ανάλογες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, τύπου «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών», όπου λέγεται ότι δοκιμάστηκαν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. 
  • Σε τέτοιες ασκήσεις ελέγχονται εξονυχιστικά και τα δίκτυα επικοινωνίας, που συνδέουν τις -πάντα σε ετοιμότητα- αποθήκες του Αράξου με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου από την κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και καλεί σε ετοιμότητα και πάλη για την αποτροπή αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Πλατιά σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή χτες στην Πάτρα, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και φορέων. Σε ετοιμότητα το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην περιοχή να απαντήσει σε αποφάσεις που εμπλέκουν πιο βαθιά τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς.  (Διαβάστε πιο κάτω).
902,Τετάρτη 20/09/2017 - 08:20
*
ΠΑΤΡΑ
Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο
Πλατιά σύσκεψη σωματείων και μαζικών φορέων της Πάτρας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτέμβρη, όπου αναδείχτηκαν η ανησυχία για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στον Άραξο και η ανάγκη επαγρύπνησης.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας πήραν μέρος πάνω από 30 μαζικοί φορείς, συνδικάτα, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάτρας, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συνταξιουχικά σωματεία, η επιτροπή ειρήνης Αχαΐας, καθώς και αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή οι Αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας, Παύλος Στάμος και Παναγιώτης Μελάς, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο επικεφαλής της Λαϊκής συσπείρωσης Δυτικής Αχαΐας Αλέκος Θανόπουλος.
Όπως σημείωσε στην εισήγηση εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων ο Μήτσος Αγγελόπουλος,
«η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, καθώς συμμετέχει και συμφωνεί με τις αποφάσεις και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, όπως έκαναν όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα (...) Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου».
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη σύσκεψη μεταφέρθηκε το γεγονός ότι στη βάση του Αράξου έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έργα συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού που «δένουν» με τις παραπάνω πληροφορίες και «διαρροές» περί εγκατάστασης εκεί των αμερικανικών πυρηνικών.
Επιπλέον ανησυχία, όπως σημείωσε ο εισηγητής, προκαλεί το γεγονός πως ενώ από την Κυριακή τα σωματεία
«έχουμε ανακοινώσει γι' αυτή την εξέλιξη, τσιμουδιά δεν βγάζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι κατά τ' άλλα λαλίστατοι βουλευτές των άλλων κομμάτων του ευρωπαϊκού και ΝΑΤΟϊκού προσανατολισμού και οι δυνάμεις τους στο κίνημα».
Με βάση τα παραπάνω, στην εισήγηση τονίστηκε η ανάγκη για «επαγρύπνηση από όλους τους φορείς της περιοχής, ένταση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και ενίσχυση της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, ενάντια στα πυρηνικά όπλα», πάλη που, όπως τονίστηκε, «είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για το ψωμί και το μεροκάματο, ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, όποιας απόχρωσης».
Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν η ανάγκη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων των σωματείων καθώς και το να οργανωθούν τα επόμενα βήματα, ανάλογα με τις εξελίξεις: «Ο κάθε φορέας, το κάθε εργατικό σωματείο, επιστημονικός σύλλογος, σύλλογοι γειτονιάς, δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι φοιτητών και νεολαίας, να κουβεντιάσει στα Διοικητικά Συμβούλια, να βγάλει προκήρυξη, να απευθυνθεί στα μέλη του, δηλαδή να προετοιμαστούμε ώστε όποιος τολμήσει να φέρει πυρηνικά, τούτη η κυβέρνηση ή η επόμενη, να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να τους εμποδίσουμε, να μην τολμήσουν καν».
Παρέμβαση έγινε από τον οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Αναγνώστου, ενώ συμμετείχε η ΕΕΔΥΕ Αχαΐας, καθώς και αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
902, Τρίτη 19/09/2017 - 23:06 - Ενημέρωση: Τετάρτη 20/09/2017 - 09:39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.