Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Οχτωβριανή Επανάσταση: Η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου (2 VIDEO - ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση με θέμα «Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου»


Τετάρτη 28/06/2017 - 21:04 - Ενημέρωση: Τετάρτη 28/06/2017 - 22:56

Με μαζική συμμετοχή και με την παρουσία ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιούνη, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με θέμα «Οχτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η εκδήλωση δεν είχε το χαρακτήρα ιστορικής αναδρομής ή ανάλυσης μιας κινηματογραφίας που σφράγισε την εξέλιξη του παγκόσμιου σινεμά.

Κύριο στόχο είχε να αναδείξει την πηγή της ανεξάντλητης δύναμης και έμπνευσης αυτού του κινηματογράφου, τους δεσμούς του με την Επανάσταση, την ενεργή συμμετοχή των δημιουργών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Στην καταλυτική επίδραση της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εξέλιξη του κινηματογράφου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Κώστας Σταματόπουλος, σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος, παρουσιάζοντας παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και σχετικά αποσπάσματα.  
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε στους κορυφαίους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές Λεβ Κουλέσοφ, Αλεξάντερ Ντοβζένκο, Βσέβολοντ Πουντόβκιν, Τζίγκα Βερτόφ και Σεργκέι Αϊζενστάιν. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Εσθήρ Σουμπ, άλλη μια τρανή απόδειξη ότι η Επανάσταση, απελευθερώνοντας συνολικά την εργατική τάξη από την ταξική σκλαβιά, έσπασε και τα πολλαπλά κοινωνικά, φυλετικά δεσμά των γυναικών, φέρνοντάς τες στο προσκήνιο και στο χώρο της Τέχνης. Παραθέτουμε αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία.
Στο τέλος της εκδήλωσης, σε πρώτη προβολή παρουσιάστηκαν κινηματογραφικά επίκαιρα από τα χρόνια της Επανάστασης του Τζίγκα Βερτόφ, με τίτλο «Ένα σινε-ποίημα για τον Λένιν», με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους εξαιρετικούς «Opera Chaotique», που ενθουσίασε και συγκίνησε τον κόσμο που είχε γεμίσει την Αίθουσα. 
Η έκθεση
Στο φουαγιέ υπήρχε μια καλαίσθητη έκθεση γνωριμίας με τους Σοβιετικούς κινηματογραφιστές και τις ταινίες τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα ταμπλό που ήταν αφιερωμένα στη λογοκρισία που άσκησαν τα καπιταλιστικά κράτη στην ταινία του Αϊζενστάιν «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925), απαγορεύοντας την προβολή της στη Γαλλία και την Αγγλία.
Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1952! Στο ταμπλό μάλιστα υπήρχαν τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» του 1927, που κατήγγειλε την απαγόρευση της ταινίας.
Σε άλλο ταμπλό απεικονίζονταν τα τρένα προπαγάνδας, που κινητοποιούσαν πλατιές μάζες στο πλευρό της Επανάστασης. Στα βαγόνια είχαν και αίθουσα προβολής, αλλά και εργαστήριο παραγωγής φιλμ, μιας και τα πρώτα χρόνια η ΕΣΣΔ μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της μόνο με φορητούς κινηματογράφους.
902

*
Παρουσιάσεις του Μπ. Ζ. στην Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο», στην Αλκυονίδα, στην ΟΓΕ Χολαργού – Παπάγου: Μποτίλιες στο Σκοπευτήριο, στην ΟΓΕ και στην Αλκυονίδα
Βλέπε
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας και 1917 (ΣΙΝΕΜΑ)















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.