Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η Ρουσία του Καζαντζάκη: Ταξιδεύοντας στο χρόνο με τον Ηλία Λογοθέτη, τη Μαρία Ζαχαρή και τους Εράν (2 VIDEO) − Αλκυονίς, 3 Ιουνίου 2017

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ: ΡΟΥΣΙΑ»
Μουσική Παράσταση ΕΡΑΝ
Απαγγελίες ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ.
Μια εκδήλωση στα πλαίσια του αφιερώματος σε Έλληνες Δημιουργοί Εμπνευσμένοι από την Οκτωβριανή Επανάσταση ένας συνδυασμός Απαγγελιών από τις εντυπώσεις στη Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερων Μουσικών ήχων και τραγουδιών από την πατρίδα του, την Κρήτη.
Σάββατο 3 Ιουνίου στις 20.00
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
«Αλίμονο στον άνθρωπο που, όταν ο Θεός σηκώνει τρικυμία, αυτός χύνει λάδι στη θάλασσα».
  
«Λέω την αλήθεια όπως την είδαν τα μάτια μου. Η στιγμή που περνούμε είναι τόσο κρίσιμη, που κάθε ψευτιά ή αποσιώπηση της αλήθειας θα ‘ταν πράξη ατιμωτική».
  
«Ιερό συνέπαρμα τους έχει κυριέψει όλους που οικοδομούν τη νέα Ιδέα, ιερό συνέπαρμα που προξενεί δέος. Αυτή ‘ναι η ανώτατη συγκίνηση που μου ‘δωκε η Ρουσία».
*



ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με τους ΕΡΑΝ
Νεκτάριος Παχιάδης, λύρες και τραγούδι
Κυβέλη Σεργίου, τραγούδι και κρουστά
Νεκτάριος Μαρίνος, λαούτο, μπουλγαρί.
*
 Απαγγελίες και αναγνώσεις σε εναλλαγές με μουσικούς ήχους…

Απαγγελίες και αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», θα ακουστούν στην εκδήλωση από τον εξαιρετικό ηθοποιό Ηλία Λογοθέτη με το δικό του ιδιαίτερο υποκριτικό ύφος και την ταλαντούχα ηθοποιό Μαρία Ζαχαρή.

* 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 10€
ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΑΝΕΡΓΟΙ 5€
Πληροφορίες κρατήσεις 210 8220008
*
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Ταξιδεύοντας: Ρουσία»
Η αγωνία του συγγραφέα έκδηλη, να ζήσει με την ψυχή του την γρήγορη εφαρμογή, του πνεύματος που εκφράζεται που δημιουργεί και ελπίζει σε ένα μέλλον συλλογικό, σε μια νέα εποχή. Και η πίστη του φανερή στο βέβαιο σοβιετικό όνειρο, με θρησκευτική και ειλικρινή ευλάβεια, αλλά και την εσωτερικότητα που τον χαρακτηρίζει. Βλέπει τον ‘’άστεγο’’ Θεό, την αλλαγή στις νέες θρησκευτικές αντιλήψεις, δίχως να υποτιμά τη πρότερη πίστη.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1927 βρίσκεται στην αχανή χώρα, προσκεκλημένος της ρωσικής κυβέρνησης, για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τον απασχολούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο λόγος γίνεται πολιτική ανάλυση. Η σταδιακή εκβιομηχάνιση και η πορεία προς το σοσιαλισμό. Η Σοβιετική Ρωσία αγωνίζεται να δημιουργήσει σε μια κοσμογονία ακατανόητη ίσως στο δυτικό κόσμο, που τον αφήνει αδιάφορο, αλλά κατά τα άλλα πιστό υποστηρικτή με φιλορωσική ελληνική ψυχή.
Όσο κι αν προσπαθεί ο Νίκος Καζαντζάκης να παραμείνει αντικειμενικός δεν παύει το έργο του αυτό να είναι ένα λογοτεχνικό έργο. Περικλείοντας πλούσιο υλικό, συλλεγμένο με αγάπη για τον τόπο αλλά και το λαό της Ρωσίας, παραμένει κριτικός και ρεαλιστικός συγγραφέας. Μέσα από το λόγο του μετατρέπει μια ολόκληρη κοινωνική πραγματικότητα και καθημερινές μορφές της εποχής, σε λογοτεχνικές μορφές του βιβλίου. Η γραφή του, με φυσικότητα και δεξιοτεχνία, αποκαλύπτει την βαθιά του γνώση για τη ρώσικη ιστορία, λογοτεχνία και πολιτισμό, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει τις διαφορές των δυο εποχών, με ρεαλισμό μέσα από το πλούσιο εθνογραφικό υλικό.
*

ΕΡΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ…
ΕΡΑΝ ένα μουσικό σχήμα με υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, επιχειρεί μουσικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους  χτύπους της καρδιάς.
Με τραγούδια που ταξιδεύουν αιώνες τώρα, από την Κρήτη, τη Μικρασία, τη μακρινή Αραβία, τα νησιά μας, το μουσικό σχήμα ΕΡΑΝ υπηρετεί  τον Έρωτα, την Αγάπη, τον πόνο και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής, θα πλαισιώσει την παρουσίαση του ταξιδιού μας στα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, δίνοντας έμφαση στο πάθος και την αγάπη του συγγραφέα στα δρώμενα της εποχής αλλά και το πάθος του να ζήσει την εποχή με την ψυχή του διατηρώντας τα απαραίτητα εθνογραφικά στοιχεία. www.eran.gr
*
ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
*
Για τα εγκαίνια της Αλκυονίδας (2014). Η «Αλκυονίς» New Star Art Cinema και οι Εκδόσεις «Καζαντζάκη» συνδιοργάνωσαν στις 7 το βράδυ Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη ‒με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το θάνατό του
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ
«Ταξιδεύοντας: Ρουσία»
Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξίδεψε κατ΄επανάληψη στην ΕΣΣΔ στην πενταετία ΄25-΄30 και παρέμεινε συνολικά τρία χρόνια για να ολοκληρώσει σταδιακά την μελέτη του για τη Ρωσία. Οι εντυπώσεις του Καζαντζάκη από τα δύο ταξίδια του στη Ρωσία/Σοβιετική Ένωση (1925, 1927). Εντυπώσεις από το ταξίδι του 1925-26, σε μια πρώτη μορφή, δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες Ελεύθερος Λόγος (1925) και Πρωία (1928). Στη διάρκεια της Κατοχής, επεξεργάζεται εκ νέου το κείμενο, προσθέτοντας και τις εντυπώσεις του τρίτου ταξιδιού (1928-29), το οποίο εκδίδεται πλέον με το νέο τίτλο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».
Την ανιδιοτελή και ειλικρινή αγάπη του για την Ρωσία αποδεικνύει με αρκετά λογοτεχνικά έργα του, όπου καταπιάστηκε με τον πολιτισμό και την φιλοσοφία της χώρας αλλά και πάμπολλα άρθρα εφημερίδων, με αναφορές στα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Λογοτεχνικοί καρποί των τριών ταξιδιών του στη Ρωσία τα λογοτεχνικά του έργα «Τόντα Ράμπα» (1956) και την περίφημη «Αναφορά στον Γκρέκο» (1961) τους δύο τόμους «Ιστορία της ρώσικης λογοτεχνίας» και το παρόν έργο που μελετάμε «Ταξιδεύοντας: Ρουσία».
Στα ταξίδια του Σοβιετική Ένωση συμμετείχε σε πολιτικά και λογοτεχνικά συνέδρια, γνώρισε τους πρωτοπόρους της σοβιετικής λογοτεχνίας και τους αναγνώρισε με το σπιθοβόλα ματιά του, την εποχή ακόμη που ήταν ακόμη άγνωστοι. Γνώρισε από κοντά τους τόπους, ερεύνησε σε βάθος τον ίδιο το ρώσικο λαό και μελέτησε ποιητές και συγγραφείς, ιστορικούς και φιλοσόφους.
Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη στη Ρωσία δεν είναι τόσο γεωπολιτικά, που ίσως θα περιμέναμε ως αφήγηση ταξιδιωτική στο έργο αυτό, όσο καταγραφή και ανάλυση ιστορική και πολιτισμική. Προσπαθεί να γνωρίσει τον τόπο και να κατανοήσει τους ανθρώπους μέσα από την ιστορία και τα δρώμενα της εποχής. Στο «Ταξιδεύοντας: Ρουσία» μας δίνει μια βιωματική αφήγηση με γλαφυρές ταξιδιωτικές περιγραφές που συνοδεύονται από εναλλαγές από τα βάθη της ιστορίας και την ιστορική πραγματικότητα του παρόντος, με σημεία αναφοράς σημαντικές προσωπικότητες.
Η Ρωσία, ο χώρος, είναι η μόνη σταθερά του επισκέπτη σε έναν τόπο που καθορίζει συγκλονιστικές αλλαγές για όλο τον κόσμο. Είναι εμφανής ο διαχωρισμός μεταξύ τσαρικής Ρωσίας και Σοβιετικής Ρωσίας που ξεκινά διακριτικά μέσα από προβληματισμούς του συγγραφέα και αναφορές σε πνευματικά ονόματα του τόπου.
Όσο πλησιάζει στο ομιχλώδες τοπίο, τόσο ξεκάθαρη γίνεται η εικόνα. Την ίδια πορεία ακολουθεί και η παρατήρηση της ιστορικής πραγματικότητας. Όσο πλησιάζει ο συγγραφέας την κοινωνία, ζει και συμπάσχει στην αγωνία τους, στις δυσκολίες της καθημερινότητας των κομμουνιστών και γίνεται ξεκάθαρο ότι η συνύπαρξη παρελθόντος και μέλλοντος πρέπει να γίνει με μια θετική δημιουργική κρίση, με την ευθύνη και το βάρος της διαμόρφωσης μιας σωστής παγκόσμιας γνώμης.
Όσο ταξιδεύει ο Νίκος Καζαντζάκης παύει να είναι ένας επισκέπτης αλλά γίνεται συνταξιδιώτης του ονείρου, ενός λαού όπου συνυπάρχουν αρμονικά, απαίδευτοι και διανοούμενοι, συνυπάρχει το παρελθόν, το παρόν και οι προσδοκίες για ένα μέλλον της δημιουργίας.
Υπάρχουν ταυτόχρονα δυο υποστάσεις. Η παλιά τσαρική Ρωσία και η νέα Σοβιετική Ρωσία. Είναι η εποχή που ο Νίκος Καζαντζάκης γνωρίζει από πολύ κοντά τις ιδέες του Λένιν, αλλά και το επαναστατικό πείραμα που εφαρμόζεται στη νεαρή Σοβιετική Ρωσία. Αγωνίζεται να βρει την αλήθεια ανάμεσα στο όνομα Ρωσία που περικλείει όλη την πρότερη ιστορία αλλά και τη σύγχρονη των αγώνων κα των εξελίξεων.
Αναζητά την αλήθεια, προσπερνώντας τις εσωτερικές του συγκρούσεις ανάμεσα στα πιστεύω του και τα όσα έχουν μέχρι τότε ακουστεί. Σκέφτεται,  αμφιβάλλει και θαυμάζει την παλιά, ‘’Αγία’’ Ρωσία αλλά και τους γκρεμιστές της παλιάς Ρωσίας που μάχονται να ανανεώσουν τον κόσμο. Η γραφή του πλέον δημοσιογραφική μιλά για την νέα λεύτερη Σοβιετική Ρωσία, που υποστηρίζεται από μια φωνή από το παρελθόν της παλιάς Ρωσίας που επιζητά τη λευτεριά. Η αγωνία του συγγραφέα έκδηλη, να ζήσει με την ψυχή του την γρήγορη εφαρμογή, του πνεύματος που εκφράζεται που δημιουργεί και ελπίζει σε ένα μέλλον συλλογικό, σε μια νέα εποχή. Και η πίστη του φανερή στο βέβαιο σοβιετικό όνειρο, με θρησκευτική και ειλικρινή ευλάβεια, αλλά και την εσωτερικότητα που τον χαρακτηρίζει. Βλέπει τον ‘’άστεγο’’ Θεό, την αλλαγή στις νέες θρησκευτικές αντιλήψεις, δίχως να υποτιμά τη πρότερη πίστη.
Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1927 βρίσκεται στην αχανή χώρα, προσκεκλημένος της ρωσικής κυβέρνησης, για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τον απασχολούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο λόγος γίνεται πολιτική ανάλυση. Η σταδιακή εκβιομηχάνιση και η πορεία προς το σοσιαλισμό. Η Σοβιετική Ρωσία αγωνίζεται να δημιουργήσει σε μια κοσμογονία ακατανόητη ίσως στο δυτικό κόσμο, που τον αφήνει αδιάφορο, αλλά κατά τα άλλα πιστό υποστηρικτή με φιλορωσική ελληνική ψυχή.
Όσο κι αν προσπαθεί ο Νίκος Καζαντζάκης να παραμείνει αντικειμενικός δεν παύει το έργο του αυτό να είναι ένα λογοτεχνικό έργο. Περικλείοντας πλούσιο υλικό, συλλεγμένο με αγάπη για τον τόπο αλλά και το λαό της Ρωσίας, παραμένει κριτικός και ρεαλιστικός συγγραφέας. Μέσα από το λόγο του μετατρέπει μια ολόκληρη κοινωνική πραγματικότητα και καθημερινές μορφές της εποχής, σε λογοτεχνικές μορφές του βιβλίου. Η γραφή του, με φυσικότητα και δεξιοτεχνία, αποκαλύπτει την βαθιά του γνώση για τη ρώσικη ιστορία, λογοτεχνία και πολιτισμό, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσει τις διαφορές των δυο εποχών, με ρεαλισμό μέσα από το πλούσιο εθνογραφικό υλικό.
*

ΕΡΑΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ…
Εράν  σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς πολύ. Είναι το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος εράω–ερώ που βρίσκεται κρυμμένο ακόμα και σήμερα στη μαγική λέξη έρωτας. Το μουσικό σχήμα εράν, με πυξίδα τον έρωτα και καράβι τις υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, επιχειρεί μουσικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους  χτύπους της καρδιάς. Με τραγούδια που ταξιδεύουν αιώνες τώρα πάνω από την Κρήτη, τη Μικρασία, τη μακρινή Αραβία, τα νησιά μας, το μουσικό σχήμα εράν υπηρετεί τον Έρωτα, την Αγάπη, τον πόνο και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.
Το μουσικό σχήμα εράν γεννήθηκε το 2013. Το 2015 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ονείρου Ζωγραφιά» ενώ η δεύτερη δουλειά τους «Να ‘μουν πουλί να πέταγα» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017. Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες και μουσικές συναντήσεις στην Κρήτη και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και εκτός.
Aποτελείται από τους μουσικούς:
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗΣ (λύρες και τραγούδι)
ΚΥΒΕΛΗ ΣΕΡΓΙΟΥ (τραγούδι και κρουστά)
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ (λαούτο , μπουλγαρί )
Facebook/εράν / eranmousikosxima@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.