Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Επιμορφωτικό Κέντρο - Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης»: Φυτώριο στελεχών και ερευνητών στη μάχη των ιδεών − Αλέκα Παπαρήγα: Για την ανάπτυξη της γνώσης και τη διάδοση της αλήθειας (4 VIDEO - ΦΩΤΟ)

(Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας πιο κάτω)
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Για τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης»
Εκδήλωση για τη σημασία και το ρόλο του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» διοργάνωσε σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του Κέντρου. 
Το Επιμορφωτικό Κέντρο περικλείει την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και του εργατικού και λαϊκού κινήματος ευρύτερα, μέσα από πολύτιμα ντοκουμέντα, εφημερίδες και έντυπα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, μέσα από σπάνιες εκδόσεις και χιλιάδες τίτλους βιβλίων.
Το Κέντρο στεγάζεται στο σπίτι στο οποίο έζησε για αρκετά χρόνια και δώρησε στο ΚΚΕ ο Χαρίλαος Φλωράκης και βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην οδό Χαρίλαου Φλωράκη (πρώην Πυθίας) 6. Στο χώρο λειτουργεί επίσης και έκθεση με όλη την εκδοτική δραστηριότητα του Κόμματος από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιούνη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στην εκδήλωση μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε πάνω το βίντεο και παρακάτω διαβάστε ολόκληρη την ομιλία) καθώς και ο Νίκος Παπαγεωργάκης υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου:
Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν οι ερευνητές Θεοχάρης Ραζάκος και Φιλιώ Τόλια που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου:
Από πολύ νωρίς κόσμος συνέρρεε στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη, περιηγούνταν στο χώρο, έβλεπε με συγκίνηση προσωπικά αντικείμενα και το γραφείο του, παρακολουθούσε την ξενάγηση στην έκθεση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διακινήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο που εξηγούσε το ρόλο του Κέντρου, τις συλλογές που διαθέτει αλλά και με τι υλικά εμπλουτίστηκαν πρόσφατα οι συλλογές αυτές.
Φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών

 
Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος του Επιμορφωτικού Κέντρου Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης», ο οποίος τόνισε ότι αυτά τα 10 χρόνια, «παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που εντάθηκαν και λόγω της οικονομικής κρίσης, με τη σταθερή μέριμνα της ΚΕ του Κόμματος αλλά και με τη συγκινητική υποστήριξη πολλών φίλων, το Επιμορφωτικό Κέντρο κατάφερε χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο γνωστό, αλλά και όλο και πλουσιότερο όσο αφορά στο αρχειακό υλικό και στο περιεχόμενο της βιβλιοθήκης». 
Όπως είπε, η πλειονότητα των ντοκουμέντων προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά έχει εμπλουτιστεί και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, και άλλους. Πρόσθεσε ότι, «πλέον είναι διαθέσιμα πάνω από 100.000 αρχειακά τεκμήρια, πρωτογενείς πηγές ολόκληρης της ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Μάλιστα με την πολύ πρόσφατη συμπλήρωση, με την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες των υπεύθυνων τμημάτων, το αρχείο μας ξεπερνά τα 150.000 ψηφιακά ντοκουμέντα, αποτελούμενα από εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες, μια πραγματικά σπουδαία κατάκτηση!».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι, μπροστά στα 100χρονα του Κόμματος και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, οι αντίστοιχες θεματικές ενότητες αποκτούν επίκαιρη και εξαιρετική σημασία και αναφέρθηκε στις χαρακτηριστικές υποενότητες που υπάρχουν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κατήγγειλε την παντελή έλλειψη κρατικής πολιτικής γενικότερα για τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία, καθώς και την πενιχρή χρηματοδότησή τους. (Διαβάστε εδώ την ομιλία)
Την κεντρική ομιλία έκανε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία σημείωσε ανάμεσα στα άλλα: «Όταν εγκαινιάστηκε το ΕΚΧΦ πριν 10χρόνια, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, υπογραμμίσαμε ότι με την ίδρυση του κέντρου αισθανόμαστε ότι υλοποιούμε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Χαρίλαου Φλωράκη ότι "η σπορά μένει και όταν οι ζευγάδες φεύγουν", ενώ υποσχεθήκαμε ότι η σπορά αυτή θα καλλιεργείται συνεχώς, θα καρπίζει, θα ανανεώνεται, θα βλαστάνει. Δώσαμε μάλιστα τότε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο στο ρήμα "βλαστάνει", ότι δηλαδή θα προσπαθήσουμε το Κέντρο αυτό να γίνει ένα φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών στην μάχη των ιδεών.
Ταυτόχρονα σημειώσαμε ότι το Κέντρο υπηρετεί την αναγκαιότητα της μελέτης της ιστορικής πείρας του κινήματος και του Κόμματος, κατά πόσο επιβεβαιώνει και συνάμα προσθέτει νέα συμπεράσματα, μας βοηθά να αποκτάμε μεγαλύτερη ωριμότητα στην μελέτη ο,τι καινούργιου εμφανίζεται ή αποκρυσταλλώνεται στην εξέλιξη του συσχετισμού των αντιμαχόμενων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στην πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των αντιφάσεων και αντιθέσεων της».
Παρακάτω ανέφερε: «Η επαναστατική θεωρία παραμένει επαναστατική όταν αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινωνική πραγματικότητα, η ταξική πάλη. Η ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας δεν σημαίνει απάρνηση των σταθερών και επιβεβαιωμένων από τη ζωή γενικών θέσεων της. Όμως η ζωντάνια της σχετίζεται και με την ανάπτυξή της ικανότητας πρόβλεψης, την πολεμική της αστικής ιδεολογίας και των αποχρώσεων της, μακριά από την τυποποίηση, την γενικότητα, την αφηρημένη έκθεση των επιχειρημάτων, ή την μεταφορά ιδεών και επιχειρημάτων που ταίριαζαν σε συγκεκριμένες και ειδικές συνθήκες. Η επαναστατική θεωρία μας επιτρέπει να μη φοβόμαστε τη διάδοση της αλήθειας για αυτό από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε την δημιουργία του Επιμορφωτικού Αρχείου - Βιβλιοθήκη "Χαρίλαος Φλωράκης" επιλέξαμε να γίνει ένας χώρος ανοικτός για όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν, να μελετήσουν. Είναι ευπρόσδεκτοι μη κομμουνιστές μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές, οποιοσδήποτε για τον οποιοδήποτε λόγο έχει ενδιαφέρον να μάθει για το ΚΚΕ, πιο συγκεκριμένα για μια περίοδο, μια φάση, μελετώντας αυθεντικά έγγραφα, πηγές. Ώστε, να είναι βέβαιος, βέβαιη ότι συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί μας με βάση πραγματικά στοιχεία και υλικά και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας που δυστυχώς χρησιμοποιείται σε σχολικά, πανεπιστημιακά συγγράμματα, ή άλλες εκδόσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ως αφετηρία την επεξεργασία της πολεμικής με τον μαρξισμό - λενινισμό, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι Φιλιώ Τόλια (Διαβάστε εδώ την ομιλία) και Χάρης Ραζάκος (Διαβάστε εδώ την ομιλία) οι οποίοι αναφέρθηκαν με ζωντανό τρόπο στο πώς βοηθήθηκαν συγκεκριμένα με τη συλλογή τεκμηρίων, μελέτη ντοκουμέντων σχετικά με τις διατριβές τους και άλλες μελέτες και εργασίες.

Στάθηκαν ακόμα και στις διευκολύνσεις που παρέχει το Κέντρο στους ερευνητές, όπως το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, η δυνατότητα που παρέχεται στην εκτύπωση υλικού, μιας και η λειτουργία του Κέντρου δεν έχει ως βάση το κέρδος, καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια που παρέχεται από τους υπευθύνους του Κέντρου. 

Πολύτιμη η συμβολή του στην ανάπτυξη της γνώσης και στη διάδοση της αλήθειας
Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου - Βιβλιοθήκης - Αρχείου «Χαρίλαος Φλωράκης», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιούνη
Έκλεισαν ήδη 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου - Βιβλιοθήκης - Αρχείου «Χαρίλαος Φλωράκης» και 12 χρόνια από το θάνατό του. Σ' αυτό το σπίτι, που έζησε ο Χαρίλαος Φλωράκης και δώρισε στο Κόμμα, μπορείτε να βρείτε σημαντικά έγγραφα, βιβλία, ντοκουμέντα, αλλά και να νιώσετε συγκίνηση αντικρίζοντας πολύ προσωπικά του αντικείμενα.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη, από τα νιάτα έως την προχωρημένη ηλικία που έφτασε, ήταν άρρηκτα δεμένη με την πρακτική δράση της ταξικής πάλης, με τη συμβολή στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Σ' αυτό το πεδίο αναπτύχθηκαν τα πρώτα «σκιρτήματα» που ένιωσε και ολοκληρώθηκε η προσωπικότητά του. Τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη τον κατέκτησε επάξια με τη συμμετοχή του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον ένοπλο αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον ένοπλο ταξικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, στον αγώνα μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες. Τον κατέκτησε σε περιόδους παρανομίας και ημιπαρανομίας του Κόμματος, και σε συνθήκες που φαινομενικά ήταν σχετικά πιο εύκολες, δηλαδή της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Δεν μιλάμε έτσι για τον Χαρίλαο Φλωράκη επειδή για πολλά χρόνια βρισκόταν στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος, την ΚΕ, ούτε μόνο γιατί διατέλεσε επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΚΕ. Γιατί υπήρξαν και κάποια στελέχη που τα στερνά τους δεν τίμησαν τα πρώτα.
Χαρίλαος Φλωράκης: Μια ζωή ταυτισμένη με την κομμουνιστική ευθύνη
Αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι η ζωή του, ανεξάρτητα από τον κομματικό καταμερισμό καθηκόντων, ταυτίστηκε με την κομμουνιστική ευθύνη και το χρέος απέναντι στο λαό, με την προσήλωση να αναδειχθεί και να ανυψωθεί ο πρωτοπόρος ρόλος της εργατικής τάξης στην πάλη για την κοινωνική - λαϊκή ευημερία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ταυτίστηκε με την προσφορά στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, όχι μόνο όταν αυτός εκδηλωνόταν στο έδαφός μας, αλλά και στη γειτονιά μας, ακόμα στην πιο απόμερη μεριά της Γης. Ηταν ακλόνητος υπερασπιστής του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης των λαών, αδιάλλακτος αντίπαλος του σοβινισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού. Δεν υπήρξε λεπτό στη διαδρομή του, ακόμα και στην περίοδο ήττας, ή στις συνθήκες νίκης της αντεπανάστασης, που να ένιωσε την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της πάλης για τον σοσιαλισμό - κομουνισμό, τη σημασία της μαρξιστικής - λενινιστικής ιδεολογίας.
Η πρακτική ανιδιοτελής δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η ετοιμότητα αυτοθυσίας, το ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου, όταν απαιτηθεί, είναι προϋποθέσεις για να καταξιώνεται στο λαό, στο χώρο ευθύνης του, ο κομμουνιστής, η κομμουνίστρια, ο αταλάντευτος φλογερός αγωνιστής κατά του καπιταλισμού, που δεν υποχωρεί δικαιολογώντας τον συμβιβασμό ως το «καταστάλαγμα», την «πεμπτουσία» του δήθεν «ρεαλισμού» και της «αντι-ουτοπίας», φαινόμενα που ζήσαμε στο παρελθόν και ανθούν σήμερα, υπηρετώντας το αστικό πολιτικό σύστημα, τον καπιταλισμό έως και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά, η αγωνιστική ανιδιοτέλεια, η αρετή του να είσαι αλύγιστος μπροστά στις δυσκολίες και τα προσωρινά ανυπέρβλητα εμπόδια, δεν είναι δυνατόν ή δεν είναι καθόλου εύκολο να έχουν διαχρονικότητα, να ισχυροποιούνται και να αναπτύσσονται, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και απότομες στροφές, αν δεν προκύπτουν από την κοίτη της γνώσης της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας, την επεξεργασία της πείρας της ταξικής πάλης με εργαλείο τη θεωρία μας, την επεξεργασία της επαναστατικής στρατηγικής στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αν δεν υπηρετούν την ανάπτυξη της συλλογικής και ατομικής ικανότητας να εντοπίζεται ό,τι καινούριο εμφανίζεται ή αχνοφέγγει, ώστε η θεωρία μας, άρα και η πρακτική μας δράση, να αντιστοιχεί και κυρίως να κάνει βήματα πιο μπροστά από τις διαφαινόμενες αρνητικές ή θετικές εξελίξεις.
Ανοίγουμε νέους δρόμους, κατακτάμε νέες θέσεις στην επαναστατική πάλη

Στα υλικά και ντοκουμέντα του 20ού Συνεδρίου υπάρχει μια παράγραφος που δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η ιστορία των περιόδων επαναστατικής ανόδου του εργατικού κινήματος και των εργατικών επαναστάσεων αποδεικνύει ότι η βασική δυσκολία που αντιμετώπισαν οι επαναστατικές δυνάμεις ήταν η έλλειψη υποκειμενικών προϋποθέσεων νίκης της επανάστασης κατά το ξέσπασμα της επαναστατικής κατάστασης και όχι ότι στη γύρω περιοχή επικρατούσαν συνθήκες καπιταλιστικής σταθερότητας ικανές να πνίξουν την εξέγερση σε μία χώρα ή σε μία ομάδα χωρών».
Στις υποκειμενικές προϋποθέσεις εντάσσονται και η καλή αφομοίωση και ανάπτυξη της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας, με βάση τη γνώση των νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η αξιοποίηση της κριτικής μελέτης της Ιστορίας του εργατικού, λαϊκού κινήματος, της στρατηγικής του Κόμματος, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, της στρατηγικής του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Η έρευνα και η μελέτη έχουν ως προϋπόθεση, επίσης, τη συγκρότηση με επιστημονικό τρόπο ενός όσο γίνεται ολοκληρωμένου ιστορικού αρχείου - βιβλιοθήκης που εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονο υλικό, το οποίο συμβάλλει στον υπολογισμό ό,τι καινούριου προκύπτει, στην εξασφάλιση της συνέχειας και στα επόμενα χρόνια.
Ο 20ός αιώνας, αιώνας της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης, τον Οχτώβρη του '17, της προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν, εξαιτίας και της προσωρινής ήττας, δηλαδή του καπιταλιστικού πισωγυρίσματος, αναδεικνύει αμετάκλητα και αδιαμφισβήτητα την αδιάρρηκτη σχέση της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού, της αφομοίωσης των αρχών της και της μεθοδολογίας της, της αναγκαιότητας ανάπτυξής της από τη μια, και της ανάπτυξης της επαναστατικής στρατηγικής, της αντίστοιχης πράξης από την άλλη.
Η έννοια της επαναστατικότητας δεν ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία, όσο και αν αυτά είναι υποχρεωτικά χαρακτηριστικά και αρετές, ούτε εξαντλείται με τα επαναστατικά συνθήματα και την έκθεση των γενικών αρχών και ιδεών μας. Προκύπτει, αναπαράγεται και αναπτύσσεται στη διαλεκτική σχέση της θεωρητικής και πρακτικής δουλειάς, προϋποθέτει την καταπολέμηση κάθε τάσης που οδηγεί στην απορρόφηση στη μία από τις δύο αδιάσπαστες μεταξύ τους πλευρές. Η μακρόχρονη πείρα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και του Κόμματος μάς έχει δείξει ότι ο κίνδυνος της απορρόφησης στην πρακτική δουλειά, και μάλιστα στη λεγόμενη καθημερινότητα, στο άμεσο οξυμένο ζήτημα, η υποτίμηση της θεωρίας, της ιδεολογίας, της συνεχούς μελέτης των εξελίξεων, είναι ο πιο συνηθισμένος, ο πιο ισχυρός κίνδυνος, είτε το κίνημα είναι σε άνοδο, είτε σε στασιμότητα και υποχώρηση.
Έχουμε επίγνωση ότι ο δρόμος της γνώσης της θεωρίας μας, της νέας έρευνας και μελέτης αποτελεί, ταυτόχρονα, και υποχρέωση συμβολής μας σε θεωρητικά προβλήματα και στην αντιμετώπιση αποκρυσταλλωμένων έως ένα βαθμό δυσκολιών, στις οποίες προσκρούει η επαναστατική ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.
Η πάλη μας, ανεξάρτητα από την πολυμορφία της ως ιδεολογικής, πολιτικής, μαζικής, οργανωτικής, έχει εξ αντικειμένου ενιαίο περιεχόμενο, άρα, χωρίς θεωρητική και συνεχή ερευνητική - μελετητική δουλειά στη φιλοσοφία, την πολιτική οικονομία, τη στρατηγική του επαναστατικού κινήματος, ο ενιαίος χαρακτήρας της στην πράξη θα διασπάται. Τέτοια προβλήματα δεν ζημιώνουν το Κόμμα μόνο, αλλά πριν απ' όλα τον καθημερινό αγώνα, την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης, την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία, την πάλη κατά του καπιταλισμού, των μονοπωλίων, του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Υπονομεύουν την προετοιμασμένη ετοιμότητα, στο δυνατό και αναγκαίο βαθμό, στις κατάλληλες συνθήκες να γίνει άμεσο πρόσταγμα και επιλογή η πρακτική μαζική πάλη για την εργατική εξουσία, που είναι και η προϋπόθεση για την έναρξη της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομουνισμού.
Οπως υπογράμμισε το 20ό Συνέδριο του Κόμματός μας, «αυτό που σήμερα φαίνεται ακίνητο, αμετάβλητο, αύριο μπορεί να αλλάξει ραγδαία. Πολύ περισσότερο που σήμερα συσσωρεύονται στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αλλαγές και μεταβολές. Με αυτή την έννοια, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία των γεγονότων, την πιθανότητα να ανοίξουν ρήγματα, να δημιουργηθούν δυνατότητες και προϋποθέσεις για απότομες ανατροπές στο συσχετισμό δυνάμεων. Από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται και ανάλογη ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ετοιμότητα και προετοιμασία, που καλλιεργείται καθημερινά, σε μη επαναστατικές συνθήκες».
Η παραπάνω κατεύθυνση αποκτά εξαιρετική σημασία μπροστά στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, καθώς οφείλουμε να κατακτήσουμε νέους στόχους, μεγαλύτερη ικανότητα και όσο εξαρτάται από εμάς, δυναμικότερη αποτελεσματικότητα.
Σήμερα το Κόμμα μας είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, με τις αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου, αγωνίζεται να ανοίξει νέους δρόμους και να κατακτήσει νέες θέσεις στην επαναστατική πάλη.
Φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών στη μάχη των ιδεών
Όταν εγκαινιάστηκε το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» πριν από 10 χρόνια, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, υπογραμμίσαμε ότι με την ίδρυση του Κέντρου αισθανόμαστε ότι υλοποιούμε το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Χαρίλαου Φλωράκη ότι «η σπορά μένει και όταν οι ζευγάδες φεύγουν», ενώ υποσχεθήκαμε ότι η σπορά αυτή θα καλλιεργείται συνεχώς, θα καρπίζει, θα ανανεώνεται, θα βλαστάνει. Δώσαμε μάλιστα τότε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο στο ρήμα «βλαστάνει», ότι δηλαδή θα προσπαθήσουμε το Κέντρο αυτό να γίνει ένα φυτώριο ανάδειξης νέων στελεχών και ερευνητών στη μάχη των ιδεών.
Ταυτόχρονα σημειώσαμε ότι το Κέντρο υπηρετεί την αναγκαιότητα της μελέτης της ιστορικής πείρας του κινήματος και του Κόμματος, κατά πόσο επιβεβαιώνει και συνάμα προσθέτει νέα συμπεράσματα, μας βοηθά να αποκτάμε μεγαλύτερη ωριμότητα στη μελέτη ό,τι καινούριου εμφανίζεται ή αποκρυσταλλώνεται στην εξέλιξη του συσχετισμού των αντιμαχόμενων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στην πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των αντιφάσεων και αντιθέσεών της.
Σ' αυτό το πλαίσιο, και κάτω από την πείρα που αποκτήσαμε, εκτιμάμε ότι σήμερα έχουμε κατανοήσει καλύτερα από πριν τη μεγάλη σημασία που έχουν η σε επιστημονική βάση φύλαξη, συντήρηση, συγκέντρωση και μελέτη των αρχείων του Κόμματος, η συνεργασία του Επιμορφωτικού Κέντρου με άλλα παρόμοια ιδρύματα, αρχεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, όπως και με επιστήμονες ή άλλους μελετητές ιδιώτες, εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι αποτελεί χώρο υποδοχής και διευκόλυνσης μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών. Ηδη συνεργαζόμαστε με άλλα αρχεία που λειτουργούν. Η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί, όμως διαπιστώνουμε ότι απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά ώστε να διαμορφωθεί συστηματική επιστημονική έρευνα και μελέτη - με τις απαραίτητες επιστημονικές και τεχνικές υποδομές - για τη διαχείριση, την οργάνωση, τη φύλαξη, συντήρηση των αρχείων, την αποκατάσταση από φθορά ή απρόβλεπτες εξελίξεις και φυσικές καταστροφές.
Επιδιώκουμε τη συστηματική συνεργασία, χωρίς να μας επηρεάζει το γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος αρχειακού υλικού, που υπάρχει σε άλλους σχετικούς χώρους και ιδρύματα, πέρα από τα αντικειμενικά γεγονότα και μαρτυρίες, αξιοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις για την υπερασπιστική ή απολογητική θέση υπέρ της αστικής ιδεολογίας και μεθοδολογίας, του καπιταλιστικού συστήματος, του αστικού κράτους, ακόμα και της επίθεσης στην ταξική πάλη και την ιστορία της.
Οι εξελίξεις και τα γεγονότα περικλείουν αντικειμενικές τάσεις. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, το κάθε επιτελείο αξιοποιεί και γενικεύει με βάση την ιδεολογία του, τους ταξικούς του στόχους ή σε αρκετές περιπτώσεις εξυπηρετώντας τον χορηγό και εντολέα του.
Η επαναστατική θεωρία παραμένει επαναστατική όταν αναπτύσσεται συνεχώς, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινωνική πραγματικότητα, η ταξική πάλη. Η ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας δεν σημαίνει απάρνηση των σταθερών και επιβεβαιωμένων από τη ζωή γενικών θέσεών της. Ομως, η ζωντάνια της σχετίζεται και με την ανάπτυξη της ικανότητας πρόβλεψης, την πολεμική της αστικής ιδεολογίας και των αποχρώσεων της, μακριά από την τυποποίηση, τη γενικότητα, την αφηρημένη έκθεση των επιχειρημάτων ή τη μεταφορά ιδεών και επιχειρημάτων που ταίριαζαν σε συγκεκριμένες και ειδικές συνθήκες.
Η επαναστατική θεωρία μάς επιτρέπει να μη φοβόμαστε τη διάδοση της αλήθειας, γι' αυτό από την πρώτη στιγμή που αποφασίσαμε τη δημιουργία του Επιμορφωτικού Αρχείου - Βιβλιοθήκης «Χαρίλαος Φλωράκης» επιλέξαμε να γίνει ένας χώρος ανοιχτός για όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν, να μελετήσουν. Είναι ευπρόσδεκτοι μη κομμουνιστές μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές, οποιοσδήποτε για τον οποιονδήποτε λόγο έχει ενδιαφέρον να μάθει για το ΚΚΕ, πιο συγκεκριμένα για μια περίοδο, μια φάση, μελετώντας αυθεντικά έγγραφα, πηγές. Ωστε να είναι βέβαιος/βέβαιη ότι συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί μας με βάση πραγματικά στοιχεία και υλικά, και όχι μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της αστικής ιδεολογίας και προπαγάνδας που δυστυχώς χρησιμοποιείται σε σχολικά, πανεπιστημιακά συγγράμματα, ή άλλες εκδόσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ως αφετηρία την επεξεργασία της πολεμικής με τον μαρξισμό - λενινισμό, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Γιγάντιο το έργο της διάσωσης του Αρχείου
Η διαφορά μας από άλλα σχετικά ιδρύματα, κομματικά ή ατομικά, δεν βρίσκεται μόνο στο ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο, αλλά και στην τιτάνια προσπάθεια της διάσωσης, που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν μπορούν μέσα από την οθόνη να αποκαλύψουν.
Το αρχείο εγγράφων και βιβλίων, έργων τέχνης και αντικειμένων που έχει στη διάθεσή του το Κόμμα, διασώθηκε από τις μακρόχρονες διώξεις, από την αστική βία και τρομοκρατία, από το δολοφονικό όργιο που έζησε το ΚΚΕ για πολλά χρόνια. Δεν διασώθηκαν μόνο οι Αποφάσεις των σωμάτων και της ΚΕ, σημειώματα και εκθέσεις στελεχών, διασώθηκε ο πλούτος της δράσης και των εμπειριών χιλιάδων αγωνιστών, που τις φύλαγαν σε μικρά χαρτάκια μέχρι πολυσέλιδα κείμενα, φύλαγαν πολλά στη μνήμη τους και τα έγραψαν αργότερα, όταν μπόρεσαν.
Το Αρχείο μας διασώθηκε και από την καταστροφική πλημμύρα του '94, που οι συνέπειές της δεν είχαν προηγούμενο σε όλη την Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μια κουβέντα να προσθέσω σ' αυτό το γιγάντιο έργο που συνεχίζεται ακόμα. Λίγα χρόνια μετά την πλημμύρα, και ενώ είχαμε ένα βουνό υλικού για διάσωση, προσκαλέσαμε και συνεργαστήκαμε με πλειάδα ειδικών επιστημόνων και ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουμε νέα γνώση, να εξακριβώσουμε αν αυτό που κάναμε ήταν αρκετό. Μερικοί από αυτούς μας είπαν χαρακτηριστικά: Είστε τρελοί και αιθεροβάμονες, θα χρειαστούν 20 και 30 χρόνια για να το καταφέρετε, φωτογραφίστε ό,τι έχετε, περάστε τα σε cd και αφήστε το πρωτότυπο υλικό να καταστραφεί - καθώς υπήρξε τέτοιος κίνδυνος, δίχως προσθετική δουλειά συντήρησης και ενίσχυσης. Ούτε ένα λεπτό δεν χρειάστηκε να μετρήσουμε πόσο ρεαλιστικό ήταν αυτό που επιδιώκαμε. Πάνω απ' όλα είχαμε την υποχρέωση όλο το υλικό που είχε περάσει από τα 40 κύματα των διωγμών και των διώξεων, να το διασώσουμε, ως πρωτότυπο και όχι ως αντίγραφο. Η ηλεκτρονική ψηφιοποίηση, όσο απαραίτητη και να είναι, δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη φύλαξη των πρωτότυπων. Το καταφέραμε. Γι αυτό σ' αυτό το σπίτι, όπως και στα γραφεία της ΚΕ η λέξη «Αρχείο» έχει και συναισθηματική φόρτιση, είναι κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα αρχεία που φυλάχτηκαν χωρίς δυσκολία και εμπόδια. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε δική μας, στέρεη επιστημονική βάση και τεχνογνωσία συντήρησης.
Συκοφαντικά και παραπλανητικά τα περί «κλειστού Αρχείου»
Χρόνια τώρα ακούμε δεξιά και αριστερά περί του «κλειστού Αρχείου του ΚΚΕ» και των «μαύρων» ή «λευκών σελίδων του», που δεν είναι προσιτές στο κοινό.
Μια ακόμα συκοφαντία, εφόσον απευθύνεται από αυτούς που ξέρουν, μια παραπλάνηση γι' αυτούς που δεν ψάχνουν, δεν εξακριβώνουν, δεν διασταυρώνουν, απλά διαβάζουν, ακούνε και πιστεύουν.
Όπως ακούσατε από τους προηγούμενους ομιλητές, σ' αυτό εδώ το Κέντρο έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος αρχειακού υλικού, ένας αληθινός πλούτος, που αυξάνεται συνεχώς.
Δεν έχουμε λόγο να κρύψουμε τίποτε από τη σχεδόν 100χρονη ζωή του Κόμματος. Αλλωστε, η δράση του ΚΚΕ δεν έγινε σε κλειστό χώρο, ήταν αναπόσπαστο μέρος του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η Ιστορία του λαού μας βρίσκεται εδώ, όχι μόνο η ιστορία και η μνήμη των στελεχών και των μελών του Κόμματος. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που χρόνια τώρα, και μετά το '74, που δρα στις συνθήκες της νομιμότητας, και μετά το 1991, συστηματικά μελετά την Ιστορία του, εκτιμά, επανεκτιμά, κρίνει, βγάζει και νέα συμπεράσματα εκεί που χρειάζεται, τα συζητά εσωκομματικά και δημόσια, εκδίδει βιβλία. Η ΚΕ είναι δεσμευμένη από το πρόσφατο 20ό Συνέδριό μας να εκδώσει νέα μελέτη στη βάση και των νέων αρχείων που διαθέτει για την περίοδο 1918 - 1949 , προστέθηκε η μελέτη της περιόδου 1967 - 1974, και της αντίστοιχης 1974 - 1991.
Δεν περιμέναμε και δεν περιμένουμε να τελειώσει η συλλογική κομματική μελέτη, έχουν προ πολλού κυκλοφορήσει τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε, και μάλιστα εμπλουτισμένα με έγγραφα από το σωσμένο Αρχείο, ενώ δημοσιεύουμε αρχειακό υλικό συστηματικά στον «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», σε ειδικές εκδόσεις όπου αξιοποιείται από τις Κομματικές Οργανώσεις και την ΚΝΕ.
Μελετάμε και δρούμε ταυτόχρονα
Το ΚΚΕ, τόσο στον Περισσό όσο και εδώ, στηρίζεται στην ακούραστη, γεμάτη φλόγα και ενθουσιασμό δουλειά των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση, βεβαίως και την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, τη συγκέντρωση νέων υλικών, τον συνεχή εκσυγχρονισμό των αρχείων, όπως και σε όλους εκείνους που μπορούν με εμπιστοσύνη να διαθέσουν αρχεία και κειμήλια του αγώνα που ακόμα κρατούν κοντά τους, σε ανάμνηση των αγαπημένων τους που τους τα παρέδωσαν. Θυμίζουμε ότι υπάρχει ειδική σελίδα στο portal www.902.gr για την προβολή και αξιοποίηση των προσφορών.
Σήμερα, λοιπόν, αναβαθμίζουμε την ευθύνη μας να δώσουμε νέα δυναμική στο Επιμορφωτικό Κέντρο. Βεβαίως η ευθύνη ξεκινά από την ΚΕ, αλλά υπάρχει και συνευθύνη, με μια έννοια, των Κομματικών Οργανώσεων, των Οργανώσεων της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών, των συναγωνιστών μας, να αξιοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους το πλούσιο υλικό που συνεχώς συμπληρώνεται. Είναι και καθήκον στο δρόμο της ταξικής ασυμφιλίωτης αναμέτρησης με το κεφάλαιο, το αστικό κράτος, τις αστικές κυβερνήσεις, το καπιταλιστικό σύστημα, είναι και αυτό ένα καθήκον στο δρόμο για την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση, στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Μια ευχή σε όλους και όλες μας να αποτελέσει κάτι το πολύ συνηθισμένο, η μελέτη, γνώση, αφομοίωση της θεωρίας μας, των σύγχρονων επεξεργασιών, των θέσεών μας για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, μια συνήθεια που αναβαθμίζει την πρακτική ανιδιοτελή, απαιτητική δράση μας. Είναι θέμα προσανατολισμού, να μελετάμε και να δρούμε ταυτόχρονα, δεν είναι θέμα ελεύθερου προσωπικού χρόνου, αλλά κατανόησης των προϋποθέσεων που συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα του αγώνα. Μόνο έτσι θα αποκτήσει νόημα η καθημερινή πρακτική δράση, ακόμα και αν μας φαίνεται ότι είναι ρουτινιάρικη, μας στενοχωρεί όταν δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρούνται και να ενισχύονται ο επαναστατικός ενθουσιασμός, η ανιδιοτέλεια, όταν η θεωρία και η πράξη συνενώνονται ως ένα αδιάσπαστο καθήκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.