Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ινδοκίνα – Γιουγκοσλαβία: Δυο επέτειοι, δυο ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, μέσα από δυο ταινίες

Η Αποκάλυψη δεν έχει τέλος. Μόνο οι λαοί μπορούν να το δώσουν
Εδώ είναι η φυτεία της οικογένειάς μου. Ήταν δική μας για εβδομήντα χρόνια και θα παραμείνει δική μας μέχρι να πεθάνουμε όλοι.
[…] Χτες ήταν η Κορέα, σήμερα είναι το Βιετνάμ. Αύριο θα είναι η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες... Και μετά ίσως η Ευρώπη. Γιατί όχι η Ευρώπη;
Φράνσις Φορντ Κόπολα, Αποκάλυψη Τώρα, 1979
(Στη Γαλλική Φυτεία ένας άποικος μιλάει στον Ουίλαρντ)
*
13 Απρ. 1862
Συνθήκη «ειρήνης» ανάμεσα στη Γαλλία και την αυτοκρατορία του Ανάμ στην Ινδοκίνα αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κογχικίνας (Νότιο Βιετνάμ) από τους Γάλλους.
Σταδιακά οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές θα επιβάλλουν την κυριαρχία τους σε όλο και περισσότερα εδάφη της Ινδοκίνας (το σημερινό Βιετνάμ και το Λάος), σε ανταγωνισμό με τους Βρετανούς (που κατείχαν, μεταξύ άλλων, τις περιοχές της σημερινής Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, κ.α.).
Η Αποκάλυψη στη Γιουγκοσλαβία το 1999
Η παρουσία του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ θα τερματιστεί στο Βιετνάμ το 1954 με την ήττα του από τις δυνάμεις του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, στο οποίο πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές με ηγέτη τον Χο Τσι Μινχ. Τον γαλλικό ιμπεριαλισμό θα διαδεχθεί αμέσως μετά ο αμερικανικός.
Περισσότερα από Μποτίλια:
Και για τις δυο κατοχές, ειδικά στις ενότητες:
Βλέπε και
*
13 Απρ. 1999
1989-2008. Βλέπε και υπόμνημα
Ενώ η ΝΑΤΟική θηριωδία κατά της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζεται, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εκδίδει διάταγμα, εντάσσοντας την ελληνική επικράτεια, πάνω από τον 39ο παράλληλο, στην εμπόλεμη ζώνη.
24 Μαρτίου 1999. Ξεκινάει ο βομβαρδισμός και το οριστικό τέλος της Ένωσης των Σλάβων (Γιουγκοσλαβία)
Στις 23 Απριλίου, το ΝΑΤΟ (Σύμφωνο Βορειοατλαντικής Συμμαχίας) ιδρύθηκε από τις κυβερνήσεις των: ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας, Βέλγιου, την Ολλανδίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Δανίας, Καναδά και Πορτογαλίας.
Με την κίνηση αυτή, Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να ηγηθούν του αγώνα κατά της «κομμουνιστικής απειλής».
Η Ελλάδα μπήκε στο ΝΑΤΟ 18 Φεβρουαρίου 1952, μαζί με την Τουρκία και αποχώρησε από την υποχρέωση συμμετοχής της σε νατοϊκές ασκήσεις, κατά την περίοδο 1974-1980, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
*
Από Μποτίλια επίσης
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του
Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
 

 
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.