Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

20ο Συνέδριο ΚΚΕ: Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ − Χαιρετιστήρια μηνύματα 103 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων



Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το δικαίωμα του λαού της Κούβας ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ, ενάντια στην "Κοινή Θέση" της ΕΕ, θα υπερασπίζουμε και θα κρατάμε ζωντανή στη μνήμη του λαού μας τις επαναστατικές παρακαταθήκες της κουβανέζικης επανάστασης και όλα όσα πρόσφερε στο διεθνές κίνημα.

20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
(30 Μαρ. - 2 Απρ. 2017)
  
Εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στο 20ό Συνέδριο

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αποτελεί μόνιμο, σταθερό καθήκον του Κόμματός μας. Πηγάζει από τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ταξικής πάλης.
Η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα χειροτέρευσε μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μετά την εδραίωση των καπιταλιστικών σχέσεων στην Κίνα και στη συνέχεια την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Κούβα που για δεκαετίες επεδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στηριγμένες βέβαια και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Το κύμα της αντεπανάστασης δεν έχει ακόμα υποχωρήσει.
Κομμουνιστικά Κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία ερμηνεύουν αυτή την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων ως "σοσιαλισμό με αγορά", απεμπολώντας βασικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής οικοδόμησης.
  • Υιοθετούν όλο το αναθεωρητικό και οπορτουνιστικό οπλοστάσιο που υπονόμευσε σταδιακά στην ΕΣΣΔ τις σοσιαλιστικές σχέσεις, κάλυψε ιδεολογικά οικονομικές λειτουργίες υπεξαίρεσης υπερπροϊόντος, δημιούργησε προϋποθέσεις ατομικής αντί κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, οδήγησε τελικά στην ανατροπή του σοσιαλισμού.
  • Αρνούνται βασικές αρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης, όπως ότι η σοσιαλιστική βάση δεν μπορεί να δημιουργηθεί εάν δεν εξαλειφθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ότι ο καπιταλισμός και ο κομμουνισμός είναι τρόποι παραγωγής ανταγωνιστικοί και αλληλοαποκλειόμενοι που δεν μπορούν ποτέ να συνυπάρχουν στο πλαίσιο μιας ενιαίας κοινωνίας, ενός ενιαίου κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.
Σε βήματα ενίσχυσης των λεγόμενων ελεύθερων οικονομικών ζωνών, της "αγοράς" έχει προχωρήσει και η Βόρεια Κορέα, όπου το Κόμμα Εργατών Κορέας εδώ και αρκετά χρόνια έχει απεμπολήσει το μαρξισμό - λενινισμό, προβάλλει την ιδεαλιστική θεωρία "τσου τσε", μιλάει για "κιμιλσουγκισμό - ιμγιονγκιλισμό", παραβιάζοντας κάθε έννοια σοσιαλιστικής δημοκρατίας, εργατικού - λαϊκού ελέγχου, μέσα σ’ ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας.
Συνολικά, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βρίσκεται σε υποχώρηση, δυσκολεύεται να αντιδράσει στην επίθεση του ταξικού αντιπάλου, η οποία γίνεται όχι μόνο με κατασταλτικά, αλλά και με ιδεολογικά-πολιτικά μέσα. Σε πολλές περιπτώσεις ο ταξικός αντίπαλος έχει καταφέρει να "αλώσει" από τα μέσα Κομμουνιστικά Κόμματα.
Η οπορτουνιστική επίδραση στο κομμουνιστικό κίνημα γίνεται συντονισμένα μέσω των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας -παλιάς και νέας- και νέων οπορτουνιστικών κομμάτων, με ιδιαίτερο το ρόλο του "κέντρου" που έχουν συγκροτήσει στην Ευρώπη, του λεγόμενου Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Τα ΚΚ που συμμετέχουν στο ΚΕΑ δρουν ως "πολιορκητικός κριός" της παραπέρα απώλειας κομμουνιστικών χαρακτηριστικών και άλλων ΚΚ. Μέσα από μια σύνθετη και μακρά διαδικασία γίνονται βασανιστικά βήματα προς την κατεύθυνση ανασυγκρότησης Κομμουνιστικών Κομμάτων. Αυτά τα βήματα γίνονται εν μέσω αντιφάσεων και δυσκολιών, εν μέσω αδυναμιών στην εξυπηρέτηση του καθήκοντος της δουλειάς στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα.
Σ’ αυτές τις συνθήκες, το Κόμμα μας πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για να συγκεντρωθούν κομμουνιστικές δυνάμεις από όλο τον κόσμο, να αναπτυχθεί κοινή δράση. Ως τέτοιες ξεχωρίζουν:
α. Η "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση": Σκοπός της είναι, μέσα από τη συζήτηση των διαφορετικών προσεγγίσεων, να γίνει προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν ορισμένοι όροι που θα δώσουν ώθηση στην υπόθεση της κοινής στρατηγικής των ΚΚ, μέσω της κυκλοφορίας του περιοδικού, αλλά προοπτικά και με άλλες μορφές που εξυπηρετούν το στόχο δημιουργίας ενός διακριτού πόλου των ΚΚ, στη βάση της επαναστατικής κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας, του μαρξισμού - λενινισμού.
β. Η συγκρότηση της "Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας": Δημιουργήθηκε την 1η Οκτώβρη του 2013 ως μια νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας ΚΚ, στην οποία συμμετέχουν 29 ΚΚ που διακηρύσσουν συγκεκριμένες ιδεολογικοπολιτικές αρχές, αναγνωρίζουν τον κομμουνιστικό χαρακτήρα της, την αντίθεσή της με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αλλά και με το ΚΕΑ.
γ. Οι Περιφερειακές Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων: Στην περιοχή μας πραγματοποιούνται -με πρωτοβουλία του ΚΚΕ-3 περιφερειακές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Πρόκειται για τις Ευρωπαϊκές Κομμουνιστικές Συναντήσεις, τις Συναντήσεις των ΚΚ της Ανατολικής Μεσογείου, Ερυθράς και Περσικού Κόλπου και τις Συναντήσεις των Βαλκανικών ΚΚ.
δ. Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ, με προσπάθεια να διατηρηθούν τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά τους. Τα πάνω από 120 ΚΚ που κατά περίπτωση συμμετέχουν τις δύο τελευταίες δεκαετίες στις Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) έχουν κοινό διαδικτυακό τόπο, το Solidnet, όπου μπορούν να δημοσιεύσουν ειδήσεις και ντοκουμέντα τους, ενώ ενσωματωμένο στο Solidnet λειτουργεί και ένα σύστημα γρήγορης αμοιβαίας πληροφόρησης των ΚΚ. Εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή το "Ενημερωτικό Δελτίο" με τα υλικά των συναντήσεων των ΚΚ.
Συνολικά, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ιδεολογικοπολιτικά προβλήματα. Όλα αυτά στέκουν εμπόδιο στην πορεία ανασυγκρότησής του. Απαιτείται να ενισχυθεί η συζήτηση για την κατανόηση και προώθηση των αναγκαίων προγραμματικών αλλαγών, να συνεχιστεί η τεκμηριωμένη διαπάλη με ΚΚ που άμεσα ή έμμεσα υιοθετούν "μεταρρυθμιστική" στρατηγική, να δυναμώσει η αντιπαράθεση με ΚΚ που ενοχοποιούν ως "σεκταριστική" τη στρατηγική η οποία αρνείται την ταξική συνεργασία, το συμβιβασμό, την με οποιαδήποτε μορφή "σταδιοποίηση" της επαναστατικής στρατηγικής που κατευθύνεται στην επίλυση της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας, στο σοσιαλισμό.
Η διαδικασία της επαναστατικής ανασυγκρότησης θα είναι αργόσυρτη, βασανιστική, ευάλωτη σε παρεκκλίσεις, σε πισωγυρίσματα και σε στροφές των εξελίξεων, όπως είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Γι’ αυτό έχει σήμερα μεγάλη σημασία η διαμόρφωση των όρων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία γερών -κατά το δυνατόν- βάσεων, πάνω στις οποίες θα στηριχτεί η ανασυγκρότηση. Αντιμετωπίζουμε την πάλη για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ως καθοριστικής σημασίας καθήκον, ως συστατικό στοιχείο της ταξικής πάλης, το οποίο συνδέεται με την κατάκτηση της ικανότητας των κομμουνιστικών κομμάτων να δυναμώνουν ολόπλευρα στη χώρα τους:
Πρώτον, ιδεολογικά - πολιτικά, ξεπερνώντας λαθεμένες θέσεις που κυριάρχησαν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες. Ιδιαίτερα πολύτιμη είναι σήμερα η αρνητική πείρα από τη συμμετοχή ή στήριξη ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις, πρακτική η οποία συνεχίζεται και στον 21ο αιώνα, όπως στην περίπτωση της ονομαζόμενης Μπολιβαριανής Επανάστασης -την εξέλιξη της οποίας το ΚΚΕ είχε προβλέψει με ακρίβεια- αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.
Δεύτερον, οργανωτικά, ώστε να έχουν γερές βάσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κλάδους, να παρεμβαίνουν αποφασιστικά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Το Κόμμα μας καλείται να δυναμώσει την αυτοτελή ιδεολογική - πολιτική του δράση, καθώς και τη συνεργασία του με άλλα ΚΚ και να κάνει πιο αποτελεσματική την προσπάθειά του ενάντια στις αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις και σε διεθνές επίπεδο. Στη βάση αυτή, παραμένει για το Κόμμα μας ο στόχος της συγκρότησης ενός μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το Κόμμα μας πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, τόσο με τη ΔΚΕ, όσο και με την ΕΚΠ, να δουλέψει στην κατεύθυνση της σταθεροποίησής τους, της διεύρυνσής τους με νέες κομμουνιστικές δυνάμεις, αλλά και της αποδέσμευσης δυνάμεων που στέκονται "τροχοπέδη", κάτω από την επίδραση της αστικής τάξης και του οπορτουνισμού, ακόμη και στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης αυτών των μορφών και αντικατάστασής τους με άλλες, εάν κριθεί αναγκαίο. Από τα βήματα που θα κάνουν και άλλα ΚΚ στην επεξεργασία και τη διαμόρφωση της επαναστατικής στρατηγικής τους -μέσω της άντλησης συμπερασμάτων από την Ιστορία και του ξεπεράσματος παλιών και λαθεμένων επεξεργασιών- καθώς και από τα σταθερά βήματά τους στην κομματική οικοδόμηση και στην απόκτηση και εμβάθυνση των σχέσεών τους με τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, θα εξαρτηθούν και οι παραπέρα συγκεκριμένες μορφές που μπορεί να πάρει η διαμόρφωση ενός πιο συνεπούς μαρξιστικού - λενινιστικού πόλου κομμουνιστικών δυνάμεων. Το Κόμμα μας θα συμβάλει με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, σε αυτήν την προσπάθεια.
Το ΚΚΕ διατηρεί σχέσεις, συζητάει, ανταλλάσσει απόψεις και επιδιώκει κοινές δράσεις με δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και θα εντείνει αυτή την προσπάθεια και το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από το επίπεδο συμφωνίας ή διαφωνίας σε επιμέρους ή και συνολικότερα ζητήματα.
Οπωσδήποτε εκφράζουμε και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα δίκαια αιτήματα και την πάλη όλων των λαών.
Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το δικαίωμα του λαού της Κούβας ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ, ενάντια στην "Κοινή Θέση" της ΕΕ, θα υπερασπίζουμε και θα κρατάμε ζωντανή στη μνήμη του λαού μας τις επαναστατικές παρακαταθήκες της κουβανέζικης επανάστασης και όλα όσα πρόσφερε στο διεθνές κίνημα.
Τιμάμε τους αγώνες του λαού του Βιετνάμ που έδιωξε Ιάπωνες, Γάλλους και Αμερικανούς αποικιοκράτες και ιμπεριαλιστές από τη χώρα του και μπήκε τότε στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ενώ σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες μεγάλες προκλήσεις.
Συνολικά
  • Υπερασπιζόμαστε την πάλη κάθε λαού ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, για τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών.
  • Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο πλαίσιο του διεθνούς μαζικού κινήματος για την πρωτοπόρα δράση στο πλαίσιο της ΠΣΟ, του ΠΣΕ, της ΠΔΟΓ, της ΠΟΔΝ.
Ιδιαίτερα θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης που υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και στρατιωτική επιθετικότητα.
Το ΚΚΕ εκφράζει διαχρονικά την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό ενάντια στην τούρκικη εισβολή - κατοχή και σε κάθε είδους διχοτομική "λύση".
Το Κόμμα μας παλεύει για Κύπρο ενιαία, για ένα και όχι δύο κράτη, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, για κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές και "προστάτες".



Χαιρετιστήρια μηνύματα προς το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ απέστειλαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από άλλες χώρες

*

Η σελίδα του 902 ανανεώνεται με βάση τη χρονολογική σειρά με την οποία φτάνουν τα μηνύματα στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής και μεταφράζονται στα ελληνικά

*

103. - 3/04: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (UML)

*

102. - 3/04: Χαιρετιστήριο μήνυμα από την Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

*


ΠΡΟΣ: Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Αθήνα - Μάρτιος 2017

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Αποστέλλουμε το γνήσιο συντροφικό και αγωνιστικό χαιρετισμό μας με την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου σας που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 30/3/2017 εκφράζοντας το σεβασμό μας προς τις αγωνιστικές και επαναστατικές παραδόσεις του ηρωικού κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, του τιμημένου ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες της Κολομβίας δε θα ξεχάσουμε ότι το κόμμα σας στα δύσκολα χρόνια των διώξεων, των δολοφονιών και γενοκτονιών χιλιάδων μελών και στελεχών του ΚΚ Κολομβίας, μας συμπαραστάθηκε αποφασιστικά και έμπρακτα στο πνεύμα ενός ειλικρινούς προλεταριακού διεθνισμού και μιας γνήσιας επαναστατικής αλληλεγγύης.

Σήμερα, που ήρθε η ώρα για την εφαρμογή της ειρήνης σας καλούμε και πάλι να σταθείτε στο πλάι μας, αναγνωρίζοντας τις πολλές και ποικίλες δυσκολίες του εγχειρήματος, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της εργατικής τάξης, των εργαζόμενων της Κολομβίας, των πλατιών λαϊκών μαζών της χώρας μας. Μια διαδικασία που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα έχει πολλά πισωγυρίσματα, ανυπέρβλητα ίσως εμπόδια, τεράστιες δυσκολίες, αλλά που όμως με γενναιότητα το Κόμμα μας από κοινού με άλλες αριστερές και δημοκρατικές δυνάμεις στηρίζει.

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια τους αγώνες του ελληνικού λαού εναντίον του καθεστώτος λιτότητας και των μνημονίων που έχει επιβληθεί από το διεθνές κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, στους οποίους το ΚΚΕ πρωτοστατεί με στόχο την "ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία" και την οικοδόμηση μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης θα παρακολουθήσουμε και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματα του 20ού Συνεδρίου, τα οποία είμαστε βέβαιοι θα εμπλουτίσουν τη σκέψη και τις επεξεργασίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και των ΚΚ παγκόσμια, δεδομένης της όξυνσης της ταξικής πάλης σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που επιβάλει την ανταλλαγή των εμπειριών μας και τον ειλικρινή και απροκατάληπτο συντροφικό διάλογο, θεωρητικό και πολιτικό, μεταξύ των αδελφών κομμάτων.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο σας και στους μελλοντικούς αγώνες των κομμουνιστών-στριών της Ελλάδας.

ΖΗΤΩ ο Προλεταριακός διεθνισμός και η διεθνιστική αλληλεγγύη!

ΖΗΤΩ οι αγώνες των λαών!

Χάιμε Καϊσέδο Σέρχιο Ντε Σουβιρία

Γενικός Γραμματέας του Κολομβιάνικου ΚΚ Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων

Η Κεντρική Επιτροπή του Κολομβιάνικου ΚΚ.
Μπογκοτά, 27/3/2017

*

100. - 1/04: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

*

1/04:Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα Κογκρέσου Ανεξαρτησίας της Μαδαγασκάρης

*

1/04: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο (Λιθουανία)

*

1/04: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

Πόλη του Μεξικού, 30 Μαρτίου 2017

Αγαπητοί σύντροφοι του ΚΚΕ,

Δεχτείτε τους συντροφικούς επαναστατικούς χαιρετισμούς του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεξικού για το 20ό Συνέδριό σας.

Εδώ και δεκαετίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Μεξικό, είμαστε αντιμέτωποι με τα ζοφερά νεοφιλελεύθερα μέτρα που πλήττουν βαθιά τους λαούς μας.

Παρά τις ιδιαιτερότητές μας, αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στους αγώνες μας. Ξέρουμε όμως ότι αν δεν πετύχουμε την ενότητα όλων των προοδευτικών τμημάτων που παλεύουν ξεχωριστά για κοινούς σκοπούς, η λαϊκή νίκη δεν είναι εφικτή.

Στη χώρα μας ανοίγει η προοπτική να διώξουμε τους νεοφιλελεύθερους από την κυβέρνηση, συνδυάζοντας την εκλογική μάχη με τη λαϊκή κινητοποίηση.

Από το 1982 το Μεξικό υποφέρει από το νεοφιλελευθερισμό που έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στο λαό μας και στην πατρίδα μας. Ωστόσο, του χρόνου ενδεχομένως να νικήσει ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ως υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας πατριώτης, προοδευτικός, που σήμερα υφίσταται τρομερές συκοφαντίες.

Είμαστε σίγουροι ότι με αυτή τη νίκη θα πετύχουμε καλύτερες συνθήκες για τη λαϊκή οργάνωση και θα είμαστε σε καλύτερες θέσεις να παλέψουμε ενάντια στον καπιταλισμό και να αντιμετωπίσουμε τον ιμπεριαλισμό.

Λυπούμαστε που δε μπορούμε να σας συντροφέψουμε με τη φυσική μας παρουσία στο 20ό Συνέδριό σας, αλλά περιμένουμε τις αποφάσεις σας και συμμεριζόμαστε την πεποίθησή σας ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός αν συνεχίσουμε να παλεύουμε σταθερά ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα τσιράκια του, μέχρι να βάλουμε τέλος στην καταπίεση και στην κοινωνική αδικία.

Ζήτω η φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και του Μεξικού!

Ζήτω το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!
Η Εθνική Πολιτική Καθοδήγηση του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μεξικού.

*

30/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το ΑΚΕΛ

Αγαπητοί Σύντροφοι,
 
Mε την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος σας, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ απευθύνει συντροφικούς χαιρετισμούς σε σας και μέσω εσάς στους συνέδρους και στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και στους αγώνες των Ελλήνων κομμουνιστών για υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού της Ελλάδας.

Την τελευταία δεκαετία οι λαοί πλείστων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουν υποστεί ανελέητα κτυπήματα από τη συστημική κρίση του καπιταλισμού και τις πολιτικές που χαρακτηρίζουν τις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις. Η εμβάθυνση της ΟΝΕ, η Τραπεζική Ένωση, και το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστερούν συνεχώς και περισσότερα δικαιώματα από τις εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια στη λήψη κυρίαρχων αποφάσεων που θα μπορούσαν να είναι προς όφελος της ανάπτυξης της εθνικής τους οικονομίας και των εργαζομένων. Αυτές οι πολιτικές έχουν οδηγήσει σε αγεφύρωτες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και σε υπαρξιακά αδιέξοδα. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, η θεσμοθέτηση της οποίας τροχοδρομείται μέσω της "Λευκής Βίβλου για το μέλλον της ΕΕ" και της πρόσφατης Διακήρυξης της Ρώμης, απλά επιβεβαιώνει την σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν οι λαοί.

Παράλληλα, προωθείται η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας συνυφασμένης με την απόλυτη σύζευξη της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την μετατρέπει σε στρατιωτική ένωση με προεκτάσεις και συνέπειες που ήδη έχουν υποστεί λαοί τόσο της περιοχής όσο και των κρατών - μελών της ΕΕ. Η μετατροπή της ΕΕ σε "φρούριο" έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της, ενώ ταυτόχρονα δυνάμωσαν τις μισαλλόδοξες ξενοφοβικές ακροδεξιές δυνάμεις.

Tο Συνέδριο σας πραγματοποιείται σε περίπλοκες διεθνείς συνθήκες που χαρακτηρίζονται από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ συνεχίζει την επέκταση του περικυκλώνοντας τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, αναπτύσσοντας πυρηνικά οπλοστάσια. Οι ληστρικοί πόλεμοι, οι ούτω καλούμενες "ειρηνευτικές αποστολές" ακολουθούν η μια την άλλη με στόχο την επιβολή ελέγχου στις ενεργειακές πηγές και φυσικούς πόρους. Οι κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και η στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων έχουν οδηγήσει σε αβεβαιότητα και χάος. Οι λαοί στη δική μας περιοχή, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, πληρώνουν βαρύ τίμημα αυτών των σχεδιασμών.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες παλεύει και το ΑΚΕΛ. Μπροστά μας είναι και τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την οικονομική κρίση, την επιβολή του μνημονίου, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στην επιχειρούμενη πλήρη διάλυση του δημόσιου τομέα και τους κράτους πρόνοιας.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για απελευθέρωση και επανένωση του λαού και της χώρας μας. Παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου από τα σαράντα τρία σχεδόν χρόνια τουρκικής κατοχής, για τερματισμό του εποικισμού, για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, για κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η μόνη δύναμη στην Κύπρο που με συνέπεια αντιπαλεύει την όποια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη λύση του Κυπριακού και στα σενάρια για ένταξη ή συνεταιρισμό της Κύπρου με το ΝΑΤΟ.

Για το ΑΚΕΛ δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη λύση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού από τις διακοινοτικές συνομιλίες στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Η λύση της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, για την οποία εδώ και χρόνια εργαζόμαστε, είναι η λύση που θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων και νόμιμων ιδιοκτητών. Σε αυτή τη βάση, στη διάρκεια της Προεδρίας του σ. Δημήτρη Χριστόφια μπορέσαμε να φτάσουμε για πρώτη φορά σε σημαντικές συγκλίσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά που αποτέλεσαν και βάση για τις περαιτέρω συνομιλίες. Σε αυτό τον αγώνα, το ΑΚΕΛ δίνει καθημερινά αγώνα στο εσωτερικό της Κύπρου ενάντια στον κοσμοπολίτικο ενδοτισμό και τον εθνικιστικό απορριπτισμό που αντιστρατεύονται την υπόθεση της λύσης αρχών στο Κυπριακό.

Εκτιμούμε και σεβόμαστε την ιστορία και ηρωικούς αγώνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ενάντια στο φασισμό και τις δικτατορίες, για την απελευθέρωση της χώρας σας από την ξένη κατοχή, την καθημερινή σας πάλη για τα δίκαια και δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, την αντιιμπεριαλιστική δράση και τη διεθνιστική σας αλληλεγγύη.

Τα Κόμματα μας έχουν μακρά ιστορία συντροφικών σχέσεων, βασισμένων στον αλληλοσεβασμό και στην κοινή πεποίθηση για την ανάγκη ενότητας δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις ανάμεσα στα Κόμματα μας σε ορισμένα θέματα, θεωρούμε ότι έχουμε πολύ σημαντικά καθήκοντα να προωθήσουμε από κοινού στα πλαίσια του διεθνούς κομμουνιστικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που λόγω και του αντίξοου διεθνούς περιβάλλοντος γίνονται πιο επιτακτικά.

Σε αυτά τα πλαίσια ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, για να βγει το ΚΚΕ ισχυροποιημένο, για δυνατό εργατικό κίνημα και λαϊκή συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό.

Συντροφικά,
Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

*

30/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

Σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ έχει την τιμή να απευθύνει χαιρετισμό στο 20ό Συνέδριο που θα ξεκινήσει στις 30 Μάρτη. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και οι αποφάσεις του Συνεδρίου να φωτίσουν το δρόμο της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Με εκτίμηση,
Χουάν Αντόνιο Γκονσάλες.
*

30/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά

Αγαπητοί σύντροφοι,

Δεχτείτε τους θερμούς, συντροφικούς χαιρετισμούς ενότητας, αλληλεγγύης και αγώνα με την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που συμπίπτει με τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Παρότι η ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τη σοβιετική εργατική τάξη και για το διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, όπως σωστά είπε ο σύντροφος Κουτσούμπας, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε και η πορεία χαράχτηκε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε σημαντική συνεισφορά στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα 100 χρόνια από τότε και στην πάλη της εργατικής τάξης της Ελλάδας για την απελευθέρωση και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για το σοσιαλισμό.

Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλου κινδύνου για την παγκόσμια εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό καθώς ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ετοιμάζει νέους επιθετικούς και ληστρικούς πολέμους εκ μέρους των μεγαλύτερων και δυνατότερων μονοπωλίων στον κόσμο. Καθώς η διακυβέρνηση του Τραμπ αφαίρεσε 54 δισ. δολάρια από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα μετέφερε στον στρατό, απαιτούν επίσης από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, να πληρώσουν για να χρηματοδοτηθεί αυτή η πανίσχυρη μηχανή πυρηνικού πολέμου.

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Καναδά ανταποκρίθηκε δεσμευόμενη να διπλασιάσει τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά δεν αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το 2017 που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα. Αντ’ αυτού, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα, οι Καναδοί στρατιώτες θα μπορούν να διατάσσονται σε αμερικανοΝΑΤΟικές πολεμικές ζώνες και αυτό θα προσμετράτε ως μερίδιο του Καναδά στις ετήσιες ΝΑΤΟικές δαπάνες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά βλέπει την οικοδόμηση ενός δυνατού και πλατιού κινήματος ειρήνης στον Καναδά και παγκόσμια, ως αποφασιστικό στοιχείο για την κινητοποίηση των λαών ενάντια στους πολεμοκάπηλους, στην επιθετικότητα, και ενάντια στην υπαρκτή πιθανότητα ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, λόγω ατυχήματος ή απόφασης. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπάρχει περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά παλεύει επίσης για να ανοίξουν τα σύνορα του Καναδά στο μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο στον Καναδά λόγω των πολέμων και των καταστροφών στις χώρες τους εξαιτίας του ιμπεριαλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά. Δουλεύουμε για να αναγκάσουμε τον Καναδά να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ και τη Βορειοαμερικανική Αεροδιαστημική Αμυντική Διοίκηση (NORAD), και για τη διάλυση αυτών των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών συμφώνων που απειλούν όλο τον κόσμο.

Η πλατιά αντίσταση στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) και στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) στην Ευρώπη προκάλεσε αντίδραση στον Καναδά απέναντι σε αυτές τις παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες, ωστόσο η διακυβέρνηση Τραμπ θα επιβάλει νέους δυσμενείς όρους στον Καναδά καθώς απαιτεί αναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Οι δηλώσεις του ότι μονάχα θα τροποποιήσει ελαφρώς τις εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά αποσκοπούν στο να αφοπλίσουν και να αποπροσανατολίσουν τον εργαζόμενο λαό μπροστά στο παλιρροϊκό κύμα που έρχεται, που αποσκοπεί να χτυπήσει ότι απέμεινε από την κυριαρχία και ανεξαρτησία του Καναδά και να τσακίσει μισθούς, συντάξεις και συνθήκες διαβίωσης, να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες υγείας και τα κοινωνικά προγράμματα, και να περικόψει δραστικά ή να καταργήσει εργατικά, αστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν τα τελευταία 70 χρόνια.

Μετά από τριάντα χρόνια λιτότητας στον Καναδά, σε συνδυασμό με διεφθαρμένες κυβερνήσεις και δεξιά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, υπάρχει γόνιμο έδαφος για την άκρα δεξιά και για τη φασιστική δεξιά να κερδίσει πολιτικό έδαφος και ώθηση στον Καναδά. Αυτό εκφράζεται πιο καθαρά στο Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά, όπου οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ηγεσία δείχνουν τη συμπάθειά τους στον Τραμπ και στην ακροδεξιά στις ΗΠΑ και αλλού.

Ωστόσο, η αντίσταση μεγαλώνει στον Καναδά και το Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης. Αυτή είναι η απάντηση που αρμόζει στον πόλεμο, τη λιτότητα και την αντίδραση στη χώρα και στο εξωτερικό.

Χαιρετίζουμε τους αντιπροσώπους στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και ευχόμαστε επιτυχία στις συζητήσεις αυτή τη βδομάδα.

Συντροφικά,
Ελίζαμπεθ Ρόουλι.

*


Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚ Ιρλανδίας μεταφέρει τους πιο θερμούς χαιρετισμούς και αλληλεγγύη στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, σε όλους τους συνέδρους αυτού του σημαντικού συνεδρίου και σε όλα τα μέλη και σε όλους τους οπαδούς του ΚΚΕ.

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οξυμένης κρίσης του συστήματος και τη στιγμή που η ΕΕ αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη κρίση στην οικονομία της, στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και σε σχέση με την πολιτική νομιμοποίησή της στα ματιά εκατομμυρίων εργαζομένων.

Επίσης πραγματοποιείται τη στιγμή που ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει τη στρατηγική του για τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους ως μέρος των γενικών του σχεδιασμών για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε παγκόσμια κλίμακα.

Τώρα, περισσότερα από ποτέ, υπάρχει ανάγκη για τη μεγίστη ενότητα των κομμουνιστών και όλων των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η ενότητα είναι απαραίτητη, και το ΚΚΕ έχει ένα ουσιαστικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη στρατηγική, αν  θέλουμε να βάλουμε τέλος στην κυριαρχία του ιμπεριαλισμού και να σώσουμε τον πλανήτη μας από την καταστροφή από τον κρατικό μονοπωλιακό καπιταλισμό και να προχωρήσουμε προς το σοσιαλισμό.

Με αντι-ιμπεριαλιστική αλληλεγγύη,

Γιούτζιν Μακάρταν
ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ιρλανδίας.

*

29/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το ΚΚ Ισημερινού

Σύντροφοι, Προεδρείο του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Το Κόμμα μας αποστέλλει συντροφικό και αλληλέγγυο χαιρετισμό σε όλους τους αντιπροσώπους του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με την πεποίθηση ότι αυτό το κορυφαίο γεγονός θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στην πάλη της διεθνούς εργατικής τάξης για τις επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία προς τον πλήρη κοινωνικό μετασχηματισμό της, στη βάση του μαρξισμού-λενινισμού, ως βασικής αρχής για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το Κόμμα μας παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα θέματα της συζήτησης στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ ιδιαίτερα την ιστορική περίοδο κατά την οποία γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του ρώσικου λαού με επικεφαλής από το μπολσεβίκικο κόμμα τον κομμουνιστή ηγέτη όλων των εποχών, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, που άνοιξε το δρόμο για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού και του Κομμουνισμού.

Ο επαναστατικός χαρακτήρας του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ έγκειται στους στενούς δεσμούς του με την εργατική τάξη και όλο τον ελληνικό λαό. Οι σημαίες του ΚΚΕ ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων των εργαζομένων, των αγροτών, των νέων, των καλλιτεχνών και των διανοούμενων της χώρας και εκεί, οφείλεται ο σεβασμός στα στελέχη του και, ως εκ τούτου, στο ένδοξο και ιστορικό ΚΚΕ. 

Η σιδερένια οργάνωση του ΚΚΕ επιδρά στην ανασύνταξη και την ετοιμότητα της εργατικής τάξης για πάλη, τη συσπείρωσή της με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επίσης παλεύουν ενάντια στο καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα και τις επιθετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, που έχει πλήξει με πολέμους διάφορες περιοχές του κόσμου και διατηρεί την εγκληματική του απειλή στους λαούς που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους και επιλέγουν ένα δρόμο οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης και κυριαρχίας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισημερινού, τα μέλη του και η Πολιτική του Καθοδήγηση θα επιδιώξουν να εμπλουτίσουν την ιδεολογική τους ανάλυση και τοποθέτηση με τα αποτελέσματα του 20ού Συνεδρίου σε σχέση με την πάλη της εργατικής τάξης, την υπεράσπιση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων της, την πάλη για μια Αγροτική Μεταρρύθμιση που θα αλλάξει την οικονομική βάση στο δρόμο για τον κοινωνικό μετασχηματισμό του Ισημερινού στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. 

Ζήτω το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ!

Ζήτω ο μαρξισμός-λενινισμός!

Ζήτω ο σοσιαλισμός!

Γουίνστον Αλαρκóν Ελισάλδε
Γενικός Γραμματέας

Μάριο Μεντόσα Μολίνα
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

*

29/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Προς τους αντιπροσώπους στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ

Αγαπητές συντρόφισσες,
Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΚΚΒ), σας συντροφεύουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός για την εργατική τάξη, τον ελληνικό λαό και για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας εύχεται σε όλους τους αντιπροσώπους του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τη μέγιστη επιτυχία στη συζήτηση που θα διεξαχθεί και στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας αποτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στα σχεδόν 100 χρόνια ιστορίας του, στην ταξική πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον καπιταλισμό, που σήμερα είναι στο ανώτερο στάδιό του, στο ιμπεριαλιστικό. Σας συντροφεύουμε στις προσπάθειές σας να επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας αναγνωρίζει επίσης την προσπάθεια και τις δράσεις του κόμματός σας για την εδραίωση και το δυνάμωμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ήταν καθοριστικό για την παγκόσμια ταξική πάλη του προλεταριάτου το κάλεσμα που απηύθυνε το ΚΚΕ το 1998 στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, για να πάρουμε μέρος στη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), ως πλατφόρμα συζήτησης και αλληλεγγύης. Μια συνάντηση που πρέπει όλο και περισσότερο να αναλαμβάνει τις ευθύνες της σε περιόδους αντεπίθεσης της διεθνούς δεξιάς, που περιλαμβάνει το σοσιαλδημοκρατικό ρεφορμιστικό τμήμα καθώς και εκφράσεις της νεοφασιστικής ακροδεξιάς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας συμμερίζεται το επαναστατικό ταξικό όραμα του ΚΚΕ, τη διαμόρφωση της μαρξιστικής - λενινιστικής προλεταριακής πρωτοπορίας και τη μαχητική διεθνιστική αλληλεγγύη. Με αυτή την έννοια εκτιμάμε τις συντροφικές και μαχητικές σχέσεις των κομμάτων μας για να ενισχύσουμε τα κοινά διμερή εγχειρήματά μας, για να δουλέψουμε δημιουργικά για το δυνάμωμα των ΔΣΚΕΚ, για να προχωρήσει η συλλογική συγκρότηση και η μέγιστη διάδοση της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης και για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές και ιδεολογικές δράσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Είμαστε βέβαιοι ότι η διαδικασία του Συνεδρίου θα συνεχίσει να ενισχύει την πολιτική και οργανική ενότητα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της στην πόλη και στην ύπαιθρο στην Ελλάδα, απέναντι στις νέες προκλήσεις που θέτει σήμερα το γεωπολιτικό σκηνικό στο πλαίσιο της πολύπλευρης επίθεσης που αναπτύσσει ο καπιταλισμός σε όλο τον κόσμο.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας ευχαριστεί το ΚΚΕ για τη συνεπή αλληλεγγύη που εκφράζει στην πάλη του βενεζουελάνικου λαού. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ενότητας και συνεργασίας των κομμάτων μας στο πλαίσιο του προλεταριακού διεθνισμού.

Μόνο η πιο πλατιά ενότητα των εργαζομένων θα καταφέρει να νικήσει στην πάλη για την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αυτό το θεμελιώδες καθήκον, οι κομμουνιστές και το μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, ως επιτελείο της εργατικής τάξης, θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

Συντροφικά
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΒ
Όσκαρ Φιγκέρα Γενικός Γραμματέας
Καρόλους Βίμερ Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας
*
 
 
90. - 29/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Προοδευτικό Βήμα του Μπαχρέιν

Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα του αδελφού μας ΚΚΕ,

Σύντροφοι μέλη της ΚΕ,

Εκ μέρους μου και εκ μέρους των μελών της ΚΕ του Προοδευτικού Βήματος του Μπαχρέιν και όλων των μελών του κόμματός μας, απευθύνουμε τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και την εκτίμησή μας στο ένδοξο αγωνιζόμενο κόμμα σας, με την ευκαιρία της σύγκλησης του 20ού Συνεδρίου το διάστημα 30/3-2/4/2017.

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια περίοδο που θα πρέπει όλα τα Κομμουνιστικά, Εργατικά και Προοδευτικά Κόμματα να συσφίξουμε περαιτέρω τις γραμμές μας, να συντονίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες και να ισχυροποιήσουμε το ρόλο των εργαζόμενων μαζών στις χώρες μας για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς επίθεσης του ιμπεριαλισμού στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο και της επιδίωξης των ιμπεριαλιστικών και αποικιοκρατικών δυνάμεων για περισσότερο έλεγχο του πλούτου των λαών του κόσμου, χρησιμοποιώντας πολλά παραδοσιακά και νέα εργαλεία τους, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης περισσότερων πολέμων και διενέξεων, υπονομεύοντας τα θεμέλια της σταθερότητας σε περισσότερες από μία περιοχές σε όλο τον κόσμο, βαθαίνοντας τις πρακτικές καταπίεσης και ηγεμονίας για να κάμψουν τη βούληση των λαών και της εργατικής τάξης, ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση της ηγεμονίας τους στον πλούτο του κόσμου.

Στο Προοδευτικό Βήμα του Μπαχρέιν αναμένουμε το 20ό Συνέδριό σας και τις συζητήσεις και σημαντικές αποφάσεις του, ως σημείο καμπής του κοινού μας αγώνα για την ήττα των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ώστε να τις αποτρέψουμε να σύρουν τον κόσμο μας προς νέους πολέμους, διαιρέσεις και συγκρούσεις, βγάζοντας διδάγματα από τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, περιοχή που βιώνει την καταστροφή, τους πολέμους, τις θρησκευτικές διενέξεις και την κοινωνική διαίρεση, για να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική τάση που επιδιώκει σαφώς το ξαναμοίρασμα του κόσμου, μέσω της καταστολής των λαών και των προοδευτικών αγωνιζόμενων δυνάμεων, με πρωτοπορία τους εργάτες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της κυριαρχίας της και η κλοπή του πλούτου των λαών και χωρών.

Ευχόμαστε στο συνέδριό σας, στη χώρα σας και την εργατική τάξη επιτυχία στην αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών δυσκολιών και να επιτύχουν τα οράματα για μια αξιοπρεπή και ελεύθερη δίκαιη ζωή.

Χαλίλ Γιούσεφ
ΓΓ του Προοδευτικού Βήματος Μπαχρέιν.

*

29/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

*


*


*



Σύντροφε Δημήτρη Κουτσούμπα,
Γενικέ Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

Αγαπητέ σύντροφε,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Περουβιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, χαιρετίζουμε και συγχαίρουμε το Κόμμα σας για την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου σας που θα διεξαχθεί 30 Μάρτη με 2 Απρίλη του 2017, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την "ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία".

Το κόμμα μας εύχεται επιτυχία στα συμπεράσματα και τις αποφάσεις του κορυφαίου αυτού γεγονότος που θα συγκεντρώσει εκατοντάδες αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα και το οποίο θα έχει το σημαντικό καθήκον να σχεδιάσει την απαραίτητη πολιτική στρατηγική για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του παρακμάζοντος καπιταλιστικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου οι οργανωμένοι εργαζόμενοι και ο λαός φορτώνονται τις επιπτώσεις της κρίσης.

Γνωρίζουμε τη δύναμη και το θάρρος του αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός και η πρωτοπορία του που εκφράζεται στο ΚΚΕ. Συγχαρητήρια στο Συνέδριό σας, στο Κόμμα και στο λαό συνολικά και ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους της επαναστατικής πολιτικής πάλης για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας σας.

Δεχτείτε τους θερμούς μας χαιρετισμούς και μεταφέρετέ τους σε όλα τα μέλη του Κόμματός σας.

Ζήτω το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η ελληνική εργατική τάξη!

Ρομπέρτο ντε λα Κρους Μοϊσές Ρότσα
Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Αγαπητοί σύντροφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,

Το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα χαιρετίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου του το Μάρτιο του 2017. Για εμάς στο ΒΚΚ, το ΚΚΕ αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για την πεποίθησή του πως το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προσφέρει καλές συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των εργαζομένων του κόσμου, την πρότασή του ότι η λύση για τα ουσιαστικά προβλήματα της ανθρωπότητας είναι ο Σοσιαλισμός προς την κατεύθυνση του Κομμουνισμού. Συμφωνούμε με την κριτική που κάνει το ΚΚΕ στις σοσιαλδημοκρατικές και γενικότερα ρεφορμιστικές προτάσεις και με την πάλη του ενάντια στις οργανώσεις που είναι επικεφαλής του ευρωπαϊκού καπιταλισμού και ιμπεριαλισμού, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΝΑΤΟ.

Το ΚΚΕ, που σε όλη την αγωνιστική του ιστορία ήξερε να δουλεύει και στις πιο σκληρές συνθήκες, όπως στην ένοπλη αντίσταση στο ναζισμό - φασισμό και στην πάλη ενάντια στη δικτατορία, είναι παράδειγμα πειθαρχίας και οργάνωσης των μελών του στο Κόμμα και στο μαζικό αγώνα. Αναγνωρίζουμε επίσης την καλή δουλειά του ΚΚΕ στο διεθνές επίπεδο, όπου είχε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα για την ανταλλαγή πληροφοριών και για την πρόταση κοινών δράσεων ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Ελπίζουμε το ΚΚΕ να συνεχίσει να δυναμώνει και είμαστε σίγουροι ότι ο προβληματισμός των συντρόφων θα συμβάλει στον καλύτερο προσδιορισμό της παγκόσμιας κρίσης, για τη διαμόρφωση θέσεων και την ανάπτυξη δράσεων του κομμουνιστικού κινήματος.

Έντμιλσον Κόστα
Γενικός Γραμματέας του ΒΚΚ

Εδουάρδο Σέρα
Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων.

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

*

27/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

*

26/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

*

26/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα

*

26/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

*

26/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από την 5η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων της Κεντρικής Αμερικής και του Παναμά

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από Nέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

*


Σύντροφοι,

Εκ μέρους των μελών και της ηγεσίας του Παραγουάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος εκφράζουμε τη χαρά μας για το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αποστέλλουμε θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους αντιπροσώπους και στην καθοδήγηση του ΚΚΕ.

Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση ως αντίληψη και τρόπος ζωής στον κόσμο. Βλέπουμε ότι αυτή η κρίση εκφράζεται με αυξανόμενα επίπεδα βίας. Οι κυβερνήσεις όλο και πιο πολύ προωθούν τον αποκλεισμό, τη βία, δεν διστάζουν να σκοτώσουν, να εκμεταλλευτούν και να λεηλατήσουν τις χώρες μας και τους λαούς μας, ώστε να συνεχίσουν τη συσσώρευση.

Σήμερα, βιώνουμε στην περιοχή μια ιμπεριαλιστική και νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση με νεοφασιστικά χαρακτηριστικά που απειλεί τις προόδους που επιτεύχθηκαν και την ανάπτυξη της οργάνωσης του λαϊκού στρατοπέδου. Η διαδικασία στην ήπειρό μας έχει υποστεί επικίνδυνα πισωγυρίσματα. Στην Παραγουάη, στα τρία όργανα κρατικής εξουσίας βρίσκεται η φιλοϊμπεριαλιστική ακροδεξιά που συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών και την εθνική και διεθνική επιχειρηματική ολιγαρχία.

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να βρεθούμε στους δρόμους, στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και σπουδών πιο οργανωμένοι και ενωμένοι από ποτέ. Αυτή η ενότητα πρέπει να οικοδομηθεί με γερή δουλειά υποδομής και από τα κάτω, να διέπεται από πειθαρχία και δημιουργικότητα, με την προσοχή που απαιτεί η ταξική πάλη και η δράση του αντιπάλου, αλλά και με την απλότητα, την ειλικρίνεια, τη συνέπεια και τη σταθερότητα που απαιτείται για να εξελιχθεί ευνοϊκά ένα επαναστατικό εγχείρημα.

Πριν από 100 χρόνια η Επανάσταση των Μπολσεβίκων, με επικεφαλής το σύντροφο Λένιν, άνοιξε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τον κόσμο, κυρίως για όσους αφιερώνουμε τη ζωή μας για να τον αλλάξουμε. Μας κληροδότησαν μια οργανωτική δομή, το λενινιστικό κόμμα, που θα επιτρέψει στους λαούς του κόσμου να ενωθούν για να πάρουν την εξουσία.

Για αυτό είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουμε στην πράξη το κεντρικό θέμα του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ: "Ισχυροποιούμε το Κόμμα για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία για την εξουσία, το σοσιαλισμό". Γιατί χωρίς δυνατό κόμμα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης που θα οδηγήσει στον κομμουνισμό.

Με αυτή την έννοια, ευχόμαστε στο Συνέδριο να γίνει πλούσια συζήτηση, ανάλυση, κριτική και αυτοκριτική και το αποτέλεσμα να είναι ένα ΚΚΕ με σχέδιο πάλης που να εξασφαλίζει το δυνάμωμα του Κόμματος και την οργάνωση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Είμαστε σίγουροι ότι με την εμπειρία, την οργανωτική ικανότητα και τη μαχητική ετοιμότητα του ΚΚΕ, όπως έχει αποδείξει στα 98 χρόνια ιστορίας του, το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα δυναμώνει για έναν κόσμο ελεύθερων αντρών και γυναικών.

Εκφράζουμε και πάλι τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ και δυναμώνουμε συνολικά τη δέσμευσή μας να ενώσουμε τους λαϊκούς αγώνες σε διεθνές επίπεδο.

Ζήτω η μαχητική οργάνωση του ΚΚΕ!

Νατζίμπ Αμάδο Γενικός Γραμματέας
Κεντρική Επιτροπή

Μαρία Χοσέ Κεβέδο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων 

Κεντρική Επιτροπή.

*

60. - 24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας (Κόστα Ρίκα)

Προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, την Κεντρική Επιτροπή

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με χαρά και επαναστατική ικανοποίηση σας στέλνουμε τους θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς στο 20ό Συνέδριο του Κόμματός σας. Είμαστε βέβαιοι ότι οι επιτυχίες, το αποτέλεσμα από ένα τόσο σημαντικό, κορυφαίο γεγονός θα συμβάλουν ώστε να δοθούν οι κύριες κατευθύνσεις της λαϊκής και ταξικής πάλης του αδερφού λαού της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του.

Βεβαίως, στην παρούσα συγκυρία αναγνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και, φυσικά, ότι συνέβαλε και στον προσανατολισμό για την αντιμετώπιση της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Δημοκρατία.

Ελπίζουμε ότι τα επιτεύγματα του 20ού Συνεδρίου θα συνεχίσουν να δυναμώνουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη και ότι οι αποφάσεις του θα συμβάλουν αποφασιστικά στην περαιτέρω διεύρυνση της λαϊκής και συμμετοχικής δημοκρατίας.

Η χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων, η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι, αναμφισβήτητα, προκλήσεις που είμαστε σίγουροι ότι θα είναι "εκ των ων ουκ άνευ" προϋπόθεση επί της οποίας η ηγεσία του αδερφού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα είναι σε θέση να επιληφθεί.

Ελπίζουμε να ενισχυθούν περαιτέρω οι επαναστατικοί μας δεσμοί και η ενημέρωση για τα επιτεύγματά μας στη λαϊκή πάλη.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή,
Κόμμα Λαϊκής Πρωτοπορίας.
*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου, εκ μέρους των μελών και φίλων του ΚΚΛ σας μεταφέρουμε τους θερμούς και αδελφικούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς μας.

Το 20ό Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή, εν μέσω διαρκούς καπιταλιστικής κρίσης κατά την οποία συνεχίζουν να οξύνονται οι ανταγωνιστικές αντιφάσεις μέσα στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, κατά την οποία η άρχουσα τάξη υπερασπιζόμενη το συμφέρον της για τη διαφύλαξη της εξουσίας της καταργεί τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης ύστερα από αγώνες δεκαετιών και κατά την οποία ο κίνδυνος για ξέσπασμα νέου πολέμου μεγαλώνει. 

Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ έθεσε το καθήκον για παράθεση ανάλυσης της παρούσας κατάστασης σε βάθος και την άντληση αναγκαίων συμπερασμάτων για τον αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η βάση γι' αυτό είναι τα διδάγματα του Μαρξισμού - Λενινισμού, οι εμπειρίες των αγώνων που διεξάγουν εδώ και δεκαετίες οι κομμουνιστές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπως επίσης και η εκτίμηση επιτυχιών και αποτυχιών κατά την οικοδόμηση του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος στη Σοβιετική Ένωση και τα άλλα σοσιαλιστικά κράτη.

Οι αποφάσεις του συνεδρίου σας -και γι' αυτό είμαστε βέβαιοι- θα συμβάλουν σε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο του αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, του αγωνιστικού κινήματος συνδικάτων, ΠΑΜΕ και των άλλων συμμαχικών οργανώσεων και κινημάτων με το ΚΚΕ. Παράλληλα θα δώσουν σημαντική ώθηση στη σταθεροποίηση περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη βάση των κοινών εμπειριών και του προλεταριακού διεθνισμού.

Σας διαβεβαιώνουμε πως οι κομμουνιστές του Λουξεμβούργου θα συνεχίσουν να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό σας στον κοινό μας αγώνα για ειρήνη και αφοπλισμό, για την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οικοδόμηση του νέου σοσιαλιστικού - κομμουνιστικού κοινωνικού συστήματος. Με αυτή την κοινή πάλη προσφέρουμε τη σημαντικότερη συμβολή μας προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία και τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Δανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

*

24/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Λευκορώσικο Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων - Τμήμα του ΚΚΣΕ

*


*

Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Ρουμανικό ΚΚ - XXI αιώνα

*

23/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

*

23/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Δίκτυο Κομμουνιστικών Οργανώσεων, ΗΠΑ

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Με αφορμή το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ), θα θέλαμε να μεταφέρουμε τους θερμούς αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς προς τους αντιπροσώπους και σε όλα τα μέλη του Κόμματός σας από ολόκληρη τη συλλογικότητά μας: Τη συντακτική επιτροπή του "Μαρξισμός - Λενινισμός Σήμερα" και του Δικτύου των Κομμουνιστικών Οργανώσεων.

Γιορτάζουμε μαζί σας τη μακρόχρονη ιστορία του Κόμματός σας στην καθοδήγηση της πάλης στην Ελλάδα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, της πάλης για τα πλήρη δικαιώματα και την αυτοδιάθεση όλων των λαών, για ένα περιβάλλον αμόλυντο από την καπιταλιστική λεηλασία, για την ειρήνη και για μία σοσιαλιστική Ελλάδα.

Εκτιμάμε τον ηθικό και εποικοδομητικό ρόλο σας στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ειδικά τη συνεπή στάση σας απέναντι στον οπορτουνισμό. Οι Έλληνες κομμουνιστές συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση του Κόμματος, της σταθερής μαχητικότητας και του αταλάντευτου διεθνισμού. Οι θεωρητικές συνεισφορές του ΚΚΕ στο κίνημά μας είναι τεράστιες.

Το ΚΚΕ είναι ένα δοκιμασμένο σε μάχες κόμμα. Έχει παλέψει σχεδόν σε κάθε πολιτικό έδαφος: Σε συνθήκες ναζιστικής εισβολής και κατοχής, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και ενάντια σε στρατιωτική δικτατορία. Στάθηκε όρθιο ενάντια στον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και πρόσφατα έχει οδηγήσει τη μάχη του ελληνικού λαού ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από αστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κατά τη θέληση του ευρωπαϊκού και αμερικανικού χρηματιστικού κεφαλαίου.

Το 2016 η χώρα μας ολοκλήρωσε μία μακρά εκλογική εκστρατεία. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αντανακλά μία πολύπλευρη κρίση αυξανόμενης ανισότητας και ανασφάλειας, συστημικής οικονομικής αστάθειας και του δικομματικού εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ. Ιστορικά, το δικομματικό σύστημα είναι μία φυλακή που έχει κάνει δύσκολη την πρόοδο. Δυστυχώς, η ευρεία Αριστερά των ΗΠΑ -μια πιθανή αντίρροπη δύναμη στην κρίση- είναι ιδεολογικά ανώριμη και οργανωτικά διασπασμένη. Λόγω των αδυναμιών της, άλλες δυνάμεις έχουν εμφανιστεί για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Βλέπουμε το δεξιό λαϊκισμό του Τραμπ ως μια τέτοια προσπάθεια να προσφέρει μια εναλλακτική λύση.

Κατά την άποψή μας, το φαινόμενο του Τραμπ είναι αρκετά συγγενές στα ριζοσπαστικά δεξιά λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη (Λεπέν στη Γαλλία, UKIP στη Βρετανία, ΑfD στη Γερμανία κλπ.), όπου μία παρόμοια χρεοκοπία των υπαρχόντων "αριστερών" κομμάτων έχει οδηγήσει πολλούς απελπισμένους εργάτες σε δημαγωγούς και ψεύτικους φίλους.

Βλέπουμε αυτές τις εκλογές ως μία ακόμη απόδειξη της βαθιάς κρίσης του αμερικανικού αστικού δημοκρατικού συστήματος και της δικομματικής έκφρασής του. Και τα δύο κύρια κόμματα ελέγχονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ένα κόμμα, τους Ρεπουμπλικάνους, διαταράχθηκε η ενότητα και η αξιοπιστία του από την κρίσιμη πρόκληση της υποψηφιότητας του Τραμπ. Το άλλο κόμμα, οι Δημοκρατικοί, υπέστη από το πιο προοδευτικό τμήμα τους μία σοβαρή και απρόβλεπτη αμφισβήτηση της υποψηφιότητας της Κλίντον, η οποία προτιμάται από την Wall Street και το στρατιωτικό, βιομηχανικό σύμπλεγμα. Αυτή η ανταρσία περιορίστηκε με τα πιο αντιδημοκρατικά μέσα. Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στη δυσλειτουργικότητα του δικομματικού συστήματος και την αυξανόμενη περιφρόνηση των ψηφοφόρων για αυτό.

Tο 2016 είδαμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον προς τρίτα κόμματα. Είδαμε μία αυξανόμενη μαχητικότητα στους νέους που όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται τις αδυναμίες του συστήματος και είναι ανυπόμονοι να το αλλάξουν. Και, κυρίως, είδαμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και αποδοχή του σοσιαλισμού, ειδικά ανάμεσα στους νέους. Αναζητούμε τρόπους για να χτίσουμε πάνω σε αυτές τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ θα είναι καταστροφή για την αμερικανική εργατική τάξη. Περιβάλλεται από μια κλίκα συμβούλων και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που λογίζονται ως τα πιο ληστρικά και αντεργατικά στοιχεία στα ανώτερα κλιμάκια του καπιταλισμού. Στελέχη εταιρειών ζήτησαν πρόσφατα από το Λευκό Οίκο συνάντηση με τον Τραμπ και αποχώρησαν όλοι με βέβαιο χαμόγελο. Βραχυπρόθεσμα, ο Τραμπ, που είναι ειδικός στις δημόσιες σχέσεις, θα διασφαλίσει κάποιους ηθικούς πόντους με κινήσεις προς την κατεύθυνση των εργατών, αλλά αυτό ξεθωριάζει γρήγορα. Άλλωστε τα λαϊκίστικα ζητήματα που χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του γίνονται γρήγορα μόνο μια ανάμνηση.

Είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική του Τραμπ θα αποτύχει να βγάλει την Αμερική από την εντεινόμενη κρίση της. Πρόσφατα, ανακοίνωσε μεγάλη αύξηση στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες, που βρίσκονται ήδη σε αστρονομικά επίπεδα.

Στη χώρα μας, η απουσία ενός μεγάλου, επαναστατικού μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος φαίνεται σε κάθε πεδίο μάχης, σε κάθε πολιτική στιγμή. Είναι ενθαρρυντικό ότι μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα, οργανώσεις και άτομα συζητούν για ανώτερο επίπεδο ενότητας. Μόνο ένα ενωμένο, μαχητικό, μεγάλο και αποτελεσματικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να βγάλει τον αμερικανικό εργαζόμενο λαό από τη "Σκύλλα και τη Χάρυβδη" της δικομματικής τυραννίας, όπως λένε τόσο εύστοχα οι Έλληνες σύντροφοί μας. Το καθήκον της οικοδόμησης ενός νέου, μαχητικού, μεγαλύτερου Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αμερική είναι σοβαρό. Αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη για να παρέχουμε στην εργατική μας τάξη έναν πόλο για την απελευθέρωσή της. Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε αυτόν το δρόμο.

Σας ευχόμαστε ένα παραγωγικό, ενωμένο συνέδριο και περισσότερες επιτυχίες στην πάλη για μία σοσιαλιστική Ελλάδα!

*

22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας

*

22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Με μεγάλη χαρά εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 20ού Συνεδρίου του.

Αυτό το κορυφαίο γεγονός του πρωτοπόρου τμήματος της ελληνικής εργατικής τάξης πραγματοποιείται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και από απειλές κατά της ειρήνης.

Η βαθιά καπιταλιστική κρίση κάνει τον καπιταλισμό να εντείνει την επιθετικότητά του με σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τους λαούς.

Παρακολουθούμε με προσοχή τη δραματική κατάσταση του ελληνικού λαού, θύμα των διαδοχικών "μνημονίων" που επιβάλλονται από το πολυεθνικό κεφάλαιο, μέσω των οποίων κόβονται συντάξεις, μισθοί και κοινωνικά δικαιώματα.

Οι Βραζιλιάνοι κομμουνιστές εκφράζουμε την απεριόριστη αλληλεγγύη μας στο λαό, τους εργαζόμενους και τους Έλληνες κομμουνιστές στην πάλη που διεξάγουν ενάντια στην Τρόικα, για κοινωνική δικαιοσύνη και για εθνική κυριαρχία.

Στη Λατινική Αμερική επίσης έχουμε υποστεί μια βάναυση συντηρητική και νεοφασιστική επίθεση, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε, αν και, σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες είναι ακόμα δυσμενείς.

Επιβεβαιώνουμε την προθυμία μας να συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύουμε τους συντροφικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας και στο ΚΚΕ, στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και των κοινών μας ιδανικών: το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό.

Ζήτω το 20ό Συνέδριο!

*

50. - 22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

*

22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

*
 
22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

*
 
22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετίας)

*

22/03:Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης

*

22/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα των Κοινοτήτων της Ρουμανίας

*

21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

*

21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν

*

21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Αγαπητέ αξιότιμε σύντροφε Δημήτρη Κουτσούμπα, γενικέ γραμματέα του ΚΚΕ,

Με την ευκαιρία του 20ού Συνεδρίου του αδελφού μας ΚΚΕ, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ σε σας και μέσω εσάς στην ηγεσία, τα στελέχη, τα μέλη και οπαδούς του κόμματος με τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές για επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, για να βγει με αποφάσεις και κατευθύνσεις που εξυπηρετούν το λαό και την εργατική τάξη, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι άνθρωποι του μόχθου και τα φτωχά στρώματα της χώρας σας, που δέχονται την επίθεση της άρχουσα τάξης και της συμμαχίας του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κεφαλαίου κατά των κατακτήσεων τους.

Εμείς στο Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, στηριζόμενοι στη μακρά ιστορία των συντροφικών σχέσεων των δύο κομμάτων μας στο δρόμο της πάλης για την οικοδόμηση της κοινωνίας της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, φιλοδοξούμε στην ενίσχυση και ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για αμοιβαίο όφελος των δύο κομμάτων και λαών μας.

Θα πρέπει επίσης, να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε την εκτίμησή μας για τις ιστορικές θέσεις του κόμματος σας στην αταλάντευτη και αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στους αγώνες των καταπιεσμένων λαών, ειδικά στον αγώνα του παλαιστινιακού μας λαού, για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και ίδρυση ανεξάρτητου κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επίλυση του ζητήματος των προσφύγων στη βάση των ψηφισμάτων της διεθνούς νομιμότητας, για να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια, δίπλα στις άλλες χώρες και λαούς της περιοχής.

Το Κόμμα μας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τον αγώνα του για την επίτευξη αυτών των στόχων, έχοντας την υποστήριξη και τη βοήθεια των δυνάμεων της προόδου, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης στον κόσμο, με το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στην πρώτη γραμμή, όπου το κόμμα σας καταλαμβάνει θέση κύρους, καθώς και των δυνάμεων της προόδου που εναντιώνονται στην κατοχή και το ρατσισμό μέσα στην ισραηλινή κοινωνία, ιδιαίτερα του ΚΚ του Ισραήλ.

Σύντροφοι, είμαστε πεισμένοι ότι το Συνέδριο σας θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και κατευθύνσεις που θα ενισχύσουν τον αγωνιστικό ρόλο του κόμματος σας στην υπηρεσία του λαού και της εργατικής σας τάξης στην απώθηση της επίθεσης που δέχεται. Επίσης, είμαστε πεισμένοι ότι οι δίκαιες υποθέσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε μαζί θα νικήσουν και οι λαοί μας θα απολαύσουν την εποχή της ελευθερίας, της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της κοινωνίας και του σοσιαλισμού.

Εκ μέρους της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
Ο Γενικός Γραμματέας, συντρόφος σας, Μπασάμ Αλσάλχι

Ραμάλα 20/3/2017.

*

21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από την Κομμουνιστική Ομάδα SHISO - UNDO

*

40. - 21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το ΚΚ Ινδίας

*

21/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα - για την Ειρήνη και το Σοσιαλισμό (Φινλανδία)

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πουέρτο Ρίκο, εκ μέρους των κομματικών του μελών, στέλνει σε όλα τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ένα θερμό συντροφικό χαιρετισμό στο 20ό του Συνέδριο.

Οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές πάντα θα στηρίζουμε και θα προωθούμε τη δουλειά και το συντονισμό σε διεθνές επίπεδο για την άνοδο της συνείδησης και της μαχητικότητας των φτωχών μαζών στην Αμερική μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Ειδικά σε αυτό το στάδιο της καπιταλιστικής παρακμής στο οποίο ο ιμπεριαλισμός με τις δυνάμεις του, που δουλεύουν μέσα και έξω από τις χώρες μας, συνεχίζει να δουλεύει ακούραστα για να ιδιοποιηθεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους μας με ασυνήθιστη επιθετικότητα.

Ως μέρος της στρατηγικής τους για να ενισχύσουν το ιμπεριαλιστικό μπλοκ στην ήπειρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομικές ολιγαρχίες της ηπείρου έσπευσαν να ολοκληρώσουν τη λεηλασία όλων των κατακτήσεων που απέσπασε η εργατική τάξη από την αστική τάξη όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις υπηρεσίες Υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων.

Εκ μέρους του ΚΚ Πουέρτο Ρίκο ευχόμαστε επιτυχία στις εργασίες σας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε τις κατακτήσεις που πέτυχαν οι λαοί μας, που όσο ταπεινές κι αν είναι, θα μας φέρνουν πιο κοντά στην πραγματική χειραφέτησή μας.

Επανάσταση ή υποταγή!

Κομμουνισμός ή βαρβαρότητα!

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα της Γαλλίας

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού, χαιρετίζουμε με συντροφικό ενθουσιασμό το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που θα ενισχύσει το ρόλο της εργατικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με το κεφάλαιο, αναβαθμίζοντας την ικανότητα της πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής της παρέμβασης, προετοιμάζοντας την για την όξυνση της ταξικής πάλης και τα επαναστατικά καθήκοντα.

Με πολύ προσοχή μελετήσαμε τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως και το κύριο θέμα που τίθεται προς συζήτηση: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την εξουσία, το σοσιαλισμό».

Είμαστε περήφανοι που συμπορευόμαστε με το ΚΚΕ και συμμεριζόμαστε όσα εκφράζονται στις Θέσεις, και που προσδιορίζουν το ΚΚΕ, ως το Κόμμα της επαναστατικής ανατροπής, γιατί αυτό είναι το καθήκον για το κόμμα της εργατικής τάξης και αυτό το ξεχωρίζει ποιοτικά.

Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ΚΚΕ στο 18ο, 19ο και τώρα στο 20ο Συνέδριο, από τα συμπεράσματα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ο αιώνα, την κριτική στη συνύπαρξη εμπορευματικών σχέσεων στο σοσιαλισμό ως αντικειμενική βάση της αντεπανάστασης, την κριτική στους εθνικούς δρόμους, τη διαμόρφωση του νέου Προγράμματος και τη σαφή στρατηγική προς την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, το σχεδιασμό της οικονομίας και πώς αυτό γίνεται πυξίδα για την πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Εκτιμάμε ιδιαίτερα τη συνεπή πάλη του ΚΚΕ ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα σε οποιαδήποτε έκφανσή του: συντηρητική, φιλελεύθερη, σοσιαλδημοκρατική ή με το νέο μανδύα που παίρνει, με σχήματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιδιώκουν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης της οικονομίας για να διατηρηθεί η ταξική δικτατορία των καπιταλιστών ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Η στάση αρχών του ΚΚΕ απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, που τόσες συγχύσεις δημιουργεί διεθνώς, εμπλουτίζει την πάλη των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας το δίλημμα της ένταξής τους στην προοδευτική ή «αριστερή» διαχείριση, ή της διατήρησης της πολιτικής τους ανεξαρτησίας, ένα δίλημμα που τίθεται ιστορικά μπροστά στο εργατικό κίνημα ανάμεσα στη μεταρρύθμιση και την επανάσταση. Εκτιμάμε την πάλη του ΚΚΕ για να ξεσκεπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, ώστε να μην ακινητοποιηθεί η εργατική τάξη σε στιγμές σκληρής επίθεσης μασκαρεμένης με "αριστερή" φρασεολογία. Η ορθότητα της πολιτικής του ΚΚΕ που εκδηλώνεται στη ζωντάνια των οργανώσεων με ταξικό προσανατολισμό, ιδιαίτερα στο ΠΑΜΕ, που στηρίζονται ηρωικά από την εργατική τάξη, με υποδειγματικές γενικές απεργίες και άλλες μορφές πάλης των εργαζομένων.

Επίσης, το ΚΚΕ εκπληρώνει, χωρίς υπεκφυγές, τα καθήκοντα που απορρέουν από τη συνέπειά του στη μαρξιστική - λενινιστική αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών των ΔΣΚΕΚ, παλεύοντας αδιάκοπα για την ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Είμαστε μάρτυρες της αφοσίωσής του στον θεωρητικό εξοπλισμό της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας των κομμουνιστικών κομμάτων και την έμπρακτη αλληλεγγύη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

Οι διάφορες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ τροφοδοτούν την αναζωπύρωση του κομμουνισμού, εμπνέουν άλλα κόμματα, οργανώσεις και εργαζόμενους να σηκώσουν την κόκκινη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού.

Σημειώνουμε ότι πρωτοβουλίες όπως η Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση ήδη δίνουν καρπούς στην ενίσχυση του πολιτικό-ιδεολογικού εξοπλισμού των κομμουνιστών. Ειδικότερα, για το ΚΚΜ αποτελεί μια πρωτοβουλία που το εμπλουτίζει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι εμπλουτίζει ποιοτικά και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μας εντείνεται, οι διμερείς μας σχέσεις είναι πιο στενές, και έχουμε κοινή θέση σε ζητήματα στρατηγικής. Χαιρετίζοντας το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ θέλουμε να ευχαριστήσουμε ακόμα μια φορά τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού.

Είμαστε σίγουροι για το ποιοτικό άλμα του ΚΚΕ στο 20ο Συνέδριό του και μας γεμίζει χαρά οι αγαπητοί μας σύντροφοι να κάνουν βήματα μπροστά. Είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα δουλέψουμε ακόμα πιο ενωμένοι με τη βαθιά και ριζοσπαστική κριτική αντικαπιταλιστικού, αντιμονοπωλιακού και αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, σφυρηλατώντας μια επαναστατική στρατηγική για τους εργάτες των χωρών μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των σύγχρονων χαρακτηριστικών της κομμουνιστικής ταυτότητας, παλεύοντας για την υπεράσπιση και την ανάπτυξη του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, για ένα ισχυρό διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και για να κατακτήσουμε τον κοινό μας στόχο: το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Ζήτω το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ!

Ζήτω ο μαρξισμός-λενινισμός!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού.

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ

Αξιότιμοι σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 20ού Συνέδριου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) που θα πραγματοποιηθεί από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου, 2017, εκ μέρους των Κομμουνιστών του Βιετνάμ, θα θέλαμε να εκφράσουμε στο Συνέδριο, και σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ, τους πιο θερμούς μας χαιρετισμούς.

Το 20ό Συνέδριο σας συγκαλείται σε μια ξεχωριστή χρονιά όπου οι κομμουνιστές παντού στον κόσμο θα γιορτάσουν την 100η επέτειο της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης (1917 - 2017) και θα συμβάλει στην προετοιμασία της 100η επετείου από την ίδρυση και πορεία του ΚΚΕ που θα γίνει του χρόνου. Πιστεύουμε ότι το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ θα καθορίσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις, κατευθυντήριες γραμμές και καθήκοντα για να ενισχύσει περαιτέρω τις κομματικές δυνάμεις καθώς και την πολιτική θέση του ΚΚΕ στην Ελλάδα και διεθνώς, θα διατηρήσει την σημαντική σας συμβολή στο διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ πάντοτε εκτιμάει και είναι ευγνώμων για την υποστήριξη που οι Έλληνες κομμουνιστές δώσανε στο Βιετναμέζικο λαό, στους αγώνες μας για εθνική απελευθέρωση και ενοποίηση καθώς και στη σημερινή μας πάλη για ανανέωση, εθνική ανοικοδόμηση και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας. Διαποτισμένοι με διεθνή κομμουνιστική αλληλεγγύη, θα παρακολουθούμε και θα υποστηρίζουμε τους αγώνες του ΚΚΕ για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας για ευημερία και δημοκρατία, μαζί με ειρήνη, δημοκρατία και κομμουνισμό.

Ευχόμαστε η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των δυο μας Κομμάτων και των λαών του Βιετνάμ και της Ελλάδας να ενισχυθεί περαιτέρω και να αναπτύσσεται σταθερά.

Ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.

Κεντρική Επιτροπή

Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ.

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

*

30. - 20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν

*

20/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα των Κομμουνιστών ΗΠΑ

*

17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
 
Οι αστικές επαναστάσεις που έλαβαν χώρα κατά τον 19ο αιώνα στον ιστορικό γεωγραφικό χώρο όπου ζούμε σίγουρα σηματοδότησαν μία ιστορική πρόοδο. Ο ξεσηκωμός και ο αγώνας για την απελευθέρωση του ελληνικού λαού ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η επανάσταση του 1923 στην Τουρκία, στις αρχές του 20ού αιώνα, μπορούν να αξιολογηθούν μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

Όμως, στην εποχή του ιμπεριαλισμού, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών πολύ γρήγορα απέκτησαν αντιδραστικό χαρακτήρα και έφραξαν το δρόμο της κοινωνικής επανάστασης. Επιπλέον, οι αστικές τάξεις και των δύο χωρών μετέτρεψαν την εχθρότητα που επιδίωκαν να καλλιεργήσουν μεταξύ των δύο λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε παραδοσιακό στοιχείο της εσωτερικής τους πολιτικής. Ακόμη και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της τεχνητής έντασης που δημιουργείται ανάμεσα στους λαούς μας με τις προκλητικές ενέργειες στα Ίμια και συνεχίζει να απασχολεί την εσωτερική πολιτική των χωρών μας. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες συναγωνίζονται μεταξύ τους για να μετατραπεί το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα. Ο εθνικισμός, ο φιλελευθερισμός, ο κοσμοπολιτισμός, η σοσιαλδημοκρατία και ο θρησκευτικός φανατισμός όλα τίθενται στην υπηρεσία της αστικής τάξης, έτοιμα να τα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Από την άλλη μεριά, ήδη από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα ξεκίνησε να ανθίζει η αδελφοσύνη των δύο λαών μας σαν αποτέλεσμα της πολιτικής της εργατικής τάξης. Γνωρίζουμε ότι αυτή η αδελφική στάση, που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον, ξεκίνησε με την αντίσταση των Ελλήνων κομμουνιστών στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αργότερα, οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας και Τουρκίας έγιναν ακόμη στενότεροι με την ένταξη και των δύο Κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή (Κομιντέρν). Τούρκοι κομμουνιστές έλαβαν μέρος στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Όμως, έχει σημασία να υπογραμμίσουμε ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας και στην παγκόσμια επαναστατική διαδικασία, απέκτησε καινούριο ρυθμό ιδιαίτερα μετά το 1990. Αυτό εξασφαλίστηκε από την πάλη του ΚΚΕ και του ΤΚΡ, αρχικά αυτοτελώς το ένα από το άλλο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ενάντια στη διάλυση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, για το χαρακτηρισμό της σοσιαλιστικής επανάστασης ως έγκυρου και άμεσου ζητήματος, καθώς και για τη σημασία που απέδωσαν στο προλεταριάτο σαν την πρωτοπόρα δύναμη για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτή την περίοδο η παρέμβαση του ΚΚΕ στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα στην κατεύθυνση των μαρξιστικών - λενινιστικών αρχών καθώς και η επιθυμία του να συσπειρώσει τα Κομμουνιστικά Κόμματα ήταν εξελίξεις κρίσιμης σημασίας.

Μπορούμε να επισημάνουμε ακόμη ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο κομμάτων, που σταθερά αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, έχει ιδιαίτερη σημασία από δύο απόψεις.

Πρώτα από όλα, γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία που έχει για τις δύο χώρες μας η πίστη στην εγκυρότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης και η συνεργασία για την προετοιμασία, την πραγματοποίησή της, την προστασία και την ανάπτυξή της.

Για να δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, όταν το ΤΚΡ έπεσε θύμα επίθεσης οπορτουνιστικών δυνάμεων το 2014, η στήριξη του ΚΚΕ, ενός κόμματος που είχε την εμπειρία να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις, ενίσχυσε βαθιά το ηθικό των κομμουνιστών στην Τουρκία.

Στην ερχόμενη περίοδο είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πορεία θα διανθιστεί με ακόμη πιο πλούσια επιτεύγματα στην περιοχή μας, η οποία διψάει για την επανάσταση.

Τα δύο αδελφικά μας Κόμματα αντλούν δύναμη το ένα από το άλλο στις παρεμβάσεις τους σε διεθνές επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι η ανύψωση και ενίσχυση ενός επαναστατικού πόλου μέσα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σε μία περίοδο αναταραχών αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Γνωρίζουμε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου εργαλείου της μονοπωλιακής αστικής τάξης. Στηρίζουμε σταθερά την ταξική πάλη του ΚΚΕ, της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης.

Εκτιμούμε σαν θέμα μεγάλης σημασίας το θεωρητικό πλούτο που συγκεντρώνεται στις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και θα κάνουμε σοβαρή προσπάθεια να τον μεταφέρουμε στα στελέχη του ΤΚΡ.

Στέλνουμε συντροφικούς χαιρετισμούς στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, που λαμβάνει χώρα σε μια ιστορική στιγμή, και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Ζήτω η ιστορική αδελφοσύνη του ΚΚΕ και του ΤΚΡ!

Ζήτω η πάλη μας για τη σοσιαλιστική επανάσταση!

Ζήτω ο Διεθνισμός! 

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας - ΤΚΡ»

*

17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα της Εργασίας Αυστρίας

*

17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από την Ένωση των Κομμουνιστών στην Βουλγαρία

*
17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης

*

17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (Βαλλονία - Βρυξέλλες)

*

17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής

*

22. - 17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ/ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (KKE)

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) δεχτείτε τους αλληλέγγυους χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (ΚΚΚ). Ευχόμαστε οι συζητήσεις και οι αναλύσεις που θα γίνουν σε αυτό το σημαντικό γεγονός, να έχουν ως αποτέλεσμα το δυνάμωμα της δράσης του ΚΚΕ στο σύνθετο εθνικό, περιφερειακό και διεθνές σκηνικό που υπάρχει σήμερα.

Σχεδόν πριν ένα χρόνο πραγματοποιήθηκε το 7ο Συνέδριο του ΚΚΚ που επιβεβαίωσε τη βούληση και την αποφασιστικότητα για την οικοδόμηση ενός έθνους κυρίαρχου, ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού, δημοκρατικού, βιώσιμου και με ευημερία και για τον σκοπό αυτό είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επικαιροποίησης του κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου που έχει την υποστήριξη της πλατιάς πλειοψηφίας του ηρωικού και επαναστατικού λαού μας.

Η ενότητα και πολιτική συνείδηση του κουβανικού λαού που σφυρηλατήθηκε σε μια μακρά και αιματηρή πάλη για την επίτευξη και υπεράσπιση των ονείρων μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΚ και την πολύτιμη κληρονομιά που αποτελούν η σκέψη, η διδασκαλία και η επαναστατική πρακτική του ιστορικού ηγέτη της Επανάστασής μας, του κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο Ρους, εξασφαλίζουν ότι σήμερα ο λαός μας θα νικήσει απέναντι σε οποιαδήποτε αντιξοότητα, επιθετικότητα και εκστρατεία ενάντια στην Κούβα.

Ζήτω ο διεθνισμός, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κόμματά μας και στους λαούς μας!

Μέχρι τη νίκη πάντα!

Κεντρική Επιτροπή
Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

*

17/03; Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

*

20. - 17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

*
 
17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

*
 
17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

*
 
17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από τον Πόλο για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

*


17/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές (Γαλλία)

*
 
16/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα του Λάος

*
 
15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

*

5/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

*

10. - 15/03; Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρεουνιόν

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κόμμα Εργασίας Βελγίου

*

15/03; Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα από τους Κομμουνιστές Σερβίας

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα του Κόμματος των Βούλγαρων Κομμουνιστών

*

15/03: Χαιρετιστήριο μήνυμα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας

***


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.