Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Επισιτισμός - Τουρισμός - Ξενοδοχεία: Δυναμικές κινητοποίησεις για την προστασία των ανέργων − Χρήστος Δημούλας: Η ποίηση στον αγώνα της επιβίωσης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε
με αφορμή και την μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία
Ένα διαφορετικό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, μοιράστηκε στην κινητοποίηση των απολυμένων του ATHENS LEDRA στις 25/1/2017, το οποίο τοιχοκολλήθηκε στην κύρια είσοδο καθώς και στο μεγάλο χώρο της καφετέριας-σαλονιού του ξενοδοχείου και διαβάστηκε απ' όλους τους παρευρισκόμενους στην προγραμματισμένη αγωνιστική κινητοποίηση τους. Πρόκειται για το ποίημα του εργάτη-λογοτέχνη Χρήστου Δημούλα, ο οποίος ανήκει στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (ΑΠΕΛ-Σ).
Η Τέχνη εκεί που της αρμόζει, δίπλα στον εργαζόμενο που παλεύει για να μην του κλέβουν τον πλούτο που παράγει!

*
ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
(ΓΙΑ ΤΟΥΣ-ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ-ΕΣ ΤΟΥ ΑTHENS LEDRA)
Ζέστη αφόρητη μα στιγμή δεν σταματάς
σαν λιοντάρι ατρόμητο στην δουλειά ορμάς
να βιώνεις την ζωή αξιοπρεπώς ζητάς
των γονιών σου τα διδάγματα επάξια τιμάς.

Που σου μάθανε από μικρό
της εργασίας τον ζόρικο χορό
οτι σε χορεύει στον δικό του τον ρυθμό
και σε τραβά ευθεία σε πονηρό γκρεμό.

Σε κερνάει πονετικές ορθοστασίες
σε ωθεί σε ντροπής γονυκλισίες
για λίγα ψίχουλα να κάνεις ικεσίες
στον εαυτό σου να επιβάλλεις αιματηρές θυσίες.

Μάχεσαι για την νιότη σου σε τούτο το καμίνι
σε τεράστιο ξενοδοχείο, που την αντοχή σου ψήνει
κι ενώ μπροστά σου, το χρήμα πάει κι έρχεται
στην τσέπη σου καμία δεκάρα δεν εισέρχεται.

Στρώματα ξεστρώνεις, σουίτες καθαρίζεις
ρούχα σιδερώνεις, κρεμμύδια τσιγαρίζεις
κι όλα αυτά μ' αντίκρισμα ουδέν
σε πεθαίνουνε στην κούραση και τ' αποτέλεσμα μηδέν.

Σφίγγεις όμως, τα δόντια σου με πείσμα
ανυποχώρητου αγώνα είσαι δείγμα
για την επιβίωση μ' επιμονή βαδίζεις
την απογοήτευση εντός σου, θανατερά τσακίζεις!

Χρήστος Δημούλας, Γενάρης 2017
(Τηλ. 6946710450-mail:christos.dimoulas@outlook.com)

***
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων
Τετάρτη 25/01/2017 - 17:39 - Ενημέρωση: Τετάρτη 25/01/2017 - 21:40
Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων. 
Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συμβολικό αποκλεισμό μέρους της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το επιχειρησιακό Σωματείο «Athens Ledra», τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία της Αττικής και συμμετείχαν συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, Σωματεία και Επιτροπές αυτοαπασχολουμένων, επιτροπές ανέργων και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή, καθώς και Σωματεία εργαζόμενων στον κλάδο από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου και του Σωματείου του «Athens Ledra» συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Για τα ζητήματα του «Athens Ledra» η υπουργός δήλωσε ότι στην ουσία δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους που να αφορά είτε την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου είτε την καταβολή των δεδουλευμένων. «Δεν θα φύγουμε από το ξενοδοχείο. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι να δικαιωθούμε», απάντησε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Μπ. Ντότσικας.
Όσον αφορά τα γενικότερα ζητήματα των εργαζομένων στον κλάδο, οι εργαζόμενοι έθεσαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί καθώς δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι θέση της κυβέρνησης είναι να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, ωστόσο παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση. Για το επίδομα ανεργίας σημείωσε ότι δεν το γνωρίζει το θέμα. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Στεφανάκης, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς (επάνω βίντεο).
Νωρίτερα στο «οδόφραγμα» που έστησαν οι εργαζόμενοι, στη λεωφόρο Συγγρού, είχαν μαζί τους τα καροτσάκια της καθαριότητας που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους στο ξενοδοχείο, είχαν στρώσει ένα τραπέζι και ένα κρεβάτι καλώντας τους εργαζόμενους να γνωρίσουν το «μύθο» του τουρισμού, της απλήρωτης δουλειάς, των απολύσεων, την εντατικοποίηση και τους μισθούς ψίχουλα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετούσαν εργαζόμενοι από ξενοδοχεία της Αττικής, αλλά και άλλες περιοχές, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, εκφράζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Επιπλέον χαιρέτισε ο Μπ. Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου του «Athens Ledra», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Στεφανάκη, αντιπρόεδρο του κλαδικού Σωματείου. (Διαβάστε την ομιλία του ΕΔΩ)
Παράλληλα οι εργαζόμενοι μοίραζαν ανακοινώσεις στους οδηγούς και στους περαστικούς όπου προβάλλονται τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, όπως:
  • Να επανέλθουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.
  • Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του «Athens Ledra» και να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας.
Κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κατούνη, στα Λαδάδικα, στη συνέχεια πορεία μέχρι τον ΟΑΕΔ και κατέληξαν έξω από το ξενοδοχείο «Holiday Inn», του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Την κινητοποίηση οργάνωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Φτώχεια - ανεργία - απολύσεις, στον καπιταλισμό την πλάτη να γυρίσεις», «Εδώ, εδώ, με αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν.
Απαίτησαν μέτρα προστασίας των ανέργων και των εποχικά εργαζόμενων του κλάδου και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, που θα κατοχυρώνουν μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ειδικότερα, στον ΟΑΕΔ απαίτησαν 700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, ανέργους και εποχικούς για όλο το διάστημα της ανεργίας και να χορηγείται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.
Κατευθυνόμενοι προς το «Holiday Inn», οι διαδηλωτές σταμάτησαν ώστε να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απολυμένους συμβασιούχους του ΦΟΔΣΑ, που έχουν στήσει σκηνές έξω από τα γραφεία του Φορέα.
Έξω από το «Holiday Inn» ανέδειξαν την επιλογή των εργοδοτών να φύγουν από τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις προκειμένου να μην υποχρεώνονται να εφαρμόζουν ούτε τις ήδη τσακισμένες ΣΣΕ. Κατήγγειλαν την επιχείρηση απόλυσης - αντικατάστασης των παλιών εργαζομένων με νέους, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς δικαιώματα. Και ανέδειξαν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων στηρίζεται στα δικά τους τσακισμένα δικαιώματα, που εκφράζονται με τη μείωση των εισοδημάτων μας, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τα δεκάδες χιλιάδες προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης.
Τέλος, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο να αναμετρηθούν με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.
Κινητοποίηση στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης.
Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση οι συνδικαλιστές έθεσαν στο τραπέζι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε μετά από αίτημα των εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα ότι τα προβλήματα θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Βόλου
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Βόλο πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης που κήρυξαν δεκάδες σωματεία του κλάδου από όλη την Ελλάδα, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία, με αίτημα τη χορήγηση 700 ευρώ επιδόματος ανεργίας για όλους, ανέργους και εποχικούς συναδέλφους του κλάδου για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
«Οι εργαζόμενοι του κλάδου περάσαμε τα έξι τελευταία χρόνια μέσα από καπιταλιστική κρίση που άλλαξε τη ζωή των οικογενειών μας. Η επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας ήταν ολομέτωπη και συνολική και δεν πρόκειται να σταματήσει, αφού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη θα συνεχίζει να νομοθετεί αντεργατικά μέτρα όσο δεν τους σταματάμε.
Η ανάπτυξη στον κλάδο όχι μόνο δεν μείωσε την ανεργία, αλλά αντίθετα συνοδεύτηκε από συρρίκνωση των μηνών απασχόλησης για την πλειοψηφία των εποχικών συναδέλφων και μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Η πλειοψηφία των ανέργων δεν παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας. Στις περιοχές που κυριαρχεί η εποχικότητα το επίδομα δίνεται μόνο για ένα τρίμηνο και με μεγάλη καθυστέρηση, ιδιαίτερα φέτος, ενώ μένουν εκτός όσοι τύχει να κάνουν μερικά μεροκάματα παραπάνω μέσα στη σεζόν.
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι στα χαρτιά. Οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τίποτε από όσα προβλέπονται. Φεύγουν από τις εργοδοτικές ενώσεις για να πληρώνουν 420 ευρώ, με δουλειά χωρίς σταματημό, για ατελείωτες ώρες.
Σήμερα, μετά από άλλη μια χρονιά με πάνω από 25 εκατομμύρια τουρίστες, με πάνω από 17 δισ. ευρώ έσοδα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Μένει λοιπόν σε μας, τις ταξικές εργατικές οργανώσεις και Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο, η ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης στα χέρια μας, για να αναμετρηθούμε με τον ατομικό και συλλογικό εργοδότη, με την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.
Ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε επισιτιστικά καταστήματα και σε ζαχαρώδη, έχουμε ένα μόνο δρόμο.
  • Να επιβάλουμε με τον αγώνα μας να εφαρμοστούν και να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν στον κλάδο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που κοροϊδεύει με το "ευρωπαϊκό κεντημένο" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που δεν είναι άλλο από αυτό που καλούν οι εργοδότες: 400 ευρώ για όλους …και πολλά είναι!
  • 700 ευρώ επίδομα ανεργίας για όλους, ανέργους και εποχιακούς για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του εργαζόμενου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.