Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αλκυονίς: Γυμνό ανάμεσα στους Λύκους − Σαν φωτιά σε ανοιχτή πληγή

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΑΛΚΥΟΝΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29/1 ΣΤΙΣ 12.00
ΕΙΣΟΔΟΣ 3 ΕΥΡΩ
Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
Ποτέ πια! Δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ
«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
(ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ)
του
ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ
«Μια ταινία για την επιβίωση και την ελευθερία»
Η NEW STAR προβάλλει  , το αριστούργημα του Φρανκ Μπάιερ, «Γυμνό ανάμεσα στους Λύκους».  Η ταινία είναι μεταφορά από το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Μπρούνο Άπιτς, ο οποίος έζησε αυτή την ιστορία όντας κρατούμενος στο Μπούχενβαλντ από το 1937-1945.
Μέσα από την πραγματική ιστορία ενός Εβραιόπουλου –«γυμνού μέσα στους λύκους»– που σώθηκε χάρη στη φροντίδα των κρατουμένων, που το προστάτευαν, κρύβοντάς το ανάμεσά τους, μια ρεαλιστική εικόνα για την εξοντωτική ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Την πείνα, τις αρρώστιες, την αναγκαστική εργασία, τα άγρια βασανιστήρια μα και για τον αγώνα αντίστασης και ένοπλης αυτοαπελευθέρωσης των κρατουμένων, λίγο πριν τη συντριβή του φασισμού.
Κομμουνιστές κρατούμενοι που είχαν οργανώσει τα τελευταία χρόνια μυστική οργάνωση αντίστασης μέσα στο στρατόπεδο και μαζί με την εξασφάλιση της επιβίωσης σχεδιάζουν την απελευθέρωσή τους από τα Ες Ες. Η διεθνής σύνθεση και οι σχέσεις αλληλεγγύης τους δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργούν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και να αποφασίζουν με σύνεση και περίσκεψη. Ένα απρόβλεπτο γεγονός όμως έρχεται να αλλάξει όλα τα δεδομένα.
Τελευταίες βδομάδες πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου στις 11 Απρίλη 1945. Τα νέα για την προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων γλιστρούν κρυφά στο στρατόπεδο και οι κρατούμενοι παίρνουν ελπίδα. «Εκείνες τις τελευταίες βδομάδες, όταν το αίσθημα που φλόγιζε το κάθε κορμί ήταν πώς θα σώσει ο καθένας τον εαυτό του»  ένα παιδί μπαίνει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ  σε μια βαλίτσα. Με κίνδυνο της ζωής του το κουβαλά στη βαλίτσα του ένας Εβραίος, για να το σώσει. Δεν είναι ο πατέρας του. Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνής Επιτροπή Στρατοπέδου όπου συμμετείχαν οι κομμουνιστές όλων των χωρών)  που λειτουργεί στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους. Η υπόθεση θέτει σε κίνδυνο και την οργάνωση και το έργο της. Το παιδί γίνεται σύμβολο της ελευθερίας τους και η σωτηρία του γίνεται υπόθεση όλων αψηφώντας τρομοκρατία, βασανιστήρια, θάνατο. Κάθε τόσο πρέπει να βρίσκουν και μια νέα κρυψώνα και να ξεγελάσουν φρουρούς και διοίκηση που κάποια στιγμή μαθαίνει για την ύπαρξη του παιδιού. Φοβούνται ότι η ανακάλυψη του παιδιού θα οδηγήσεις στην αποκάλυψη της οργάνωσης και του σχεδίου της για την εξέγερση στο στρατόπεδο την κρίσιμη στιγμή. Κάποιοι θα υποστούν φρικτά βασανιστήρια για να αποκαλύψουν την ύπαρξη του παιδιού. Θα αντέξουν.
Τελικά οι κρατούμενοι και το παιδί θα σώσουν και θα αυτοαπελευθερωθούν. Με τη στάση τους απέτρεψαν την εξόντωσή τους από τους ναζί πριν την αποχώρησή τους από το στρατόπεδο. Οι ίδιοι άνοιξαν την κεντρική πύλη και υποδέχτηκαν τους απελευθερωτές τους Αμερικανούς.
Ο συγγραφέας Μπρούνο Απιτς, κομμουνιστής κρατούμενος στο στρατόπεδο σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, έζησε την ιστορία – «την πιο δραματική ιστορία που μας έδωσε η παγκόσμια λογοτεχνία και ιστοριογραφία από το Μπούχενβαλντ. Η αλήθεια της αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα και η δραματικότητα της ιστορίας που προβάλλεται μέσα από το καθημερινό ψυχρό μαρτύριο του στρατοπέδου, κρατούν τον αναγνώστη σελίδα προς σελίδα απορροφημένο στο “Γυμνό ανάμεσα στους λύκους’’».
Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο τη δεκαετία του ’50 από τους δυτικούς αμφισβητήθηκε η ύπαρξη της οργάνωσης. Και όμως αυτή υπήρξε.
Το βιβλίο έγινε ταινία από τον Φρανκ Μπέιερ. Στην Ελλάδα το πρωτοδημοσίευσε η Αυγή σε συνέχειες ενώ η ταινία προβλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Το 1980 κυκλοφόρησε το βιβλίο, σήμερα όποιος είναι τυχερός και το θέλει πολύ μπορεί να το βρει στα παλαιοβιβλιοπωλεία.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, από τα μεγαλύτερα επί γερμανικού εδάφους, δημιουργήθηκε το 1937. Αρχικά «φιλοξενούσε» Γερμανούς πολιτικούς κρατούμενους (κυρίως κομμουνιστές) και αργότερα, με την έναρξη του πολέμου, αντιφασίστες από άλλες χώρες (και Ελληνες) και Εβραίους. Εκεί δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 1944 και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, Ερνστ Τέλμαν. Οι κρατούμενοι του στρατοπέδου από το 1943 και μετά χρησιμοποιούνταν στη στρατιωτική βιομηχανία.
Trailer της ταινίας «Γυμνό ανάμεσα στου λύκους»


Σύνδεσμος Picasa της ταινίας «Γυμνό ανάμεσα στου λύκους» https://picasaweb.google.com/111157498832838723081/sYODBL
ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ
«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»
ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
«Η 2η ταινία που ασχολήθηκε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης»
«Μια ταινία για την ταυτότητα… γραμμένη από αυτούς που αρνήθηκαν κάθε μορφή ατομικότητας»
«Ένα εκπληκτικό παράδειγμα της δύναμης του σινεμά από τον δεξιοτέχνη Φρανκ Μπάιερ»
«Ένα αριστούργημα που σου προκαλεί συναισθηματική κάθαρση»
«Όταν βγήκε, λίγα χρόνια μετά τον Β' Π.Π. έκαιγε σαν φωτιά σε ανοιχτή πληγή»
«Μια ταινία για την επιβίωση και την ελευθερία»
*
«ΓΥΜΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ»

«Nackt unter Wölfen»
Δράμα, Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, 1963, 124’
Σκηνοθεσία: Φρανκ Μπάιερ
Σενάριο: Μπρούνο Άπιτς
Παίζουν: Έρβιν Γκεσόνεκ, Άρμιν Μίλερ-Σταλ, Κριστίν Βότσικ
Υπόθεση
  
Καθώς φήμες διαδίδονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ, ότι καταφτάνουν σύμμαχοι, οι κρατούμενοι, αναζωπυρώνουν τις ελπίδες τους για επιβίωση και ελευθερία. Όταν μια ομάδα φυλακισμένων μεταφέρεται από το Άουσβιτς, ένα τετράχρονο παιδί μπαίνει λαθραία στο στρατόπεδο μέσα σε μια βαλίτσα. Είναι Εβραϊκής καταγωγής και γεννημένο στο Άουσβιτς και εάν αυτό γίνει αντιληπτό, θα το σκοτώσουν. Μια ομάδα κρατουμένων αποφασίζει να το προστατέψει από τα χέρια των Γερμανών, και παρόλο που δεν μπορούν να φυγαδεύσουν το παιδί έξω από το Μπούχενβαλντ, καταφέρνουν να το κρύψουν, μεταφέροντας το από το ένα μέρος του στρατοπέδου στο άλλο, όσο οι Ναζί κάνουν περιπολίες. Απειλές και βασανιστήρια από τους άνδρες των SS δεν αποδίδουν και το αγόρι γίνεται σύμβολο της πάλης ανάμεσα στους κρατούμενους και τους φύλακες. Η διάσωση του παιδιού γίνεται υπόθεση της ΙΛΚ (Διεθνούς Επιτροπής Στρατοπέδου)  που λειτουργεί στο στρατόπεδο και φροντίζει για την επιβίωση των κρατουμένων και την προετοιμασία για την απελευθέρωσή τους. Η σωτηρία του παιδιού γίνεται υπόθεση όλων, αψηφώντας τρομοκρατία, βασανιστήριο, θάνατο.
Το μυθιστόρημα
Ο συγγραφέας έζησε αυτή την ιστορία - την πιο δραματική ιστορία που μας έδωσε η παγκόσμια λογοτεχνία και ιστοριογραφία από το Μπούχενβαλντ. Είναι η ιστορία μιας μικρής ομάδας κρατουμένων του στρατοπέδου που προσπαθούν και κατορθώνουν να σώσουν ένα μικρό παιδί. Η αλήθεια της αφήγησης, το ταλέντο του συγγραφέα και η δραματικότητα της ιστορίας που προβάλλεται μέσα από το καθημερινό ψυχρό μαρτύριο του στρατοπέδου, κρατούν τον αναγνώστη σελίδα προς σελίδα απορροφημένο στο «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους».
Σπίλμπεργκ και Μπενίνι επηρεασμένοι από το «Γυμνό ανάμεσα στους λύκους»
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σπίλμπεργκ και ο Μπενίνι, μελέτησαν την ταινία του Μπάιερ πριν δημιουργήσουν τη «Λίστα του Σίντλερ» και το «Η ζωή είναι ωραία» αντίστοιχα. Η σύγκριση με τη «Λίστα του Σίντλερ» είναι αναπόφευκτη. Όσοι έχουν δει και τα δύο φιλμ, μπορούν εύκολα να βγάλουν το συμπέρασμα ότι ο Σπίλμπεργκ είχε δει πολλές φορές την ταινία του Μπάιερ. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος παραλληλισμός ανάμεσα στο μικρό κορίτσι με το κόκκινο φόρεμα, το οποίο ο Σίντλερ κατασκοπεύει από απόσταση, και το μικρό αγόρι στο φιλμ του Μπάιερ με τα μεγάλα  συγκλονιστικά μάτια.
ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΪΕΡ
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο FAMU της Πράγας και το 1952 πήρε το δίπλωμα σκηνοθεσίας. Από το 1958 δούλεψε ως σκηνοθέτης για την εταιρεία παραγωγής DEFA. Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ανατολικής Γερμανίας κυρίως με αντιναζιστικές ταινίες όπως η ταινία Γυμνό ανάμεσα στους λύκους.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:
1998 Abgehauen (TV Movie)
1997 Der Hauptmann von Köpenick (TV Movie)
1995 Nikolaikirche (TV Movie)
1994 Wenn alle Deutschen schlafen (TV Movie)
1993 Das letzte U-Boot (TV Movie)
1992 Das große Fest (TV Movie)
1992 Sie und Er (TV Movie)
1991 Der Verdacht
1991 Ende der Unschuld (TV Movie)
1989 Der Bruch
1984 Bockshorn
1983 Der Aufenthalt
1981 Die zweite Haut (TV Movie)
1981 Der König und sein Narr (TV Movie)
1978 Geschlossene Gesellschaft (TV Movie)
1978 Das Versteck
1975 Jakob, der Lügner
1973 Die sieben Affären der Dona Juanita (TV Mini-Series) (4 episodes)
- Die sechste Affäre & Die siebte Affäre (1973)
- Die vierte Affäre & Die fünfte Affäre (1973)
- Die dritte Affäre (1973)
- Die erste Affäre & Die zweite Affäre (1973)
 1972 Der Egoist (TV Movie)
1971 Rottenknechte (TV Mini-Series)
1968 Der Geizige (TV Movie)
1966 Spur der Steine
1963 Karbid und Sauerampfer
1963 Nackt unter Wölfen
1962 Königskinder
1960 Fünf Patronenhülsen
1959 Eine alte Liebe
1957 Das Stacheltier - Das Gesellschaftsspiel (Short)
1957 Fridericus Rex - elfter Teil (Short)
1957 Zwei Mütter
1955 Blázni mezi námi

Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.