Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

FIDEL por Siempre! Yo Soy FIDEL! (Video - Foto)

Φωτό από A.P
ΚΟΥΒΑ
Στο κοιμητήριο του Σαντιάγο ντε Κούβα η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο
Κυριακή 04/12/2016 - 16:57
Με την ταφή της τέφρας του στο κοιμητήριο του Σαντιάγο ντε Κούβα, εκεί όπου ο Κομαντάντε και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του το 1959, ολοκληρώθηκε η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα.

Η τελετή ήταν λιτή και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ενώ σηματοδότησε το τέλος του εννιαήμερου εθνικού πένθους.
Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 07.00 το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια του «Καραβανιού της Ελευθερίας», της πομπής που μετέφερε την τέφρα του Φιντέλ, η οποία διέσχισε ολόκληρο το νησί, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες λαού, να ξεπροβοδίσουν τον ηγέτη της Επανάστασης.
Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Φωτό από A.P
H κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγκο ντε Κούβα
Κυριακή 04/12/2016 - 09:13
Κυριακή 4 Δεκέμβρη στο Σαντιάγκο ντε Κούβα θα γίνει η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Σε αυτές τις 9 μέρες του πένθους που ολοκληρώνονται σήμερα, εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες, συνοδεύοντας την πομπή με την τέφρα του Φιντέλ καθ' οδόν για το κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια στο Σαντιάγκο, εκεί που έχουν ταφεί και οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά και οι 32 αγωνιστές επαναστάτες που στις 26 Ιούλη του 1953 έπεσαν στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Σε αυτή την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.
Η πομπή προς ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας», που ξεκίνησε από την πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον επαναστατικό στρατό, το Σαντιάγκο, την 1η Γενάρη του 1959 και έφτασε στην Αβάνα στις 8 Γενάρη με επικεφαλής τον Φιντέλ, τώρα σε αντίστροφη πορεία διέσχισε 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και έφτασε το Σάββατο στο Σαντιάγκο ντε Κούβα. Εκεί το βράδυ έγινε η τελευταία εκδήλωση αποχαιρετισμού με την παρουσία χιλιάδων κόσμου και με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της χώρας και Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που στην ομιλία του δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό.
Σε όλους τους σταθμούς που διέσχισε η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ ήταν έντονοι οι συμβολισμοί, παλιοί μαχητές του αντάρτικου στρατού είχαν να θυμηθούν τη συνάντησή τους με τον Φιντέλ, κάθε πόλη και χωριό τη δική της ιστορία.
Στη Σάντα Κλάρα η τεφροδόχος αποτέθηκε στο μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Βολιβίας. Μια τελευταία «συνάντηση» των μαχητών για τα δίκια των λαών. Σε όλες τις επαρχίες, Ματάνσας, Σιενφουέγκος, Βίγια Κλάρα, Σάνκτι Σπίριτους, Σιέγο ντα Αβιλά, Καμαγκουέι, Λας Τούνας, Ολγκίν, Γκράνμα, το σύνθημα κοινό: «Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».
Την Παρασκευή, επίσης, μαζί με τον αποχαιρετισμό του Φιντέλ, η Κούβα τίμησε και την 60ή επέτειο του ερχομού του πλοιάριου «Γκράνμα» στις 2 Δεκέμβρη του 1956 από το Μεξικό στην Κούβα. Του πλοιάριου που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Αβάνα και το οποίο έχει τη δική του θέση στην ιστορία της Κούβας, αφού μετέφερε τους 82 νέους αγωνιστές, από τους οποίους κατάφεραν να επιζήσουν από την ενέδρα του στρατού της δικτατορίας μόνο 12. Ανάμεσά τους οι ηγέτες της Επανάστασης, ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, ο Αργεντίνος Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα (ο θρυλικός Τσε), ο Καμίλο Σιενφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα. Αυτοί, μαζί με το Κίνημα της 26ης Ιούλη, με την ηγεσία του Φρανκ Πάις, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, όπως είχε μετονομαστεί το ΚΚ Κούβας και το Επαναστατικό Διευθυντήριο από αγωνιστές φοιτητές, άνδρωσαν τον επαναστατικό στρατό και «πατώντας» στη συστηματική προετοιμασία των κομμουνιστών στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και την ύπαιθρο, έφτασαν στη νίκη της Επανάστασης.
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Φωτό από A.P
Τον συντροφεύουν εκατοντάδες χιλιάδες λαού
Σάββατο 03/12/2016 - 09:45
Όλη την Κούβα συγκλονίζει η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού να βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων που περνάει, ξεπροβοδίζοντας τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη, σε ηλικία 90 χρόνων, αλλά μένει ζωντανός μέσα από το τεράστιο έργο στο οποίο συνέβαλε ως πρωταγωνιστής, τις κατακτήσεις που έφερε στο λαό η σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Σήμερα Σάββατο 3 Δεκέμβρη στην πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» θα γίνει η τελευταία λαϊκή συγκέντρωση αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο.
Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκέμβρη θα γίνει η επίσημη κηδεία, με την εναπόθεση της τέφρας του Φιντέλ στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο και βρίσκονται τα οστά των 32 επαναστατών που έπεσαν στις 26 Ιούλη του 1953 στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Επίθεση της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και η οποία σηματοδότησε την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και από εκεί προέκυψε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.
Η όλη πομπή της επιστροφής του Φιντέλ στο Σαντιάγκο, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, γίνεται σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» που έκανε ο επαναστατικός στρατός με επικεφαλής τον Φιντέλ το Γενάρη του 1959 από το Σαντιάγκο έως την Αβάνα.
902, To Video και οι φωτό, πλην του AP, από thetoc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.