Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕ: Οικοδομούν προσφυγικά στρατόπεδα με κορώνες διαφωνίας ‒ ΚΚΕ: Κατάθέτει τις θέσεις του στην άνευ νοήματος σύσκεψη των αρχηγών

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Θέλει να τηρηθούν οι αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες
Πέμπτη 03/03/2016 - 18:46 - Ενημέρωση: Πέμπτη 03/03/2016 - 20:55
Η εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών δηλαδή που δημιουργούν το πρόβλημα, είναι η «εθνική» γραμμή που προτάσσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Προσφυγικό, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα αστικά κόμματα.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα και υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαχείριση του Προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι η απόφαση της προηγούμενης συνόδου δεν τηρήθηκε. «Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα», είπε. Όπως εκτίμησε, τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα βόρεια σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από την Τουρκία.
Για την κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδας ισχυρίστηκε ότι «είναι προφανώς δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Επίσης ανακοίνωσε ότι δημιουργείται «Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης», με συντονιστή τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τον πρώτο ρόλο θα τον έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. 
Ζητάει τήρηση των συμφωνηθέντων
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου συνοψίζεται στην άποψη ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Τουρκία. 

Σε φραστικό επίπεδο η συγκυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών, ωστόσο ήδη έχει αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη υπογράφοντας όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. 

Εξίσου υποκριτικές είναι οι κορόνες για την ανάγκη να εφαρμοστούν οι ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, όταν η λυκοσυμμαχία συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δημιουργούν τα προσφυγικά κύματα και έχει ως βασικό της στόχο από την ίδρυσή της έως σήμερα να προασπίσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Ο πρωθυπουργός υπέδειξε σαν κορμό των θέσεων που θα προβάλει η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, αυτές που διατύπωσε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα εγκατάστασης, δηλαδή εγκλωβισμού προσφύγων και όχι διέλευσης. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα οι θέσεις αυτές βασίζονται στους παρακάτω άξονες:
Διαχείριση του Προσφυγικού
  • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην ΕΕ, αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
  • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής, αλλά δεν μπορεί ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
  • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
  • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.
Μετεγκατάσταση
  • Άμεση απαίτηση τις Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάσταση από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο Κείμενο Συμπερασμάτων τις Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
Οικονομική βοήθεια
  • Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
Τουρκία
  • Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.
  • Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη θα πραγματοποιηθεί, γιατί στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η «ενεργητική παρέμβαση». Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Συνόδου, προκειμένου να προχωρήσουν οι μπίζνες ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο χωρών και η προσπάθεια της γεωπολιτικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου.
«Εθνική» γραμμή τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Στόχος του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει την Παρασκευή, είναι η «συνεννόηση» και ο «εποικοδομητικός διάλογος», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Μετά τη σύσκεψη των αρχηγών πιστεύω ότι θα κατατεθεί εθνική πρόταση, έχοντας δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής. «Τουλάχιστον σ’ αυτό το ζήτημα θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η έννοια του πατριωτισμού έχει νόημα σ’ αυτό το θέμα, γιατί έτσι θα έχουμε λιγότερες επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Η θέση του ΚΚΕ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επανέλαβε στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τη θέση του Κόμματος ότι μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, με το περιεχόμενο που της δίνουν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, είναι άνευ νοήματος, όταν ο τελευταίος επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά προκειμένου να τον ενημερώσει για τη σύσκεψη της Παρασκευής.
Όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, η εν λόγω σύσκεψη θα είναι ένα ευχολόγιο, από το οποίο δεν μπορεί να προκύψει ούτε λύση ούτε ενιαία - «εθνική» στρατηγική, από τη στιγμή που το ΚΚΕ έχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις και προτάσεις με την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, τα οποία τάσσονται υπέρ της πιστής εφαρμογής των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες και εντείνουν το πρόβλημα.
Με αυτό το δεδομένο, ο Δ. Κουτσούμπας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της Παρασκευής προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.