Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κυβέρνηση υποχωρήσεων με σκληρά μέτρα και τσιμουδιά για Αιγαίο (VIDEO)

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην ΕΡΤ 1
(Παρατίθεται το κείμενο)
Τετάρτη 09/03/2016 - 11:47
Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 9 Μάρτη στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1.
Αναφέρθηκε στο Προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες εξελίξεις τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο από τώρα φαίνεται καθαρά πως χειροτερεύουν όχι μόνο τη θέση των προσφύγων, αλλά συνολικά του ελληνικού λαού καθώς εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.
Κατήγγειλε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει και υπογράφει αυτές τις αποφάσεις οι οποίες μεταξύ άλλων καταστρατηγούν το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και τη Σύμβαση της Γενεύης, αλλάζοντας τα κριτήρια χαρακτηρισμού των προσφύγων, ενώ δεν «έβγαλε τσιμουδιά» για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επισήμανε ότι η ολοκλήρωσή του σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα για το λαό και τους εργαζόμενους, ενώ και η συζήτηση για το χρέος πρακτικά επίσης θα σημάνει νέα προαπαιτούμενα, πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. 
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις λαϊκές κινητοποιήσεις, το ενδεχόμενο εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη

Σχολιάζαμε πόσο υποκριτικά ήταν τα τριαντάφυλλα προς τις γυναίκες, για την ιδέα που είχαν οι Τούρκοι να μοιράσουν, σε ένα κράτος, που την ίδια ώρα ο Ερντογάν κάπου άλλου έλεγε οι γυναίκες να μαζευτούν λίγο.
Περισσεύει η υποκρισία με τη μέρα της γυναίκας σε πολλές χώρες. Ιδιαίτερα σε χώρες μουσουλμανικές υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Αναφέρομαι βεβαίως στις κυβερνήσεις και σε αυτούς που έχουν την εξουσία. Δεν αφορά αυτό το λαό της γειτονικής χώρας, ούτε τους λαούς άλλων χωρών, ούτε τον ελληνικό λαό.
Η ημέρα της γυναίκας είναι η αφορμή μόνο για να πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα εκμετάλλευσης, έλλειψης δικαιωμάτων, ανισοτιμίας και ειδικά απέναντι στις εργαζόμενες γυναίκες σε όλους τους τομείς. Γιατί αφορούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια, με την υγεία, με την ίδια τη ζωή κλπ και εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Αλλά πάει πολύ τώρα η τούρκικη κυβέρνηση και η τούρκικη ηγεσία να συμβολίζει τη μέρα της γυναίκας.
Είμαστε μια μέρα μετά τη συνάντηση της Σμύρνης και δύο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Το ΚΚΕ βέβαια έχει περιγράψει το αποτέλεσμα το θεωρεί όπως διαβάζω εδώ επικίνδυνο ως απόφαση ή κατάληξη του Συμβουλίου Κορυφής, φαντάζομαι ότι και για τα χτεσινά δεν θα απέχει πολύ η εκτίμηση του ΚΚΕ.
Όχι. Είναι επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, γιατί επίκεινται και οι «λεπτομέρειες», που μάλλον προϊδεάζουν για ακόμα χειρότερη εξέλιξη για την άλλη εβδομάδα. Αλλά οι μέχρι τώρα αποφάσεις είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Εμείς εκτιμάμε ότι είναι ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού. Θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και βεβαίως μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Ενώ, επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της συνόδου ευνόησε μόνο την τούρκικη πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους.
Σε χρόνο πραγματικής δράσης όμως πως αποτρέπονται οι κίνδυνοι αυτής της κατάληξης και καταλαβαίνετε τι εννοώ. Ότι η πολιτική προσέγγιση η ερμηνεία και η θεώρηση των πραγμάτων είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απελπιστική θέση και άλλοι που έρχονται. Σε χρόνους πραγματικούς, σε χρόνους δράσης αυτοί οι κίνδυνοι που περιγράφετε πως αποτρέπονται;
Σε χρόνους δράσης δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε βήμα πίσω από το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι κλειστά τα σύνορα, τα οποία και με βούλα πια της ΕΕ και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, έκλεισαν. Αναφέρομαι στη δίοδο, τράνζιτ, από τα δυτικά Βαλκάνια, προς την Ευρώπη. Έπρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή να ανοίξει η Ειδομένη, δηλαδή να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και να πάνε στην ΠΔΓΜ, ως δίοδο για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερο: Έπρεπε η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτες υποδοχής, που αυτές είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Εκεί είναι τα εκατομμύρια των εγκλωβισμένων που έρχονται από τις Τούρκικες ακτές και θαλασσοπνίγονται και μετά εγκλωβίζονται είτε στα νησιά του Αιγαίου, είτε στον Πειραιά και τώρα στην Ειδομένη. Άρα λοιπόν εκεί είναι το ζήτημα.
Αυτό το σχέδιο επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία και της μετεγκατάστασης, όπως το λέτε και εσείς, ουσιαστικά προϋποθέτει για τον πρόσφυγα να περάσει από την Ελλάδα. Δηλαδή ουσιαστικά αυτό που προτείνεται «ένα μέσα ένας έξω» δεν αποτρέπει τον πρόσφυγα να έρθει τελικά στην Ελλάδα.
Βεβαίως και είναι μια άλλη απαράδεκτη απόφαση. Εδώ, καταλύεται ουσιαστικά με αυτή την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο -με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουμε σε αυτό- καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Καταστρατηγείται η σύμβαση της Γενεύης, διότι πλέον δεν είναι μόνο οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί που δεν θα θεωρούνται πρόσφυγες και αυτοί είναι περίπου άνω του 90% αυτών που έρχονται στη Ελλάδα. Το 50-52% είναι Σύριοι, αλλά το 28% είναι Αφγανοί από τα στοιχεία που μας έδωσε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάπου το 15% είναι Ιρακινοί. Και μόνο ένα 4-5% είναι άλλων εθνικοτήτων, από άλλες περιοχές. Άρα λοιπόν, δεν θεωρούνται πρόσφυγες στην ουσία από την ΕΕ, από την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα. Ενώ στα λόγια η Ελλάδα λέει ότι τους θεωρεί πρόσφυγες, με αυτή την απόφαση επιλέγει μέρη ξεχωριστά του Αφγανιστάν, για παράδειγμα, από όπου προέρχονται αυτοί, για να θεωρήσει κάποιον πρόσφυγα, ενώ τους υπόλοιπους δεν τους θεωρεί, οπότε αυτό ανοίγει το δρόμο της καταστρατήγησης. Τώρα εντάσσονται και Σύριοι, εκτός από τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, όπου δεν θεωρούνται κάποιοι πρόσφυγες επειδή πιθανόν σε κάποιο μέρος της Συρίας -λένε- δεν είναι τόσο εμπόλεμη η κατάσταση ή δεν βομβαρδίστηκε τόσο πολύ η πόλη τους και δεν τους θεωρεί πρόσφυγες. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα κύριε Κουτσούμπα αυτή τη στιγμή;
Η δέσμη των προτάσεων που έχει το ΚΚΕ για αυτή τη στιγμή μιλάνε. Για παράδειγμα: Χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Δεν είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας αυτοί που δημιουργούνται με τα hot spot και όλες οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται. Είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαί γι’ αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κλπ.
Θα έπρεπε λοιπόν να είναι κλειστού τύπου ή προαναχωρητικά, όπως ονομάστηκαν, όπως λέει η ΝΔ και ζητάει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;
Όχι, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις εμείς είπαμε για παράδειγμα, αν θες χώρο προσωρινής φιλοξενίας, δεν λογίζεται πάνω από 1-2 μήνες, αντί να πηγαίνουν στην Ειδομένη, υπάρχουν αχρησιμοποίητες κατασκηνώσεις, ανενεργά στρατόπεδα σε διάφορα σημεία της χώρας και της Αττικής και αλλού.
Δεν γίνονται πράξεις αυτές οι λύσεις αυτή τη στιγμή;
Δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση αυτές οι λύσεις. Αυτές οι λύσεις -και με τα hot spot και με τα υπόλοιπα υποτίθεται προσωρινής φιλοξενίας- οδηγούν σε εγκλωβισμό. Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο: Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση ή αντίρρηση σχετικά με το Δουβλίνο, σχετικά με όλες τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν τη Σέγκεν ή άλλα ζητήματα, επειδή δεν θεωρείται ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να διεκδικηθεί. Αλλά άμα δεν ανοίξεις το ζήτημα, δεν ενημερώσεις, δεν κάνεις καμπάνιες γι’ αυτό και δεν βρεις συμμάχους, που μπορούν να βρεθούν σύμμαχοι γι’ αυτό το ζήτημα, βεβαίως δεν ανοίγει ο δρόμος.
Θα έπρεπε κύριε Κουτσούμπα να ζητάμε κυρώσεις; Αυτό που ακούγαμε πριν τη Σύνοδο. Στη Σύνοδο όμως όσοι έβαλαν τις προτάσεις τους στο τραπέζι για μονομερής κινήσεις και αυτόνομη πολιτική, δεν είδαμε μετά να συζητηθούν κυρώσεις, είτε αυτό θα αφορούσε σε επιδοτήσεις είτε κάποιου άλλου είδους κυρώσεις σε αυτές τις χώρες που δεν συμμορφώνονται.
Μα τι κυρώσεις; Αφού στην ουσία η Σύνοδος επικύρωσε τις θέσεις των χωρών, όπως είναι της Αυστρίας, των υπολοίπων χωρών της ΕΕ και άλλων χωρών εκτός ΕΕ, που κλείνουν τα σύνορα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθούν κυρώσεις, εφόσον δεν τέθηκαν ούτε και από την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα το βέτο. Εμείς δεν θα αρνιόμασταν ακόμα και το βέτο, όπως κάνουν και άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να χρησιμοποιηθεί. Χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα. Αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή θα διευκόλυνε. Δεν μιλήσανε για παράδειγμα για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Γι’ αυτό επίσης τσιμουδιά.
Επειδή αποχωρήσατε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αυτές τις προτάσεις τις θέσατε κατά τη διάρκεια του χρόνου που συμμετείχατε σε αυτή τη σύσκεψη; Πήρατε κάποιες απαντήσεις;
Βεβαίως. Συμμετείχαμε στη συζήτηση.
Υπάρχει μια κριτική, που ασκείται και στο ΚΚΕ, για το γεγονός ότι είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη που οι πολιτικές διαφορές ίσως θα έπρεπε να βγούνε σε δεύτερο πλάνο, γιατί πραγματικά τείνει να εξελιχθεί σε ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα το προσφυγικό.
Δεν πρόκειται για πολιτικές διαφορές κομμάτων, για ζητήματα εσωτερικής φύσης ή για ζητήματα προοπτικής που θα πάει η κατάσταση συνολικά. Μιλήσαμε για το προσφυγικό. Οι προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ και στην πρωτολογία, στη συνέχεια στη δευτερολογία, που είχαμε τη δυνατότητα με βάση τη διαδικασία και το υπόμνημα που καταθέσαμε και το δώσαμε στη συνέχεια και στη δημοσιότητα, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχουν συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για το προσφυγικό ζήτημα, αφορούν στην ουσία του προβλήματος. Εμείς δεν συναινέσαμε και δυστυχώς η συζήτηση μέσα στη σύσκεψη επιβεβαίωσε όλες μας τις ανησυχίες και τις μεγάλωσε στη συνέχεια. Αποτέλεσμα ήταν και η προχτεσινή Σύνοδος κορυφής και οι χτεσινές αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια παζάρια που οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση το λαό της πατρίδας μας, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από τη δυστυχία των προσφύγων και από το πραγματικό πρόβλημα που έχουν, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή η πολιτική κατεύθυνση που συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και που την είδαμε και ως κατάληξη και στην προχτεσινή Σύνοδο, με εξελίξεις που θα έχουμε και τις επόμενες μέρες επιβεβαιώνουν αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ. Και η προειδοποίησή μας ήταν από την αρχή, από τον περασμένο Δεκέμβρη και πιο πριν, όταν ξεκίνησε ο όγκος των προσφυγικών ροών. Χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι ούτε ως ευχή, να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων χωρών, που είναι σύμμαχοι της Ελλάδας, στους βομβαρδισμούς, τον πόλεμο, στην επέμβαση στη Συρία. Γιατί αυτά μόνο επιδεινώνουν το πρόβλημα, δεν το επιλύουν.
Κ. Κουτσούμπα πάμε τώρα στο άλλο θέμα. Παράλληλα, με την προσφυγική κρίση έχουμε και το θέμα της αξιολόγησης σε εξέλιξη. Επιστρέψαν οι θεσμοί, αρχίζουν τις συναντήσεις πάλι με τους υπουργούς, υπάρχει πάλι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για να τρέξουν όλα, αν λάβουμε υπόψη μας αυτά που ακούμε, ότι εν πάση περιπτώσει η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, δηλαδή να έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά. Δεν ξέρω πώς σχολιάζετε και εσείς όλα όσα έγιναν για την ατάκα του κ. Ντάισελμπλουμ αυτή, αν ήταν ένα δόλωμα και προς ποιους, προς την κυβέρνηση, προς την κοινωνία, εμάς εδώ, ή προς το ΔΝΤ για να επιστρέψει, ότι τα πράγματα θα βρούνε μια λύση και θα συζητήσουμε και για το χρέος οπότε γυρίστε και εσείς πίσω να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση.
Τέλος της αξιολόγησης, σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που σημαίνει θα την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος λαός. Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για περικοπές σε συντάξεις, κύριες, επικουρικές, δεν έχει σημασία, στην τσέπη του εργαζόμενου μετρά τι θα μπαίνει τελικά, φορολογικά μέτρα, κόκκινα δάνεια που ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις κατοικιών και πλειστηριασμούς και βεβαίως τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, των ονομαζόμενων αποκρατικοποιήσεων σημαντικών υποδομών της χώρας, που επίσης ανοίγουν ένα φαύλο κύκλο απολύσεων, περιορισμού εργατικών θέσεων και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα. Με αυτήν την προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι ζητούν την αξιολόγηση και λένε ότι μέχρι το Πάσχα θα συμφωνήσουν.
­­
Αυτές είναι οι δικές τους απαιτήσεις, αλλά εκεί θα διαπραγματευτεί και η ελληνική κυβέρνηση.
­­ Και είναι σύμφωνη η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
Πώς το ξέρουμε αυτό;
Επίσημα τους είπε ότι θα τα περάσουμε αυτά τα προαπαιτούμενα, αυτά τα μέτρα για την αξιολόγηση, ένα αυτό. Δεύτερο, να έχουμε κατά νου το εξής -και όσοι δεν το καταλαβαίνουν από τους τηλεθεατές μας αυτή τη στιγμή ας το κρατήσουν για μετά το Πάσχα- αυτό το τυράκι στη φάκα, που είναι το «θα συζητήσουμε για το χρέος», έστω έτσι όπως ειπώθηκε, που το πήρε πίσω ο Σόιμπλε κλπ, με τα γνωστά που είπε τελοσπάντων…
Τις δηλώσεις που έκανε ότι δεν είναι ουσιαστικό θέμα, αλλά θέμα prestige
Ναι, δεν είναι «ουσιαστικό» είναι «επιμέρους» θέμα. Ξέρετε αυτό που είπε και η Μέρκελ: «Ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται», λοιπόν, για το τι συζητάνε εκεί. Βεβαίως, θα δώσουν ένα τέτοιο « τυράκι» για να καλμάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις, για να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια που θα κάνει για να περάσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά η όποια συζήτηση για το χρέος, για δήθεν απομείωση, αφορά κυρίως επιμήκυνση, περισσότερα χρόνια δηλαδή προς τα πίσω -ακόμα και κούρεμα να υπάρχει εγώ σας λέω που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ακόμα και αυτό- θα σημαίνει νέα προαπαιτούμενα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε και αυτό πρέπει να λέμε ξεκάθαρα όλες οι δυνάμεις στον ελληνικό λαό, δεν πρέπει να λέμε ψέματα για να τον ρίχνουμε μετά στα τάρταρα, στην απογοήτευση. Άρα, το κύριο ζήτημα είναι τι μέτρα θα απαιτήσουν για να μιλήσουν για το χρέος στη συνέχεια και τα μέτρα θα είναι πάρα πολύ σκληρά και περισσότερα από τα σημερινά. Αυτό να είναι καθαρό.
Κ. Κουτσούμπα είναι ίσως απλά τα βήματα, φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτωπα, δύο γραμμές άμυνας, με βάση τη δική σας πολιτική προσέγγιση. Μία είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η άλλη είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία για το αν θα περάσουν ή δεν θα περάσουν τα μέτρα. Θέλω ένα σχόλιο και για τα δύο αυτά μέτωπα, γραμμές άμυνας, για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, τον ταξικό αγώνα τον οποίο εσείς παρουσιάζετε ως το μόνο αντίδοτο και αν βλέπετε και πολιτικές εξελίξεις, αν θα περάσουν αυτά τα μέτρα κοινοβουλευτικά ή αν τελικά αυτό που λέγεται μεταξύ σοβαρού και αστείου για το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης ή εκλογές είναι μπροστά μας. Είναι ερώτηση τρία σε ένα.
Καταρχήν για να λέμε την πραγματικότητα για το τι λέει το ΚΚΕ, εμείς δε μιλάμε για γραμμή άμυνας, ας το δεχτώ έτσι όπως το είπατε, εμείς μιλάμε να αποφασίσει ο λαός, γιατί αλλιώς δε γίνεται. Δεν είναι να το λέει το ΚΚΕ, να το θέλει. Πρέπει ο ίδιος ο λαός να το αποφασίσει και να περάσει σε αντεπίθεση, που σημαίνει νέα οργάνωση μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων, στη νέα φάση που βρισκόμαστε, μετά το κλείσιμο κάποιων άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, με άλλες μορφές αγώνα. Είναι η 48ωρη απεργία πανεργατική, πανυπαλληλική με συμμετοχή και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων κλπ, τη μέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, είναι σημαντική αυτή η μάχη. Και βεβαίως να οργανώσει την πάλη του σε λαϊκή συμμαχία η εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είτε είναι αγρότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι κλπ. Άρα, αυτό είναι ένα μεγάλο μέτωπο, είναι ο τρόπος που μπορεί να δοθεί λύση και αντίστασης και ανακούφισης και κάποιων μέτρων άμεσων που μπορούν να παρθούν.
Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Στο δεύτερο ερώτημά σας στη Βουλή, θα παλέψουμε βεβαίως να μην περάσει το νομοσχέδιο. Με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς και τη διάθεση που φαίνεται στους κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα πάρουν τους 151. Δεν φαίνονται δηλαδή διατεθειμένοι να αντιδράσουν όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όμως, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη μέσα εκεί και θα καλέσει άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, γιατί πραγματικά είναι ταφόπλακα για τον εργαζόμενο λαό, για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα κάνουμε και άλλες προτάσεις. Σήμερα, θα καταθέσουμε πρόταση στη Βουλή, πρόταση νόμου και για τις συλλογικές συμβάσεις και για άλλα λαϊκά προβλήματα, τα οποία θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικά αύριο.
Η πρόβλεψή σας είναι ότι θα περάσει όμως, ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία;
Έτσι λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αυτό δεν εξαρτάται από τις ψήφους του ΚΚΕ. Εμείς θα καταψηφίσουμε, θα υψώσουμε τείχος απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, σε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, βεβαίως θα το καταψηφίσουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Άρα, όπως ξεκινήσατε να λέτε για το τι συνέβη μέσα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και για την ας πούμε εμμονή του κ. Λεβέντη να θέτει το θέμα της Οικουμενικής, που δε το θέτει μόνο ο κ. Λεβέντης έτσι, το ακούσαμε και από την κ. Γεννηματά, το είχε πει και με άλλο τρόπο ο κ. Θεοδωράκης. Εσείς δεν βλέπετε αυτή τη στιγμή να χρειάζεται μια τέτοια κίνηση, δεν θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη;
Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια άλλη εντελώς νέα κυβέρνηση, μια άλλη λαϊκή πλειοψηφία που να εκφράζεται και στη Βουλή και παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος. Χρειάζεται μια άλλη εξουσία, με άλλο εντελώς πρόγραμμα, με άλλο σχέδιο και για την οικονομία και για την κοινωνία και για τα διάφορα όργανα στο εποικοδόμημα κλπ. Άρα, λοιπόν εμείς δε λέμε ότι χρειάζεται, λέμε τι αντικειμενικά μπορεί να γίνει. Υπάρχει λοιπόν, βάση σε αυτά τα κόμματα που αναφέρατε πριν, η αντικειμενική βάση για ευρύτερη συνεργασία. Η κυβέρνηση μένει να αποφασίσει.
Η ΝΔ δε θέλει όμως και είναι προϋπόθεση για να γίνει οικουμενική…
Ναι, η ΝΔ δε θέλει, διότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή, από όσο μπορώ να εκτιμήσω με βάση τις θέσεις του κόμματος αυτού, μετά την εκλογή κυρίως του κ. Μητσοτάκη, θέλει να ενισχύσει αυτό το δίπολο της αντιπαράθεσης. Από τη μια μεριά ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, από την άλλη ΝΔ, για να παίξει ξανά στο δήθεν αριστερά, δήθεν δεξιά και να παρασύρει τον κόσμο.
Η ΝΔ προτιμά εάν υπάρχει ανάγκη να πάμε σε εκλογές. Εσείς τι λέτε;
Δε νομίζουμε ότι οι εκλογές λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Πριν λίγους μήνες έγιναν και μάλιστα σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015. Δεν θεωρούμε ότι με αυτόν τον συσχετισμό δύναμης, αυτή τη στιγμή θα αλλάξει κάτι. Διότι για παράδειγμα εμείς δε θεωρούμε ότι είναι εναλλακτική λύση να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ. Η ΝΔ βαδίζει στα ίδια χνάρια που βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Δηλαδή, μνημόνια και ξερό ψωμί, ΕΕ και ξερό ψωμί. Αυτά πρέπει να τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως να τα αποφασίσει κυρίως μέσα από τους αγώνες του και όταν γίνουν εκλογές ή εάν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, να αλλάξει τους συσχετισμούς σε όφελός του ο εργαζόμενος λαός, ενισχύοντας το ΚΚΕ και μόνο.
Κ. Κουτσούμπα εάν έρθει αλλαγή στον εκλογικό νόμο εσείς τι θα πράξετε, ακόμα και αν δεν είναι η απλή και άδολη αναλογική.
Μα δεν θα είναι. Ο κ. Τσίπρας έχει πει και στη συνάντηση που είχαμε και σε όλους τους τόνους δημόσια, ότι δεν θα είναι απλή αναλογική. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε τέτοιον εκλογικό νόμο, που δήθεν θα είναι αναλογικότερος. Γιατί θα είναι τελικά σε βάρος των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των μικρότερων κομμάτων. Όλα αυτά περί περιορισμού δήθεν του πλαφόν, να παίρνει και ο πρώτος και ο δεύτερος, αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το δικομματισμό δηλαδή. Ή ξέρω γω κατάτμηση εκλογικών περιφερειών ή άλλα τέτοια ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα, δεν οδηγούν σε λύσεις ούτε τον ελληνικό λαό, για τα μέτρα που θα παίρνουν αυτές οι κυβερνήσεις. Θα καταψηφίσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, εκτός και αν είναι καθαρή, απλή αναλογική.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.