Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Ε(πώνυμη)Ε(ταιρεία): ΝΑΤΟ το Αιγαίο μας! ‒ ΕΕΔΥΕ-ΟΓΕ-ΕΕΔΔΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 25/2/2016

ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος του λαού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Με εντελώς διάτρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να δικαιολογήσει την υπογραφή της στην ενεργό εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού. Διατείνεται ότι η παρουσία των «φονιάδων των λαών» στο Αιγαίο αποτελεί «την τελική λύση» για το Προσφυγικό και ότι πρόκειται για «κορυφαία συμφωνία» (!), για να «κουκουλώσει» ότι εκ των πραγμάτων, με αυτή την εξέλιξη, εισέρχεται στο «δια ταύτα» η συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, ότι με τις επιλογές της, οι οποίες αφορούν την προώθηση των στρατηγικών επιδιώξεων της εγχώριας αστικής τάξης, μπλέκει το λαό όλο και βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή.
ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πέμπτη, 25/2/2016, 6 μ.μ Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καλώντας τις γυναίκες να δυναμώσουν την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.
Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (10-11/2), η συγκυβέρνηση συνυπέγραψε με χέρια και με πόδια κοινό αίτημα, που έγινε και απόφαση, με τις κυβερνήσεις Τουρκίας και Γερμανίας, να αναπτυχθούν στο Αιγαίο ΝΑΤΟικές δυνάμεις - σε πρώτη φάση τα πλοία της μόνιμης ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ «Standing NΑΤΟ Maritime Group 2» (SNMG2), υπό γερμανική διοίκηση και με τη συμμετοχή και τουρκικού πλοίου - με αποστολή τη διεξαγωγή επιχείρησης αναγνώρισης, επιτήρησης κι ανάσχεσης «παρανόμων διάπλων», σε «συνεργασία» με τις αντίστοιχες εθνικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση των «δικτύων διακινητών».
Επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο
Πλέον, οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της δύναμης που θα αναπτύξει η λυκοσυμμαχία στο Αιγαίο, συνεχίζονται στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να καθοριστούν - κατά τη στρατιωτική ορολογία - ο χρόνος, ο τόπος, οι συμμετέχουσες δυνάμεις και η λειτουργία τους.
Σε ό,τι αφορά τα μέσα που αναμένεται να συμμετάσχουν, πέρα από τα 5 πλοία της ΝΑΤΟικής μόνιμης ναυτικής δύναμης SNMG2 (4 φρεγάτες και 1 δεξαμενόπλοιο), σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα θα μπορούν να παρατάξουν στη συνοριογραμμή περί τα 15 πλοία που επιχειρούν στην περιοχή, κάνοντας τις «συνηθισμένες» περιπολίες. Αντίστοιχο αριθμό πλοίων αναμένεται να παρατάξει και η Τουρκία, με δικά της πλοία, που επίσης λέγεται ότι επιχειρούν και σήμερα εκεί.
Σε αυτά τα περίπου 35 εμπλεκόμενα πλοία θα προστεθούν και αυτά της Frontex, αλλά και όσα άλλα ενδεχομένως αποσταλούν για συνδρομή στην επιχείρηση από κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικά, στο κείμενο «Συμπερασμάτων» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι
«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ» να εμπλακεί στο Αιγαίο, «καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά το μέτρο αυτό» και τονίζει ότι «η ΕΕ και ιδίως ο Frontex θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ».
Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που παρατάσσονται στο Αιγαίο, είναι ένα τμήμα της συγκέντρωσης δυνάμεων του δολοφονικού μηχανισμού, σε όλο το τόξο από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Αραβική χερσόνησο και αφορά τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς του με τη Ρωσία και με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα.
Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης...
Την ίδια ώρα που είναι σε πλήρη ανάπτυξη οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αιγαίο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη, σε... πανηγυρικό τόνο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τελική λύση για επίλυση του Προσφυγικού», γιατί από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε αντιμετώπιση του προβλήματος στα «παράλια της Μικράς Ασίας». Δηλαδή, οι ιμπεριαλιστές που αιματοκυλούν τους λαούς της Μ. Ανατολής και ευθύνονται για το προσφυγικό ζήτημα, είναι αυτοί που κατά την κυβέρνηση θα το «λύσουν» και μάλιστα με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο!
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το ΝΑΤΟ «θα έχει καθαρά το έργο της επιτήρησης, της προειδοποίησης της τουρκικής Ακτοφυλακής, προκειμένου να σταματούν οι ροές πριν τον απόπλου των πλοίων». Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε,
«η ΝΑΤΟική δύναμη είναι ήδη στο Αιγαίο, αναμένοντας το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο («operational plan») που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες», «η αποστολή» θα «εκτελεστεί ανατολικά των νησιών του Αιγαίου και μέχρι τα παράλια της Μικράς Ασίας, με τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία». Πρόσθεσε πως «δεν εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και ότι «τα ΝΑΤΟικά πλοία θα μπορούν να επιχειρούν με αφορμή το Προσφυγικό μέχρι και το Καστελόριζο».
Είπε, ακόμα, ότι όρος της συμφωνίας ήταν ο απόλυτος σεβασμός των ορίων των Κέντρων Ερευνας και Διάσωσης. Ο δεύτερος όρος είναι ότι καθένας θα επιχειρεί στα χωρικά ύδατά του. Η τρίτη προϋπόθεση ήταν η διοίκηση της ΝΑΤΟικής δύναμης να μην ανατίθεται σε Ελληνα ή Τούρκο.  
«Τους όρους αυτούς τους βάλαμε - είπε - ώστε η Τουρκία να μη βάλει ένα ΝΑΤΟικό καπέλο στις διεκδικήσεις της και να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει εκτός ΝΑΤΟικής επιχείρησης».
Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες διεθνούς δικαίου, όποιος παραβιάζει Εθνικό Εναέριο Χώρο θα αναχαιτίζεται, ότι όλοι όσοι επιχειρούν ή πετούν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο θα καταθέτουν σχέδιο πτήσης και ότι αυτό αφορά και στα ΝΑΤΟικά μέσα που θα επιχειρούν στην περιοχή, θα αναφέρονται στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης και στους διεθνείς κανόνες. Ότι όποιο ελικόπτερο απονηώνεται από τις φρεγάτες που συναποτελούν τη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη, θα καταθέτει σχέδιο πτήσης στις ελληνικές αρχές.
Το ίδιο... «καθησυχαστικά» ήταν τα όσα φέρεται να ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, κατά την «κλειστή» συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, ο υπουργός υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ «θα ενεργεί με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου», ότι ο ρόλος «είναι εντελώς προληπτικός» κ.ο.κ.
Την περασμένη Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός, Δ. Βίτσας, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό «Αlpha», συνεχίζοντας τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, είπε ότι το ΝΑΤΟ «σε εμάς προσθέτει άλλη μια δύναμη»,«άλλο ένα στοιχείο πάνω σε αυτό που λέγαμε ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει πρώτα και κύρια να γίνεται στα παράλια ή εντός της Τουρκίας»!
...διαψεύδονται κιόλας στην πράξη
Αυτό, όμως, που δεν λέει η κυβέρνηση, είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του και ουσιαστικά καλύπτει το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα, χαρακτηρίζοντάς το ως «διμερή διαφορά».
Την ίδια ώρα, οι ανυπόστατοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ξεσκεπάζονται από την ίδια την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, με το «καλημέρα» της επικίνδυνης απόφασης της λυκοσυμμαχίας.
Χαρακτηριστικά, την ίδια μέρα που υπογράφηκε η συμφωνία και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 10ης Φλεβάρη, εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από την Αγκυρα, με την οποία ουσιαστικά χαρακτήριζε παράνομες τις ελληνικές έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στη νήσο Κίναρο, με τραγικό απολογισμό το θάνατο του τριμελούς πληρώματος, με τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να ταυτίζει την ελληνική ζώνη Ερευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο με το FIR Αθηνών.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX (με αριθμό 119/16), γνωστοποιώντας ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες «από σήμερα έως 28/2, στα διεθνή ύδατα ανάμεσα μεταξύ Εύβοιας, Σκύρου και Ψαρών».
Το «Τσεσμέ» είχε πραγματοποιήσει ξανά έρευνες στο Αιγαίο, αρχές Δεκέμβρη του 2015, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία και πραγματοποιώντας πλεύσεις πάνω από ελληνική υφαλοκρηπίδα (δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από την Αγκυρα) μεταξύ Λέσβου και Χίου, με νότια πορεία.
Παράλληλα, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία από τη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, προέβηκε σε κλιμάκωση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας. Μόνο σε μία μέρα, τη Δευτέρα 15/2, καταγράφηκαν 22 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι πριν το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, η Αθήνα κατέθεσε στις 7/2 σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση από Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας και Συρίας, με προορισμό το Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι διεμήνυσαν ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη.

Άρα, επέμειναν, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα, την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.

Κατόπιν διαβουλεύσεων, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος αναχώρησε τελικά με νέο σχέδιο πτήσης, που δε συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Α. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.