Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Παφίλης - Προσφυγικό: Υποταγμένη κυβέρνηση - Άθλια ψέματα - Θανάσιμες αλήθειες (VIDEO - Φωτό)

Πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινούν με τα πόδια από τη Λαμία προς τα σύνορα

***
Πολλά είναι δύσκολα,
πιο δύσκολα ακόμα  
οι μπόγοι των προσφύγων στο πεζοδρόμιο

Γιάννης Ρίτσος, Μεταπλάσεις, 12.ΙΙΙ.85
Υπερώον (2011)

***

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε πλήρη εξέλιξη η οδύσσεια των ξεριζωμένων, αλλά και τα σχέδια εγκλωβισμού τους
(ΦΩΤΟ)
Τετάρτη 24/02/2016 - 16:08
Πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινούν με τα πόδια από τη Λαμία προς τα σύνορα
Την ώρα που η συγκυβέρνηση πιέζει για την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και μέσω διαβημάτων δηλώνει την πίστη της στο «όραμα της ΕΕ», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό, που οδηγούν στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κατήγγειλε την υποκρισία των ευρωκομμάτων για το Προσφυγικό

(VIDEO)
Τετάρτη 24/02/2016 - 16:12
Την υποκρισία της κυβέρνησης και των ευρωκομμάτων για τους πρόσφυγες, την ώρα που στηρίζουν -ένθερμα μάλιστα- την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που εξαπολύουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προκαλούν τα κύματα των προσφύγων, κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής είχε επισημάνει τον κίνδυνο του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ που ακολουθούσαν πιστά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στη χθεσινή παρέμβαση του Π. Καμμένου προς το ΝΑΤΟ ώστε να κατέβει άμεσα στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν κατεβαίνει στο Αιγαίο κυρίως για τους πρόσφυγες, αλλά για να στηρίξει την Τουρκία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 
Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να μεταβούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις χώρες προορισμού τους, απευθείας από τις χώρες που είναι συγκεντρωμένοι, δηλαδή από Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο με μεσολάβηση του ΟΗΕ.  
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση το χαρακτήρισε μνημείο πλήρους στήριξης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και του πυρήνα του που λέγεται κράτος, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η οργανωμένη ταξική κυριαρχία.
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προωθεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για εκσυγχρονισμό του κράτους με στόχο να το προσαρμόσει στις σημερινές συνθήκες, στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού και γι' αυτό θα γίνει πιο ταξικό και αυταρχικό, επισήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής, καταλήγοντας πως φιλολαϊκό κράτος με τα μονοπώλια στην εξουσία δεν μπορεί κι ούτε πρόκειται να υπάρξει εάν δεν περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. 
902

Χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, οι Αφγανοί μεταφέρονται στα Διαβατά, στο λιμάνι του Πειραιά γίνεται διαχωρισμός προσφύγων, ενώ άλλοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, καθώς τα hot spots και τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας γεμίζουν.
Την ίδια ώρα, η Αυστρία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που υποστηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων, πραγματοποιούν σήμερα διάσκεψη για το Προσφυγικό, παρά την αντίδραση της Αθήνας και την ενόχληση της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ και της Κομισιόν για τις «κινήσεις αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ».
Παράλληλα, η Τουρκία μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας για τις ΝΑΤΟικές περιπολίες στο Αιγαίο, αρνούμενη να παραλαμβάνει πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζονται στη θάλασσα και ζητώντας τα ΝΑΤΟικά πλοία να επιχειρούν σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών περί τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος διχοτομεί το Αιγαίο.

Με το «σταγονόμετρο» περνούν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Ουρές προσφύγων στην Ειδομένη (πηγή: ΑΡ)
Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3.000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.
Εν τω μεταξύ, από νωρίς το πρωί, «άνοιξε» το «κέντρο μετεγκατάστασης» στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση περίπου 20 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη, όπου φιλοξενούνταν προσωρινά πρόσφυγες.

Καραβάνια προσφύγων στην Εθνική Οδό
Πρόσφυγες και μετανάστες ξεκινούν με τα πόδια από τη Λαμία προς τα σύνορα
Δεκάδες λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται εν κινήσει ή σταθμευμένα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Παράλληλα, εκατοντάδες πρόσφυγες κινούνται και με τα πόδια, καθώς δεν θέλουν να παραμείνουν στην χώρα, αλλά να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, στον άξονα της Εθνικής Οδού με κατεύθυνση τα σύνορα βρίσκονται 23 λεωφορεία από τη Λάρισα, 13 από τη Μαγνησία, 11 από τη Φθιώτιδα, 1 από την Καβάλα και 1 από τα Τρίκαλα. Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.
Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρήκαν κατάλυμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής Οδού ή ακόμη και σε βενζινάδικα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της Εθνικής Οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά - σιγά να κατευθύνονται προς τη Βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα.
Σε χώρο στάθμευσης στην Εθνική Οδό κάτω από άσχημες συνθήκες εκατοντάδες πρόσφυγες - Στο πλευρό τους αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών
Ολόκληρη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η Αστυνομία. Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους τις αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.
Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.
Την ίδια ώρα, στο Κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Την ίδια στιγμή, ξεδιπλώνεται και το κύμα της γνήσιας διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ήδη μαζικοί φορείς, Εργατικά Κέντρα και σωματεία απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για να δοθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Χιλιάδες πρόσφυγες σε νησιά, Πειραιά και στρατόπεδα συγκέντρωσης και ταυτοποίησης
Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά
Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να φθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γεμίζοντας τα hot spots, όπου γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Εν συνεχεία, προωθούνται προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Οι νεοαφιχθέντες στο λιμάνι διαχωρίζονται κατά εθνικότητα, προκειμένου οι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να προωθηθούν στην Ειδομένη και οι υπόλοιποι να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους 2 επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ αρκετοί από αυτούς, που μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο του Σχιστού, λίγες ώρες αργότερα το εγκατέλειψαν για να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας, με την ελπίδα ότι θα βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη.
Τόσο τα hot spots στα νησιά, που μόλις έχουν τεθεί σε λειτουργία, όσο και τα νέα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Σχιστό και Διαβατά, καθώς και εκείνο του Ελαιώνα θεωρείται βέβαιο πως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Υποστήριξη στη διαχείριση των ροών ζήτησε ο πρωθυπουργός
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Φ. Γκράντι
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε την Τετάρτη συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, με τον οποίο συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις του προσφυγικού ζητήματος.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτησή τους επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην παροχή υποστήριξης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
Επιπλέον, τονίστηκε ότι μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διαχείριση ενός διεθνούς προβλήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.