Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Κινητοποιήσεις. Να γεμίσουν οι δρόμοι της Ελλάδας. Δεν υπάρχει άλλη λύση (VIDEO)

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο SBC
(VIDEO)
Πέμπτη 25/02/2016 - 22:03 - Ενημέρωση: Παρασκευή 26/02/2016 - 11:22
Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα το απόγευμα της Πέμπτης 25 Φλεβάρη. 
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συνέντευξη: 
- Είναι μια παθογένεια αυτό το κύκλωμα των εκβιαστών, του αστικού μιντιακού συστήματος ή είναι κάτι άλλο;
- Νομίζω ότι είναι συστατικό στοιχείο αυτού του σάπιου συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε, το οποίο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός. Διαφθείρει και ανθρώπους και πρόσωπα και βέβαια έχει εισχωρήσει σε όλο το πλέγμα αυτού που λέμε αστικό πολιτικό σύστημα, μέρος του οποίου είναι και τα ΜΜΕ.
- Βρωμιά πολλή, όμως. Κάθαρση μέχρι τέλους. Κι εσείς πιστεύω θα το πείτε, έτσι;
- Έχει σαπίσει πλέον η κατάσταση, αυτό το κράτος, αυτή η κοινωνία, το σύστημα -δεν φταίει ο απλός κόσμος- αυτοί που έχουν την εξουσία έχουν σαπίσει. Γι' αυτό λέμε ότι ένα σαπισμένο οργανισμό δεν μπορείς ούτε με επιδιορθώσεις, ούτε με ασπιρίνες και ημίμετρα να δώσεις λύση και διέξοδο και να ανασάνει, να αναζωογονηθεί. Χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων. Γι' αυτό χρειάζονται συνολικά στην κοινωνία ριζικές αλλαγές.
- «Ένα κόμμα στην Ελλάδα, μόνο το ΚΚΕ λέει για τη λυκοσυμμαχία», είπε ένας δημοσιογράφος, ξένος ανταποκριτής του αστικού συστήματος. Ο Ούγγρος όταν δεν τον συμφέρει πάει για δημοψήφισμα, ο Ολλανδός πάει για δημοψήφισμα...
- Μα αποδεικνύεται από την ίδια την πράξη και την εξέλιξη των γεγονότων -εμείς το λέμε από πολύ παλιά αυτό- ότι πραγματικά αυτή η ένωση των καπιταλιστικών κρατών που ονομάζεται ΕΕ είναι πραγματική λυκοσυμμαχία για το λαό μας, για όλους τους λαούς. Έχουν τεράστια ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ τους και δεν νοιάζονται για τους λαούς των κρατών-μελών, αλλά νοιάζονται πώς τους δικούς τους ομίλους, τα δικά τους μονοπώλια, τη δική τους εξουσία θα την αυγαταίνουν, θα αναπτύσσουν τα κέρδη τους, θα γεμίζουν τα σεντούκια τους και βεβαίως θα καταπιέζουν τους λαούς, θα ξεζουμίζουν τους λαούς. Με συνεχή μέτρα, με συνεχείς οδηγίες και κατευθύνσεις. Αυτό γίνεται τις δυο τελευταίες δεκαετίες απ’ όταν συγκροτήθηκε η ΕΕ, μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτό συνεχίζεται με πιο γοργούς ρυθμούς, με πιο βίαιο τρόπο σε συνθήκες κρίσης.
- Κάντε μας ένα σχόλιο για την ελληνική κυβέρνηση που ανακάλεσε την πρεσβευτή από τη Βιέννη για τη σκληρή στάση της Αυστρίας...
- Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι απλά να ανακαλέσεις έναν πρεσβευτή, αλλά να ανακαλέσεις συνολικά την πολιτική σου, η οποία είναι σύμφωνη με την πολιτική συνολικά της Κομισιόν και της ΕΕ και αυτών των κρατών. Διότι η ελληνική κυβέρνηση έβαλε την τζίφρα της, υπέγραψε όλες αυτές τις συμφωνίες και για το συγκεκριμένο ζήτημα -αναφέρομαι κι εγώ στο Προσφυγικό- αλλά και για άλλα ζητήματα. Εκ των υστέρων, το να ανακαλείς τον πρεσβευτή και μάλιστα απ' ό,τι κατάλαβα συμβολικά -για συζητήσεις- και θα δει τι θα κάνει ως μέσο πίεσης, ας το κάνει, δεν έχει κανείς αντίρρηση, αλλά δεν λύνεται έτσι το ζήτημα των τεράστιων προσφυγικών ροών, του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και με ευθύνη, φυσικά, του συνόλου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα.
- Είναι σαφής η θέση του ΚΚΕ διαχρονικά για το ΝΑΤΟ. Τον τελευταίο καιρό έχει μπει στη ζωή μας το ΝΑΤΟ. Ότι θα βάλει τα περιπολικά του, θα δίνει πληροφορίες και στη Βάση του Ιντσιρλίκ και στη βάση της Νάπολης και απλά θα δίνει πληροφορίες στην Τουρκία για να ξαναγυρίζουν πίσω. Αυτή είναι μέχρι αυτή τη στιγμή, με αυτά που ξέρουμε, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, εσείς πώς το σχολιάζετε αυτό;
- Είναι αρνητική εξέλιξη και το ΝΑΤΟ δεν έρχεται εδώ για το λόγο που λένε ως επιχείρημα και η κυβέρνηση και η επίσημη ηγεσία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ ήρθε εδώ, πιστεύουμε ότι ήταν πρωταρχικά και κύρια απαίτηση της Τουρκίας αυτή, διότι η Τουρκία έχει σοβαρά προβλήματα αυτή τη στιγμή στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία, βομβαρδίζει τη Συρία, έχει σοβαρό πρόβλημα με τον κούρδικο πληθυσμό που ζει και μέσα στην Τουρκία, είναι στα σύνορα με τη Συρία, στο Ιράκ κ.λπ. Και θέλει το ΝΑΤΟ, ως μέλος του, για να την προστατεύσει στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτό όμως αυτόματα, από μόνο του, σημαίνει πρώτον ότι εμπλέκεται το ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περιοχή όπου κρίνονται πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα, όπου υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων όπως είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα εδώ στην περιοχή και μπορεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι από ένα τυχαίο γεγονός, από μια περίπτωση, να ανάψει γενικότερος πόλεμος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην περιοχή με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, εφόσον έχει βάλει και την τζίφρα της και έχουν συμφωνήσει Ελλάδα - Τουρκία - Γερμανία αυτή τη στιγμή και έκανε πρόταση στο ΝΑΤΟ να έρθει εδώ.
Δεύτερο ζήτημα. Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σημαίνει ότι μπαίνουν ανοιχτά εκ μέρους της τούρκικης πολιτικής τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και οπωσδήποτε γκριζάρισμα όλων των ζωνών ή και άλλων ζωνών πέρα απ' αυτές που διεκδικεί η Τουρκία. Αυτό είναι ολοφάνερο. Αυτή είναι πάγια τακτική της τουρκικής αστικής πολιτικής. Είναι μόνιμο ζήτημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει διεθνείς συμφωνίες για τα σύνορα στο Αιγαίο. Δεν αναγνωρίζει διεθνείς συμβάσεις γύρω απ' αυτό το ζήτημα και βεβαίως το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει και σύνορα ΝΑΤΟικά ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη.
- Άρα είναι μία αρνητική εξέλιξη, για το Κομμουνιστικό Κόμμα, όλη η εμπλοκή της συμμαχίας...
- Και θα εμπλακούμε περισσότερο και έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψε, Τσίπρας, Νταβούτογλου και Μέρκελ από κοινού, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτή την κρίση στην Τουρκία. Ούτε το Προσφυγικό θα λυθεί, που υποτίθεται γι' αυτό τους κάλεσαν, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ούτε θα λυθεί το πρόβλημα σε σωστή κατεύθυνση, έτσι όπως πρέπει.
- Κιλκίς. Ο φίλος μας ο γιατρός από το Κιλκίς λέει: «Εγώ δεν ψηφίζω ΚΚΕ. Σέβομαι όμως, γιατί έχει πάγιες θέσεις, ξεκάθαρες πάρα πολλά χρόνια. Ζητάω λοιπόν να μεταφέρετε στον Γενικό Γραμματέα: Πώς βλέπει να λύνεται η κατάσταση στη Συρία; Βλέπετε τριχοτόμηση στη Συρία;». Δεν μπορώ να το διαβάσω όλο, είναι μεγάλο το μήνυμα και καταλήγει στο τέλος: «Ποια είναι η θέση σας για το καθεστώς Άσαντ;».
- Κατ' αρχάς να πω ότι ο λαός της Συρίας είναι ο μόνος αρμόδιος να λύσει το πρόβλημά του. Εμείς θεωρούμε ότι ο λαός της Συρίας και βεβαίως και τα κόμματα που βρίσκονται εκεί, θα έπρεπε να παρακινήσουν το λαό ο ίδιος να αλλάξει το καθεστώς Άσαντ. Βεβαίως, δεν υπάρχει καμιά σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ με το συγκεκριμένο καθεστώς, ούτε με το σύστημα που υπάρχει στη Συρία, αλλά αυτό για οποιαδήποτε χώρα, έτσι και για τη Συρία, δεν λύνεται με επέμβαση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για να αλλάξει το καθεστώς.
Άρα, λοιπόν, μόνος αρμόδιος είναι ο λαός. Οι άλλες χώρες έχουν χρέος να συμβάλλουν με βοήθεια στην ειρηνευτική διαδικασία. Να συμβάλλουν χωρίς πολέμους, βομβαρδισμούς και αθώα θύματα, γιατί τελικά την πληρώνει ο αθώος λαός και τα γυναικόπαιδα εκεί, να λυθεί το ζήτημα σε αυτή την κατεύθυνση.
- Μα, σφάζονται εκεί…
- Τα προβλήματα, ακόμα και αν είχε ξεσπάσει εμφύλιος, θα έπρεπε να λυθούν έτσι. Δηλαδή, κοιτάξτε, πρόκειται για μέγιστη υποκρισία. Και σωστά είπατε εσείς ότι σφάζονται. Αλλά γιατί σφάζονται; Ξέρουμε όλοι ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, χώρες της ΕΕ, όχι επίσημα η ΕΕ, οι ΗΠΑ, μυστικές υπηρεσίες, άλλοι τέτοιοι οργανισμοί χρηματοδότησαν, ενίσχυσαν, εξόπλισαν και εκπαίδευσαν τους τζιχαντιστές-τρομοκράτες ενάντια στον Άσαντ, με το σκεπτικό ότι δεν γουστάρουμε τον Άσαντ, να βάλουμε αυτούς, να τους εξοπλίσουμε, να τον πετάξουν έξω. Άρα, λοιπόν, εξόπλισαν αυτούς τους εγκληματίες, τους δολοφόνους που ανατινάζονται και σκοτώνουν αμάχους σε όλο τον κόσμο και στη Συρία και στις γύρω περιοχές. Και τώρα έρχονται δήθεν να βομβαρδίσουν αυτούς, για να καταστείλουν αυτούς, οι οποίοι είναι βεβαίως κίνδυνος και πάλι την πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός. Βλέπετε, σε τι τραγέλαφο, σε τι αδιέξοδα και εγκλήματα οδηγεί αυτή η πολιτική. Άρα από την αρχή, όχι μόνο είναι λάθος, είναι επικίνδυνη και εγκληματική και δυστυχώς συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο. Ότι με πόλεμο, με βομβαρδισμούς, με ιμπεριαλιστική επέμβαση θα αναγκάσω έναν κυβερνήτη, δεν ξέρω τι, μια κυβέρνηση να πέσει και να βάλω εγώ αυτόν που γουστάρω. Ένα αυτό...
Δεύτερο, όλα είναι ανοιχτά. Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα και προσπάθεια από κάποιες δυνάμεις να τριχοτομηθεί η Συρία, μιας και με ρωτήσατε, όμως, το πρόβλημα, επειδή ακριβώς είναι σε γενικότερο πεδίο ανταγωνισμών, δεν δρουν εκεί μόνο οι περιφερειακές δυνάμεις. Δηλαδή, δεν είναι εκεί η Συρία με τον Άσαντ και την αντιπολίτευσή του, δεν είναι μόνο η Τουρκία, που επίσης είναι ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ. Δεν είναι μόνο το Ιράν ή η Σαουδική Αραβία, που είναι εκεί. Εδώ είναι και η Ρωσία. Είναι και οι ΗΠΑ. Είναι, αν θέλετε, η Κίνα κλπ. που έχουν δικά τους συμφέροντα και, βεβαίως, εκεί γίνεται ο μεγάλος ανταγωνισμός και ενυπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος για όλους τους λαούς και για τον ελληνικό. Να εμπλακούμε, δηλαδή, σε μια γενικότερη σύρραξη.
- Τα έχουν βρει οι Αμερικανοί με τους Ρώσους, που έχουν παραδοσιακά διαφορετικά συμφέροντα στην περιοχή. Και τα 'χουν βρει. Ενώ μετά το τέλμα στο οποίο έπεσε η αμερικανική εξωτερική πολιτική -γιατί έτσι είναι, τα 'χω γράψει κιόλας κι εδώ και στο εξωτερικό- μετά την Χίλαρι και τις αποφάσεις που διέλυσε τη ζώνη του Μαγκρέμπ (;), τώρα οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν και έβαλαν τη Ρωσία μπροστά στη Συρία να κάνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα.
- Υπάρχει ένας προσωρινός συμβιβασμός. Εγώ κρατάω μικρό καλάθι στο διά ταύτα, για το τι θα γίνει και πόσο θα κρατήσει αυτός ο συμβιβασμός ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ρώσους, διότι είναι και άλλοι παίκτες με άλλα συμφέροντα. Τα δυο συμφέροντα αυτών των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών επίσης είναι αντιτιθέμενα στην περιοχή, δεν είναι ενιαία, δεν έχουν τις ίδιες βλέψεις, ούτε τα ίδια συμφέροντα. Άρα, λοιπόν, ας κρατήσουμε και μια επιφύλαξη για το πόσο θα κρατήσει αυτή η εκεχειρία, ας την πούμε έτσι, ή ο συμβιβασμός.
- Τηλεθεατής ρωτάει ποια η θέση του ΓΓ για το κουρδικό κράτος; Οι Αμερικανοί θέλουνε να κάνουνε κουρδικό κράτος. Είναι οι Κούρδοι της Συρίας, εμείς έχουμε κατ' επανάληψη προβάλλει εδώ κι έχουμε φιλοξενήσει τον Ιμπραήμ Μουσλίμ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας στην Ελλάδα και μέλος του Διπλωματικού Γραφείου για την Ευρώπη, είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή η Νότια Τουρκία βομβαρδίζεται από το τούρκικο κράτος και βεβαίως είναι ο Μπαρζανί στο Ιράκ, που είναι 3 διαφορετικά κομμάτια. Η θέση του ΚΚΕ για τους Κούρδους ποια είναι;
- Κοιτάξτε να δείτε, οι αλλαγές των συνόρων τη σημερινή εποχή, η δημιουργία νέων κρατών κλπ., θα είναι ποτισμένες με το αίμα των λαών, με αιματοχυσίες και πολέμους. Για πολλά χρόνια ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, εγώ θα σας θυμίσω τη θέση που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας το οποίο, παρότι είναι πάρα πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία, δεν μιλάει για ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Μιλάει για ισοτιμία, για ίση μεταχείριση για τους Κούρδους, οι οποίοι είναι μέσα στην Τουρκία, πολλοί από αυτούς ζουν στην Τουρκία και άρα πρέπει να παλέψουν για παράδειγμα και οι Κούρδοι μαζί με τους Τούρκους και τους άλλους εργαζόμενους στην Τουρκία για την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν, για την ανατροπή της αστικής τάξης της Τουρκίας και να δημιουργήσουν μια κοινωνία ισότητας, τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Σύροι, οι Κούρδοι της Συρίας. Αντί δηλαδή να ψάχνουν για το με ποιους θα ενωθούν και πού θα πάνε και τι θα γίνει, να ματώνουν και να σκοτώνονται τα γυναικόπαιδά τους, θα πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή του συγκεκριμένου καθεστώτος και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας σοσιαλιστικής. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μας η λύση. Δηλαδή, η όποια μειονότητα μέσα σε μια χώρα, εφόσον είναι εργάτης, αγρότης, το πρωταρχικό που πρέπει να παλέψει -διατηρώντας τη γλώσσα της, τον πολιτισμό της, τη θρησκεία της, τα ήθη και τα έθιμά της, βεβαίως οτιδήποτε, ακόμα και την παιδεία της με ισότιμη αντιμετώπιση σε αυτή τη βάση- θα πρέπει να ζει στο πλαίσιο αυτού του κράτους. Γιατί εργάτης είναι και ο Τούρκος και ο Σύρος και Κούρδος. Άρα, λοιπόν, ταξικά πρέπει οι λαοί να βλέπουν το ζήτημα κι όχι με βάση την καταγωγή, τη φυλή, το θρήσκευμα ή οτιδήποτε άλλο.
- Πορεία από την Ομόνοια, κόκκινο ποτάμι ...μεγάλη ...πολύ μεγάλη! Κατ' αρχάς, το Ασφαλιστικό το βλέπετε να περνάει;
- Κοιτάξτε και μόνο ότι δεν έχει τολμήσει η κυβέρνηση ακόμα να το φέρει, παρότι το υπολόγιζε προς τον προηγούμενο Δεκέμβρη, είναι μπορώ να πω μια επιτυχία του κινήματος, της αντίδρασης των εργαζομένων, που δείχνει ότι παρότι ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα όλη τη δύναμή του, δείχνει ότι όταν ενωμένοι παλεύουν εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, λαϊκές οικογένειες και βγαίνουν στους δρόμους, μπορεί κάποια πράγματα να καταφέρουν, έστω να καθυστερήσουν μέτρα που είναι σε βάρος τους, που θίγουν στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Φυσικά, θα το φέρει, είναι στα προαπαιτούμενα, εμείς λέμε να μην έρθει αυτό το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, βεβαίως αν έρθει στη Βουλή επιμένουμε ότι πρέπει με αίσθημα ευθύνης να καταψηφιστεί από τη Βουλή, να μην περάσει. Θα' ναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού, θα 'ναι για το συμφέρον των εργαζομένων. Αυτή είναι η θέση μας. Αλλά θα το φέρει. Η κυβέρνηση λέει ότι θα το φέρει και ότι θα το περάσει, ότι έχει τους 151 να το περάσει και μπορεί να γίνει νόμος του κράτους. Αλλά κι αν γίνει αυτό, αν θα συμβεί, που είναι πιθανό αν μιλήσουμε πολιτικά με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων σήμερα, δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Στη λαϊκή συνείδηση είναι ήδη καταψηφισμένο, χωρίς να 'ρθει αντιδρά ο κόσμος και πολύ σωστά, και βεβαίως να παλέψουμε για την ανατροπή, όχι μόνο αυτού του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και όλων των υπόλοιπων αντιλαϊκών νόμων που μας έφεραν σ' αυτή την κατάσταση και φτάσαμε σ' αυτό το νομοσχέδιο-ταφόπλακα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να καταργηθούν και οι προηγούμενοι νόμοι, αυτό λέμε εμείς. Αυτός ο αγώνας ούτε άρχισε τώρα, ούτε τελειώνει τώρα, ούτε τελειώνει αύριο. Θα πρέπει να συνεχιστεί και ν' αποκτήσει και νέες δυναμικές μορφές πιο μαχητικές, ακόμα πιο μαζικές, να μη φτάνει δηλαδή μόνο από την Ομόνοια μέχρι παρακάτω στους Στύλους του Ολυμπίου Διός η διαδήλωση, αλλά να γεμίσουν όλοι δρόμοι και οι γειτονιές της Αθήνας με τον κόσμο που θα είναι έξω στους δρόμους. Και, βεβαίως, με απεργιακές κινητοποιήσεις, με οποιοδήποτε τρόπο.
- Μας βλέπουν στη Φαρκαδόνα των Τρικάλων και ρωτούν: Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ; Θα πουν οι άλλοι ότι δεν θα πάρετε λεφτά στο τέλος του μήνα, τι θα κάνω εγώ τον κύριο Γιώργο εδώ ο οποίος θα πάει στο ATM στο τέλος του μήνα και δεν θα βγάζει λεφτά;
- Λοιπόν, εναλλακτική πρόταση σε αυτό δεν υπάρχει, έτσι, με αυτή την κυβέρνηση, με αυτούς τους συσχετισμούς. Θα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Θα πρέπει να αλλάξουν και οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να αλλάξουν και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που έχουν την πραγματική εξουσία, που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο απ' το παρασκήνιο κι αυτοί είναι το μεγάλο κεφάλαιο, είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, αυτή, λοιπόν, η τάξη που έχει την εξουσία και που κατευθύνει το πολιτικό προσωπικό της, που είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα κόμματά της, εκεί που θέλει για να αυξάνει τα κέρδη της, για να αυξάνει τη δική της ανταγωνιστικότητα που έχει με άλλους ομίλους, με άλλους κεφαλαιούχους από άλλες χώρες είτε ντόπιους. Να ανοίξει ο δρόμος για αυτό που λέμε μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Τέτοια μέχρι σήμερα δεν υπήρξε στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, αυτή η λαϊκή εξουσία, που θα έχει και τον ορυκτό πλούτο και τη μεγάλη βιομηχανία, θα έχει και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στα χέρια της, θα μπορεί να τα διευθύνει, θα μπορεί να έχει την κυβέρνηση, την εξουσία για να σχεδιάζει, όχι όπως με σχέδιο που δεν υπάρχει τώρα και με την αναρχία της παραγωγής που υπάρχει μέσα σε αυτό το σύστημα, αλλά να σχεδιάζει κεντρικά επιστημονικά την οικονομία, τις ανάγκες των εργαζομένων, την κατανομή των πόρων, του εργατικού δυναμικού έτσι ώστε όλοι να έχουν δουλειά μόνιμη και σταθερή και βεβαίως να ικανοποιεί και λειτουργεί αυτή η κοινωνία, αυτή η οικονομία και αυτοί που θα είναι από θέσεις κυβερνητικής εξουσίας εκπροσωπώντας την εργατική τάξη, υλοποιώντας τις εντολές των εργαζομένων και του λαού, να βρίσκονται και να είναι κάτω από την αναγκαιότητα του πώς θα γίνει καλύτερα ο εργαζόμενος, πώς θα είναι πιο ευτυχισμένη η ζωή του, πώς θα εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία σε όλους τους τομείς. Στην Υγεία του, στο εισόδημά του, στη δουλειά του, στην Παιδεία των παιδιών του και τα λοιπά.
- Η φίλη μας ρωτάει: Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στους δρόμους οποιαδήποτε στιγμή μέχρι να αλλάξει αυτά τα οποία λέει τώρα, μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση που λέει ο Γενικός Γραμματέας; Το ΚΚΕ στους δρόμους;
- Το ΚΚΕ είναι μαζί με τους εργαζόμενους στους δρόμους. Δεν είναι το ΚΚΕ μόνο του. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αντισταθεί και εκεί βρίσκεται. Είμαστε μαζί με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών. Σεβόμαστε απόλυτα τις δικές τους αποφάσεις, τις συλλογικές αποφάσεις. Να, τώρα, για παράδειγμα, μετά τη συνάντηση τη σημερινή που είχαν τα 70 αγροτικά μπλόκα με βασικό πυρήνα το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας της Θεσσαλίας, με τον πρωθυπουργό, πάνε και συζητάνε σήμερα για το πώς θα συνεχίσουν τους αγώνες. Και, ξέρετε, ένας αγώνας μπορεί να έχει και μπλόκα, μπορεί να έχει συλλαλητήρια, μπορεί να έχει διαδηλώσεις, μπορεί να έχει συμβολικές παραστάσεις, μπορεί να έχει τα πάντα. Ένας αγώνας εξελίσσεται. Το θέμα είναι συνεχώς να ανασυντάσσεται, να οργανώνεται ο λαός. Οι εργάτες στα σωματεία τους, στις Επιτροπές Αγώνα, οι αγρότες στα μπλόκα τους, στις συνελεύσεις, στους Αγροτικούς Συλλόγους, οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις σχολές τους, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες στα δικά τους σωματεία και τους συλλόγους. Και να συζητάνε όλοι μαζί, στη βάση και να αποφασίζουν για το ποια μορφή πάλης θα ακολουθήσουν.
- Άρα σκληρή γραμμή πάλης.
- Για παράδειγμα, τώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν προτείνει 48ωρη απεργία όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αν έρθει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα πρέπει να γίνει 48ωρη μαζική απεργία, να γεμίσουν οι δρόμοι της Ελλάδας, να βουλιάξει η Αθήνα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
- Άρα στους δρόμους, με σκληρή γραμμή μέχρι το τέλος.
- Δεν υπάρχει άλλη λύση.
- Μας λέει ο φίλος, το έχουμε πει κατ' επανάληψη: Όταν το καλοκαίρι, 31η Ιουλίου με 1η Αυγούστου, έπεσε «μαύρο» σε αυτόν τον τηλεοπτικό σταθμό από μια μερίδα, αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε μερίδα της αμφιλεγόμενης ολιγαρχίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και στο οικονομικό κανάλι, και στο σύνολο των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών που μεταδίδουν αυτή την εκπομπή ανά την Ελλάδα, το ΠΑΜΕ ήταν από τους πρώτους που επισκέφτηκαν το χώρο δουλειάς και συμπαραστάθηκαν στους εργαζόμενους τεχνικούς και δημοσιογράφους. Δεν θέλω σχόλιο για αυτό από τον Γενικό Γραμματέα. Το έχουμε πει κατ' επανάληψη, θα συνεχίσουμε να το λέμε, δεν το ξεχνάμε. Τελευταίο σχόλιο, κύριε Γραμματέα. 98 χρόνια Ιστορίας. Ένα μήνυμα. Το μακροβιότερο ελληνικό πολιτικό κόμμα, βαρύ φορτίο.
- Και το πιο νέο κόμμα ταυτόχρονα.
- Εδώ κάποιοι το αμφισβητούν, βέβαια.
- Αν ήσαστε ή αν είδατε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ στο Σπόρτιγκ, ήταν με αφορμή 40 χρόνια από το 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Είχε ιδρυθεί πριν μερικά χρόνια, αλλά ουσιαστικά ήταν το 1ο Συνέδριο σε συνθήκες νομιμότητας. Κι αν βλέπατε αυτόν τον παλμό, αυτήν τη νεολαία, με ιδανικά, με αξίες, τα χαμογελαστά, αλλά και αποφασισμένα πρόσωπα των νέων παιδιών, φοιτητών, εργαζομένων, σπουδαστών, μαθητών, γυναικών, πολλές κοπέλες, πολλοί νέοι, νέα αγόρια, θα βλέπατε ότι πραγματικά αυτό το κόμμα ακουμπάει στη νεολαία, βασίζεται στη νεολαία. Και βέβαια είναι και νέο γιατί συνεχώς επεξεργάζεται, επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας. Κάνουμε τα Συνέδριά μας, αποφασίζουμε, βλέπουμε τις νέες εξελίξεις, τα επιτεύγματα της επιστήμης, της τεχνολογίας. Οι κοινωνίες προχωράνε. Και, βεβαίως, ποτέ δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας. Ούτε το δικό μας, ούτε άλλων λαών, άλλων κινημάτων που αγωνίστηκαν για κάτι καλύτερο. Κοιτάμε το παρελθόν ακριβώς για να το μελετήσουμε, να δούμε αδυναμίες, να δούμε ελλείψεις, να δούμε λάθη, να δούμε και τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά, έτσι ώστε να έχουμε σήμερα και καλύτερες βάσεις και για το αύριο.
- Ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Κάπου εδώ θα κλείσουμε, θα σας αποχαιρετίσουμε με το αφιέρωμα στα 98 χρόνια του ΚΚΕ. Δυο χρόνια ακόμα θα έχετε εκδηλώσεις συνέχεια έτσι;
- Βεβαίως, μέχρι το 2018.
- Το μακροβιότερο, το κόμμα του υψηλότερου ιστορικού κύρους, το λέω εγώ, μακροβιότερο από όλα τα πολιτικά κόμματα που δρουν στην Ελλάδα. Δείτε το αφιέρωμα με στιγμές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Να το διαβάσω και το τελευταίο μήνυμα. Εγώ τον σέβομαι, λέει, τον Γραμματέα του ΚΚΕ. Δεξιός ο φίλος, λέει ένα σωρό, λέει και τις περγαμηνές του. Στρατιωτικός είναι, καταλάβατε, δεν σας έχει ψηφίσει ποτέ. Αλλά, λέει, σέβομαι τις απόψεις του, τις λέει ξεκάθαρα. Το γυρίζω, το κάνω ερώτημα σε εσάς: Αυτός είναι αντίπαλος;
- Όχι, δεν είναι αντίπαλος, Δεν είναι αντίπαλος για εμάς ο εργαζόμενος λαός, άσχετα τι ψηφίζει, τι ιδεολογία έχει ή τι ψήφισε χτες. Δεν είναι το κριτήριο το δικό μας το τι ψήφισε χτες για να πούμε κάποιον αντίπαλο. Το κριτήριο είναι, να το πω καθαρά, ταξικό. Δηλαδή, είναι εργαζόμενος, είναι εργάτης, αγρότης, επαγγελματίας, επιστήμονας, στρατιωτικός ή ένστολος των Σωμάτων Ασφαλείας, πυροσβέστης, αστυνομικός εργαζόμενος, προέρχεται από λαϊκή οικογένεια; Για εμάς είναι ελληνικός λαός. Είναι άνθρωπος ο οποίος έχει κοινά ταξικά συμφέροντα με τους υπόλοιπους συνανθρώπους του και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς προτείνουμε και αυτό που θα έχετε ακούσει, λαϊκή συμμαχία. Κοινωνική συμμαχία που να αλλάξει αυτή την πατρίδα, αυτό τον κόσμο προς το καλύτερο, για ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον.
- Είναι το ίδιο όμως αυτός ο δεξιός με έναν οπορτουνιστή, που ήταν κοντά σας κάποια στιγμή και άλλαξε πορεία, τον έχασε το δρόμο στην πορεία;
- Κοιτάξτε να δείτε, ο οπορτουνισμός είναι άλλο πράγμα. Γιατί ο οπορτουνισμός σημαίνει τυχοδιωκτισμός. Είναι άλλο ζήτημα ένας άνθρωπος να έχει κάποιες ιδεολογικές, φιλοσοφικές απόψεις διαφορετικές από εσένα, που τις συζητάς, τις αντιπαλεύεις, δεν μιλάμε φυσικά για το φασισμό ή για το ναζισμό ή για εγκληματίες, μιλάμε για ανθρώπους απλούς του λαού μας που μπορεί να έχουν οποιεσδήποτε πολιτικές τοποθετήσεις, και είναι διαφορετικό ένας άνθρωπος ο οποίος από θέση, από άποψη, είναι πεισμένος εχθρός του κομμουνιστικού κινήματος, διότι αντιμετωπίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους συντρόφους του, τους πρώην συντρόφους του, τυχοδιωκτικά. Και θέλει, με αυτή την έννοια, να τους εξοντώσει, να τους συκοφαντήσει, να τους δημιουργήσει προβλήματα και λοιπά. Είναι διαφορετικής υφής πρόβλημα. Και ξέρετε, η προδοσία είναι πιο άτιμο πράγμα από την άγνοια ή αν θέλετε τη διαφορετική άποψη ή ακόμα και την ολοσχερή διαφωνία για ένα σύστημα ή μια ιδεολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.