Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Κινηματογραφικό «Σκοπευτήριο» Καισαριανής: Η Υπόσχεση (27/1/2016) ‒ Νέο θεματικό Αφιέρωμα: ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ (12/2 - 9/3 2016)

Ώρα έναρξης προβολών: 7.30 μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Θεματικό Αφιέρωμα:

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 3η ΠΡΟΒΟΛΗ: Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016
Η Υπόσχεση

*

Επόμενο Αφιέρωμα


ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ

(12 Φεβρουαρίου - 9 Μαρτίου 2016)

Παρουσίαση των ταινιών

Έλα Να Δεις
και
Αποκάλυψη Τώρα!

Μπάμπης Ζαφειράτος
«Μποτίλια Στον Άνεμο»
(Πρόγραμμα στο τέλος)
*
Ολες οι παρουσιάσεις στην Καισαριανή
Μετανάστες – Πρόσφυγες
14/1/2016: Άκι Καουρισμάκι: Ένας Ελληνοφινλανδός στο Λιμάνι της Χάβρης (Δημοσίευση, 22/1/2016)
και
20/1/2016: BIUTIFUL: Η ανορθόγραφη ζωή μας (Δημοσίευση, 24/1/2016)
*
Πόλεμος – Φασισμός
17/2/2016: Έλα Να Δεις: Το Κατίν και η Αποκάλυψη του καπιταλισμού από τον Έλεμ Κλίμοφ (VIDEO) (Δημοσίευση, 19/2/2016)
και
4/3/2016: Αποκάλυψη Τώρα: Από τον Τζόζεφ Κόνραντ στον Χο Τσι Μινχ (Δημοσίευση, 13/3/2016. Το πλήρες κείμενο της παρουσίασης με Σημειώσεις και Παράρτημα)


***
Παρουσίση στην ΟΓΕ Χολαργού - Παπάγου
28/2/2016: Οι Διασταυρούμενες Ζωές μας στην παγίδα του καπιταλισμού - Νέα παρουσίαση της ταινίας, με αφορμή τα 17 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, το 1999 (Δημοσίευση, 7/3)


***

Η Υπόσχεση
ΣΕΝΑΡΙΟ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Zαν-Πιέρ και Λυκ Νταρντέν

*

Στην 3η Προβολή το ιστολόγιο θα απουσιάσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

*
Περισσότερα και φιλμογραφία Νταρντέν από Μποτίλια:
Λυκ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν

*
Η Υπόσχεση
των
Αδελφών Νταρντέν

Δραματική 1996 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 92'
Η πορεία ενός «χαμένου» έφηβου από τα σοκάκια της παρανομίας στα μονοπάτια της ανθρώπινης  αξιοπρέπειας. Μια ταινία- έκπληξη από το Βέλγιο.
Υπόθεση:
Ο Ιγκόρ είναι ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι που βοηθά τον πατέρα του, Ροζέ, στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, από χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Πακιστάν και η πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Βέλγιο. Μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται για να τους βγάλουν άδειες παραμονής και να τους βρουν φτηνές δουλειές και φτηνά δωμάτια.

Από την πρώτη κιόλας μέρα βλέπουμε τον Ιγκόρ, στο βενζινάδικο όπου εργάζεται, να κλέβει το πορτοφόλι μιας μικροαστής συνταξιούχου. Μια πράξη που δεν τον προβληματίζει ούτε του προκαλεί τύψεις. Όπως ακριβώς δεν αισθάνεται τύψεις βοηθώντας τον πατέρα του στην παράνομη επιχείρησή του. Ώσπου ένας από τους μαύρους μετανάστες, πέφτει από την οροφή ενός κτιρίου ενώ εργάζεται για λογαριασμό του Ροζέ, ο οποίος παρά τις εκκλήσεις του Ιγκόρ, αρνείται όχι μόνο να τον πάει στο νοσοκομείο, αλλά και να τον αφήνει να πεθάνει, και αργότερα τον θάβει στο τσιμέντο μιας υπό κατασκευή πολυκατοικίας, για να αποφύγει τις φασαρίες με τις αρχές.
Είναι ακριβώς τότε που η στάση του Ιγκόρ αρχίζει να αλλάζει. Αρχίζει να προβληματίζεται και να αντιμετωπίζει τον πατέρα του διαφορετικά. Είναι ακριβώς αυτή η σταδιακή συνειδητοποίηση του δεκαπεντάχρονου Ιγκόρ που καταγράφουν στην ταινία τους οι δυο σκηνοθέτες.
Συνειδητοποίηση που μας παρουσιάζουν χωρίς κανένα κλισέ, επιμένοντας, στη σχέση που αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσα στον Ιγκόρ και τη γυναίκα (και το αγέννητο παιδί) του νεκρού μετανάστη, καθώς και στους δισταγμούς και τις αμφιβολίες, όταν φτάνει η στιγμή που πρέπει να έρθει σε ρήξη με τον πατέρα.


Καταγραφή εξαιρετική, με μια κάμερα που παραμένει διαρκώς κοντά στα πρόσωπα και στα αντικείμενα, ξεχωρίζοντας και τονίζοντας κάθε λεπτομέρεια, επιμένοντας στις εκφράσεις και την όλη συμπεριφορά των προσώπων.

Χωρίς να κρίνουν, αντιμετωπίζοντας τον καθένα με την ίδια συμπάθεια και ανθρωπιά, αφήνοντας το θεατή να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του. Με άγνωστους αλλά εξαιρετικούς ηθοποιούς, επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες (η Ασίτα Ουεντραόγκο που ερμηνεύει τη γυναίκα του νεκρού μετανάστη είναι δασκάλα στη Μπουργκίνα Φάσο), που μπαίνουν στο πετσί του ρόλου τους. Μια απλή συναρπαστική ταινία.  
Ν. Φ. Μικελίδης
Βελγο-γαλλική ταινία, με τους: Ζερεμί Ρενιέ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ασίτα Ουεντραόγκο
Ώρα έναρξης: 7.30μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής – «Σκοπευτήριο»
e-mail: klskopeythrio@gmail.com
τηλ. Επικοινωνίας: 6973 999219 - 6979 119018


*

Νέο Πρόγραμμα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ


ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ


(12 Φεβρουαρίου - 9 Μαρτίου 2016)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

Θεματικό Αφιέρωμα: ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ


1. Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

«Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» (Johnny got his gun)
του Ντάλτον Τράμπο
Αντιπολεμική 1971 l Διάρκεια: 111'

O Τζο, τραυματίας του Α' Παγκ. Πολέμου, φρικτά ακρωτηριασμένος, είναι αδύνατον να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Οταν αποκτά τις αισθήσεις του, το μόνο που διαθέτει είναι η ικανότητά του να κινείται έξω από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, να σκέφτεται, να αναπολεί τη περασμένη του ζωή ή να φαντάζεται...

Η ταινία δεν ασχολείται με τον πόλεμο ως θέαμα, αλλά με τα αποτελέσματά του. Σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο

2. Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

«Έλα να Δεις» (Come And See)

του Έλεμ Κλίμοφ
Αντιπολεμική /Αντιφασιστική 1985 l Διάρκεια: 142'

Ένα συγκλονιστικό έπος των φρικαλεοτήτων των ναζί που συνιστά την απόλυτη καταδίκη του πολέμου. O 12χρονος Φλόρια ξεθάβει ένα χαμένο όπλο και κατατάσσεται στον Κόκκινο Στρατό ανυπομονώντας να ζήσει σαν παρτιζάνος. Η φαντασίωσή του όμως διαλύεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα...

3. Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

«Ο Αληθινός Φασισμός» (Τriumph over violence)

του Μιχαήλ Ρομ
Αντιφασιστικό Ντοκιμαντέρ 1965 l Διάρκεια: 130'

Μια καυστική καταδίκη του Φασισμού όχι μέσα από μια ψυχρή κοινωνιολογική προσέγγιση αλλά από την ανάδειξη παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα του ανθρώπου, μέσα από τον εύκολο συναισθηματισμό.

4. Τετάρτη 2 Μαρτίου

«Αποκάλυψη Τώρα! Νέα έκδοση» (Apocalypse Now REDUX)
του Φράνσις Φορντ Κόπολα
Αντιπολεμική 2001 l Διάρκεια: 202'

Ένα πολεμικό έπος, με δυνατό αντιπολεμικό μήνυμα και μεγαλειώδεις σκηνές που αποτυπώνουν την τρέλα και την φρίκη του πολέμου και την μετατρέπει σε έναν σουρεαλιστικό εφιάλτη. Μια ταινία με πολιτικό μήνυμα που δυστυχώς παραμένει τραγικά επίκαιρο.

5. Τετάρτη 9 Μαρτίου

«Τι έκανες στον Πόλεμο Μπαμπά;»

(What Did You Do in the War Dad?)
του Μπλέικ 'Έντουαρντς
Αντιπολεμική Κωμωδία 1966 l Διάρκεια: 119'

Δυστυχώς ο πόλεμος μοιάζει με αποκριάτικο πάρτι μόνο στο σινεμά. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Μια ταινία πολιτικά εύστοχη με αιχμηρό και τολμηρό χιούμορ που αποδομεί εντελώς τα ιδεολογήματα που συνοδεύουν κάθε πόλεμο.


 
Facebook: Σκοπευτήριο – Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής

e-mail: klkskopeythrio@gmail.com

τηλ. Επικοινωνίας: 6973 999219 - 6979 119018

Με το τέλος κάθε προβολής, ακολουθεί συζήτηση για την ταινία

Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής

Ώρα έναρξης προβολών: 7.00μ.μ.
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


 ______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.