Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ψέμα για τη δύσκολη κατάσταση του κοινωνικοασφαλιστικού λέγεται με στοχο την κατεδάφισή του (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Μεγάλη εργοδοσία και κράτος να πληρώσουν για το Ασφαλιστικό

(VIDEO)
Δευτέρα 18/01/2016 - 10:14 - Ενημέρωση: Δευτέρα 18/01/2016 - 13:26
«Ο λαός όταν αποφασίζει να αξιοποιήσει τη δύναμή του, μπορεί να κάνει άλματα για να καλυτερεύσει τη ζωή του, για μια νέα κοινωνία», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1, το πρωί της Δευτέρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Αναλυτικά η συνέντευξη στους δημοσιογράφους Γ. Δαράκη και Γ. Δάρρα. 
Έρχεστε μετά από μια σπουδαία βραδιά για το κόμμα σας. Γιορτάζετε τα 100 χρόνια, έναν αιώνα αγώνων.
«Τα 97 χρόνια, κλείσαμε. Είναι ένα τρίχρονο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια, εκεί εντάσσεται και η χτεσινοβραδινή εκδήλωση στο ΣΕΦ. Ήταν όντως μια σημαντική βραδιά, μια πολύ σπουδαία εκδήλωση, όχι μόνο από την άποψη της μαζικότητας. Ήταν χιλιάδες οι Αθηναίοι και οι κάτοικοι της Αττικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ να γιορτάσουμε μαζί τα 97 χρόνια, αλλά ήταν και πολύ σπουδαία η μουσικοθεατρική παράσταση που είχαν στήσει μια σειρά καλλιτέχνες, νέοι άνθρωποι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, χορογράφοι, τεχνικοί. Πάνω από 100 συντελεστές, δούλεψαν όλοι μαζί σε αυτή την παράσταση η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Κόμματος, ένα τμήμα της ιστορίας της πατρίδας μας, της ιστορίας του λαϊκού κινήματος, που αφορούσε τα δύσκολα χρόνια των φυλακών, της εξορίας, των διώξεων των κομμουνιστών, άλλων αγωνιστών».
Κε Κουτσούμπα, 100 χρόνια ΚΚΕ. 100 χρόνια εμπειρίας, 100 χρόνια αγώνων όπως και εσείς έχετε πει. Πολλοί όμως θα πουν 100 χρόνια, πόσο έχουν γεράσει το κόμμα και πόσο ανταποκρίνεται το κόμμα, γιατί και εσείς έχετε πει το λαϊκό κίνημα ακόμα δεν είναι έτοιμο, δεν έχει μπολιαστεί, δεν έχει φουντώσει για να κάνει αυτό που εσείς οραματίζεστε, ένα άλλο κράτος.
«Ξέρετε -κι αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει ο απλός εργαζόμενος λαός σήμερα, η νεολαία της χώρας μας, που συμπαρατάσσεται, συσπειρώνεται, μέσα από την ΚΝΕ στις γραμμές του ΚΚΕ- το ΚΚΕ παρότι είναι από τα πιο παλιά κόμματα στην ελληνική κοινωνία, το πιο παλιό κόμμα με συνέχεια, γιατί κι άλλες δυνάμεις είναι παλιές, αλλά εμφανίζονται με διάφορα σχήματα, με διαφορετικά ονόματα κλπ, ενώ το ΚΚΕ διατηρεί τον τίτλο του, τα σύμβολά του, ταυτόχρονα ανανεώνεται συνεχώς, έχει καινούργιες προγραμματικές επεξεργασίες μετά το τελευταίο συνέδριό του. Βλέπει την ιστορία του συλλογικά, την μελετά, όχι ένα άτομο ή η Κεντρική Επιτροπή μόνο, όλο το κόμμα συζητά αυτή την πλούσια ιστορία, που έχει τα θετικά της, τα αρνητικά της. Έχει τις δύσκολες στιγμές, έχει τις ευχάριστες στιγμές της ανόδου του κινήματος, της συμβολής του Κόμματός μας στους αγώνες του λαού και φυσικά όλα αυτά, μελετώντας τα, δεν είναι για να κάνουμε απλώς ιστορία, αλλά είναι για να βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα για το σήμερα, να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, κυρίως εμείς να διδασκόμαστε, να προχωράμε με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις».
Ποιο ιστορικό γεγονός, συμπεριφορά, απόφαση του κόμματος, είναι εκείνη που το συμπέρασμά της μας οδηγεί στη σημερινή στάση του ΚΚΕ, την οποία βέβαια θα αναλύσουμε κομμάτι – κομμάτι;
«Ότι όταν ο λαός αποφασίζει να αξιοποιήσει τη δύναμή του, γιατί είναι μεγάλη η δύναμη που έχει ο ίδιος ο λαός, το κίνημά του, μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί να κάνει άλματα, όχι στην ιστορία, αλλά για την καλυτέρευση της ζωής του, για μια νέα κοινωνία σε τελευταία ανάλυση. Και εμείς πιστεύουμε ότι σήμερα ο λαός μας δεν έχει αξιοποιήσει αυτή τη δύναμή του. Και γι’ αυτό επίσης πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να απογοητεύεται, δεν πρέπει να βλέπει μοιρολατρικά τα γεγονότα, δεν πρέπει να ζητά το λιγότερο κακό, που συνεχώς οδηγεί σε όλο και χειρότερα, σε μεγαλύτερο κακό. Αλλά πρέπει να διεκδικεί την ίδια του τη ζωή, την ευημερία του, το να ζει αξιοπρεπώς και βεβαίως να ανοίγει καινούργιους δρόμους στην ελληνική κοινωνία γι’ αυτόν και για τα παιδιά του, η κάθε λαϊκή οικογένεια. Κι έτσι απαντώ στο ερώτημα και του κ. Δάρρα, γιατί υπάρχει αυτή η υποχώρηση. Υπάρχει υποχώρηση του κινήματος σήμερα, και γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε να παίζει αυτό το ρόλο ακριβώς για να περνάει πιο ανώδυνα αντιλαϊκές, βάρβαρες επιλογές του κεφαλαίου, της ΕΕ, της τρόικα. Άρα λοιπόν ο λαός μας αξιοποιώντας αυτή τη δύναμη του κινήματος, πατώντας σε αυτή την πείρα των προηγούμενων χρόνων, η οποία είναι τεράστια, διότι στην πρόταση του ΚΚΕ, την πολιτική του πρόταση και στο κίνημα, ο λαός μας δεν ανταποκρίθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Επέλεξε πολιτικές, στρατηγικές, τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε τη γραμμή του κ. Τσίπρα, άλλων δυνάμεων, που οδηγούσε στο να αλλάζουν οι διαχειριστές της κυβερνητικής καρέκλας και στην ουσία «μια από τα ίδια»: Να έρχονται μνημόνια, τώρα και τα «αριστερά» μνημόνια, να έρχονται αντεργατικά μέτρα, να φτάνουμε όχι απλώς στην κατεδάφιση, αλλά στο να μπαίνει ταφόπλακα τελικά στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που γνωρίσαμε όλο τον προηγούμενο αιώνα».
Λέτε λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Η εκλογή Μητσοτάκη αλλάζει αυτό το σκηνικό. Δηλαδή υπάρχει πλέον δυνατότητα εναλλακτικής στο σύστημα, βλέπετε ανακατατάξεις, βλέπετε αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;
«Το πολιτικό σκηνικό είναι σε αναδιαμόρφωση όλο αυτό το διάστημα. Δεν έχει τελειώσει οριστικά η αναμόρφωσή του και βεβαίως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, είναι ένας κόμβος, ένας κρίκος για την παραπέρα εξέλιξη της αναμόρφωσης αυτού του πολιτικού σκηνικού. Και βέβαια πιστεύουμε, κάνοντας μια εκτίμηση με βάση τα σημερινά δεδομένα, διότι χρειάζεται να παρακολουθήσουμε και εμείς, όπως φαντάζομαι και όλη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτό το κόμμα ή σε άλλα κόμματα, ότι φαίνεται να συμπαρασύρει σε αυτόν τον κεντροδεξιό, τελοσπάντων κεντρώο χώρο και να έχει επιπτώσεις σε κόμματα, όπως είναι το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ κας Γεννηματά, όπως είναι η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ, κόμματα που μιλάνε στο όνομα του κεντρώου χώρου, της κεντροδεξιάς ή της δεξιάς. Φαίνεται δηλαδή ότι θα έχει επιπτώσεις. Φυσικά μένει να το παρακολουθήσουμε, γιατί ξέρετε οι εξελίξεις έχουν και τη δική τους δυναμική και κυρίως η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα».
Κε Κουτσούμπα ήδη έχει αρχίσει να συζητιέται να τίθεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και να επανέρχεται ο όρος δεξιά. Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται ότι επαναπροσδιορίζεται, ίσως να ξαναδούμε τον δικομματισμό, επανατοποθετούνται τα κόμματα και αυτοπροσδιορίζονται ξανά και πηγαίνουν είτε δεξιά είτε αριστερά λέγοντας ότι «εμείς είμαστε η αριστερά, από κει είναι οι δεξιοί» και να γίνεται μια κοινωνική σύγκρουση και ταυτόχρονα πολιτική σύγκρουση…
«Είναι φανερό ότι πάει να δημιουργηθεί πάλι ένας κάλπικος δικομματισμός, διπολισμό θα τον έλεγα καλύτερα, από τη μια «αριστερά» απ’ την άλλη «δεξιά», εμείς θεωρούμε ότι είναι ψεύτικος διαχωρισμός, είναι κάλπικος, είναι τεχνητός. Δηλαδή από τη μια μεριά οι «δεξιοί», «κεντροδεξιοί» κλπ, από την άλλη οι «αριστεροί», «κεντροαριστεροί», όπου εδώ πέρα μπαίνει ένα συνονθύλευμα απόψεων, ιδεολογιών, θέσεων, προγραμμάτων, οι οποίες όμως έχουν μια κοινή συνισταμένη, μια ενιαία στρατηγική, που είναι η υπεράσπιση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η υπεράσπιση ενός κράτους, του καπιταλιστικού κράτους, που βεβαίως είναι σάπιο, διεφθαρμένο και θέλει αλλαγές εκ βάθρων, όπως και το σύστημα, για μια εξουσία και μια εναλλαγή κομμάτων η οποία θα έχει την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή υπεράσπιση των συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει η χώρα και οι οποίες μόνο δεινά έχουν δημιουργήσει στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς, δηλαδή μιλάμε για μια πολιτική η οποία πλήρως έχει αποτύχει, τη γνώρισε ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια και πάει πάλι να εντοπιστεί σε ένα διπολισμό «αριστερά-δεξιά». Φυσικά θέλουν βασικούς πυλώνες, αυτό επιδιώκουν, αυτός ο σχεδιασμός αυτό τον σκοπό έχει, από τη μια μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασικός πόλος σήμερα της σοσιαλδημοκρατίας, που πάει να κατοχυρωθεί ως τέτοιος και από την άλλη μεριά η ΝΔ, που θέλει, ευελπιστεί να παίξει αυτό το ρόλο υπό τον κ. Μητσοτάκη ως ένας πόλος των κλασικών νεοφιλελεύθερων, κεντροδεξιών τελοσπάντων απόψεων, αλλά που θα έχουν την ίδια στρατηγική στόχευση. Και γύρω από αυτούς τους δυο βασικούς πυλώνες θα διαμορφώνονται συνεργασίες, συμμαχίες, τσόντες και φτερούγες».
Δεν βλέπετε όμως μια βασική αντίφαση; Δεν έχουν να λύσουν το εξής πρόγραμμα από τη μια μεριά χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις για να μπορέσουν να ψηφίσουν, να περάσουνε πράγματα στο Κοινοβούλιο με όσο το δυνατόν λιγότερη αντίδραση, από την άλλη πρέπει να προωθήσουν και ένα δικομματισμό. Αυτό το πράγμα δηλαδή μια σύγκρουση του δικομματισμού από τη μια μεριά, από την άλλη ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων, ώστε να μπορέσουν να περάσουν, πώς μπορεί να λυθεί αυτή η αντίφαση.
«Ναι φαίνεται ως αντιφατικό, γι’ αυτό εμείς λέμε ότι στην ουσία θα μιλάμε για ένα διπολισμό με βασικούς πυλώνες Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες που εδώ θα παίζουν μέσα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, το ΠΟΤΑΜΙ, η ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, οι ΑΝΕΛ, διάφορα τμήματα και κόμματα ή και κάποια μικρότερα κόμματα που μπορεί σήμερα να είναι εκτός Βουλής, αλλά που διαμορφώνονται και προσπαθούν να διαμορφώσουν και ένα πόλο. Θυμόμαστε όλοι πώς ξεκίνησε ο Συνασπισμός για παράδειγμα. Έχοντας ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον περάσει σε θέσεις αστικές, σοσιαλδημοκρατικές ως σύνολο, διάφορες δυνάμεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, απλοί άνθρωποι πιθανόν και στελέχη που το ακολουθούν ακόμα, άλλοι που έχουν φύγει με τον κ. Λαφαζάνη της ΛΑΕ ή διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, θα θελήσουν να διαμορφώσουν κάποιο νέο ανάχωμα το λέμε εμείς. Γιατί είναι στην ίδια λογική ενός οπορτουνιστικού πόλου, τυχοδιωκτικού πολιτικά εννοώ, όχι αλλιώς, που θα θελήσουν να παίξουν ρόλο και να πουλήσουν εκδούλευση μελλοντικά σε τέτοιες γενικότερες συναινέσεις και συνεργασίες εμποδίζοντας μια ριζοσπαστικοποίηση του λαού μας, εμποδίζοντας αν θέλετε την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Το λέμε αυτό προειδοποιώντας. Ο λαός μας αξιοποιώντας την πείρα ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, αλλά και προηγούμενων δεκαετιών δεν πρέπει να πέσει πάλι στην παγίδα των αναχωμάτων, στην παγίδα επιλογής δήθεν ρεαλιστικών προσεγγίσεων που οδηγούν ξαναλέμε όχι σε μικρότερο κακό, αλλά οδηγούν πάντα στο χειρότερο. Το ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι του 2015 πάρα πολύ έντονα και δυστυχώς ο ελληνικός λαός την πληρώνει ακόμα πάρα πολύ σκληρά. Και δεν θα σταματήσει εδώ αυτή η πορεία. Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό που αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα, διότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας, αφορά από τους σημερινούς συνταξιούχους, αυτούς που ετοιμάζονται να βγουν στην σύνταξη, μέχρι νεότερες γενιές. Διότι κοινωνική ασφάλιση σημαίνει υγεία, πρόνοια, προστασία μητρότητας, περίθαλψη, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, προληπτική ιατρική, προστασία της εργασίας στους χώρους δουλειάς από ατυχήματα. Είναι όλο αυτό το πλέγμα για το οποίο ο κάθε άνθρωπος πρέπει να είναι εξασφαλισμένος όχι μόνο για τα γηρατειά του, αλλά και για το σήμερα».
Αυτές οι διαπιστώσεις, είναι διαπιστώσεις που νομίζω ότι και στην κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη, υπάρχουν πολλοί που θα πούνε συμφωνούμε απολύτως με αυτά που λέτε και εσείς. Το θέμα είναι όμως το εξής, το δια ταύτα…
«Ε, τότε να μην ψηφίσουν το νόμο, δε λέει τίποτα ότι και εγώ θέλω κάτι καλύτερο και η κυβέρνηση το λέει και η αντιπολίτευση το λέει, όλα τα κόμματα το λένε. Το θέμα όμως είναι τι κάνουν…».
Λέει ότι «εγώ βρίσκομαι σε μια δύσκολή θέση, υπάρχουν κουκιά μετρημένα από εκεί και πέρα δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, αυτό είναι που μπορώ να κάνω». Ποια είναι η αντιπρόταση λοιπόν του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο θέμα, το ασφαλιστικό;
«Αυτό το επιχείρημα, αυτό το ψέμα λέγεται πάρα πολλά χρόνια τώρα, από τότε που άρχισε να κατεδαφίζεται ουσιαστικά το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με αλλεπάλληλους αντιασφαλιστικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Τους ξέρουμε όλοι πέρασαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και φτάσαμε εδώ. Ήταν το μόνιμο επιχείρημα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού για να υπάρχει έστω μια υποτυπώδης, στοιχειώδης σύνταξη «πρέπει να πάρω αυτά τα μέτρα», «πρέπει να αυξήσω τα όρια συνταξιοδότησης», «πρέπει να μειώσω τις παροχές», «πρέπει να μειώσω τα εφάπαξ», «πρέπει να μειώσω τις συντάξεις» και πάει λέγοντας, «πρέπει να τζογάρω τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο». Ε, τελοσπάντων έλεος με αυτήν τη κατάσταση. Το ίδιο κάνει δυστυχώς τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ και όσο και αν λένε οι βουλευτές του, οι Υπουργοί του, μέλη του δε ξέρω τι, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να καταψηφίσουν αυτόν τον νόμο. Θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες τις προηγούμενες, θα πρέπει να τα πάρουν από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Και ειδικά για την ασφάλιση το πρόβλημα, ο μόνος που δε φταίει είναι αυτός που την πληρώνει συνεχώς, είναι ο εργαζόμενος, αυτός που είναι στην παραγωγή διότι είναι ο μόνος, όπως ξέρετε και εσείς που δουλεύετε, που πληρώνετε, κρατιέται από το μισθό, πάει στο ταμείο ακριβώς για να υπάρχει αυτή η κοινωνική πρόνοια όσο ζεις με την υγεία και τα ταμεία και σε συνέχεια να υπάρχει η σύνταξη όταν ο άνθρωπος θέλει να ζήσει λίγα χρόνια της ζωής του ελεύθερα, να μεγαλώσει τα εγγόνια του, να βοηθήσει την οικογένειά του κλπ. Άρα, λοιπόν η μεγάλη εργοδοσία και το κράτος να πληρώσουν».
Λέτε είναι αφορμή το ασφαλιστικό για λαϊκό ξεσηκωμό, γιατί χρειάζεστε αυτήν την παράμετρο όχι μόνο ως κόμμα, αλλά πιστεύω ότι είναι ουσιαστικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να βάλω στη συλλογιστική μας το ότι βάλατε γραβάτα επισκεφθήκατε τον κ. Τσίπρα και συζητήσατε μαζί του μια σειρά από θέματα. Συζητήσατε πορεία των πραγμάτων, προσφυγικό, κυπριακό, αλλά και συνταγματική αναθεώρηση, εκλογικό νόμο. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συμφωνίας σε τίποτα από αυτά.
«Κοιτάξτε σε όλα τα ζητήματα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα, στα ζητήματα των επεμβάσεων, εδώ στην περιοχή, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, λόγω συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και τηρούνται εμπλέκεται ο λαός μας, αυτή τη στιγμή συμμετέχει η χώρα με αυτόν τον τρόπο σε επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλει στο να δημιουργείται και να ζούμε αυτό το πρόβλημα το μεταναστευτικό, προσφυγικό ρεύμα μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ζήτημα συμφωνίας. Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, οι αντιλήψεις που υπάρχουν περί συνιστώντων κρατών, στην ουσία ενός νέου σχεδίου που θα είναι στην κατεύθυνση του Σχεδίου Ανάν και δε θα λύνει το πρόβλημα της διχοτόμησης της κυπριακής δημοκρατίας, έτσι όπως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει κοινή άποψη. Άλλο ζήτημα μένουμε ενιαία με τον κυπριακό λαό και ως ΚΚΕ με την εκφρασμένη θέση μας, όχι για να υποχωρήσουμε σε αυτήν και να πάμε σε μια διχοτομημένη Κύπρο. Για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης στην Ευρωζώνη, της ρύθμισης του χρέους, σε όλα αυτά δεν υπάρχει μια κοινή βάση.
Εκλογικός νόμος;
Για το ζήτημα του εκλογικού νόμου, εμείς έχουμε μια καθαρή θέση για την απλή αναλογική. Αν έρθει η απλή αναλογική χωρίς αστερίσκους, χωρίς βάλτε ένα πριμ 20 – 30 βουλευτών στο πρώτο κόμμα…
Το συζητήσατε μαζί του; τι σας είπε; Γιατί και ο κ. Κουρουπλής έκανε κάποιες δηλώσεις.
Μιλήσαμε και για τον εκλογικό νόμο. Σκέφτεται να φέρει εκλογικό νόμο, γι αυτό με ενημέρωσε. Θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα….
Θα είναι απλή αναλογική;
Δεν θα είναι απλή αναλογική, μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή να γίνει απλή αναλογική, δεν μπορεί να πάει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μιλάει για ένα αναλογικότερο σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι απλή αναλογική. Δηλαδή περιέχει το μπόνους του πρώτου κόμματος, μικρότερο, περιέχει κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, περιέχει κάποιες αλλαγές στο πλαφόν, περιέχει κάποια τέτοια μέτρα. Από αυτά που γενικά μου περιέγραψε, διότι πρέπει να δούμε και το συγκεκριμένο νόμο, δεν προκύπτει ζήτημα όπως είπατε συναίνεσης εκ μέρους του ΚΚΕ γι’ αυτόν τον εκλογικό νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.