Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Σήμερα που η κυβέρνηση εφαρμόζει όχι μόνο το δικό της μνημόνιο αλλά και τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων απαιτείται μια Λαϊκή Συμμαχία με ταξικούς προσδιορισμούς

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εφημερίδα «Δημοκρατική»
Κυριακή 27/12/2015 - 10:59
Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Παρατίθεται η συνέντευξη: 
- Κύριε Κουτσούμπα, η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει περάσει το πρώτο και δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων και ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Παρόλο που είναι πολύ σκληρά τα μέτρα για την πλειοψηφία του λαού, εν τούτοις δεν υπάρχει η ανάλογη αντίδραση. Το ΚΚΕ πως το εξηγεί αυτό και τι προτείνει στους εργαζόμενους;
- «Αυτή ακριβώς είναι και η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. 

Με την εξαπάτηση, την παραπλάνηση του λαού και τις ψεύτικες προσδοκίες περί δήθεν "ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο", ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί η λαϊκή αντίσταση να είναι αναντίστοιχη της επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ- κεφαλαίου, όμως όπως έδειξαν και οι μεγάλες πετυχημένες πανελλαδικές πανεργατικές, πανϋπαλληλικές απεργίες της 12ης Νοέμβρη και της 3ης Δεκέμβρη, μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις οργάνωσης, ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας.


Μπορούν να υπάρχουν ρωγμές στο σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει στην Ελλάδα και διεθνώς.

Αρκεί ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, να την κάνει δύναμη αγώνα και ανατροπής και να στρέψει τα βέλη του στους πραγματικούς υπεύθυνους».
- Βλέπουμε τελευταία να κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, που δεν είναι άσχετη με τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία. Με δεδομένο ότι η θέση της Ελλάδας σε αυτά τα ζητήματα ταυτίζεται με αυτήν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τι κίνδυνος υπάρχει για τη χώρα μας;
- «Ο κίνδυνος αφορά στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που έχει ήδη ξεκινήσει, στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στην ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς και στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών με πρόσχημα την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών που το ΝΑΤΟ ενίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση είναι επόμενο να συμμετέχει σε επεμβάσεις και πολέμους, γιατί νομίζει ότι μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από τη νέα μοιρασιά υπέρ του κεφαλαίου -με άνισους βέβαια όρους σε σύγκριση με άλλες χώρες- που θα γίνει στην περιοχή και τον σκληρότατο ανταγωνισμό που διεξάγεται ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα.

Το ζήτημα του πολέμου αφορά όλη την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, που χρειάζεται τώρα να απαιτήσουν να μη δοθούν βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια κι άλλες υποδομές για να γίνουν "εφαλτήρια" του πολέμου. 

Καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της χώρας. Να γυρίσουν τώρα πίσω όλα τα ελληνικά στρατιωτικά σώματα, που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
- Ως νησιωτική η δική μας περιοχή, ζει από πρώτο χέρι το δράμα των προσφύγων. Με τη δημιουργία των hot spots υπάρχουν φόβοι ότι θα εγκλωβιστούν στα νησιά μας παρά πολλοί πρόσφυγες. Εσείς τι λέτε για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό;
- «Η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερα η δημιουργία συνοριοφυλακής -ακτοφυλακής της ΕΕ που θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία του κράτους-μέλους, σημαίνει για τη χώρα μας ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και προώθηση σχεδίων συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτές τις σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις, γιατί έχει συμφωνήσει, στηρίξει και εφαρμόζει όλα τα αντιδραστικά μέτρα για τη λεγόμενη "διαχείριση της προσφυγικής κρίσης", αλλά και γιατί συμμετέχει ενεργά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της Ρόδου, όλων των νησιών, όλης της χώρας, μαζί με τη συγκινητική αλληλεγγύη που δείχνουν καθημερινά προς τους πρόσφυγες, χρειάζεται να δυναμώσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και μετανάστες, άμεση μεταφορά στις χώρες προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, την κατάργηση του "Δουβλίνο", της Σένγκεν, του Frontex, που πάει χέρι - χέρι με την πάλη για να γίνει παρελθόν το σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους».
- Παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά του ξεπουλήματος των αεροδρομίων, ανάμεσα σ' αυτά και της Ρόδου, υπογράφτηκε πρόσφατα η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους στη γερμανική εταιρεία «FRAPORT». Ποια νομίζετε ότι θα είναι τα αποτελέσματα της εξέλιξης αυτής για την οικονομία της Ρόδου αλλά και γενικότερα της Ελλάδας;
- «Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ανάμεσα τους κι αυτό της Ρόδου, θα έχει ως αποτέλεσμα πρώτα απ’ όλα τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, όπως έγινε άλλωστε και στο "Ελ. Βενιζέλος", με την παραχώρησή του στη "Χόχτιφ", ο λαός θα πληρώνει ακόμη πιο ακριβά αεροπορικά εισιτήρια, αφού ο ιδιώτης θα ανεβάζει τα τέλη και οι αεροπορικές εταιρείες θα τα μετακυλύουν στα εισιτήρια.

Η σύνδεση των νησιών και των άλλων περιφερειών θα γίνεται αποκλειστικά με τη συχνότητα που θα υπηρετεί το κέρδος του "επενδυτή". 

Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου νησιού, όπως αυτό της Ρόδου.

Επιβεβαιώνεται και εδώ ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι ασύμβατη με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και την πολιτική της ΕΕ.

Σήμερα απαιτείται μια άλλη πολιτική, όπου τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία, θα αναπτύσσονται με κεντρικό σχεδιασμό στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μεγαλοξενοδόχων και των μονοπωλιακών ομίλων».
- Η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ είναι ότι δεν θέλει να κυβερνήσει, αφού δεν δέχεται οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, έστω και σε μίνιμουμ προγραμματική βάση και επιδιώκει να είναι μία μόνιμη και σταθερή δύναμη αντιπολίτευσης. Πως απαντάτε σε αυτό;
- «Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας και είναι στην αντιπολίτευση γιατί ο ίδιος ο λαός στη φάση αυτή έχει επιλέξει να είναι στην αντιπολίτευση

Η θέση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα μέσα στα πλαίσια του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, των δεσμεύσεων της ΕΕ, των απαιτήσεων των μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώθηκε όλο αυτό το διάστημα και με τον πλέον τραγικό τρόπο, όπου μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει νόμο το νόμο, μέτρο το μέτρο όχι μόνο το δικό της μνημόνιο αλλά και όλα τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Και μιας και αναφέρεστε σε συνεργασίες, η πρόταση συμμαχιών του ΚΚΕ είναι η πιο πλατιά ενωτική πρόταση γιατί συσπειρώνει την πλειοψηφία του λαού που είναι εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς κομματικούς προσδιορισμούς, αλλά βασικά ταξικούς.

Όλοι αυτοί μπορούν να συναντηθούν στη Λαϊκή Συμμαχία, που κατευθύνεται στην ανατροπή του σάπιου συστήματος και γι’ αυτό μπορεί να διεκδικεί και να κερδίζει λύσεις στα καθημερινά επείγοντα ζητήματα. 

Και η δράση του ΚΚΕ, όλων των μελών και στελεχών του, στη λαϊκή συμμαχία, μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, μόνο μοναχική δεν είναι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.