Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Κύπρος: Τα οικόπεδα και η διπλωματία των ΜΚΟ ‒ Μάκης Παπαδόπουλος: Κρίση, μονοπώλια, ΑΟΖ και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

KΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ενδιαφέρον από πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα
Τα γερμανικά μονοπώλια δε μένουν θεατές στις εξελίξεις που πυκνώνουν στην ταραγμένη «γειτονιά» μας
Σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και γενικά οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται στην «ταραγμένη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει σημασία να καταγράφεται το ενδιαφέρον που διατηρούν για τις εξελίξεις ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφού έτσι αναδεικνύονται πιο ολοκληρωμένα οι κίνδυνοι που προκαλούνται για τους λαούς.
Οι επαφές που είχε η Λευκωσία με εκπροσώπους μιας σειράς κυβερνήσεων πριν ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη «λύση» του Κυπριακού αποτύπωσαν, μέσα από χαρακτηριστικές δηλώσεις, τη σημασία που δίνουν πολλοί στη μετατροπή της Κύπρου σε «κόμβο» για την προώθηση μιας σειράς επιχειρηματικών σχεδιασμών.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία, Νικολάι φον Σιοπφ, μετά από συνάντηση που είχε στις 12 Μάη 2015 με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας:
«Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο (σ.σ. την Κύπρο), ειδικά με την προσέλκυση επιχειρήσεων εδώ. Βλέπουμε την Κύπρο ως ένα σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου και, επιπρόσθετα, η ενωμένη Κύπρος και η Γερμανία μπορούν να κάνουν περισσότερα, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρηματική κατάσταση εδώ. Εντοπίζουμε μεγάλη προοπτική και είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο εντοπίζει τα «πλεονεκτήματα» που έχει η Κύπρος για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων.
«Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο, ένα μέλος της ΕΕ, ως πύλη για τις γειτονικές χώρες, ώστε να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή και παραπέρα», υπογράμμιζε ο Γερμανός πρέσβης και στις 28 του περασμένου Νοέμβρη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη.
Kαι η προκάτοχος του Σιοπφ, Γκαμπριέλα Γκέλιλ, είχε πιο αναλυτικά εξηγήσει σε παλιότερη συνέντευξή της:
«Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκεί έξω για τις αγορές. Η Κύπρος και η γεωστρατηγική της θέση είναι μια ελκυστική επιλογή. Γερμανικές εταιρείες είναι όλο και πιο πιθανό να αναμειχθούν αν συγκεκριμενοποιηθούν σχέδια και διατεθούν μελέτες σκοπιμότητας. Συμπληρωματικά με τον κλάδο της Ενέργειας (σ.σ. υδρογονάνθρακες) υπάρχει και ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον οποίο εστιάζει η Γερμανία...».
Ενώ ειδική σημασία είχε και η επισήμανσή της ότι «το σωστό για μένα, θα ήταν η Κύπρος και η Τουρκία να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας, αναγνωρίζοντας η μία την άλλη, ίσως - αφήστε με να γίνω τολμηρή - και οι δύο ως μέλη του ΝΑΤΟ».
  • Τα παραπάνω αναδεικνύουν ότι μία από τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κατά πολλούς τρίτη στην παγκόσμια «πυραμίδα», επενδύει στην «αξιοποίηση» της Κύπρου για την ανέλιξη των μονοπωλίων της στην ευρύτερη περιοχή, κι αυτό σε μια περίοδο που οξύνονται οι κόντρες για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, με πολλά ζητήματα και πολλές συμμαχίες να είναι «ρευστές», με την οικονομική ύφεση και στασιμότητα να ανατροφοδοτεί διαρκώς τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή να είναι ήδη στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών.
  • Να προστεθεί και η ετοιμότητα που τα τελευταία χρόνια διακηρύσσει το Βερολίνο σε όλους τους τόνους για δράση υπέρ της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» σε διάφορες περιοχές (συμμετέχοντας π.χ. στη στρατιωτική δύναμη που παραμένει στο Αφγανιστάν ή σε Συνόδους για την Ασφάλεια, π.χ. σε Ασία - Ειρηνικό).
Η Ενέργεια είναι ένας από τους τομείς που συγκεντρώνουν νέους επενδυτές στην Κύπρο και όλη την Ανατολική Μεσόγειο
Επαφές επιχειρηματιών
Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Κύπρο αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από μια σειρά επαφών μεταξύ επιχειρηματικών και κυβερνητικών φορέων.
Στις 16, 17 και 18 Ιούνη, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, «στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας», όπως σημείωνε και το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) επιχειρηματικά φόρουμ σε Βερολίνο, Ντίσελντορφ και Μόναχο, με τίτλο «Doing Business in Cyprus and opportunities in region» («Επενδύοντας στην Κύπρο και οι ευκαιρίες στην περιοχή»).
Την κυπριακή επιχειρηματική αποστολή συγκρότησαν κυπριακές εταιρείες από τομείς όπως αυτός της εκμετάλλευσης ακινήτων αλλά και της βιομηχανίας, ενώ στις συναντήσεις «προβλήθηκαν στους Γερμανούς επιχειρηματίες τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος ως κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και ως ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις συναντήσεις συμμετείχαν και επιχειρηματικές οργανώσεις από τα Κατεχόμενα, όπως το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο.
Αντίστοιχες επιχειρηματικές συναντήσεις έχουν γίνει με Γερμανούς επενδυτές και στο παρελθόν, με τη συμμετοχή εργοδοτικών οργανώσεων, όπως η Κυπρο-Γερμανική Επιχειρηματική Ενωση, που εδρεύει στη Λευκωσία (Cyprus Germany Business Association - CGBA), το Κυπριακό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου κ.ά.
Στην ιστοσελίδα της CGBA παρατίθενται υλικά από τέτοιες συναντήσεις, στις οποίες αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος για την ανάπτυξη κλάδων, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, ο Τουρισμός.

Η Κύπρος προβλήθηκε ως «το ιδανικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο», με δεδομένο ότι - σύμφωνα με την ίδια πηγή - το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλοίων στην ΕΕ και ο στόλος της αντιστοιχούν στο 1/4 όλων των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στα νηολόγια της ΕΕ.
Και επαφές ΜΚΟ
Αντίστοιχη «κινητικότητα» υπάρχει όμως και από πλευράς διαφόρων ΜΚΟ (που συχνά αναλαμβάνουν σημαντικό «μερίδιο ευθύνης» στην προώθηση ιμπεριαλιστικών και μονοπωλιακών σχεδιασμών).
Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι η ΜΚΟ «Diplomats International INGO», με έδρα την Κολωνία, η οποία αυτοσυστήνεται ως οργάνωση με στόχο την «επίτευξη συμφωνιών σε ζητήματα όπως η διατήρηση της ειρήνης, ο πολιτισμός, τα οικονομικά, το εμπόριο και οι συγκρούσεις».
Αντιπροσωπεία της συγκεκριμένης ΜΚΟ επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα τον Αύγουστο του 2014, μετά από πρόσκληση του αμερικανικού πανεπιστημίου της Κερύνειας (GAU).
Στις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γκίντερ Μέινελ, υπογράμμιζε ότι επιδίωξη είναι
«η προσέλκυση επενδύσεων στο βιομηχανικό τομέα στη βόρεια Κύπρο» και ότι προσδοκούν «περισσότερη βοήθεια για το ζήτημα αυτό από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη».
Ο ίδιος - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - αναφέρθηκε στο στόχο «προσέλκυσης φοιτητών από την Ευρώπη και ίδρυσης μιας σχολής διπλωματίας στη Β. Κύπρο, με σκοπό να προσελκυστεί μεγαλύτερη προσοχή σε ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο και να μετατραπεί η Λευκωσία σε ένα βασικό κέντρο διπλωματικής μόρφωσης».
Η ίδια οργάνωση είχε επισκεφτεί τα Κατεχόμενα και το Γενάρη του 2013, επισημαίνοντας ξανά τη σημασία προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο.
Στις 29 Μάρτη 2013, κυκλοφόρησε στο «Bloomberg» δημοσίευμα με τίτλο «Η γερμανική ηλιακή βιομηχανία θα κερδίσει από την κρίση στην Κύπρο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια».
Ο συντάκτης του υποστήριζε ότι οι Γερμανοί επενδυτές από το συγκεκριμένο κλάδο θα ωφεληθούν από τη «χρηματοπιστωτική κρίση στην Κύπρο», καθώς «ψάχνουν ένα λιμάνι με τα εγγυημένα ανταλλάγματα που παρέχουν τα εργοστάσια (παραγωγής) καθαρής Ενέργειας».
Στο δημοσίευμα, όπως και σε άλλα της ίδιας περιόδου, εξηγείται πώς γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια και ειδικότερα στις λεγόμενες «ανανεώσιμες μορφές», έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις (αξιοποιώντας και την πτώση των τιμών που έφερε η απαξίωση κεφαλαίων), για να προχωρήσουν σε επενδύσεις όπως η δημιουργία ηλιακών πάρκων. Τέτοιες εταιρείες είναι οι «Milk the Sun Gmbtl» και «Secondsol Gmblt».
Εκτός από την Ενέργεια, οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, είναι επικεντρωμένες και στον κλάδο της Ναυτιλίας, με αρκετές να διατηρούν γραφεία στη Λεμεσό. Ανάμεσά τους είναι η «Columbia Shipmanagement Ltd.», θυγατρική της «Schoeller Holdings Ltd.», η «Nakufreight Ltd.», θυγατρική της «Kuehne & Nagel International AG», η «MARTRACON Deutschland Limited» κ.τ.λ.
  • Να σημειώσουμε ότι η γερμανική ναυτιλία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον κλάδο.
  • Να θυμίσουμε, επίσης, ότι η προάσπιση των συμφερόντων της συγκεκριμένης μερίδας του γερμανικού κεφαλαίου βρέθηκε στο επίκεντρο των «παζαριών» και με την ελληνική κυβέρνηση, όπου φάνηκε ακόμα μια φορά πόσο ενοχλεί η θέση των Ελλήνων εφοπλιστών τους ανταγωνιστές τους και πόσο οξύνεται η «κόντρα» για την κυριαρχία σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ενδοϊμπεριαλιστικές «ισορροπίες» και τις εξελίξεις σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ανατολικής Μεσογείου.
Α.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.