Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

«Αριστερή Πλατφόρμα» - δεξιά «ανατροπή»

Από άλλο δρόμο πτωχεύουν το λαό
Τις τελευταίες μέρες, οι της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» επιχειρηματολογούν για να στηρίξουν την πρότασή τους. Συνοπτικά, η θέση που εκφράζουν είναι:
«Συντεταγμένη διαμόρφωση εθνικού νομίσματος, διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, κατάργηση μνημονίων και ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία. Αυτά - λένε - είναι προϋποθέσεις για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση, για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις (...)».
Αξίζει να δούμε πού οδηγούν τέτοιες προτάσεις, που στην ουσία στηρίζονται από τμήματα του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου και ενδιαφέρουν διάφορα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη ή ιμπεριαλιστικά κέντρα...
Αυτή την πρόταση οι της «Πλατφόρμας» την παρουσιάζουν ως φιλολαϊκή.
Άλλωστε, τέτοιες πολιτικές δεν έχει μόνο η «Πλατφόρμα». Ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, με τη στροφή σε εθνικά νομίσματα - τέτοια είναι η πρότασή τους - υπάρχει ακόμη και στη Γερμανία και μάλιστα ως πολιτική που εκφράζει ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, στην Ιταλία κ.α.
  • Θα ωφεληθούν τμήματα του κεφαλαίου, εγχώριου και ξένου, αφού στην περίπτωση εθνικού νομίσματος, θα υπάρξει ταυτόχρονη μεγάλη υποτίμησή του, και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις δαπανώντας λιγότερα κεφάλαια και να κερδοφορήσουν, αξιοποιώντας και τους υποτιμημένους μισθούς των εργαζομένων, άρα την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι όταν παρουσιάστηκε στον Τύπο ένα σχέδιο για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, από ευρωενωσιακά επιτελεία, αυτό συνοδευόταν από ένα πακέτο ύψους 50 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου χαρακτηριζόταν και ως ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Αλήθεια, αυτό το πακέτο δε θα συνοδευόταν από μνημόνιο για να μπορέσει να εκταμιευθεί;
  • Η μήπως εάν απευθυνθούν σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για δανεισμό δεν θα απαιτήσουν να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα για να μπορεί να αποπληρωθεί το νέο δάνειο;
* * *
Πιστέψτε με
Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε και πώς ο οικονομολόγος Κ. Λαπαβίτσας, που πρόσκειται στη λεγόμενη «Πλατφόρμα», εξηγεί τι πρόκειται να γίνει εάν υλοποιηθεί η πρότασή τους, λίγο πιο αναλυτικά: Σε πρόσφατο άρθρο του πριν από μερικές βδομάδες, προσπαθώντας να αντικρούσει τις «καταστροφολογικές» εκτιμήσεις του γνωστού οίκου «Ernst & Young» για τις επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρωζώνη, επικαλείται τη μελέτη της «Oxford Economics/Haver Analytics», η οποία υποστηρίζει ότι παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη στην Ελλάδα.
Τι αναφέρει αυτή η μελέτη, σύμφωνα με τον Κ. Λαπαβίτσα;
«Η Ελλάδα αποχωρεί συντεταγμένα από την ΟΝΕ τον Ιούλιο του 2015. Το νέο νόμισμα υποτιμάται κατά 50% μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες. Η υποτίμηση μειώνεται στο 30% στους επόμενους "λίγους" μήνες και στο 20% αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός. Η Ελλάδα κάνει στάση πληρωμών και το χρέος μειώνεται από 320 δισ. στα 150 δισ.
Αποτελέσματα: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% μέχρι το τέλος του 2015. Η υποτίμηση θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, οι εξαγωγές θα αυξηθούν, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει. Η ανάκαμψη θα είναι ταχεία από τις αρχές του 2016 και θα παραμείνει σταθερά υψηλότερη από την εκτίμηση βάσης μέχρι το τέλος του 2020. Ο πληθωρισμός θα ανεβεί περίπου στο 10% μέσα στο 2015, αλλά θα υποχωρήσει ταχέως μέσα στο 2016 για να φτάσει περίπου το 5% το 2019. Η ανεργία θα ανεβεί πάνω από 30% μέσα στο 2015, αλλά θα κατεβεί κάτω από το 25% το 2019». «Δηλαδή», καταλήγει ο Κ. Λαπαβίτσας, «μια συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ με στάση πληρωμών στο χρέος τον Ιούλιο του 2015 θα οδηγούσε σε σύντομη βαθιά ύφεση το 2015-6, η ανάκαμψη θα ξεκινούσε στις αρχές του 2016 και θα ακολουθούσε ταχύρρυθμη ανάπτυξη για χρόνια. Ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ περιορισμένος. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα θα ήταν σαφώς καλύτερες».
Δε θα σχολιάσουμε εδώ αναλυτικά όλα αυτά τα δεδομένα, γιατί κάνουν φανερό ότι η ανάλυση που κάνει ο Κ. Λαπαβίτσας και την επανέλαβε χτες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, απευθύνεται στο κεφάλαιο, του δείχνει ένα δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να ξεφύγει από την κρίση, να εξασφαλίσει την ανάκαμψή του.
Για τους εργαζόμενους δεν θα έρθουν καλύτερες μέρες και θα το δούμε παρακάτω.
* * *
Βέβαια, εάν υιοθετήσουμε τις προβλέψεις, τα ποσοστά της μελέτης που αναφέρει ο Κ. Λαπαβίτσας, πρέπει να αναφέρουμε ορισμένες μικρές λεπτομέρειες που - αναρωτιόμαστε γιατί άραγε - κρύβει από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τι λέει, λοιπόν, η συγκεκριμένη μελέτη στη συνέχεια;
  • Ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν, με χτύπημα της αγοραστικής τους δύναμης, την υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% και την αύξηση του πληθωρισμού κατά 10%.
  • Ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν τις επιπτώσεις από την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 30%, τη μεγάλη ύφεση κατά 10%, που θα οδηγήσει βεβαίως σε καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, δηλαδή ορισμένων επιχειρήσεων και εργατικής δύναμης. Επιπτώσεις που θα τις βιώσουν με σάρωμα δικαιωμάτων, μισθών, ό,τι έχει μείνει όρθιο μέχρι σήμερα. Εϊναι τόσο φιλολαϊκά όσα λένε που στην ίδια μελέτη που επικαλούνται προβλέπεται ότι η ανεργία θα πέσει κάτω από το 25% (!) το 2019!
  • Ότι, επίσης, ένα «κούρεμα» του χρέους και μια ρύθμιση αποπληρωμής του υπόλοιπου θα συνοδεύονται με συμφωνίες και όρους σκληρούς για το λαό, που επιβάλλει η συμμετοχή στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Ότι το χρέος που λέει πως θα μειωθεί, δε θα μειωθεί. Θα το διεκδικήσουν οι δανειστές και θα το πληρώσει ο λαός, η πείρα της Αργεντινής αυτό δείχνει.
Είναι σαφές ότι η επιλογή μνημόνιο εντός του ευρώ, που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα, και η επιλογή μνημόνιο με εθνικό νόμισμα, που λέει η λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα» είναι εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.