Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Κούβα: 57ο έτος της Επανάστασης

Φωτό: Μπ.Σ.Α.
Ωραία γενέθλια για τον Φιντέλ!
Ο Κέρι δεν μπορούσε να πάει στην Κούβα ούτε μια βδομάδα νωρίτερα ούτε μια βδομάδα αργότερα.
Όλες τις μέρες του θεού ήταν «κλεισμένος». Και είχε ελεύθερη μόνο την επομένη των γενεθλίων του Κομαντάντε.
Πάλι καλά που δεν ήταν ανήμερα.
Κι ύστερα; η σημειολογία των πεζοναυτών που παρέδωσαν τη σημαία ‒οι ίδιοι αυτοί που την είχαν υποστείλει 54 χρόνια πριν;!
Ή η άλλη, με το ακόμα κραταιό σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού και του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού του. Σαν να μην πέρασε μια μέρα!
57ο έτος της Επανάστασης
Στους Κουβανούς απομένει να μείνουν στο δρόμο του Τσε και του Φιντέλ διαφυλάσσοντας τα κοινωνικά ιδεώδη για τα οποία μάτωσαν.
***

Η αμερικανική σημαία υψώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αβάνα
Δημοσίευση: Παρ, 14/08/2015 - 21:41
Για πρώτη φορά, εδώ και 54 χρόνια, Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα, σε μια τελετή όπου συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.  Η τελετή σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.
Φυσικά, από τη μεριά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, δε σταματά ο στόχος «παρέμβασης» στην Κούβα, ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις προώθησης των σχεδιασμών του, τους οποίους η Κουβανική Επανάσταση αποκάλυψε και αντιπάλεψε.
Έτσι, στην ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις «δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις» στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.
Πριν την τελετή, πάντως, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του δεν παρέλειψε να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αν και κάπως προσεκτικά.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη, όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα, όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σ' αυτούς τους οποίους υπηρετούν και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κουβανός ΥΠΕΞ, αφού σημείωσε ότι είναι θετικό ότι οι δύο χώρες κανονικοποιούν τις σχέσεις τους, τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις κοινές επιτροπές και για σειρά άλλων θεμάτων, αλλά θα εξακολουθήσουν να έχουν βαθιές διαφορές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι περήφανη για το πώς αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να συζητήσει τα πάντα με σεβασμό στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.

Επίσης, έθεσε το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού, αλλά και των αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ για όλα αυτά τα χρόνια αποκλεισμού, που συνέδεσε με διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής ιδιοκτησιών σε Αμερικάνους πολίτες.

Ακόμα, έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής του Γκουαντάναμο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προωθεί την άρση. Κάλεσε, επίσης, τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που υπάρχουν στην Κούβα.

Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή, είπε ότι η χώρα του ευελπιστεί για στενότερη συνεργασία το επόμενο διάστημα, θεωρώντας ότι η άρση του αποκλεισμού είναι στις προθέσεις του Προέδρου Ομπάμα.

Ωστόσο, για το Γκουαντάναμο σημείωσε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και ότι απαιτείται να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για τη συζήτηση όλων των θεμάτων. Στάθηκε περισσότερο σε ζητήματα ασφάλειας στη θάλασσα, την πολιτική αεροπορία, συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που του τέθηκαν για τον απαράδεκτο νόμο που ευνοεί την παράνομη μετανάστευση από την Κούβα, όπως και για τις υπονομευτικές προσπάθειες που συνεχίζονται μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, μηνυμάτων, για να μη μιλήσουμε για την ανοιχτή στήριξη αντεπαναστατών.
  • Είναι δηλαδή φανερό ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομευτεί ο σοσιαλισμός στην Κούβα, αξιοποιώντας κάθε νέα δυνατότητα, θα κλιμακωθεί.
Επίσης, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που συμπλήρωσε στις 13 Αυγούστου τα 89 χρόνια και τα γιόρτασε μαζί με τους ηγέτες της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, Ν. Μαδούρο και Ε. Μοράλες, που τον επισκέφτηκαν στην Αβάνα, σε άρθρο του επανέφερε το θέμα των αποζημιώσεων που οφείλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, για τις ζημιές που της προκάλεσαν με τον αποκλεισμό.
  • Η νέα τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού απέναντι στην Κούβα, έχει τον ίδιο και απαράλλακτο στόχο: τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.