Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΕΛΠΕ, ο μεγάλος παίκτης: Το «ατύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα ‒ Μαρτυρία εργαζόμενου ‒ Χρήστος Κατσώτης: Η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας κατακρεουργούν τη ζωή των εργαζομένων

Χρ. Κατσώτης: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ (VIDEO)
Δημοσίευση: Πέμ, 04/06/2015 - 13:13
Το εργοδοτικό έγκλημα με τους 4 νεκρούς στα ΕΛΠΕ κατήγγειλε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει και συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στις οικογένειες των τεσσάρων νεκρών εργατών, κατήγγειλε τις σοβαρές ευθύνες των προηγούμενων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης που έχουν εξοπλίσει με όλο το απαραίτητο νομοθετικό οπλοστάσιο τους εργοδότες και τα μονοπώλια, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, να κατακρεουργούν κάθε έννοια προστασίας της ζωής των εργαζομένων, τα εργασιακά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα μέτρα ασφαλείας.
Όπως κατήγγειλε, στο συγκεκριμένο διυλιστήριο οι μόνιμοι εργαζόμενοι πλέον είναι μόλις 1.600 όταν το 2003 αριθμούσαν τους 2.700.

Η πλειοψηφία πλέον των εργατών αποτελείται από φθηνό εργατικό δυναμικό εργολαβικών συνεργείων, χωρίς εμπειρία και κατάρτιση, που δουλεύει με εξοντωτικά ωράρια, υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Κατήγγειλε –επικαλούμενος το αποκαλυπτικό σημερινό (4/6/2015)  δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (βλέπε στη συνέχεια)‒ ότι μία μέρα πριν, στις 7 Μάη, είχε συμβεί διαρροή αερίου και όμως η εργοδοσία δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο δυστύχημα που σημειώθηκε μία μέρα μετά, στις 8 Μάη.
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρότι παραδέχθηκε ότι αιτία των προβλημάτων είναι οι καταγγελίες του ΚΚΕ και των εργαζομένων, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» και τον «ακήρυχτο πόλεμο» που διεξάγει με τους Ευρωπαίους εταίρους!
Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει πάντα με την πλευρά των εργαζομένων ενάντια στη βαρβαρότητα του συστήματος, που η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξανθρωπίσει. «Αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται», «πάνω από όλα η αρχή του είναι το κέρδος και το κέρδος σκοτώνει, έχει νεκρούς κάθε μέρα», απάντησε ο Χρήστος Κατσώτης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι αυτό ακριβώς το σύστημα υπηρετεί, στηρίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των μονοπωλίων και όχι τα δίκαια των εργατών. 
Εργάτες στην πύλη των διυλιστηρίων, λίγες στιγμές μετά το «ατύχημα», στις 8 Μάη
 
Συγκλονιστική μαρτυρία για τα ΕΛΠΕ: Το «ατύχημα» ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα
Ένας εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο περιγράφει όσα έζησε μια μέρα πριν από την πυρκαγιά, δουλεύοντας στην ίδια μονάδα των διυλιστηρίων
Μια συγκλονιστική μαρτυρία ενός εργάτη στα εργολαβικά συνεργεία που δούλεψαν στο «shut down» των ΕΛΠΕ, δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Η μαρτυρία του 48χρονου εργάτη επαληθεύει ότι το «ατύχημα», που έγινε στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου την Παρασκευή 8 Μάη, ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα και πως ο θάνατος τεσσάρων εργατών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων δύο βαραίνει αποκλειστικά την εργοδοσία και την κυβέρνηση .
Τα στοιχεία του εργάτη, με ειδικότητα σωληνά, είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Ο ίδιος είναι εξειδικευμένος σε ανάλογες δουλειές (διαθέτει τη λεγόμενη «κόκκινη κάρτα», που σημαίνει ότι έχει περάσει την αντίστοιχη εκπαίδευση), ενώ έχει και μεγάλη πείρα από προηγούμενες δουλειές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Προσλήφθηκε από τον εργολάβο Παπανικολάου για μια συγκεκριμένη εργολαβία στο διυλιστήριο, η οποία προγραμματιζόταν να διαρκέσει περίπου 20 μέρες. Μια βδομάδα σχεδόν αφότου έπιασε δουλειά, το συνεργείο του δούλευε στην ίδια μονάδα όπου στις 8 Μάη έγινε η διαρροή της νάφθας και ακολούθησε η πυρκαγιά (Μονάδα Καταλυτικής Αναμόρφωσης Νάφθας Μ-3300).
Είδαν το χάρο με τα μάτια τους
Ο ίδιος περιγράφει ως εξής την εμπειρία του από τη δουλειά στη μονάδα, μια μέρα πριν από το «ατύχημα», δηλαδή την Πέμπτη 7 Μάη: «Ημασταν ένα συνεργείο περίπου 15 ατόμων. Οι μισοί ήμασταν μέσα σ' έναν από τους φούρνους της μονάδας και μεταφέραμε σωλήνες. Οι άλλοι μισοί έκαναν άλλες εργασίες έξω από το φούρνο.
Ξαφνικά, ένιωσα έντονες αναθυμιάσεις από νάφθα και άρχισα να ζαλίζομαι. Αμέσως παράτησα τα εργαλεία και άρχισα να φωνάζω στους συναδέλφους μου να κάνουν το ίδιο και να βγούμε όλοι μαζί έξω. Πράγματι, προλάβαμε έγκαιρα να βγούμε από το φούρνο. Εκεί μάθαμε από τους υπεύθυνους των ΕΛΠΕ ότι είχε γίνει διαρροή σε κοντινό σημείο, περίπου 20 μέτρα μακριά από εκεί που βρισκόμασταν εμείς, όταν άλλο συνεργείο έβγαλε ένα επιστόμιο από τον σωλήνα.
Δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο υλικό διέρρευσε, αλλά σίγουρα δεν ήταν μικρή η ποσότητα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αναθυμιάσεις έφτασαν στο σημείο που δουλεύαμε εμείς, μέσα στο φούρνο. Καθίσαμε περίπου μισή ώρα και ύστερα συνεχίσαμε κανονικά τη δουλειά.
Ολα αυτά γύρω στις 4 μ.μ. Περίπου στις 7 μ.μ. η δουλειά που ήταν να κάνουμε στους φούρνους τελείωσε και ο εργολάβος με ενημέρωσε ότι δεν χρειάζομαι πια στο συνεργείο και έτσι με "σχόλασε". Την άλλη μέρα, πρωί πρωί, έμαθα ότι στην ίδια μονάδα που κοντέψαμε να την "πατήσουμε" εμείς, πιθανότατα και στο ίδιο σημείο, έγινε ξανά διαρροή, όμως οι συνάδελφοι δεν στάθηκαν το ίδιο τυχεροί και έγιναν παρανάλωμα.
Βέβαια, και την προηγούμενη μέρα θα μπορούσε να είχε γίνει το κακό, αν την ώρα της διαρροής είχαν ξεκινήσει οι εργασίες συγκόλλησης με χρήση φλόγας. Από καθαρή τύχη τη γλιτώσαμε εμείς την Πέμπτη και παρά το γεγονός ότι το περιστατικό ήταν σε γνώση των ΕΛΠΕ, επαναλήφθηκε την επόμενη ακριβώς μέρα με τα γνωστά αποτελέσματα».
Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα
Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, μετά το «ατύχημα» στις 8 Μάη, πολλοί ειδικευμένοι εργατοτεχνίτες που απασχολούνταν σε εργολάβους, δήλωσαν παραίτηση, βλέποντας ότι οι συνθήκες δουλειάς στο διυλιστήριο γίνονταν ολοένα και πιο επικίνδυνες.
Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε στο Συνδικάτο, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά, έγινε ξανά διαρροή και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, αφού ο εργάτης που θα πήγαινε στο συγκεκριμένο σημείο για να κάνει χρήση φλόγας, είχε ξεχάσει τα γυαλιά του σε χώρο μέσα στο διυλιστήριο και καθυστέρησε.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ζητούν απαντήσεις: Γιατί η διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα μετά τις 7 του Μάη που καταγράφηκε ξανά διαρροή και μάλιστα στο ίδιο σημείο που την επομένη συνέβη το «ατύχημα»; Γιατί το περιστατικό της διαρροής στις 7 Μάη δεν αναφέρεται στο πόρισμα των διυλιστηρίων, ενώ ήταν σε γνώση της εταιρείας;
Γιατί αποσιωπήθηκε, ενώ κατά τα άλλα στο πόρισμα γίνεται λεπτομερέστατη αναφορά στις προεργασίες που γίνονταν στο συγκεκριμένο σημείο την προηγούμενη του «ατυχήματος»; Πώς γίνεται, το πόρισμα των ΕΛΠΕ να αποδίδει το ατύχημα σε «ανθρώπινο λάθος», όταν υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα σε δέκα μέρες, τρεις φορές υπήρξε διαρροή νάφθας και τις δύο από αυτές δεν υπήρξαν θύματα καθαρά και μόνο από τύχη;
Υπόλογες κυβέρνηση - εργοδοσία
Ο εργάτης που κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» το περιστατικό μια μέρα πριν από το «ατύχημα», μας είπε ακόμα ότι ο μεγάλος αριθμός των ανειδίκευτων και οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς είναι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να συμβεί ένα παρόμοιο «ατύχημα» και στο μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υπόλογες για το αίμα των έξι εργατών, τέσσερις από τους οποίους δεν γύρισαν στο σπίτι τους από το μεροκάματο. Οπως είναι υπόλογες για τις άθλιες συνθήκες δουλειάς συνολικά στα διυλιστήρια, που επιβάλλονται από τους εργολάβους και την εργοδοσία των ΕΛΠΕ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και της κερδοφορίας της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.