Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κουαρτέτο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Θεσμοί: «Πάγιο αίτημα» η αρπαγή των αποθεματικών ‒ Και το «σεγόντο» Βαρουφάκη στις τράπεζες: «Επέρχεται συμφωνία» με «έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα» αλλά και «έξυπνα εργαλεία για το Ασφαλιστικό»

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Πάγιο αίτημα των θεσμών» η αρπαγή των αποθεματικών...
Αποκαλυπτικές δηλώσεις υψηλόβαθμου παράγοντα της Ευρωζώνης
«Πάγιο αίτημα των θεσμών» (δηλαδή της τρόικας) αποτελεί και το ζήτημα της αρπαγής των αποθεματικών των δημόσιων φορέων, όπως αποκάλυψε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, «αίτημα» που έσπευσε να ικανοποιήσει η συγκυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Την ίδια ώρα, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, συνεχίζεται η αντιλαϊκή διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), και με τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο είναι η «λήξη» της 4μηνης παράτασης της σημερινής μορφής του μνημονίου (μέχρι τέλος Ιούνη), με ενδιάμεση φάση την κατάθεση της λίστας των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται για το τέλος Απρίλη.

Και βέβαια, στις εκκρεμότητες του κεφαλαίου βρίσκεται το επίδικο ζήτημα της επόμενης «μεγάλης συμφωνίας», που θα εφαρμοστεί από το β' εξάμηνο του έτους, σε συνδυασμό με τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι έχει αναβαθμιστεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι «τεκμηριωμένα στοιχεία», ενώ για «πρόοδο» κάνει λόγο και η συγκυβέρνηση. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων και της αντιλαϊκής αξιολόγησης βρίσκονται τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, το «δημοσιονομικό κενό», οι ιδιωτικοποιήσεις και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων.
«Τα άπλυτα στη φόρα»
Αναλυτικότερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποκάλυψε χτες στις Βρυξέλλες τα παρακάτω:
1. Οτι η απόφαση της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ και δημόσιων φορέων αποτελούσε «πάγιο αίτημα των θεσμών», εκφράζοντας «ικανοποίηση» για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Μάλιστα, σημείωσε πως ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλα κράτη - μέλη (όπως η Ολλανδία), που ...«κατά σύμπτωση» είναι το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με αυτό που αξιοποίησε και το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper...
2. Σε συνδυασμό με το προηγούμενο, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, θα πρέπει να προηγηθεί συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτουν εύλογα ερωτήματα και για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει «έκτακτο χαρακτήρα», όπως ισχυρίζεται η συγκυβέρνηση, ή εάν θα αποτελέσει μόνιμο μέτρο, για την αποτελεσματική παρακολούθηση και την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο βρισκόταν σε διαβούλευση και με την προκάτοχο συγκυβέρνηση, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της ενιαίας και αδιαίρετης «αξιολόγησης» που συνεχίζεται σήμερα επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
3. Τόνισε πως «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, αλλά είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε μάλιστα πως «το ιδανικό θα ήταν να βρισκόμασταν πριν από δύο μήνες στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα»...
4. Βάσει της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ, μέχρι τέλος Απρίλη θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ένας ολοκληρωμένος κατάλογος μεταρρυθμίσεων. «Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το EuroWorking Group, το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.
5. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία είναι η σημαντική προθεσμία, αυτή στις 30 Ιούνη, όταν λήγει το «ελληνικό πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή...
Σήμερα το EuroWorking Group
Σε αυτό το φόντο, σήμερα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το EuroWorking Group, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο «Brussels Group», οι οποίες συνεχίστηκαν χτες στο Παρίσι, για τέταρτη στη σειρά μέρα. Μάλιστα, παράγοντες της συγκυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτου Γιούρογκρουπ πριν από το τέλος Απρίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Brussels Group» έχει επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον φετινό αντιλαϊκό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (αναμένεται να τεθεί περί το 1,5% του ΑΕΠ). Το χαμήλωμα του πήχη συνδέεται με τους αναμενόμενους χαμηλότερους ρυθμούς για το ΑΕΠ. Συμφώνησαν επίσης σε κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και τέσσερα φορολογικά μέτρα (εξόφληση λογαριασμών και τελών προς δήμους, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά. μόνο με κάρτες ή μέσω τραπεζών, αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η μη καταβολή ΦΠΑ να ενεργοποιεί άμεσα ποινικές κυρώσεις, απευθείας - on line - πρόσβαση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε καταθέσεις - δάνεια, πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).
Αύριο, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ανοίγουν χαρτιά για την αντιλαϊκή «σύγκλιση θέσεων»
Για «έξυπνες εργασιακές σχέσεις» και «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για το Ασφαλιστικό», μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης...
Τη βεβαιότητα ότι επέρχεται συμφωνία με τους «θεσμούς» εξέφρασε χτες και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, καθώς, όπως είπε, «παρατηρείται σύγκλιση θέσεων». Μιλώντας σε εκδήλωση των ελληνικών τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε και τα παρακάτω:
-- «Θέλουμε νέες έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα». Είμαστε σε επαφή, πρόσθεσε, και συμβουλευόμαστε τον ΟΟΣΑ και το ILO, για νέας μορφής εργασιακές σχέσεις, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για να ρυθμιστεί «έξυπνα» η αγορά εργασίας.
-- «Είμαστε σε μία χώρα που δουλεύουν λίγοι και το 1/3 από αυτούς δουλεύει μαύρα. Είναι αδύνατον ένα τέτοιο σύστημα να δουλέψει. Χρειάζονται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να στηριχθεί το Ασφαλιστικό».
-- Ειδική αναφορά έκανε στις «νεοφυείς επιχειρήσεις», λέγοντας ότι «δεν μπορούν να πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι τα Ταμεία χωρίς να έχουν εισοδήματα και χωρίς να συνδέονται οι εισφορές με τα εισοδήματά τους».
-- Θέλουμε μία συμφωνία που θα τους αφήνει όλους λίγο απογοητευμένους (σ.σ. εδώ το στρώσιμο εδάφους για την εξειδίκευση της αντιλαϊκής συμφωνίας βγάζει μάτι!).
-- Στις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να κρατήσει ένα ποσοστό το Δημόσιο, έστω και μειοψηφικό για να χρηματοδοτήσει το Ασφαλιστικό.
-- «Η κυβέρνηση της αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απέναντι από την επιχειρηματικότητα, πρέπει να πηγαίνει μαζί της».
-- «Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.