Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Θεσμοί: Νέα αποκαλυπτήρια της αντιλαϊκής επίθεσης και ενδοαστική διαπάλη για «Grexit», με «τροπολογία εξπρές» για τους λίγους και εκβιαστικά χαράτσια για τον λαό


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση για το «κλείδωμα» της συμφωνίας
Τα «δημοσιονομικά κενά» και οι «αποκλίσεις» από τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων «φωτογραφίζουν» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα...
«Η κατάσταση είναι σοβαρή και προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου». 
Αυτό είναι το μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής που εξέπεμψε χτες η πλευρά της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος της οποίας, Ν. Σχοινάς, τόνισε ότι το άμεσο ζήτημα είναι η συνέχιση της συζήτησης στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων»:
«Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας έμμεσα στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αναφέρθηκε σε «επίλυση» του ζητήματος σε «πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής»...
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανταπόκριση του καναλιού «MEGA», ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, καλώντας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαπραγματεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα...
Την ίδια ώρα, στη διαβούλευση των «τεχνικών κλιμακίων», που συνεχίζεται στην Αθήνα μεταξύ συγκυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), «αποκαλύπτονται» ολοένα και μεγαλύτερα «δημοσιονομικά κενά», σε μια εξέλιξη η οποία πλέον ομολογείται και ανοιχτά από τη συγκυβέρνηση.

Πρόκειται για τις «αποκλίσεις» που αφορούν τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια στην κατεύθυνση εφαρμογής νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Καθόλου τυχαία, το υπουργείο Οικονομικών, σε χτεσινή ανακοίνωση, επισημαίνει πως με βάση τη μεθοδολογία του «Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (δηλαδή του μνημονίου), το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζεται στο 0,3% του ΑΕΠ, από 1,5% που ήταν ο στόχος», για το 2014. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση,
«το έτος 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ», από τα οποία 3,5 δισ. αφορούν σε έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού!
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση έσπευσε χτες να αποπληρώσει στο «ακέραιο και εγκαίρως» μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 581 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των καταβολών ύψους 310 εκατ. (6/3) και 340 εκατ. (13/3), ενώ για τις 20/3 είναι προγραμματισμένη αποπληρωμή 350 εκατ. ευρώ.
Προετοιμασία εδάφους για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης
Για την «ανάγκη» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων είχε προϊδεάσει από την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης: «Οσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες. Θα το κάνουμε για να δώσουμε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους εταίρους μας». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα «Ambrosetti» στο Κόμο της Β. Ιταλίας.
Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τα παρακάτω:
  • -- Οτι η συγκυβέρνηση δεν υποσχέθηκε «ούτε 1 ευρώ σε όποιον βγάζει πάνω από 700 ευρώ το μήνα», παρά μόνο μικρές αυξήσεις σε «πολύ πολύ μικρές συντάξεις». Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα, που αφορούν στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αναστέλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
  • -- «Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία και την κατώτερη μεσαία τάξη (...) Το πρόγραμμά μας είναι για 4 χρόνια (...) Οι υποσχέσεις που δώσαμε είναι να γίνουν μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα».
  • -- Δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους και ότι δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου (...) Εχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου».
«Κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα», επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ARD.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέδριο του «Economist», τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση 
«έχουν στρατηγική υπέρ της Ευρώπης» (δηλαδή της ΕΕ), επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια νομισματική πολιτική που να δημιουργεί χώρο για τις στρατηγικές ανάπτυξης στην περιφέρεια». Προτάσσοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, πρόσθεσε ότι «ακόμη και αν όλα τα χρέη διαγράφονταν, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα αν δεν προβεί σε μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς».
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, σημείωσε ότι ο αρχικός στόχος αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 3% για το 2015 «δεν είναι πλέον εφικτός» και θα μπορούσε να επιδιωχθεί «υπό όρους» ένας ρυθμός στην περιοχή του 2%.

Όπως είπε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι «η μείωση της αβεβαιότητας, το συντομότερο δυνατό», οι «βαθιές μεταρρυθμίσεις», η έμφαση στην πραγματική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στη δραστική απλούστευση των διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση.
Στο μεταξύ, συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Β. Ντομπρόβσκις, θα έχουν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι αναπληρωτές υπουργοί για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ν. Χουντής, και για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ρ. Αντωνοπούλου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ για την «αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Στον «αφρό» η ενδοαστική διαπάλη
Την ίδια ώρα, στον αφρό ανεβαίνει η ενδοαστική διαπάλη, που εξελίσσεται με φόντο τη διαβούλευση της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 

Αποκαλυπτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο η Αθήνα δε θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση να επιβάλει υψηλότερους φόρους στους εφοπλιστές.
«Ακόμη και μία ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς»...
«Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τότε το μείζον ερώτημα που θα προκύψει θα είναι ποια χώρα θα ακολουθήσει στην έξοδο από το ευρώ», δηλώνει ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν τη βδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «ισχυρές δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σχετικά με τα ζητήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε πως εξακολουθεί να τα εξετάζει, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο «Grexit», λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί «δίχτυ προστασίας» και δεν υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, και τονίζει ότι μια τέτοια τόσο δραματική εξέλιξη θα είχε όχι μόνο οικονομικές, αλλά και γεωπολιτικές συνέπειες για την Ευρώπη.
Μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σημαίνει αποδυνάμωση για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ». 

Σημειώνει ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής θα ήταν μεγάλοι, ένα ενδεχόμενο «Grexit» θα δημιουργούσε ένα κενό στην πολιτική ασφάλειας, που θα μπορούσαν να καλύψουν οι Κινέζοι, οι οποίοι ήδη ενδιαφέρονται για τα ελληνικά λιμάνια, όχι όμως και η Ρωσία, καθώς δεν έχει τις δυνατότητες.
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σ. Κουρτς, με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι πρέπει να τεθεί το θέμα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».


«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΕΞΠΡΕΣ» ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Εισπρακτικά μέτρα άμεσης απόδοσης...
Την άμεση ενεργοποίηση της «ρύθμισης - εξπρές» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», η συζήτηση του οποίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά σήμερα.
Η ρύθμιση θα ισχύει μέχρι τις 27 Μάρτη και προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, τότε οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, αντίστοιχα.
Στην πραγματικότητα, την ίδια ώρα που «διευκολύνονται» όσοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή καταβολής ενός σημαντικού ποσού, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά (που προφανώς και δεν έχουν τέτοια δυνατότητα!) εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους» και να καταβάλουν όσα περισσότερα μπορούν από τους φόρους και τα άλλα χαράτσια που φορτώθηκαν στις πλάτες τους κατά τη διάρκεια της «μνημονιακής περιόδου»...
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η σχετική τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο και από την επόμενη κιόλας ημέρα θα ενεργοποιηθεί άμεσα, με μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σε περίπου 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια του φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, θα ληφθούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή κατασχέσεις κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ή κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» (καταθέσεων στις τράπεζες, μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και άλλων εισοδημάτων ή εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από τρίτους).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - 17/3/2015 

Επισημάνσεις, φωτό, τίτλος: Μποτίλια Στον Άνεμο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.