Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και νέες σφοδρές μάχες ‒ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία


Οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς (Φωτο ΑΡ)

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 11:15
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/08/2014 - 12:45
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στην Ουκρανία, (βλέπε πιο κάτω αναλυτικά) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: 
«Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α` Παγκοσμίου Πολέμου και 75 χρόνια μετά την έναρξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου η εντεινόμενη αιματοχυσία στην Ανατολική Ουκρανία δείχνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δίνει και πάλι το παρών του στην Ευρώπη.
Πλέον οι νεκροί κι οι τραυματίες στην Ανατολική Ουκρανία, που μετριούνται σε χιλιάδες και οι πρόσφυγες σε εκατοντάδες χιλιάδες, αποτελούν το αποτέλεσμα της απροκάλυπτης επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για τα μερίδια των αγορών, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και τις άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, για την ένταξη της Ουκρανίας στη μια ή στην άλλη καπιταλιστική διακρατική ένωση.
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει τη στήριξη και φασιστικών δυνάμεων, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετατρέψει σε «κρέας για τα κανόνια» χιλιάδες νέους της Ουκρανίας, στέλνοντάς τους σ’ έναν αδελφοκτόνο πόλεμο, στο όνομα του δήθεν πατριωτισμού, στην πραγματικότητα όμως για την «υπηρεσία» ξένων συμφερόντων, των ΗΠΑ, της ΕΕ κι εκείνου του τμήματος του κεφαλαίου της Ουκρανίας, που έχει επιλέξει τη στρατηγική συμμαχία μαζί με αυτές τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Αυτή η πολεμόχαρη στάση της συνδέεται αναπόσπαστα με τον αντικομμουνισμό και την προσπάθεια απαγόρευσης του ΚΚ.
Σ’ αυτές τις συνθήκες ο εθνικισμός, που αναπτύσσεται κι από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, αποτελεί το χειρότερο «σύμβουλο» για τους εργαζόμενους.
Ο διχασμός του λαού της Ουκρανίας σε εθνοτική βάση, τον οδηγεί σε ένα τεράστιο μακελειό, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και τη χώρα του.
Τα μέτρα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ κι ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως και τα νέα που προτίθενται να λάβουν, χτυπούν πρώτα απ’ όλα τα λαϊκά - εργατικά στρώματα και σαφώς δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
Η επιδίωξη να τροφοδοτηθούν οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας με αμερικανικά πυρηνικά καύσιμα, που πιθανολογείται ότι είναι ακατάλληλα γι’ αυτούς, κρύβει τεράστιους κινδύνους για τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης.
Όπως κι η διαφαινόμενη ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κρίση της Ουκρανίας επίσης δεν προοιωνίζεται τίποτα το καλό για τις εξελίξεις.
Το ΚΚΕ στο φόντο αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων καταδικάζει τις ξένες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας και την πεποίθησή μας πως αυτός πρέπει να οργανώσει τη δική του αυτοτελή πάλη, μακριά από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κριτήριο τα συμφέροντά του και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει το ένα ή άλλο τμήμα της ουκρανικής πλουτοκρατίας.
Οι λαοί ιδιαίτερα των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ έζησαν με ειρήνη και ευημερία τα χρόνια του σοσιαλισμού κι όχι τυχαία σήμερα τον αναπολούν.
Ο σοσιαλισμός είναι η μοναδική εναλλακτική λύση στον πόλεμο και στα άλλα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Το ΚΚΕ ιδιαίτερα επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία περαιτέρω εμπλοκή, καμιά συμμετοχή στα σχέδια της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
Ουκρανία: Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και νέες σφοδρές μάχες
Δημοσίευση: Παρ, 29/08/2014 - 10:46
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/08/2014 - 11:26
Οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης των εθνικιστών και των φασιστών του Κιέβου, του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας.
Οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις του Κιέβου να υποχωρήσουν προς την Μαριούπολη, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της αντεπίθεσης των ρωσόφωνων.
Η ένταση ήταν ιδιαίτερα εμφανής και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ασχολήθηκε με το θέμα, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αύριο στις Βρυξέλλες.
Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ρωσόφωνων
Το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Νοβοαζόφσκ και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας έπεσαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ενώ υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη η «αντεπίθεση Ρώσων στρατιωτών και αυτονομιστών».
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υποχώρησαν από το Νοβοαζόφκσ και οχυρώνονται πλέον στο λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσόφωνων.
Επίσης ανακοίνωσε, ότι θα επαναφέρει από τον Σεπτέμβρη την υποχρεωτική στράτευση, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οπλίτες δεν θα συμμετέχουν στα πεδία των μαχών.
Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης, ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχετική του ανακοίνωση την Παρασκευή.
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.
Με επιπλέον κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
«Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.
Παράλληλα ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβρη την Ουάσινγκτον, σε μια κίνηση με στόχο την υποστήριξη του Πέτρο Ποροσένκο και της Ουκρανίας.
Εξάλλου, Ομπάμα και Μέρκελ είχαν την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.
Η Άνγκελα Μέρκελ «επιβεβαίωσε» επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο ξεκινά αύριο Σάββατο.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή για το θέμα.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.
Ρωσικά αυτοκινούμενα πυροβόλα. 
Ο Ομπάμα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρο που απεικονίζουν την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία διέψευσε τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι περισσότεροι από 1.000 ρώσοι στρατιώτες μάχονται στο πλευρό των αυτονομιστών (Πηγή: NOOZ).
Ανταλλαγή κατηγοριών στο ΣΑ του ΟΗΕ
Έντονη ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την Πέμπτη, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία», υποστήριξε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ενώ ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές».
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» στις νοτιοανατολικές περιοχές.
Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία, ωστόσο η πρόταση ψηφίσματος απορρίφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.