Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ουκρανία: Επιστρέφει στην Ρωσία η αυτοκινητοπομπή ‒ Δύο πολίτες νεκροί στο κέντρο του Ντονέτσκ ‒ Στο Κίεβο η Γερμανίδα καγκελάριος ‒ Μέρκελ-Ομπάμα: «Επικίνδυνη κλιμάκωση»

Επιστρέφει από την Ουκρανία η ρωσική αυτοκινητοπομπή
Tα πρώτα φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και είχαν εισέλθει την Παρασκευή στην εμπόλεμη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, έφθασαν το Σάββατο το πρωί στη συνοριακή διάβαση του Ιζβαρίνο επιστρέφοντας πλέον στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στο σημείο αυτό και με παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ουκρανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο έξω από το Ντόνρτσκ (πηγή: ΑΡ)
Τα πρώτα φορτηγά, λευκού χρώματος, πέρασαν τη συνοριακή διάβαση και εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος ενώ άλλα φορτηγά ακολουθούσαν από απόσταση.
Ορισμένα φορτηγά πέρασαν τα σύνορα, δήλωσε ο Πολ Ρικάρ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη ρωσο-ουκρανική συνοριακή διάβαση, χωρίς να αναφέρει τον ακριβή αριθμό των οχημάτων.
"Τα πρώτα 34 οχήματα πέρασαν ήδη τον τελωνειακό έλεγχο και επέστρεψαν στη Ρωσία" δήλωσε από την πλευρά του ο Ράγιαν Φαρούσκιν, εκπρόσωπος των τελωνειακών υπηρεσιών, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.
 
Δύο πολίτες νεκροί στο κέντρο του Ντονέτσκ
Δύο πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρίψη πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Τα πτώματα ήταν καλυμμένα με ματωμένα σεντόνια σε δρόμο του κέντρου της πόλης. Πολύ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Ντονέτσκ το πρωί, γύρω στις 06:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).
Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένας άνδρας, η νύφη του οποίου με δάκρυα στα μάτια ζητούσε από τον σύζυγό της να φέρει το διαβατήριο του θύματος για να αποδείξουν ότι είναι πράγματι συγγενείς προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τη σορό.
Στο δρόμο, δέντρα έχουν κοπεί, σημάδια από τις οβίδες διακρίνονται στις γραμμές του τραμ που περνούν από τη μεγάλη αυτή οδική αρτηρία.
Περίοικοι μάζευαν σπασμένα γυαλιά, καθώς οι προσόψεις των σπιτιών και των καταστημάτων ήταν γεμάτες θραύσματα.


Όπως δήλωσε, φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές αναμένονται στα σύνορα για να επιστρέψουν στη Ρωσία.
Ύστερα από μια εβδομάδα αναμονής, η ρωσική αυτοκινητοπομπή με τα περίπου 220 λευκά οχήματα εισήλθε την Παρασκευή στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης του Κιέβου και χωρίς να συνοδεύεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Το βράδυ έφθασε στο προπύργιο των ανταρτών στο Λουχάνσκ, όπου έγινε η εκφόρτωση των 1.800 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας --τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ηλεκτρικές γεννήτριες-- σε κέντρο διανομής της πόλης αυτής, σύμφωνα με τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.
Η Ρωσία είχε αφήσει δημοσιογράφους να δουν τα φορτία στο εσωτερικό πέντε φορτηγών της αυτοκινητοπομπής.
Σύμφωνα με καταμέτρηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή, 227 φορτηγά ταξινομημένα σε έξι σειρές εισήλθαν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της βοήθειας με αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών.
Στην Ουκρανία η Μέρκελ
Το Σάββατο, στην Ουκρανία μετέβη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία συναντάται με τον Ουκρανό πρόεδρο Ποροσένκο ο οποίος την υποδέχθηκε με μία ανθοδέσμη ενώ στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνένετυξη Τύπου.
Η καγκελάριος σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Freie Presse δήλωσε ότι βασικός στόχος της επίσκεψής είναι να βοηθήσει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση.
«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία».
Η Α. Μέρκελ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν αποκαλύπτοντας την πρόθεσή της να αφήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο.
Μέρκελ-Ομπάμα: «Επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έκριναν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι η Ρωσία προχωρά σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας ισχυρή στρατιωτική δύναμη στα σύνορα των δύο χωρών και στέλνοντας χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον σημαντικό αριθμό των ρώσων στρατιωτικών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία και τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού στο ουκρανικό έδαφος.

Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση», σημείωσαν οι Ομπάμα και Μέρκελ, επιμένοντας στη «σημασία που έχει μια διμερής εκεχειρία που θα συνοδεύεται από το κλείσιμο των συνόρων και τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων» της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Κατά τους ίδιους, είναι «επιτακτική ανάγκη» η ρωσική αυτοκινητοπομπή να αποχωρήσει το ταχύτερο από το ουκρανικό έδαφος, καθώς όπως τόνισαν η αποστολή του κομβόι των 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς το πράσινο φως του Κιέβου αποτελεί μια «επιπρόσθετη πρόκληση και μια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».


Οι δύο ηγέτες επέμειναν πως η Ρωσία πρέπει «να αποδεχθεί τους όρους οι οποίοι τέθηκαν από την Ουκρανία και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού» σε ότι αφορά τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει τη ροή ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, στρατιωτικού εξοπλισμού και τεθωρακισμένων οχημάτων προς την ανατολική Ουκρανία», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.
Σύμφωνα με τους Ομπάμα και Μέρκελ η κατάσταση δεν σταματά «να επιδεινώνεται» μετά την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία την 17η Ιουλίου με αποτέλεσμα 298 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει έκρυθμη. Δύο πολίτες σκοτώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρίψη πυρών πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

NOOZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.