Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Λάδι την ΕΕ για τη «Μικρή ΔΕΗ», τουμπεκί για την ενέργεια


ΣΥΡΙΖΑ
Αθωώνει την ΕΕ και την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας
Πανηγυρίζει για την ενσωμάτωση των σχετικών οδηγιών στο ελληνικό Δίκαιο
Την ΕΕ και την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας αθωώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Γ. Κατρούγκαλου.
Η ερώτηση του βουλευτή
Αναφερόμενος στο νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε την Κομισιόν αν «αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ' επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου» και αν θεωρεί ότι «οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες (σ.σ. της απελευθέρωσης) έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη».
Προηγουμένως, στην Ερώτησή του πανηγύριζε ότι

  • «η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ" (ΕΕ L211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 "σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ" (ΕΕ L211 της 14.8.2009) με το νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α' 179). Αλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 209 ΣΕΚ) "η συνθήκη δεν προδικάζει με κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη - μέλη"».
Η απάντηση του Κομισάριου
Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • «Η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς Ενέργειας. Επομένως, η εν λόγω απόφαση δεν σχετίζεται με τη μεταφορά και ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Ενέργεια, όπως η προαναφερθείσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια.
  • Η οδηγία 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσω, μεταξύ άλλων, του διαχωρισμού των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς από τις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών».
Η χαρά για τις ευρωενωσιακές οδηγίες
Με βάση αυτή την απάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που υλοποιεί τη στρατηγική της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας και όχι στην ίδια τη στρατηγική της ΕΕ, όπως αυτή προωθείται από τις σχετικές οδηγίες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί στο δημοψήφισμα για την απόσυρση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» η κατάργηση όλου του πλέγματος των νόμων και των οδηγιών που προβλέπει η στρατηγική της απελευθέρωσης.
[Βλέπε από Μποτίλια:
 Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητάει την κατάργηση αυτών των οδηγιών, επιχαίρει για την ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο, νομιμοποιώντας όλες τις ανατροπές που έχουν γίνει έως σήμερα στην αγορά Ενέργειας, σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού, που χρυσοπληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια.
Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση και στη βάση αυτή, εκτός από τη «μικρή ΔΕΗ», προωθεί επίσης την πώληση του ΑΔΜΗΕ και κοιτασμάτων λιγνίτη.
Και το τουμπεκί
Γι' αυτά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα.
Απ' αυτή τη σκοπιά,
  • Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι «άσφαιρη» για τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζεται την κυβέρνηση στο πώς θα μπορούσε «σωστότερα» να προχωρήσει η στρατηγική της απελευθέρωσης, που είναι επιλογή των μονοπωλίων, ανεξάρτητα αν προωθείται με ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις κρατικών οργανισμών, με σπάσιμο του έργου της ΔΕΗ ή άλλον τρόπο.
Άλλωστε, και η ίδια η Κομισιόν πιστοποιεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» αποτελεί «σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς Ενέργειας».
  • Περισσότερα από Μποτίλια, με ετικέτα ΔΕΗ (22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.