Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ανάκαμψη σημαίνει: «Ευκαιρίες» για το κεφάλαιο και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Με τον λαό να ματώνει

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Τράπεζες και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο επίκεντρο
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ, η οποία ολοκληρώθηκε χτες,
οι αντιλαϊκές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ.
Οι διεργασίες για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ καθώς και οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης, με την οποία ολοκληρώθηκε στην Αθήνα το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός και στην όποια ανάκαμψη
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ:
  • «Όταν ο πρωθυπουργός λέει ότι μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία, εννοεί ευκαιρία, για να υλοποιηθεί η προαποφασισμένη πολιτική της ΕΕ που συντρίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να εξασφαλιστούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
  • Τα μονοπώλια βγαίνουν πιο ισχυρά από την κρίση και όχι ο λαός, που θα εξακολουθεί να ματώνει και στην όποια ανάκαμψη, η οποία θα συνοδεύεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ με μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης».
Ικανοποιημένοι για τις εξελίξεις εμφανίστηκαν οι παράγοντες της ΕΕ, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΕΚΟΦΙΝ, να κάνει λόγο για την
  • «επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα», μια
  • «εποικοδομητική συζήτηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κανονισμού εξυγίανσης».
  • «Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών, η οποία και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος», σημείωσε.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμβιβαστική λύση μεταξύ Κομισιόν - Ευρωκοινοβουλίου αφορά στο κλείσιμο τραπεζών που αντιμετωπίζουν «σοβαρά προβλήματα», ενώ τον «πρωταρχικό ρόλο» στις αποφάσεις θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παράλληλα, επήλθε σύγκλιση σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο σε διάστημα 8 ετών.
Τα συνολικά κεφάλαια προδιαγράφεται να φτάσουν στα 55 δισ. ευρώ και θα εισφερθούν τμηματικά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, από τον πακτωλό με τα 50 δισ. ευρώ που προβλεπόταν για την ενίσχυση των τραπεζών, τα 25 δισ. ευρώ διατέθηκαν για την προηγούμενη φάση ανακεφαλαιοποίησης των 4 «συστημικών τραπεζών», τα 14 δισ. ευρώ για την «εκκαθάριση τραπεζών», ενώ τα 11 δισ. που απομένουν θα «αξιοποιηθούν» στη συνέχεια για τη «μείωση» του κρατικού χρέους.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζ. Φολ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ, εστίασε στη χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας», με την προώθηση εναλλακτικών πηγών, πέρα από την τραπεζική.
Από το εν λόγω σχέδιο έχουν να περιμένουν και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι (βιομήχανοι, μεγαλοκατασκευαστές κ.ά.) μέσω της συγκρότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, μεγαλομέτοχοι του οποίου, πέρα από το Δημόσιο, θα είναι η γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια (Ιδρυμα Ωνάση κ.ά.)
Νέα αντιλαϊκά μέτρα
Παράλληλα, στο περιθώριο των εργασιών της χτεσινής δεύτερης μέρας του ΕΚΟΦΙΝ, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σχετικά με την προχτεσινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα και την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές:
  • Για την εκταμίευση των «υποδόσεων» ύψους 2 δισ. ευρώ (αναμένονται τον Ιούνη και τον Ιούλη του 2014), η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω νέες «διαρθρωτικού χαρακτήρα» παρεμβάσεις: Δασικός νόμος, πλανόδιο εμπόριο, διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, «εισφορές υπέρ τρίτων», μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.
  • Τυχόν «απώλειες» από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στους μισθούς (ενστόλων, πανεπιστημιακών κ.ά.) θα καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο, το «κόστος» θα φορτώνεται στην επαγγελματική ομάδα που αφορά, με μέτρα όπως, π.χ., το «πάγωμα» των προαγωγών...
  • Αποκλίσεις με την τρόικα διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά το «δημοσιονομικό κενό» για το 2015. Η Κομισιόν εκτιμά ότι φτάνει στα 2 δισ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Το ζήτημα που αφορά το εύρος των νέων αντιλαϊκών μέτρων για το 2015 θα εξεταστεί στο πλαίσιο διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού της ερχόμενης χρονιάς.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης εξάλλου είναι η «έξοδος στις αγορές» για την άντληση δανείου, ύψους «χαμηλότερου από 4 δισ. ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους, η θέση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει άμεσα, στο Γιούρογκρουπ του Μάη, και να «καταλήξει το συντομότερο δυνατόν», ενώ στόχος της είναι το «απόθεμα» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δισ. ευρώ) να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους και την κάλυψη του όποιου «χρηματοδοτικού κενού» προκύψει από το 2015 και μετά.
  • –«Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση ομολόγου εντός του επόμενου τριμήνου», δήλωσε εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στο πρακτορείο Reuters. Σημείωσε ότι «η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε προ-μνημονίου επίπεδα, στο 6,18%, προκαλώντας αισιοδοξία ότι μια έκδοση θα ήταν επιτυχής. Ο χρόνος μιας τέτοιας έκδοσης εξαρτάται από τις συνθήκες στις αγορές και η Ελλάδα δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να βγει στις αγορές κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2014 το νωρίτερο».
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Διεργασίες για την ανακεφαλαιοποίηση
Συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ Γκ. Κούπμαν. 
Μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων από τους ομίλους της Πειραιώς και της Αlpha Bank, τα επόμενα βήματα αφορούν στην Εθνική και τη Γιούρομπανκ.
Η Εθνική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σχέδιο ενεργειών που θα υλοποιηθεί «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» και θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες (2,18 δισ. ευρώ) χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα επιχειρηματικά πλάνα αναδιάρθρωσης, που αφορούν σε πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών και άλλων δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο παράτασης στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, προκειμένου να εξευρεθούν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές με το κατάλληλο αντίτιμο.
Στην περίπτωση της Γιούρομπανκ, στα σκαριά είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισ. ευρώ.
Το ΤΧΣ -σημερινός μεγαλομέτοχος της τράπεζας- μετά και την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για την ανακεφαλαιοποίηση, αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, αποκλειστικά από ενδιαφερόμενους ιδιώτες, με τυχόν συμμετοχή του ιδίου μόνο εφεδρικά και μόνο στην περίπτωση μη κάλυψης από άλλες «διαθέσιμες πηγές».
Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, υποχώρησε σε 69,9% από 81,7% προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.