Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Οι πεταλούδες-σκύλοι

«Οικογενειακή» φωτογραφία, στη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής,
των πολιτικών εκπροσώπων των μονοπωλίων


Ο ΚΗΠΟΣ


Μύριζε πυρετός
κήπος δεν ήτανε αυτός
κάτι παράξενα ζευγάρια μέσα του
                                                περπατούσαν
στα χ έ ρ ι α τα παπούτσια τους
                                                φορούσαν
τα πόδια τους ήταν μεγάλα άσπρα
                                                και γυμνά
κάτι κεφάλια σαν άγρια φεγγάρια επιληπτικά
και κόκκινα τριαντάφυλλα ξάφνου
φυτρώνανε
για στόματα
που ορμούσαν και τα ξέσκιζαν
οι πεταλούδες-σκύλοι

Μίλτος Σαχτούρης
Ποιήματα (1945-1971)
Cymothoe Sangaris

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Διείσδυση μονοπωλίων, επεμβάσεις και υποκρισία για τους μετανάστες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε εντατική προώθηση των πολιτικών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης σε χώρες της Αφρικής, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για μπίζνες υπέρ των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στους τομείς του εμπορίου, της κατασκευής υποδομών, εκβιομηχάνισης, παροχής υπηρεσιών με πρόσχημα την «ανάπτυξη», την
προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, της «διαφάνειας και της καλής διακυβέρνησης», συμφώνησαν Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες ολοκληρώνοντας χτες στις Βρυξέλλες τη διήμερη τέταρτη (κατά σειρά) Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Αφρικής.

Στο 10σέλιδο κοινό ανακοινωθέν της Ευρω-αφρικανικής Διάσκεψης Κορυφής τίθενται στο τραπέζι ενός «κοινού» οδικού χάρτη σχεδόν τα πάντα:
  • Οι αποτρόπαιοι θάνατοι χιλιάδων Αφρικανών επίδοξων μεταναστών,
  • Ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες,
  • Καταπολέμηση διακίνησης ανθρώπων και ζώων,
  • Πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και των κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος,
  • Εξασφάλιση των συμφερόντων του ναυτιλιακού κεφαλαίου και της ναυσιπλοΐας έναντι της πειρατείας σε Ανατολική και Δυτική Αφρική, αλλά και
  • Προώθηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αφρικανικών χωρών με 100 δισ. δολάρια ετησίως από το 2014-2020 για διάφορα «αναπτυξιακά» έργα.
Σημειώνουν την προώθηση στρατηγικών καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Αφρική σαν βασικό μοχλό ώστε να μετατραπεί η αφρικανική ήπειρος σε παίχτη-«κλειδί» παγκοσμίως, αναγνωρίζοντας αλληλοεξαρτήσεις εκπροσώπων και φορέων του μεγάλου κεφαλαίου μεταξύ των δύο ηπείρων, με εφαλτήριο την αποδεδειγμένη αύξηση των επενδύσεων και τη διεύρυνση της αφρικανικής μεσαίας τάξης (που γεννά προσδοκίες μεγαλύτερης διάνοιξης των αφρικανικών αγορών σε περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες...).
Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των Ευρω-ενωσιακών ιμπεριαλιστών παρέμεναν χώρες με αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο και σημασία (και στο πλαίσιο εξασφάλισης πόρων και στο πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία).
  • Έτσι, σημειώνεται η προώθηση «ειρηνευτικών» (ιμπεριαλιστικών) επιχειρήσεων για την προώθηση «πολιτικών κοινής Ασφάλειας και Άμυνας» σε Μάλι, Νίγηρα, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ΛΔ Κονγκό.
  • Σε αυτή την προσπάθεια επιστράτευσαν και επικλήσεις για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μείωση της φτώχειας.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την «παράνομη» μετανάστευση, Αφρικανοί και Ευρω-ενωσιακοί ηγέτες επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους για την πάταξή της, χωρίς βέβαια να θίγονται οι βασικές αιτίες της.
Οι Ευρωπαίοι εκφράζουν υποκριτικά «αποτροπιασμό» για τους θανάτους αμέτρητων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία 10ετία, προσπαθώντας να βρουν την ευκαιρία καλύτερης ζωής σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υψώνουν τείχη και ενισχύουν τη χρηματοδότηση σε σχέδια περιφρούρησης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ (μέσω επιχειρήσεων τύπου FRONTEX κ.ά.).
Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΕ έτειναν σαν «καρότο» για την προώθηση της «νόμιμης μετανάστευσης» και «κινητικότητας» από αφρικανικές χώρες μεταξύ άλλων και την καταβολή προσπαθειών για μείωση του κόστους αποστολής εμβασμάτων από μετανάστες στον άξονα Ευρώπη - Αφρική.
Τέλος, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της πέμπτης Ευρω-αφρικανικής Διάσκεψης Κορυφής στην Αφρική το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.