Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Πούτιν εφ' όλης της ύλης, με βολές κατά του ΝΑΤΟ και με τον συνήθη του αντικομμουνισμό – Τετραμερής διπλωματική συνάντηση για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Κάτοικοι της Κριμαίας παρακολουθούν σε πλατεία της Σεβαστούπολης την τηλεοπτική εμφάνιση του Πούτιν (φώτο: AP)
Πούτιν: Εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική εμφάνιση
Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης συνέντευξης του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, ο οποίος για περισσότερες από 4 ώρες απάντησε σε περίπου 80 ερωτήσεις πολιτών σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής «επαφής» του με το λαό, δηλαδή ενός τηλεοπτικού σόου, που έχει καθιερώσει ο ίδιος τα τελευταία 12 χρόνια. 
Στην πόλη Κραματόρσκ στρατιώτες συζητούν με διαδηλωτές και ενώ οι φασίστες του Δεξιού Τομέα έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο (φώτο: AP)
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μια σειρά απαντήσεις του όσον αφορά ζητήματα της επικαιρότητας, ιδιαίτερα για το διεθνή ρόλο της Ρωσίας και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία που φανερώνουν και τους προσανατολισμούς της αστικής τάξης της χώρας του, αλλά και η παράλληλη προσπάθειά του να μην αναφερθεί στην άσχημη κατάσταση, τη φτώχεια και την αδικία που βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, δύο δεκαετίες μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας  δήλωσε πως ελπίζει η κρίση στην Ουκρανία να επιλυθεί με τη διπλωματία.
  • «Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε. «Είμαι βέβαιος ότι θα έλθουμε σε αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον», είπε αναφερόμενους ουσιαστικά στο πλέγμα των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.
Παράλληλα, αναφερόμενος στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας ανέφερε ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή».
Μιλώντας για την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που διεξάγει η εξουσία του Κιέβου ενάντια στους διαδηλωτές στην Ανατολική Ουκρανία, σημείωσε ότι «μόνο μέσω του διαλόγου, και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες, και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία, είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στη χώρα», που οδηγείται από την ουκρανική ηγεσία «στον γκρεμό».
Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ο Πούτιν υποστήριξε πως «η προεδρική εκστρατεία διεξάγεται με απολύτως απαράδεκτο τρόπο... Αν όλα συνεχισθούν έτσι, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμα αυτά που συμβαίνουν και αυτό που θα συμβεί μετά τις 25 Μαΐου».
Για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ
  • «Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί (σ.σ. εννοεί πριν την κρίση στην Ουκρανία), αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:
  • «Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της;».
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η ένταξη της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας («πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη») επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Στην πόλη Κραματόρσκ στρατιώτες συζητούν με διαδηλωτές και ενώ οι φασίστες του Δεξιού Τομέα έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο (φώτο: AP)
Δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών.
  • «Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση», δήλωσε σχετικά.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργασθούν ένα νέο διεθνή μηχανισμό για την επίλυση προβλημάτων, προσθέτοντας πως σ' ένα μονοπολικό κόσμο με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα πράγματα αποτρέπουν τους πρωταγωνιστές από τη χρήση βίας.
  • «Όταν υπάρχει μια ισορροπία ισχύος, τότε υπάρχει επιθυμία για διαπραγμάτευση», δήλωσε φανερώνοντας ουσιαστικά και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ρωσίας που ως ανερχόμενη δύναμη θέλει να ενισχύσει την θέση της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Απαίτηση για αποπληρωμή των ουκρανικών χρεών
Ένα μήνα θα περιμένει η Ρωσία την αποπληρωμή των χρεών της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Ρωσία ανέφερε ο Πούτιν.
Ρίχνοντας το μπαλάκι ουσιαστικά προς την πλευρά της ΕΕ, ο Πούτιν είπε: «Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον» και πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Βολές κατά του ΝΑΤΟ
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατηγορώντας τον ότι ηχογράφησε μυστικά και στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο μία από τις ιδιωτικές συζητήσεις τους την εποχή που ακόμη ο Ράσμουσεν ήταν πρωθυπουργός της Δανίας.
Πολύ σημαντική η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που «θα επηρεάσουν σημαντικά τη σύγχρονη αρχιτεκτονική των διεθνών σχέσεων». Ωστόσο σημείωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης στρατιωτικο-πολιτικής συμμαχίας.
Και αντικομμουνισμός
Ο Ρώσος πρόεδρος, όταν αναφέρεται στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ συνηθίζει είτε να προσχωρεί στον ανοιχτό αντικομμουνισμό, είτε αξιοποιώντας τα φιλοσοβιετικά αισθήματα της πλειοψηφίας του πληθυσμού να παρουσιάζει τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ως τάχα συνεχιστή της ΕΣΣΔ, διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα και τον ταξικό χαρακτήρα της εργατικής και της σημερινής αστικής εξουσίας.
Κατά τη σημερινή συνέντευξή του, είπε πως «το Σιδηρούν Παραπέτασμα είναι μια σοβιετική επινόηση» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πρόθεση να απομονώσουμε τη χώρα μας και την κοινωνία μας από οποιονδήποτε».
Το ενδιαφέρον στην απάντησή του έγκειται στο γεγονός ότι όπως την Τετάρτη ο λεγόμενος πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιάτσενιουκ για να πει ότι η Ρωσία απομονώνεται, χρησιμοποίησε τον αντικομμουνισμό, λέγοντας ότι η Μόσχα «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου», έτσι και ο Πούτιν για να απαντήσει σ' αυτές τις κατηγορίες κατέφυγε και αυτός στον αντικομμουνισμό χρησιμοποιώντας εκφράσεις περί «παραπετάσματος».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Από τη σημερινή τετραμερή συνάντηση (φώτο: AP)
Τετραμερής διπλωματική συνάντηση για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, της Ουκρανίας Α. Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζ. Κέρι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κ. Άστον συναντώνται σήμερα (από τις 12.00 ώρα Ελλάδας) στη Γενεύη σε μια τετραμερή συνάντηση για την εύρεση συμβιβαστικής (προσωρινής φυσικά) λύσης στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία.
Νωρίτερα σήμερα ο Κέρι συναντήθηκε ξεχωριστά με κάθε έναν από τους ομολόγους του. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι όλα τα μέρη της συνάντησης συμφώνησαν να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να αποκλιμακωθεί η τεταμένη κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδονται κυρίως από δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι τέσσερις πλευρές δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση στην οποία θα γίνεται αναφορά σε ένα σχέδιο για την «επίλυση» της κρίσης και θα περιλαμβάνει αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων εντός Ουκρανίας, συνταγματική μεταρρύθμιση για μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες, τερματισμό καταλήψεων κυβερνητικών κτιρίων.
Βέβαια, ανεξάρτητα απ’ το αν τελικά θα υπάρξει ένας προσωρινός συμβιβασμός, αυτός θα είναι …μέχρι την επόμενη όξυνση, που δε θ’ αργήσει, αφού θα συνεχιστεί ο ανταγωνισμός που είναι στο DNA του εκμεταλλευτικού συστήματος, ανάμεσα σε ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων της ενέργειας. 
Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει «μεγάλες προσδοκίες» από τις τετραμερείς συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.
  • «Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, καθώς δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα και αυτό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Γιατσενιούκ και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τις εκλογές της 25ης Μάη.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα να διευρυνθούν οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αν δεν βρεθεί «λύση» στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης. Αναφερόμενος και αυτός στις εκλογές της 25ης Μάη στην Ουκρανία τόνισε ότι πρέπει «αυτές οι εκλογές να διεξαχθούν στο σύνολο της χώρας».
Χαρακτηριστική, για το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις των συμμετεχόντων στη σημερινή διάσκεψη, ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου», ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.