Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλονιά: Αντιμέτωποι με τους μετασεισμούς και την παντελή έλλειψη υποδομών οι πληγέντες – Δ. Κουτσούμπας: Δήλωσή του για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Κεφαλονιά: Αντιμέτωποι με τους μετασεισμούς και την παντελή έλλειψη υποδομών οι πληγέντες
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα - Συγκέντρωση την Πέμπτη

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, προχώρησαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. Ορίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 10:30 το πρωί στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία), απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας και ανακούφισης των σεισμοπλήκτων.  
Σε ένα επικοινωνιακό σόου επιδόθηκε ο πρωθυπουργός από την Κεφαλονιά, ο οποίος έδωσε υπόσχεση ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Για ακόμη μια νύχτα, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, έμειναν ξάγρυπνοι και στα αυτοκίνητά τους, καθώς συνεχίστηκαν και το βράδυ οι συνεχείς μετασεισμοί, με τους ισχυρότερους να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών στις 12:30. Από την περασμένη Κυριακή σημειώθηκαν 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3, και εκατοντάδες μικρότεροι.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα
Σε δήλωση προέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς.
Αναλυτικά ανέφερε:
«Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση σχολείων, δημόσιων κτιρίων, στη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου και Αργοστολίου, να δοθεί προτεραιότητα στα σπίτια όσων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, να γίνει άμεση ανέγερση εργατικών κατοικιών, γηροκομείου και σχολείων στην Παλική. 

Αποκατάσταση όλων των υποδομών στο οδικό και τα υπόλοιπα δίκτυα. Πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό. Και βεβαίως ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα, άρα επείγει να υπάρξουν άμεσα μέτρα ελέγχου, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα».

Εκτός από τους μετασεισμούς και τον άσχημο καιρό, οι σεισμοπαθείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την παντελή έλλειψη μέτρων για τη στέγασή τους.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ελέγχους των μηχανικών, ζημιές παρουσιάζει το 50% των περίπου 300 σπιτιών που έχουν ελεγχθεί σε Ληξούρι και Αργοστόλι, ενώ ακατάλληλο, μετά από ελέγχους, κρίθηκε το λύκειο στο Ληξούρι. Το χωριό Αθέρας εκκενώθηκε προληπτικά. Η πλειονότητα των εργατικών πολυκατοικιών του Ληξουρίου κρίθηκαν ακατάλληλες. Από τα 21 δημόσια κτίρια που έχουν ελεγχθεί τα τέσσερα από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα τέσσερα παρουσιάζουν προβλήματα.

Απέναντι σε αυτό το σκηνικό, η Περιφέρεια δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στέγαση των πληγέντων, πέραν του στοιβάγματος των κατοίκων σε κάποια δημόσια κτίρια και σε εκκλησίες. 
Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που έφθασε στο νησί, στεγάζονται περίπου 1.300 άτομα ενώ το πλοίο  «Superfast 11» που στέγαζε εδώ και δύο μέρες περίπου 1.000 άτομα, αναχώρησε μόλις έφτασε το δεύτερο πλοίο. Αξιοσημείωτο των ελλείψεων πάντως είναι και το γεγονός πως εκτός του πλοίου που διατίθεται, δεν υπάρχει καμία άλλη μέριμνα για τους κατοίκους των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα.
Δεν είναι τυχαίο, ότι σύμφωνα με καταγγελίες, η επιβίβαση των ανθρώπων στα πλοία, έγινε χωρίς κανένα κριτήριο, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται και κάτοικοι που τα σπίτια τους δεν έχουν υποστεί ζημιές.

Ουρές στο Δημαρχείο για τη δήλωση ζημιών
Και σήμερα, από νωρίς το πρωί, στο Δημαρχείο, σχηματίστηκαν ουρές από τους σεισμόπληκτους οι οποίοι προσήλθαν για να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν. Μεγάλες ρωγμές φέρουν αρκετές κατοικίες της Παλικής. Σοβάδες και μεσοτοιχίες έπεσαν, κεραμίδια σε σπίτια, εκκλησίες και δημόσια κτίρια ξεκόλλησαν αφήνοντας μεγάλα κενά στις στέγες. Ζημιές προκλήθηκαν και στα νεκροταφεία της περιοχής.
Από τους πρώτους κτιριακούς ελέγχους ο φέροντας μηχανισμός των οικημάτων που έχει κατασκευασθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό νόμο δεν έχει επηρεασθεί. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 200 κτίσματα, από τα οποία τα 150 είναι στο Ληξούρι, ενώ σεισμολόγοι και μηχανικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να μην επιστρέψουν σε αυτά αν δεν ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων του Αργοστολίου, στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας, στο γηροκομείο και σε ορισμένα σχολεία στο Ληξούρι. Όσον αφορά το λιμάνι του Αργοστολίου, σύμφωνα με την Περιφέρεια, εξετάστηκε από ειδικούς που διαπίστωσαν πως δε φέρει σημαντικές ζημιές.
Η Περιφέρεια όρισε το ποσό των 580 ευρώ ως αποζημίωση μόνο όμως για τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» και «κίτρινα».

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα
Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν την Τρίτη κάτοικοι και φορείς του νησιού στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Πρώτη κίνηση αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 10:30 το πρωί, στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία).

Διεκδικούν:
  • Ουσιαστικό έλεγχο και άμεση αποκατάσταση σχολείων και δημόσιων κτιρίων. Μετεγκατάσταση των σχολείων που ανήκουν στην κατηγορία Γ΄ (δηλ. λειτουργία μετά την υλοποίηση της επισκευής) με φροντίδα για την απρόσκοπτη διδασκαλία των μαθημάτων σε πρωινή βάρδια. Είκοσι το πολύ μαθητές ανά τάξη για Γυμνάσιο - Λύκειο– δεκαπέντε στο Δημοτικό και στις κατευθύνσεις. Μέτρα για τη στέγαση - σίτιση - ρευματοδότηση των πληγέντων μαθητών. Υλοποίηση των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που εδώ και δέκα χρόνια έχει αποφασιστεί να γίνουν στο Νομό. Αντισεισμικός σχεδιασμός των σχολικών χώρων (ύπαρξη προαυλίων, μικρομελέτες κλπ) και ολοκληρωμένη αντισεισμική αγωγή.
  • Σύνταξη μελετών από το Δήμο Κεφαλονιάς για την άμεση εκταμίευση και χρήση των 230.000 ευρώ που αφορούν τη στατική επάρκεια των σχολείων και απέσπασαν οι αγώνες εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών πέρσι από την Περιφέρεια.
  • Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τη διαβίωση των τροφίμων των γηροκομείων Ληξουρίου - Αργοστολίου (στέγαση - θέρμανση - σίτιση - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
  • Προτεραιότητα στις οικογένειες, των οποίων τα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα (κυρίως των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις κατοικίες αυτές. Διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης - θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Επίταξη ασφαλών ξενοδοχείων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Άμεση ανέγερση κατά προτεραιότητα εργατικών κατοικιών, γηροκομείου και σχολείων στην Παλική. Ολοκλήρωση του νέου γηροκομείου στο Αργοστόλι και πλήρη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Πλήρης εξοπλισμός και κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία του Νομού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Ακύρωση των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες.
  • Καταγραφή των ζημιών για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων.
  • Ενίσχυση όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκατάσταση όλων των υποδομών (οδικό και λοιπά δίκτυα).
  • Ειδικά επιπλέον μέτρα για τους άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους που χτυπήθηκαν από το σεισμό.
  • Αποκατάσταση των ζημιών και συντήρηση των αρχαιολογικών και λαογραφικών θησαυρών.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς. Τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία.
  • Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
  • Άρση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), επαναλειτουργία του ΟΣΚ με πλήρη στελέχωσή του. Αναβάθμιση του ΟΑΣΠ και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.
  • Εξοπλισμός με όλα τα σύγχρονα μέσα των σταθμών για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας. Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου τεχνολογίας αντοχής υλικού στο Νομό.
  • Πιστοποιητικά ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα δημόσια κτίρια με παράλληλη σύνταξη μητρώου καταγραφής ελέγχων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, δεκάδες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Μαθητικών Συμβουλίων από σχολεία του Νομού, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λαϊκές Επιτροπές, το παράρτημα γυναικών της ΟΓΕ, σωματεία και συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι κ.λπ.), δάσκαλοι και καθηγητές, το σωματείο εργαζομένων στην περιφερειακή διοίκηση, ο Ιατρικός Σύλλογος και εργαζόμενοι της δομής ψυχικής υγείας «Μετάβαση».


Επικοινωνιακό σόου από τον πρωθυπουργό

Εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια και τις υποδομές της Κεφαλονιάς, έδωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σόου που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Τρίτης.
«Η Κεφαλονιά άντεξε, διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες στο εξωτερικό που αναρωτιόντουσαν αν το νησί θα αντέξει. Το νησί αποτελεί πανέμορφο και απολύτως ασφαλή προορισμό» ήταν η πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το κράτος θα συνδράμει, όπως οφείλει, για να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς με ιδιαίτερα μέριμνα για τους σεισμοπαθείς.
Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία Ληξουρίου και Αργοστολίου, λέγοντας ότι έχει επικοινωνήσει με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Συμπλήρωσε ότι έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να βρεθεί λύση για τους υπόλοιπους μαθητές που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους.
902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.