Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

«Πρωτοβουλία»: Ουσιαστική συζήτηση για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης στην Ευρώπη – Γ. Μαρίνος: Αντίπαλος των λαών η ΕΕ και τα κόμματά της – Για το σοσιαλισμό ενάντια στις επιλογές της πλουτοκρατίας – Για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας – Για τις επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – Για τον καπιταλισμό που γεννά τη μετανάστευση (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Εργατική λαϊκή πάλη ενάντια στην ΕΕ και τις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις
 Δελτίο Τύπου της «Πρωτοβουλίας»
για τη Συνάντηση της Γραμματείας
Στις 27/1/2014, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της 9μελούς Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη και επεξεργασία των ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους», στην οποία συμμετέχουν 29 κόμματα από 26 χώρες της Ευρώπης και ιδρύθηκε στις 1/10/2013. Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σημειώνεται:
«Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος (Ιταλία), του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να λάβει μέρος ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.
Οι εργασίες της συνεδρίασης ήταν ανοιχτές για όλα τα μετέχοντα κόμματα στην "Πρωτοβουλία" και σ' αυτήν συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της Ενωσης Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης.
Η συνεδρίαση ενέκρινε τη "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ". Η Διακήρυξη, που είναι ανοιχτή για υπογραφή και από άλλα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που αφορούν άλλες κοινές παρεμβάσεις της "Πρωτοβουλίας" που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Στις παρεμβάσεις, μεταξύ των άλλων, συμπεριλαμβάνονται η καταδίκη του Αντικομμουνισμού, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και οι συνέπειες κατά των εργαζομένων, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η αποκάλυψη του ρόλου των "Ευρωκομμάτων", παρεμβάσεις για την Ανεργία, την Υγεία, την Παιδεία, τους Αγρότες κ.ά.
Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων της "Πρωτοβουλίας" σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Γραμματεία ενέκρινε τοποθέτηση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κέντροαφρικανική Δημοκρατία, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, για το νέο έγκλημα σε βάρος των μεταναστών στο Φαρμακονήσι, ενάντια στην εφαρμογή ενός νέου αντικομμουνιστικού νόμου στη Γεωργία (σ.σ. Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις αυτές παρακάτω).
Επίσης, προώθησε λύσεις σε τεχνικά-λειτουργικά ζητήματα για την ιστοσελίδα της "Πρωτοβουλίας" και την Τεχνική Γραμματεία της.
Τέλος, αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό αφίσας-πλακάτ με θέμα: "Η πάλη των λαών της Ευρώπης ενάντια στην ΕΕ και στις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις"».

Αντίπαλος των λαών
η ΕΕ και τα κόμματά της
Εισηγητικά ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2013, τόνισε ότι εκφράζει

«την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συλλογικής, συντονισμένης δράσης των ΚΚ στην Ευρώπη για την ανάδειξη πολιτικών ζητημάτων και την ενημέρωση των εργαζομένων, την ισχυροποίηση του μετώπου κατά της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που ακολουθούν τον ευρωμονόδρομο και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" είναι στην υπηρεσία της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών οικογενειών».
Αμέσως μετά, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ», τις έως τώρα τοποθετήσεις της σε σοβαρά ζητήματα για τους λαούς. Κλείνοντας την εισηγητική ομιλία του, αναφέρθηκε στον εμπλουτισμό του σχεδιασμού της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τις επόμενες παρεμβάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί σύντροφοι, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στις πολιτικές μάχες που δίνουν τα κόμματά μας αυτή και την επόμενη περίοδο, με ιδιαίτερη επιμονή στη μάχη των Ευρωεκλογών, τον ερχόμενο Μάη. Η κοινή διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές θα είναι χρήσιμο εργαλείο στην πάλη μας.
Η ΕΕ, η διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση που εκφράζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, είναι αντίπαλος των λαών. Η πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου υπονομεύει, εχθρεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.
Η ενίσχυση των ΚΚ μέσα στην καθημερινή πάλη, στις Ευρωεκλογές και στις άλλες πολιτικές μάχες είναι προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.
Γιατί τα ΚΚ που καταδικάζουν την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις αντιλαϊκές πολιτικές.
  • Να δώσουν δύναμη στην ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που είναι ο μόνος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαών της Ευρώπης».

Για το σοσιαλισμό ενάντια στις επιλογές της πλουτοκρατίας

Ανακοίνωση της Γραμματείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία
Η ανακοίνωση σημειώνει:
«Η Γραμματεία της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής "Πρωτοβουλίας" εκτιμά πως οι τελευταίες αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, τη διαπάλη τμημάτων του κεφαλαίου, με την εμπλοκή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αντιμάχονται ποιος θα επικρατήσει, σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για τις αγορές και τις πηγές της Ενέργειας. Σ' αυτήν τη διαπάλη γίνεται προσπάθεια να εμπλακεί με τη μια ή άλλη πλευρά ο λαός της Ουκρανίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Ουκρανίας να οργανώσουν τη δική τους ανεξάρτητη πάλη, αυτοτελώς, με κριτήριο τα συμφέροντά τους για το σοσιαλισμό και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας της χώρας τους.
Η Γραμματεία της "Πρωτοβουλίας" καταδικάζει τη δράση των φασιστικών δυνάμεων, την αντικομμουνιστική επίθεση, το γκρέμισμα του αγάλματος του Λένιν.
Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. 

Αυτή είναι η προοπτική ενάντια σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».



 Για την απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας
Ανακοίνωση ενάντια στον αντικομμουνισμό
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Από την 31η Μάη του 2011 το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε τη λεγόμενη "Χάρτα της Ελευθερίας", η οποία απαγορεύει την κομμουνιστική ιδεολογία και τη χρήση των σοβιετικών συμβόλων στους δημόσιους χώρους.
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, η νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου της Γεωργίας διεύρυνε τον κατάλογο των συμβόλων που απαγορεύονται από το νόμο και καθόρισε κυρώσεις για την παραβίαση του νόμου.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 η Γεωργία εισήγαγε χρηματικό πρόστιμο για τη χρήση των σοβιετικών συμβόλων. Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε τροποποίηση του "Χάρτη της Ελευθερίας" και επέβαλε διοικητική ευθύνη για τη χρήση των σοβιετικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους.

Παρά τη μικρή υποχώρηση της συνολικής πίεσης στους πολιτικούς αντιπάλους, δεν έχει σταματήσει η διαστρέβλωση της σοβιετικής Ιστορίας και η προσπάθεια να κηρυχθεί ο σοσιαλισμός ως εγκληματικό σύστημα. Εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα κύρια επιχειρήματα των αρχών, για να δικαιολογήσουν τη συνέχιση των αντιλαϊκών πολιτικών του καπιταλιστικού συστήματος και την άνευ όρων προώθηση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.
Εμείς, η Γραμματεία της "Πρωτοβουλίας" εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ενάντια στην απροκάλυπτη παραβίαση των αναγνωρισμένων διεθνών δικαιωμάτων του ανθρώπου να έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας αντιπροσωπεύει μια απαγόρευση για πολλές χιλιάδες Γεωργιανούς πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για το σοβιετικό παρελθόν της Γεωργίας. Αυτοί οι πολίτες αξιολογούν θετικά το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ιστορία της χώρας και πιστεύουν ότι η σοβιετική περίοδος της Ιστορίας της Γεωργίας είναι μια περίοδος ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα.

Η απαγόρευση της κομμουνιστικής ιδεολογίας είναι στην πραγματικότητα η απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας ως πολιτικού κόμματος, αφού σκοπός αυτού του κόμματος είναι η προώθηση της υπόθεσης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
Δεδομένου ότι το γεωργιανό Σύνταγμα εγγυάται στους πολίτες την ελευθερία του λόγου, ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το θεμελιώδη νόμο της ίδιας της Γεωργίας και είναι αντισυνταγματικός.
Ο νόμος έχει ήδη αποκαλύψει την απάνθρωπη, την αντιιστορική ουσία του στην πράξη. Στη Γεωργία με βαρβαρότητα κατέστρεψαν ορισμένες από τις πολιτιστικές δημιουργίες, που ήταν αφιερωμένες στην εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.
Καλούμε το Κοινοβούλιο της Γεωργίας να ακυρώσει την παραπάνω νομοθεσία, σχετικά με την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων και της ιδεολογίας, έτσι ώστε να αρθεί η νομική βάση για τις αναπόφευκτες αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας, που προκύπτουν από την επιδίωξη εφαρμογής αυτού του νόμου».
Βρυξέλλες , 71.1.2014

Να σταματήσει κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ
Ανακοίνωση της Γραμματείας για την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Σε αυτήν την ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Η Γραμματεία της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής "Πρωτοβουλίας" καταγγέλλει τη νέα ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας και στη συνέχεια της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που αποφάσισε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η επέμβαση αυτή σηματοδοτεί την ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ για τη διείσδυση των μονοπωλίων σε νέες αγορές, για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών της περιοχής.
Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Καλούμε τους λαούς της Ευρώπης ν' αντιταχθούν και να καταδικάσουν τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση».
Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά τη μετανάστευση
Ανακοίνωση της Γραμματείας για τη νέα τραγωδία με μετανάστες στο Φαρμακονήσι
Η ανακοίνωση σημειώνει:
«Η Γραμματεία της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής "Πρωτοβουλίας", με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με 2 νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους, καταγγέλλει την ΕΕ, αλλά και την Ελληνική Προεδρία για την περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
Όσο παραμένουν και οξύνονται οι παραπάνω αιτίες, που προκαλούν τη μετανάστευση, τόσο θα συνεχίζονται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην καταστολή και στις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών, ενάντια στον ευρωενωσιακό μηχανισμό του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ.

Οι λαοί θα πρέπει να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννά και διογκώνει το πρόβλημα της μετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.