Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Συγκρούσεις, τελεσίγραφα και παζάρια στην Ουκρανία – Ελισαίος Βαγενάς: Διαμάχη ξένη προς τα συμφέροντα των Ουκρανών εργαζομένων (Real FM)

Πέντε νεκροί στις διαδηλώσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις, τελεσίγραφα και παζάρια

ΚΙΕΒΟ.-- Οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση που σχετίζεται με το διαφορετικό προσανατολισμό τμημάτων του κεφαλαίου ως προς τις συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πράγμα που συμπαρασύρει και λαϊκές δυνάμεις.


Η αντιπολίτευση στον πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς συνδέει τα συμφέροντά της με την ΕΕ τη στιγμή που ο πρόεδρος δίνει προτεραιότητα στη σχέση με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείει και σχέσεις με την Ευρωένωση.

Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στη Ρωσία, την ΕΕ, τις ΗΠΑ.

Η αντιπολίτευση με επιχειρήσεις όλο και περισσότερο στρατιωτικού τύπου προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις τις συμπλοκές, τα οδοφράγματα και τους πυρπολισμούς.

«Διαδηλωτές» της αντιπολίτευσης σε... στρατιωτική αποστολή

Επίσης παρουσιάζει 5 συνολικά νεκρούς στις συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ το βράδυ της Τρίτης μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας έστειλε τελεσίγραφο, που θα έληγε χτες το βράδυ, αν η κυβέρνηση δεν πάει σε πρόωρες εκλογές, να υπάρξει γενική επίθεση με κάθε μέσο. Πριν είχε προχωρήσει σε 8ωρη ανακωχή των συγκρούσεων με την αστυνομία. 

Διαμάχη ξένη προς τα συμφέροντα των Ουκρανών εργαζομένων Δήλωση του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»
 «Το επικίνδυνο, και όπως αποδεικνύεται και αιματηρό, "παιχνίδι" που παίζεται το τελευταίο διάστημα στις πλάτες του λαού της Ουκρανίας, διεξάγεται στο έδαφος του σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στην ΕΕ, στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, για τον έλεγχο των μεριδίων των αγορών, των πρώτων υλών, των δικτύων μεταφοράς τους. Αν κι αυτή η διαμάχη είναι παντελώς ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα αστικά πολιτικά κόμματα της Ουκρανίας έχουν καταφέρει να εγκλωβίσουν σ' αυτήν μεγάλες μερίδες του πληθυσμού της χώρας.
Το κρίσιμο ζήτημα για τον ουκρανικό λαό δεν είναι αν θα βρίσκεται σε μια ένωση που θα εξυπηρετεί τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ή σε μια άλλη που θα εξυπηρετεί τα ρωσικά. Γιατί και οι δύο αυτές ενώσεις ταυτίζονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης κι έτσι ή αλλιώς θα καταστρέψουν παραπέρα τη ζωή του. Το πραγματικό ζήτημα είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία, που δεν θα λειτουργεί με βάση το κέρδος, αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. Κι αυτό απαιτεί τη λαϊκή αντίθεση σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, καθώς και την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, την εργατική - λαϊκή εξουσία».

Μετά από αυτή την κίνηση, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα «πραξικοπήματος» και σημείωσε ότι οι ταραχές καθιστούν «εντελώς μη ρεαλιστική» τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

«Γίνεται μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος», σημείωσε ο Αζάροφ, τις δηλώσεις του οποίου μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ταραχές, στις οποίες τρεις άνθρωποι από την πλευρά των διαδηλωτών έχασαν τη ζωή τους, καθιστούν «εντελώς μη ρεαλιστική» τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2015. Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Σέρχι Μπουρλάκοφ δήλωσε ότι από τη νεκροψία και την έρευνα των δυο νεκρών διαδηλωτών βγαίνει ότι οι σφαίρες που βρέθηκαν δεν προέρχονται από όπλα της αστυνομίας.
Από τα επεισόδια στο Κίεβο
Την ίδια ώρα ο Γιανουκόβιτς ζήτησε τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Βολοντίμιρ Ρίμπακ, θα συζητήσει σχετικά με το αν πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση, όπως ζητεί η αντιπολίτευση. Η συζήτηση αυτή προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε νέα συνάντηση του προέδρου Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο του κόμματος Ουντάρ, ο Αρσένι Γιατσένουκ του κόμματος Μπατκίβτσινα της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και ο Ολέγ Τιάγκνιμπο του εθνικιστικού κόμματος Σβόμποντα.
Επίσης έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον σχεδιάζει να επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Κίεβο για να συναντηθεί με τον Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.