Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Άγρυπνοι Ουρανοί, Ωκεάνιες Ασπίδες, Δραστήριες Προσπάθειες, Φονικές Τρίαινες, το Στρατηγείο της Λάρισας, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία... Και η Ελλάδα στο λαβύρινθο των ιμπεριαλιστικών απαιτήσεων – ΚΚΕ: Καμία εμπλοκή της χώρας μας


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στη Λάρισα εκατοντάδες μισθοφόροι για «εκπαίδευση» πριν από την επέμβαση

Το γεγονός ότι η Ελλάδα θα «φιλοξενήσει» και θα «εκπαιδεύσει» στη Λάρισα εκατοντάδες στρατιώτες, μέλη της πολυεθνικής δύναμης επέμβασης της ΕΕ που θα πραγματοποιήσει τη στρατιωτική επιχείρηση της λυκοσυμμαχίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, επιβεβαίωσε χτες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ευ. Βενιζέλος.


Ερωτηθείς, αν η απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα - η οποία προβλέπει ότι το στρατηγείο επιχειρήσεων της ΕΕ που εδρεύει στη Λάρισα (ELEU OHQ) θα είναι το κέντρο εκπαίδευσης και το επιχειρησιακό κέντρο της επέμβασης - σημαίνει πρακτικά άφιξη και στέγαση στο στρατηγείο της Λάρισας 700 - 1.000 ανδρών (τόσους προβλέπει ότι χρειάζονται για την επέμβαση - σχέδιο της ΕΕ), ο Ευ. Βενιζέλος δεν το αρνήθηκε.


Επιπλέον, επιχείρησε να παρουσιάσει την παρουσία της δύναμης επέμβασης στη Λάρισα ως κάτι θετικό από την άποψη των όσων θα ξοδέψουν εκεί οι μισθοφόροι πριν φύγουν για Αφρική:
  • «Είναι σημαντικό το στρατιωτικό προσωπικό που θα φιλοξενηθεί εκεί και θα δαπανήσει χρήματα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά...
Φυσικά, οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από την εμπλοκή σε μία ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από το γνωστό... «καλώς ήλθε το δολάριο»:
  • Εντάσσονται στις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή.
  
Έλληνας επιτελάρχης στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Σημειωτέον εξάλλου ότι, όπως διέρρευσε από το ΓΕΕΘΑ, το στρατηγείο επιχειρήσεων θα λειτουργήσει με Ελληνα επιτελάρχη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ΕΕ, συμφωνήθηκε η ανάθεση των καθηκόντων του επιχειρησιακού διοικητή σε Γάλλο υποστράτηγο και τα καθήκοντα του επιτελάρχη του επιχειρησιακού επιτελείου του στρατηγείου (Chief of Staff) σε Ελληνα ταξίαρχο. Διοικητής των δυνάμεων της ΕΕ, που θα ενεργήσουν στην περιοχή των επιχειρήσεων, αναμένεται να οριστεί Γάλλος συνταγματάρχης ή ταξίαρχος.


Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ότι της «ζήτησαν» οι ευρωενωσιακοί το στρατηγείο, αλλά στην πραγματικότητα η ίδια πρότεινε, το προηγούμενο διάστημα, στην ΕΕ να το χρησιμοποιήσει για την επέμβαση, θέλοντας να αναβαθμίσει το ρόλο του μετά και την τυπική κατάργησή του πριν μερικά χρόνια ως ΝΑΤΟικού στρατηγείου Caoc 7 (Combined Air Operations Center: Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων), στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης της δομής της λυκοσυμμαχίας.
 
Στη Σχολή Εθνικής Αμυνας
Την Σχολή Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, αντιστράτηγος Wolfgang Wosolsobe, παρουσιάζοντας στους σπουδαστές το θέμα «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας - Η Στρατιωτική Διάσταση: Διερεύνηση τρόπων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας», στο πλαίσιο της έντασης των στρατιωτικών προετοιμασιών, στην προσαρμογή στην παραπέρα όξυνση της επιθετικότητας της ΕΕ, σε βάρος των λαών.

 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία εμπλοκή στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ
Πικετοφορία σήμερα από τις ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ ενάντια στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Να σταματήσει αμέσως κάθε επέμβαση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία απαιτεί η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ενώ σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι Κομματικές Οργανώσεις Λάρισας του Κόμματος οργανώνουν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στην εμπλοκή της χώρας με τη χρησιμοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας ως κέντρου εκπαίδευσης της δύναμης επέμβασης της λυκοσυμμαχίας και διεύθυνσης των στρατιωτικών επιχειρήσεών της.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει το γεγονός ότι
«η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, αναλαμβάνοντας την οργάνωση ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης», και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης σε όλη την υφήλιο, τα γεράκια του πολέμου θα αιματοκυλήσουν λαούς για να εδραιώσουν και επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Είναι υποκρισία το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών, μαζί και της κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ότι το ενδιαφέρον τους είναι "ανθρωπιστικό". Οι δολοφόνοι των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ δεν μας πείθουν όταν μιλάνε για "ανθρωπισμό".

(...) Η "ελευθερία" και η "δημοκρατία" της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι άλλη από αυτή της ιμπεριαλιστικής βίας, της καθυπόταξης των λαών. Μιλούν για ελευθερία και εννοούν την ανεμπόδιστη δράση τους για το μοίρασμα των αγορών. Η επέμβαση αφορά την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κερδών.

(...) Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και εμπλέκει τη χώρα στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο αξιοποιώντας το στρατηγείο της Λάρισας, στην 1η Στρατιά, για την προετοιμασία της επέμβασης. Πρέπει να τις χρεωθεί!! Υπηρετεί πιστά τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, που επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή. Η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο λαβύρινθο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και απαιτήσεων
Το πλαίσιο κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας, όπως σχεδιάζεται με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, στα πλαίσια των πολυδαίδαλων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ισορροπιών, παρουσίασε χτες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας και επισκόπηση του προηγούμενου 11ήμερου ταξιδιού του στο εξωτερικό (σε Παρίσι, Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Μοντρέ).
Εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς όπως είπε μόνον έτσι είναι η Αγκυρα αξιόπιστος συνομιλητής, ενώ εξέφρασε και φόβους για εξαγωγή της τουρκικής κρίσης στο εξωτερικό.
Επιβεβαίωσε ότι στο ταξίδι στις ΗΠΑ η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε... ζητήματα για την απόδραση Ξηρού και γενικά για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος ανέφερε σχετικά ότι «εμείς πρώτοι εκφράζουμε ανησυχία και δυσφορία για ό,τι συνέβη». Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνει «πιο αυστηρός» ο νόμος περί αδειών «για κάποιες κατηγορίες κρατουμένων».
Σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Ευ. Βενιζέλος χαιρέτισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Σερβίας, κάνοντας λόγο για στήριξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας μέσω αυτών, «άρα στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και του Κοσόβου».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη σήμερα (16/1/2014) στην τελετή ανάληψης ετοιμότητας για το Α΄εξάμηνο 2014 του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC, στην έδρα της 71ης Α/Μ ΤΑΞ στη Νέα Σάντα, Κιλκίς.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ σχεδιάζει να βάλει ως προαπαιτούμενο στη σερβική κυβέρνηση την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ξεχωριστού κράτους, άρα να αποδεχτεί την απόσχισή του από τη Σερβία, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξή της στην ΕΕ, αρκέστηκε να παραπέμψει στα επίσημα ευρωενωσιακά κείμενα που ζητούν γενικά και αόριστα «ομαλοποίηση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο», διατύπωση που «χωρά» τα πάντα.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και ως πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών θα επισκεφτεί τις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς η διεύρυνση της Ευρωένωσης με κράτη της περιοχής είναι στρατηγική της επιλογή.
Για τις εξελίξεις σε Ιράν και Συρία, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται σταθερά στο επικίνδυνο για τους λαούς μονοπάτι των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. 

Ειδικά για τη Συρία ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά πολύπλοκο το τοπίο της συριακής αντιπολίτευσης όπου εντάσσονται και σκληρές φονταμενταλιστικές ομάδες». Για δε το Ιράν και καθώς υπάρχουν εκεί χρέη ελληνικών επιχειρήσεων προς ιρανικές, ανεξόφλητα λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα τα αναγνωρίζει ως οφειλές, εξέφρασε ωστόσο την ευχή μέρος τους να καλυφθεί με αγορές από τους Ιρανούς φαρμακευτικού - ανθρωπιστικού υλικού.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για συνέχιση και επέκταση επιχειρήσεων
Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου. 

Στην πρώτη της Σύνοδο για το 2014, η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ εστίασε στις τρέχουσες επιχειρήσεις, τις σχέσεις με άλλους «συμμάχους», τις ενέργειες για το «μετασχηματισμό» της λυκοσυμμαχίας σε ακόμα αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.


Μιλώντας με τη λήξη της Συνόδου σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγός Knud Bartels, τόνισε ότι η επερχόμενη Σύνοδος θα είναι σημαντικός «θεμέλιος λίθος» για την παραπέρα πορεία της λυκοσυμμαχίας, με όρους «επιχειρήσεων, μελλοντικών στρατιωτικών δυνατοτήτων και συνεταιρισμών».
Σκιαγραφώντας το πού θα κινηθεί η ΝΑΤΟική δράση στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε σημαντικές απειλές τη «διακίνηση μεταναστών» και το «λαθρεμπόριο όπλων προς τρομοκράτες».

Για το Αφγανιστάν και την εκεί ΝΑΤΟική αποστολή ISAF τόνισε ότι στηρίζουν απόλυτα την παρουσία της για άλλους έντεκα μήνες. Μετά από αυτούς, η ΝΑΤΟική επέμβαση θα συνεχιστεί με άλλο όνομα αποστολής («Resolute Support»). Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι «οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ακόμα χρειάζονται τη βοήθειά μας».
 
Βρυξέλλες, 4 Δεκεμβρίου. Οι Υπουργοί Εξωτερικών που εκπροσωπούν τις 29 χώρες της NRC ασχολήθηκαν με μια σειρά θεμάτων διεθνούς ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και του Αφγανιστάν.
Ο K. Bartels περιέγραψε επίσης ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Οι αρχηγοί των επιτελείων κατέληξαν σε ένα «σχέδιο δράσης» για το 2014 και επιπλέον αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας» για το διάστημα 2015-2017 προκειμένου να τον εγκρίνουν στην επόμενη Σύνοδό τους το Μάη.


Μέχρι στιγμής κατέληξαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη ρωσική κυβέρνηση στους τομείς αντιμετώπισης πειρατείας και τρομοκρατίας, έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, ιατρικής υποστήριξης σε στρατεύματα και λογιστικής υποστήριξης. ΝΑΤΟικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα διεξάγουν από κοινού εντός του 2014: Την άσκηση διάσωσης υποβρυχίου «Dynamic Monarch».

Επανάληψη της άσκησης «Vigilant Skies», για συντονισμό σε καταστάσεις όπου αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς, ενώ Ρώσοι αξιωματικοί θα σταλούν να παρακολουθήσουν το Κολέγιο Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη και ΝΑΤΟικοί την Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου στη Μόσχα.


Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο ο Bartels παρουσίασε ως στόχο τη σταδιακή μείωση της δύναμης της KFOR (περίπου 5.000 άνδρες σήμερα) «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν»...
KFOR

Σχετικά με τη διαβόητη διαδικασία «μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ σε ακόμα επιθετικότερη κατεύθυνση, ο Bartels είπε ότι οι αρχηγοί των επιτελείων εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην εφαρμογή του δόγματος των «διασυνδεδεμένων δυνάμεων», το οποίο «θα είναι καθοριστικής σημασίας μετά το 2014».


Ocean Shield. Μηχανοστάσιο

Τόνισε ενδεικτικά πως «οι επιχειρησιακές δεσμεύσεις» του ΝΑΤΟ «θα συνεχιστούν με την Επιχείρηση Ocean Shield (στις σομαλικές ακτές και τον κόλπο του Αντεν), την KFOR, την Επιχείρηση Active Endeavour (σ.σ. περιπολίες ΝΑΤΟικών σκαφών στη Μεσόγειο) και αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης». 



Συμπλήρωσε ότι το δόγμα των διασυνδεδεμένων δυνάμεων «θα επιτρέψει στη συμμαχία και ιδίως στο στρατιωτικό σκέλος της να είναι έτοιμο, κατάλληλα προετοιμασμένο και αποτελεσματικό για τις μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας». Δείγμα του νέου δόγματος λειτουργίας του ΝΑΤΟ προσδιόρισε πως θα είναι η μεγάλη άσκηση που ετοιμάζουν για το 2015, «Trident Juncture».


Τέλος, στη Σύνοδο εξέτασαν παραμέτρους της «Εξυπνης Αμυνας» που σχεδιάζουν, με συντονισμένες λειτουργίες Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης, και άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.