Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ εις υγείαν της επιχειρηματικότητας και οι θέσεις του ΚΚΕ για να έχουμε την υγειά μας

 
  
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Υγείας
«Ο υπουργός Υγείας είναι με την ιδιωτική Υγεία, με ένα ΕΣΥ που θα ανταγωνίζεται άνισα τους "εθνικούς εργολάβους" της περίθαλψης. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στα εξής: Επιβίωση αλλά και αναδιοργάνωση μιας Ενιαίας Δημόσιας ΠΦΥ, ως βασικού πυλώνα ενός αναβαθμισμένου ΕΣΥ, που καλύπτει δωρεάν και με επάρκεια τις ανάγκες όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, το οποίο προοπτικά θα έχει εγγυημένη χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου και όχι από το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα. Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων με τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα». Αυτά γράφει η «Αυγή» της Κυριακής 12/1/2014.
Τι λέει; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα ΕΣΥ που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και θα ανταγωνίζεται όχι «άνισα», αλλά «στα ίσα» τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.
Αλλά αν υπάρχει τέτοιο δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί να χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου την κατάργηση δεν ζητά;
Και πώς να τη ζητήσει, αφού έχει πολιτική υπέρ της «υγιούς επιχειρηματικότητας»;
Γι' αυτό ζητάει «επανεξέταση των συμβάσεων» με τις επιχειρήσεις της Υγείας, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να συνυπάρχουν υπέρ του λαού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας.
Η πείρα όμως έχει δείξει ότι ο μεταξύ τους «ανταγωνισμός», τον οποίο αποθεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε βάρος της υγείας του λαού συνολικά.
Γράφει η «Αυγή» στο ίδιο φύλλο:
«Επειδή λοιπόν η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή, την υγειονομική θωράκιση της χώρας και το Κράτος Δικαίου, αλλά και επειδή πιστεύουμε στη δύναμη των κοινωνικών και των πολιτικών αγώνων, είναι η ώρα μιας σοβαρής πολιτικής αντεπίθεσης με αιχμή την Υγεία».
Επειδή είναι δύναμη αστικής διαχείρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ως στόχο την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ουσιαστικά την νομιμοποιεί.
Όπως και η κυβέρνηση, υιοθετεί τη λογική της «ελάχιστης προστασίας» των πλέον χτυπημένων από τον καπιταλισμό, τόσο στις συνθήκες της κρίσης όσο και της μελλοντικής ανάκαμψης με στόχο την εξασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».
***


Η αντι-θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ (Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, 22/12/2013), που σημείωνε με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΠΦΥ:
«Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και η διγλωσσία του αποσκοπούν από τη μία να δώσει επιτυχείς εξετάσεις καταλληλότητας στο κεφάλαιο και από την άλλη να ενσωματώσει την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, των ασθενών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών, ότι δήθεν έχει τον τρόπο να συγκεράσει αντίθετα συμφέροντα και τελικά να ωφεληθούν όλοι.
Οι θέσεις του για την Υγεία έχουν την ίδια αφετηρία με αυτές της κυβέρνησης αφού χαρακτηρίζονται από τις αρχές της "ελεύθερης" αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
  • Είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος, αλλά να υπάρχει και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας.
  • Είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μόνο για τις νέες προσλήψεις.
  • Είναι υπέρ του "ενιαίου συστήματος", αλλά να συνυπάρχει το συνονθύλευμα των μονάδων ΠΦΥ στο Δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, οι ΜΚΟ.
  • Είναι υπέρ της πλήρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και μάλιστα δωρεάν, αλλά όταν οι "δημοσιονομικές" συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία».
***
 Και οι Θέσεις του ΚΚΕ


Ο λαός δεν έχει να κερδίσει ούτε από τον επιχειρηματικό δημόσιο τομέα που αναπτύσσεται, ούτε από τα διάφορα δίκτυα διαχείρισης όσων βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη του, για παροχή σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας για όλους.
Διέξοδος για το λαό είναι να αναδειχτεί μέσα από την οργάνωσή του σε μαχητική αντιπολίτευση, που θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης του αιτήματα όπως:
  • Να έχουν όλοι βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση, τώρα, κάθε πληρωμής και συμμετοχής για όλους σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες.
  • Κατάργηση, τώρα, όλων των εισφορών στον κλάδο Υγείας.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο, συλλογικής ή ατομικής.
  • Πανελλαδικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, με έμφαση στην πρόληψη.
  • Κρατική φαρμακοβιομηχανία και χορήγηση δωρεάν όλων των φαρμάκων.
Προοπτική στην πάλη για λαϊκή ευημερία μπορεί να δώσει μόνο το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα διαμορφώνει τους όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με:
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ,
  • Μονομερή διαγραφή του χρέους,
  • Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με εργατική - λαϊκή εξουσία.
Στο επίκεντρο αυτής της εξουσίας θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, με αξιοποίηση των σύγχρονων κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας,
  • Για καθολική και δωρεάν πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.
Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.