Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Οι αγρότες, οι επιδοτήσεις και ή ΚΑΠ: Ποιος τρώει ποιον και πώς – Παρέμβαση του ΚΚΕ – Καταγγελία από την Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η ΚΑΠ 2014 - 2020
Η «νέα μεταρρύθμιση» εξοντώνει τους μικρούς αγρότες, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας

Η ΠΑΣΥ εναντιώνεται στη νέα ΚΑΠ και καλεί τους αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό να την αντιπαλέψουν
Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για το 2014 - 2020 ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με τις ψήφους της μεγάλης συμμαχίας των κομμάτων του κεφαλαίου (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι / ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Οικολόγοι Πράσινοι - ΔΡΑΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ).
Το 2014 θεωρείται έτος μετάβασης στο νέο καθεστώς της ΚΑΠ, η οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας από το Γενάρη του 2015. Για να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων, που θίγουν τη συντριπτική πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι «προϊόν διαβούλευσης» μεταξύ των παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα, η οποία θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η ΠΑΣΥ εναντιώνεται στη νέα ΚΑΠ και καλεί τους αγρότες
που κινδυνεύουν με αφανισμό να την αντιπαλέψουν

Εργαλείο συγκεντροποίησης γης και παραγωγής
Παρόλο που η οριστική μορφή της ΚΑΠ εκκρεμεί, από τα κείμενα που έχουν εγκριθεί, προκύπτει ότι τα δύο σημεία που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, είναι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και η απόδοση του 30% των συνολικών κονδυλίων σε δράσεις «φιλικές» για το περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά πλασάρονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της σαν τα συνθετικά μιας πιο «δίκαιης» και πιο «πράσινης» ΚΑΠ.
Με τον όρο «ιστορικό δικαίωμα» εννοούμε τις στρεμματικές επιδοτήσεις που καθιερώθηκαν από το 2006 και ισχύουν ως δικαιώματα ανά εκτάριο, ανάλογα με το τι καλλιεργούσε και τι επιδοτήσεις έπαιρνε το διάστημα 2000 - 2002 ο κάθε παραγωγός. Το «μοντέλο» αυτό πλέον καταργείται, με την εφαρμογή της «περιφερειοποίησης» των επιδοτήσεων, με σκοπό - όπως λένε - την επίτευξη «εσωτερικής σύγκλισης». Την άρση, δηλαδή, μεγάλων διαφορών στις επιδοτήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας και από προϊόν σε προϊόν, στο όνομα της «δικαιοσύνης».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν ολόκληρη η Επικράτεια θεωρηθεί μία περιφέρεια, η επιδότηση για τους γεωργούς, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί περί τα 40 ευρώ/στρέμμα και για τους κτηνοτρόφους 25 ευρώ/στρέμμα, από 52 ευρώ/στρέμμα που ισχύει κατά μέσον όρο σήμερα.
Η νέα ΚΑΠ προβλέπει επίσης ότι για την επίτευξη της «εσωτερικής» σύγκλισης, η μείωση για τον κάθε παραγωγό δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% όσων χρημάτων λαμβάνει μέχρι τώρα. Ωστόσο, για ορισμένες καλλιέργειες, όπου η επιδότηση σήμερα είναι πολύ «υψηλή» σε σχέση με το προτεινόμενο μοντέλο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσοστό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σήμερα η επιδότηση στα αμπέλια είναι 300-350 ευρώ/στρέμμα, στις ελιές 150 ευρώ/στρέμμα και στο βαμβάκι 90-100 ευρώ/στρέμμα.
 
 «Πράσινα» κέρδη για αγρο-επιχειρηματίες
Το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ στην πράξη σημαίνει ότι το 30% των συνολικών κονδυλίων της θα κατευθύνεται σε δράσεις που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «πράσινη γεωργία». Πρόκειται για «προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον», που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση εκτάσεων «οικολογικής εστίασης» (αναβαθμίδες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, δάσωση κ.λπ.).
Ακόμη και αν ισχύσουν ορισμένες εξαιρέσεις στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας των μέτρων, δεν αλλάζει η πολιτική ουσία του ζητήματος, που θέλει την άμεση μεταφορά κονδυλίων από την πραγματική παραγωγή, σε δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικές» δράσεις.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν μέχρι και το 15% των συνολικών πόρων που τους αναλογούν από τον τομέα της παραγωγής στα προγράμματα «ανάπτυξης της υπαίθρου», κονδύλια δηλαδή που απευθύνονται προνομιακά στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύονται με ρευστό για να επενδύουν στη γεωργία. Τώρα, τα διατιθέμενα κονδύλια για τους επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος πολλαπλασιάζονται.
Εν κατακλείδι, με τη νέα ΚΑΠ, όποια και αν είναι η τελική της μορφή, θα επέλθει τεράστια ανακατανομή στους διατιθέμενους πόρους προς όφελος των ισχυρότερων απ' όσους εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, είτε αυτοί είναι πρόσωπα - μεγαλοαγρότες - είτε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.


 Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα ΚΑΠ. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Οι επιδοτήσεις μειώνονται με το νέο σύστημα τουλάχιστον κατά 35%, μειώνοντας δραστικά το εισόδημα για το φτωχό αγρότη της οικογενειακής εκμετάλλευσης και του μικρού κλήρου. Θα μείνουν οι μεγαλοαγρότες, οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, που με χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα απορροφούν περισσότερο τις επιδοτήσεις, θα συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή.
Η πλήρης υπαγωγή της ΚΑΠ στους στόχους της αντιλαϊκής στρατηγικής "Ευρώπη 2020" της ΕΕ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εφοδίων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων. Η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων για αγροτικές δαπάνες επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.
Με τη νέα ΚΑΠ, η ΕΕ προωθεί τη στροφή της γεωργίας σε πιο κερδοφόρες για το κεφάλαιο δραστηριότητες, την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην "πράσινη οικονομία", τη χρησιμοποίηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, καθώς και παραγωγή πρώτων υλών, για την παραγωγή Ενέργειας, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.
Η απάντηση σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών βρίσκεται:
  • Στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα και του μετώπου πάλης, στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ.
  • Στη Λαϊκή Συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία, που θα απαλλάξει τη φτωχή αγροτιά από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που με τον παραγωγικό συνεταιρισμό πλάι στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας και με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης
Ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη στην Κομισιόν για την προκλητική πρακτική της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών

Την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παράνομα και με προκλητικό τρόπο παρακρατεί χρηματικά ποσά από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, την οποία δικαιούνται οι αγρότες, καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.
Με αυτά τα λεφτά, οι αγρότες περίμεναν να αγοράσουν αγροτικά εφόδια για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να πληρώσουν τα πιο πιεστικά χρέη και να ζήσουν την οικογένειά τους, αφού το αγροτικό εισόδημα έχει αποδεκατιστεί. Οι παρακρατήσεις αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την αίτηση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων), αν και οι ΕΑΣ πληρώνονται για την υπηρεσία αυτή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα κονδύλια αυτών των ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δίνονται σε όλους τους αγρότες της ΕΕ και αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση, χωρίς βέβαια να αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των αγροτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κανονισμού 1782/2003 του Συμβουλίου της ΕΕ, οι ενισχύσεις αυτές καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρακράτηση και η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει και να δίνει καθ' ολοκληρία και στο ακέραιο το ποσό της ενίσχυσης στο δικαιούχο.
Με βάση όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την Κομισιόν -«τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση και να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες όσα χρήματα καταχρηστικά έχουν παρακρατηθεί από τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων;».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/11/2013

Βλέπε και: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.